icon

Nízky plat a zrušenie daňového bonusu. Ako ďalej?

20. sep 2024

Ahojte,

som odborny referent vo verejnej sprave a mam strach ako prezijem po novom roku, vedenie je skupe a zarabam 780 e v cistom, som tam skoro 10 rokov, pridem o chvilu o cely bonus 140 eur, kedze moj student na strednej uz dovrsi 18 rokov, chcem sa vas opytat nizkoprijmovych zivitelov, co planujete, ako si privyrobit.

Chodim velmi unavena z prace, pracujem s ludmi a prace je vyse hlavy, kedze sa ludia poprepustali a doma uz nemam energiu,a by som niekde este po nociach robila😔

andrejka1974
21. sep 2024

@mircalla najstarší elektrotechnickú mladší stredná škola menezmentu a najmladší hotelová akadémia chodili na brigády od 16 cez týždeň po škole tak dva krát do týždňa a potom piatok sobota nedeľa keď si chceli zarobiť keď dokončili strednú našli si prácu podnájom a fungujú samostatne

letfenixa
21. sep 2024

@carolynka to Poľsko ma veľmi prekvapilo.

mircalla
21. sep 2024

@autor To vidi aj moj syn a ma este len 14

doriiis
21. sep 2024

@mircalla ....tu si zlatá ku mne🙂.Až na to,že som sama povedala,že vodičák je dôležitý a že 18 ročné dieťa má v prvom rade študovať.Moja práca vonkoncom nie je monotónna smer som nevolila.🤷🏻‍♀️
Ale prskaj ďalej.
Autorke som v prvom rade radila kvôli sebe samej.Ale keď jej to takto vyhovuje

mircalla
21. sep 2024

@andrejka1974 Ok, takze ziadne super narocne skoly, dakujem za odpoved. To dost vysvetluje

autor
21. sep 2024

@mircalla 🌷

autor
21. sep 2024

@letfenixa ja som to napr. o poliakoch vedela davno, pred 10 rokmi som robila recepcnu v hoteli a ubytovane polky hovorili, ze si prekvapene zo slovenska ako tu zijeme, ze u nich sa da zarobit viac

mircalla
21. sep 2024

@doriiis V kazdej jednej teme velebis Smer a vladu

anjelicek26
21. sep 2024

Baby vam sa skutocne zda, ze dieta, co prijde o 15tej!! - co dieta, 18 rocny mlady muz - nezvladne ist na 2-3h niekde robit alebo vikendy? Hlavne ked vidi, ze mama pocita kazde euro tri krat a on CHCE vodicak, on CHCE fitko a on CHCE predpokladam aj mobil, nove tenisky a vreckove, aby mohol ist s kamosmi do kina ci na pizzu... Prijde mi az absurdne deti "chranit" od prace, pritom im to zlepsi sebavedomie, naucia sa spravat v inom kolektive, mat svoju pracu ocenenu... ked by skola sla dole vodou, brigada sa da skoncit zo dna na den.

Ako pisem moja dcera robi 2h denne programovanie - spravuje system s este jednym i nym dievcatom, je to easy, boli na par skoleniach, vedia to len ony, robia z domu, kedykolvek sa im chce, dostat sa musia na 10h za tyzden, rozlozi si to podla pisomiek a ako ma projekty a ucenie a ano chodi na velmi tazku skolu a je tesne pred maturitou a aj tak ona CHCE veci nad ramec vreckoveho (ktore ma slusne) a nie, nechce tie peniaze od nas, chce si na to zarobit sama ako aj jej drviva vacsina spoluziakov... bud makaju v lete, alebo cez vikendy, alebo alebo...

Mama musi tu pracu vyriesit, ale nemusi sa v tom topit sama, pise, ze ma depresie, sebavedomie na bode mrazu, ono su toto urcite dovody, preco sa necha v praci takto doslova - zneuzivat...

doriiis
21. sep 2024

@mircalla ...ukáž mi,kde v tejto téme velením vládu a kto použil prvý slovo Smer.Podla mňa si to bola ty.🤷🏻‍♀️
Ty už od nenávisti a pocitu dôležitosti trepeš aj to,čo je proti tebe.

