Odkiaľ ľudia majú peniaze?
Neviem ako ostatní, ale vždy sa čudujem odkiaľ majú ľudia peniaze na rôzne kavickovanie, večné nákupy po obchodoch, výlety dovolenky, nové autá, zariadenie domu alebo bytu také luxusnejšie. Hlavne keď žena je na rodičaku a pracuje len otec. Ci tí ľudia žijú zo spotreba kov a hypoték alebo nerozumiem tomu
My sme 4 členná rodina a muž nezaraba malo, by som povedala 3xpriemerny plat a keď chceme aj niečo odložiť tak nemôžme si vyskakovať.
Niekedy mám pocit že všetci sa majú super okrem nás 🤦♀️😃
tak v dnesnej dobe sa da zarobit aj na nizsich poziciach a aj dobre zarobit...a nielen v bratislave a okoli ale aj na vychodnom slovensku...vo vyrobe operator ak robi 12tky zarobi aj cez tisic eur v cistom...cize by som za tym nehladala ziaden zazrak, iba pracu a nasledne mzdu za nu...
tri platy priemerné? sa opýtaj ľudí - matiek čo majú doma post. dieťa a nepracujú celé roky... vyšťavené po každej stránke a to od štátu dostanú mizerných 500 e/mesiac. - tak kde je to do priemerného platu?
buď rada čo máš , kde máš a ako máš. a hlavne ďakuj za zdravé deti...😉
@alana1 vieš si predstaviť ťahať 12 - ku za strojom, pásom a pod? vo výrobe?
koľko že ich zvládne človek tých 12tiek do mesiaca? kým neskolabuje?????
@deti95060810 ... kolko to clovek vydrzi "za strojom" - bol som par rokov dozadu pozriet v Kii a uz vtedy tam mali cele sekcie kde clovek len pozeral ci roboty dobre robia. Cim viac bude vsetka takato praca ponechana robotom tym sa ludia menej narobia / budu moct robit ine menej narocne / monotonne / ... prace.
Tak ako pred 100 rokmi ludia orali s volmi a trvalo to celu vecnost kym sa to spravilo, ci tretina ci polka ci kolko naroda takto lopotilo tak teraz staci par tisic ludi - namiesto zapriahania volov si sadnes do klimatizovaneho traktora, zapnes autopilota s GPS a uz len s vylozenymi nohami pozeras ci sa to dobre orie...
@hiro tak to s tým oraním si sa asi riadne sekol...
a KIU poznám dôverne... 😉
neskutočná fluktuácia vo výrobe...
priemerný plat je cca 1300e, krát 3, to máš skoro 4000e... svoj nespomínaš, tak nemám s čím operovať, ale ak 4-členná rodina vyplakáva za 4000e na mesiac, asi robíte niečo zle...
@spadnutaslivka ja bych to dal prešetriť finančnej sprave
Kym si ti ludia nepytaju na to kavickovanie od Teba, tak Ti to snad moze byt jedno😉
@deti95060810 Sekol ohladom poctu ludi kolko sa polnohospodarstvu venovalo pred 100 rokmi a teraz? Alebo ako funguje oranie s autopilotom s GPS?
https://www.agri-precision.cz/produkty/autopilo...
A v novsich uz ani nemusis sediet, len cez telefon pozries ako orba prebieha 🙂
https://www.volty.cz/2022/04/24/samoridici-trak...
...představila na letošním veletrhu CES plně autonomní traktor... Zemědělci mohou traktor ovládat na dálku pomocí aplikace v chytrém telefonu, aktualizovat jeho trasu nebo mu za chodu zadávat nové pokyny.
@goodidea čo dať prešetriť? Že niekto nevie narábať s peniazmi? Alebo že prišiel niekto zas rozvíriť debatu o tom, ako super zarába? Tu na MK sú dva základné tábory - tí, čo žijú z mesiaca na mesiac a tí, čo zarábajú niekoľko tisíc mesačne (zvlášť oco, zvlášť mama). Bežný stred sa tu ozve len málokedy, lebo to nevyvoláva búrlivé emócie na jednu alebo druh stranu.
tiez som na rodicaku, ztp dieta a zaraba hlavne manzel, a ano kupujem si kazde rano cestou do prace kavicku, pracujem aspon ciastocne kym mam dieta v skolke, setrime si, aby sme si mohli dovolit aj to trosku navyse, co maju ini ludia mozno ako standard - raz mesacne rande s manzelom na obed.
vecer, kino, vecera, u nas nehrozi uz roky.
pises ze muz nezaraba malo a mas zdrave deti - a mas fakt pocit ze ludia sa maju lepsie od vas? tak to si v prvom rade ty sama prehodnot svoje postoje a pokoru.
Autorka, tiez sa nad tym casto zamyslam 😁
Sme mlady par po 30tke, prijem mame dost dobry, ale teda neviem si predstavit zacat stavat dom, netusim kde by som vzala pociatocne naklady na pozemok + mury do vysky 1m, aby sme dostali vobec hypo. Vzdy som si setrila, no nebola som v zahranici a nemam teda na ucte 30 tisic, za co by som kupila mozno tak polovicu pozemku 😅
A uz vobec neviem kde ludia beru peniaze na mercedesy a range-rovery, ktore stoja 50k a viac. Ved taky vrcholovy manazer nech zarobi 5000, jeho zena 2000, kde na to preboha beru, ked maju 200m2 novostavbu a dalsie 2 auta doma? To sa niekomu chce kazdy mesiac vyhadzovat 2000€ za leasing na nove velke auto?
