Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
@lady511 v daňovom priznaní za rok 2014 Ti môžu vrátiť maximálne toľko, koľko si na daniach v tom roku zaplatila. Čiže v Tvojom prípade za november a december. Vrátia ti to približne v máji 2015.
@liebling98 a za januar už nie?
@lady511 volá sa to daňové priznanie za rok 2014. Január už je 2015.
@lady511 myslíš výplatu čo ti prišla v januári za december? keďže mzda sa vypláca spätne, tak si pozri výplatné pásky za mesiace november (vypl. v dec.) a za december (vypl. v januári) konkrétne "preddavok na daň", spočítaj si tie dve čísla a máš to, presne túto sumu môžeš požiadať od daňového úradu späť
ahojte, som na rodičovskej dovolenke a chcem aby si manžel uplatnil nezdaniteľnú časť základu daňe na mňa a preto by som chcela vedieť či ste dávali len doklad z upsvar o poberaní rodičovskej, alebo aj čestné prehlásenie, že ste iný príjem nemali. dakujem
prosím o radu: s manželom sme sa zobrali v 05/2014, študujem na VŠ dennou formou, nepoberám žiadne príjmy... môže si manžel uplatniť na mňa nezdan. časť a aké potvrdenie treba vydokladovať.
@evita68 Ahoj chcem sa ťa spýtať či je limitovanie max.vrátenie daní,napr.ked manžel odviedol 1000€ daní a uplatňuje si aj na mňa,že či to všetko dostaneme alebo je niaka hranica?
@mirkamurko maximálne si môže uplatniť na teba 3803,33 € nezdaniteľnú čiastku na manželku, z toho 19%, čiže maximálne mu môžu vrátiť cca 720€. Za predpokladu, že si celý minulý rok bola len na RD a nemala iný príjem.
@liebling98 aha,ďakujem krásne
dievcata, mam prosbu... dufam ze poradite, lebo ja tomu celkom nerozumiem.
cely rok 2014 som na RD. Ale na dohodu som zarobila 900 eur.
pocita sa to takto? 3803 - 900 = 2903 - 19% = 551 ??
551 je ta suma co manzelovi vratia z rocneho zuctovania ci nie?
dakujem
@comika Výpočet vlastného príjmu manželky
Do vlastného príjmu manželky (manžela) sa započítava akýkoľvek príjem, aj keď je od dane z príjmov oslobodený, okrem zamestnaneckej prémie, daňového bonusu, zvýšenia dôchodku pre bezvládnosť a okrem štátnych sociálnych dávok, znížený o zaplatené poistné a príspevky na zdravotné a sociálne poistenie, ktoré bola povinná platiť.
Medzi štátne sociálne dávky patrí iba:
príspevok pri narodení dieťaťa,
príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa,
príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá alebo viac detí súčasne,
príspevok na pohreb,
rodičovský príspevok,
prídavok na dieťa,
príplatok k prídavku na dieťa,
vianočný príspevok dôchodcom,
príplatok k dôchodku politickým väzňom.
Poznámka: Materské, nemocenské dávky, všetky druhy dôchodkov, výhry a pod. sa započítavajú do úhrnu príjmov manželky a majú vplyv na výšku nezdaniteľnej časti základu dane, ktorú si bude manžel uplatňovať na manželku.

@lady511 robíš si srandu?