abbey1
21. sep 2024

Preboha, to aké padavky tu robíte z deti?
Veď sa nebavíme o 12,13 ročných.
A dokonca vidím staršie generácie, ktoré sú priam zhrozené zo slova brigáda. Mám 50 a teda na brigády chodilo veľa deti vždy a nikomu to neubralo ani na kráse ani na vedomostiach.
Z mojich skúseností chodia na brigádu výborní žiaci popri gymnáziu, dokonca medici, a ako som už písala, z dobre situovaných rodín. A nie, nikto ich do práce nevyháňa, Ani nemusia doma prispievať na chlieb či energie.
Autorkin syn si z brigády môže zaplatiť vidičák, posilku, tenisky, výlety s kamarátmi. Už to by značne pomohlo rodinnému rozpočtu.
Ale nie, lepšie je tu nariekať na politiku a dúfať, že sa niečo niekedy zlepší. No nezlepší. Drvivá väčšina ľudí bude mať vždy pocit, že by chceli viac, aby si mohli viac dovoliť. Veď to je úplne normálne.
Áno, v mnohých oblastiach sú u nás platy žalostne nízke, vždy boli a sú. A áno, vždy politici mysleli hlavne na seba.
Áno, autorka nože ďalej byť v depresii, syn byť v 18 ofukovaný, a otec dieťaťa nespomenutý. A všetci môžu byť ďalej nespokojní.

keralas
21. sep 2024

Pekny den, ja som brigadovala od 17 rokov, vsetko popri studiu, stredna skola, nasledne od 23 rokov praca na plny uvazok. Popri tom spravila vodicak, viac ako polovicu som si nasetrila sama na vodicak, rodicia dolozili minimum, sama sa aj prihlasila a urobila bez pomoci a vedomia rodicov. Oni mali uz svoj zivot. Nasledne sama prihlasila na vysku, externe studium a plne pracovala. Mna praca bavila a nemala som pocit ze je toho vela aj ked som studovala. Niekedy som v praci koncila o polnoci ale vobec som nemala pocit ze trpim. Mna to proste bavilo ze dokazem veci sama. Drzim palce, verim ze mladenec je tiez sikovny a zvladne to.

mircalla
21. sep 2024

@doriiis Tak dam jednu z poslednych, su ich desiatky
Ty a Egonsk ste tu znami notoricki podorovatelia vladnej mafie. Mozeme teda slovo Smer rozsirit na vladnu mafiu, ak chces.

https://www.modrykonik.sk/forum/politicke-spektrum/utahovanie-opaskov-ficova-vlada-zvysuje-platy-len-vybranym/

doriiis
21. sep 2024

@mircalla ....o áno,to je také typické.Vytahovat tému,ktorá sa tejto absolútne netýka.Narozdiel od teba som autorke aspoň poradila najlepšie,ako som vedela.Ty si spravila čo? Okrem pindania,nadavania a povysovania sa?
Som veľmi dojatá,že niekto má tak nudný život,že má čas,energiu sledovať a pamätať si moje príspevky.
To,že súhlasím s niektorými krokmi tejto vlady neznamená,že som jej volič.Opakujem ti to tretíkrát,snáď ti táto informácia už konečne trafí aj do mozgu.
To,že ty nevieš prijať aj to,že niekto má na veci iný názor ako ty,je tvoj problém a tvoja vizitka.A už druhý alebo tretíkrát ťa prosím,aby si si na mne nevybijala svoju zlú náladu.Dakujem a posielam srdco,ako prejav môjho úplného nezáujmu o tvoju osobu a názor.😘

silvike
21. sep 2024

@doriiis podla mna autorka hlavne chcela rozprudit opat raz jednu z mnohych debat, kde sa bude nadavat na fica a spol. p.s. nie, ja nie som ficopele volic, ani ich fanusik

doriiis
21. sep 2024

@silvike ....to si nemyslím.To len niektoré sú už tak zblbnute a frustrovane zvnútra,že nevedia točiť o ničom inom.Normalnu radu to nevie dať,len sa to rozkrikuje všade.

silvike
21. sep 2024

Ale ved aj ty stale mozes odist do zahranicia. Mozno by sa ti aj zdravotne polepsilo keby si nezila v tejto krajine, kde ako pises, zostat zit bola chyba. Sup sup, dvihnut kotvy a napravit chyby z mladosti. Naozaj 40tka je v pohode vek na taketo rozhodnutia. Segra odisla za pracou do Rakuska v 45ke a svagor v 48ke. Nikdy nie je neskoro 🙂 A syn nech samozrejme tiez studuje v zahranici nejaku VS.

mircalla
21. sep 2024

@doriiis Ty suhlasis so vsetkymi krokmi tejto vlady podla tvojich komentov a nadavas na ex prezidentku a opoziciu a zaroven nie ich volic? Ale prosim ta. Nuz jednu temu som dala, to je este jedna z tych, kde si sa tolko neprejavila, nazor nech si urobi kazdy sam
Ano, autorke si poradila najst si druhu pracu, co si sa neskor snazila vyhovorit, ze si myslela inu pracu.

silvike
21. sep 2024

A este k tym brigadam. Svagrovci sa maju naozaj nadstandardne co sa financii tyka, naozaj penazi do bludu, dovolenky, aktivity vseho druhu. Maju 3 deti a tie dievcata normalne chodili brigadovat aj v lete aj pocas sk.roka napr. pocas inventur do ich predajni. Pritom mali uplne narocne gymnazia a teraz uz VS. Neviem, neslo ani tak o tie peniaze si myslim, skor o tie pracovne navyky, zodpovednost, spolahlivost a aj vidiet kolko penazi sa vlastne da zarobit takouto konkretnou pracou. Skratka ziskat trosku obraz o tom ako to realne v pracovnom zivote vyzera. A zarobene peniaze boli len prijemnym bonusom za ktory si kupili nejake svoje srdcovky a pouzili podla seba.

doriiis
21. sep 2024

@mircalla ....ty musíš byť naozaj jeden smutný a frustrovaný človek.Je mi ťa ľúto.

deti95060810
21. sep 2024

@abbey1 ani tých brigád toľko nie je aby mohol každý sš brigádovať.... pomaly to bude povinnosť.
nič proti brigáde nemám cez prázdniny, ale cez školský rok? nie každý študent má školu pod nosom, neraz študenti dochádzajú aj 30 - 40 km do školy a toĺko aj domov zo školy.
cestovanie zaberie kopu času, tak potom kedy tá brigáda. a hlavne kde.

mircalla
21. sep 2024

@doriiis Ja som smutny a frutrovany clovek. Vies preco? Kvoli zadubenym a nevzdelanym ludom ako si ty, ktorych je tu prilis vela a vdaka ktorym sa uprimne musim hanbit, ze som Slovenka. Kvoli tomu ako tato krajina upada kazdy rok moralne, ekonomicky a aku mame otrasnu reputaciu vo svete. A za to, ze to nevidis a daco si chces nahovarat ja nemozem...
No napriklad statistika, ze slovaci najviac veria bludom a konspiracnym teoriam nie je prave lichotiva. Ale taki sme

katkaa01
21. sep 2024

Choďte robiť do lidla asistentku managera.Aj upratovať v lisli ma o 80e vyššiu výplatu jak Vy😉😉😉

terina25
21. sep 2024

@anjelicek26 porovnavat vychod slovenska s nemeckom je mimo 🤦‍♀️

mircalla
21. sep 2024

@terina25 Dost mimo

doriiis
21. sep 2024

@mircalla ...hej hej Všetci si zadubenci,len ty si lietadlo.
Prečo nejdeš do zahraničia teda? Keď si taká svetová? Mozno čakajú práve na teba.🤷🏻‍♀️
Už len to ako tu klameš o veciach,ktoré som nikdy nepovedala a tváris sa,že vieš o mne všetko je znakom toho,že si zadubena tiež.
Prosím ťa nestracaj so mnou tvoj drahocenný čas a presmeruje svoju smutnú dušu niekam inam.Mne je naozaj tvoja frustrácia potom,čo tu opakovane o mne tvrdíš lži úplne ukradnutá.

vkatush
21. sep 2024

@mircalla ak hľadáš super náročnú školu (komentár 12.23)
Kamoši IT všetci brigádovali dokonca na viacerých miestach (nie len jednu brigádu), my gymnazisti sme mali väčšina brigádu (ja som chodila do školy od 7 do 14.30 a od 15-20 brigáda a tak domov, každý jeden deň a plus víkendy, pričom som dochádzala a zvládala som sa učiť pomedzi to. Vďaka tomu som si zaplatila vodičák, dovolenky s kamošmi, veci, čo som si chcela kúpiť a aj na sporenie dať). Tí, čo mali hotelovky robili cez týždeň prax (teda pracovali kvôli škole) a cez víkend brigáda kvôli sebe. Nepoznala som nikoho na zdravotníckej škole, ale keď potom šli na medinu, mali brigády aj pomedzi to.
Takže to len k tým ľahkým ťažkým školám, na každej sa dá, treba chcieť.

A takmer nikde to nebolo o tom, že idem zarábať, lebo musím platiť účty za rodičov (to boli z môjho okolia len 2 prípady, kde boli extrémne problémy v rodinách). A ani u autorky nikto neposiela syna robiť, aby jej platil účty.
Všetci šli, lebo
- budovanie pracovnej morálky
- privyrobenie si na svoje "výstrelky", ktoré nie sú životne dôležité (fitká, značkové oblečenie, časté chodenie von, do kina, výlety,... A áno, aj vodičák. Ten vie počkať, viem si na neho našetriť)
- nechceli byť úplne finančne odkázaní od rodičov.

ekira1
21. sep 2024

@tianna a štát je tu na to, aby to závratné zvyšovanie cien platil daňovým bonusom na dieťa? Je to daňový bonus, bonus = niečo navyše, odmena a nie súčasť príjmu. Pani má problém so svojou slabo plateniu prácou a za to znížený/zrušený bonus nemôže. Ja som zo starých čias s názorom, že živiť dieťa má rodič, nie štát. Čiže zvýšenie nákladov - napríklad zmeniť prácu, šetriť, siahnuť na rezervu na to určenú atď. Nadávať na štát, že ruší niečo, čo dal nad rámec navyše na rok, čo snáď každému bolo jasné, že dlho nepotrvá, ako vyrieši jej situáciu? Nijako, o rok to bude stále 780€ a stále rovnaká situácia a ceny budú ešte vyššie ako teraz. Akurát za to už nebude zodpovedný daňový bonus čo dostávala pred rokom..

terina25
21. sep 2024

Autorka, som na to podobne ako ty....len deti mam 2.

Z nazorov niektorych tu mi je na grc(vzdy z tych istych opakujucich sa nickov klasicky,ci zo zahranicia,kt.tu ani neziju).
Sama som v rovnakej situacii ako autorka,s rozdielom tym,ze mam 2 deti a chvalabohu mam priatela,kt.mi pomaha. Inak sa v januari mozem ist rovno obesit.

Tie co radite brigady ci zmenu roboty. Dajte si prosim pekne stranku profesia a hladajte si teda pracu za 1500 eur aspon v cistom. Najdete??? Lebo ja nie.a to hladam roky. Vsade sami IT sektor. A ked cl.najde nieco co by ho bavilo a vie to robit,tak za cenu 800 v hrubom.cize co ostava? Ostat tam kde sme.preco??? Lebo mame na dobu neurcitu, lebo mozno mame hypo,kt.treba platit, mame istotu,ze pride vyplata.

A brigada?? Moje deti maju 14 a 15. Takze mam ich poslat na brigadu? Dcera je 1.rocnik. 3xtyzdenne ma 7 hodin.pride domov cca 15.20. 1xtyzdenne ma spanielcinu do 20.00, 1xtyzdenne gitaru. Cize kedy ma ist prosim pekne brigadovat?? V noci? A ucit sa ma kedy?? So synom sa musim ucit,kedze ma rozne problemy,kt.nebudem opisovat. Takze mudrlantky,co radite mne? Ako lahko sa radi za PC inym ked nie ste v nasej kozi,vsakze

terina25
21. sep 2024

A nie,nespoliehala som sa nikdy na DB. Ale stat ma zaplatit ludi za pracu,kt.odvadzaju. a nie zobrat dan.bonus, vyplata klesne o 100vky eur. Pricom ceny zvysi. Ale plat mam rovnaky. Preco???? Lebo na nas vo ver.sprave nezvysili peniaze ako kazdy rok. Pardoooon zalepia nam oci aj usta 800 eur v hrubom bud.rok a v r 2026!!! Nam zvysia 5% . To je teda krasa vsakze. Hlavne ze oni si zvysia platy o kolko? Cca 3000,ci 5000 eur? Ale ved na toto mame.