Z casti este chapem, ked ludia byvaju v byte, ktory nech stal pred 10r 80.000€ a uz maju polovicu splatenu, plus nizke uroky, no byvat v novom dome, riesit energie ktore su niekedy aj 3-nasobne oproti bytu, v ktorom v zime ani netreba kurit, mat 3 deti a chodit na dovolenky za 5000€, vazne neviem kde na to ludia beru 🤷🏻♀️
Mna by asi mrzelo vyhodit tolko penazi za tyzdnovu dovolenku niekde v Turecku/Grecku a pritom na nu sterit 2 roky.
*hypoteku ani spotrebny nemame, na dovolenky nechodime, v lete jeden dva vylety po slovensku, max. vikend
@deti95060810 presne a hlavne koľko ušetrí z tej tisícky
No poznam aj take pripady, kedy chlap - zivitel rodiny (priatelky a 2 deti) sa dohodol so zamestnavatelom, aby mu umelo zvysil plat kvoli hypoteke, a odvody navyse si zaplatil (cca 6000€), len aby mu dali hypo 170.000 na stary dom. Vtedy este len cakali prve, teraz uz maju 2, pribudli 2 auta, prerabka domu a chlap pozera na kazde €, co minie. Ja zas takychto ludi nechapem, ako sa niekto dobrovolne vrhne do niecoho, na co nema a potom to lepi z kazdej strany. Prijem nech ma realny 1300€ + rodicak, z toho 800€ ide len na hypoteku. no nechcela by som.
Akože sorry, ale občas kávička, obed a dovolenka je luxus?
Každý si vo svojom živote vyberie, čo mu robí radosť a to si dopraje. Zvyčajne nemôže mať človek hneď a zaraz všetko: aj luxusné bývanie, aj top auto, aj luxusné dovolenky.
Občas káva v meste, či posedenie s kamarátmi, dovolenka raz, dvakrát ročne,...nie je podľa mňa luxus. Je to bežná súčasť bežného života ľudí, ktorí sú zdraví, majú zdravé deti a môžu pracovať.
Niekto má k tomu benefit napr finančnú podporu od rodičov, niekto si na to iba sám zarobí. Myslím že väčšina normálnou slušnou prácou.
Aj tebe odtastú deti a začneš zarábať, alebo môžeš zarábať už teraz a budeš mať na kávu a dovolenku.
Asi vedia hospodáriť lepšie ako Ty a majú iné priority. A nie všetci chodia aj na dovolenky aj majú drahé zariadenie bytu aj pravidelne kávičkujú. Sú takí, ktorí si z toho vybrali len niečo.
Inak asi máte vysoké nároky ak máte vyše 3000 na mesiac a máš pocit, že sa nemáš dobre.
Ti ludia mozno inde utahuju opasok. To ze mate taky prijem znamena ze tiez niekam pustate kopu penazi ak je “problem” nieco odlozit. Resp ta veta s “vyskakovanim”.
Mozno vela " setris" je fajn a rozumne mat rezervu. No prilisne setrenie kazdeho centu nema vyznam. Peniaze treba zarobit a aj rozumne uzivat. Moja kolegyna si cely zivot odgrhala od ust( ziadne dovolenky, oblecenie do rozpadnutia, ziadne obedy - rozok s pastekou...) Vsetko odkladala detom. Synovi kupili byt za 100 000. A ten vo velkej laske prepisal polivicu na svoju manzelku, ktoru ona z duse nenavidi. A teraz jej docvaklo ze tie prachy dala vlastne jej.
čo je teba do toho, kto koľko zarába a ako žíva svoje peniaze? Závisť je sviňa...
Autorka, ja sa zase čudujem, že keď tvoj manžel zarába trojnásobok bežného platu, tak si nemôžete vyskakovať a prekvapuje ťa, odkiaľ majú ľudia peniaze na bežné veci (káva, nákupy, dovolenka, zariadenie bytu/domu). Odpoveď je pritom úplne jednoduchá: na bežné veci majú ľudia peniaze za prácu, ktorú vykonávajú.
Tiez mi to bolo zvlastne v kontraste k vecnemu stazovaniu sa ako nemaju a zistila som, ze dost ludi nema pokryte veci, ktore ja povazujem za zakladny standard, maju len nutne vydavky a zvysok minu na kraviny.
Cize nemaju porobene zuby, neinvestuju do dentalnej hygieny, vyplni, nahrad, implantatov, poznam zeny luxusne oblecene a vzadu nemaju zuby, nemaju uzavrete poistky na domy, byty, vybavenie, nemaju havarijnu, nemaju zivotne poistenie zivitela rodiny.
Nieco sa stane a vyhlasuju zbierku na pohreb napriklad...
Deti nechodia na ziadne kruzky, nastroje, nelyzuju, neplavaju, raz sa kupilo playko a zahra sa aj tatko.
Pozeraju TV, nesportuju, nekupuju vybavu na rozne sporty...zas len usetria na trencle od Hilfigera 😃
Nekupuju lyziarsku vybavu, klavir, nejazdia napr.k babke, nevysadzaju zahradu, nesadia stromy, nekupuju rotavator, valec a vertikutator, vitaminy ani lieky....niektori neminaju na benzin do prace...ludia ziju rozne a kazdy ma tie priority inde.
@spadnutaslivka to že 4000eur jej neostane na kávu v meste za 3,50
@autorka inak, ako tu už padlo, ak zarába manžel cca 3x priemerný plat a ty zarábaš tiež, tak prehodnoťte výdaje. Pretože príjem máte slušný, takže problém musí byť na mínusovej strane. S takým príjmom by pre vás nemal byť problém našetriť každý rok na dovolenku, lyžovačku aj kávičky alebo nový spotrebič. Viem si predstaviť hospodáriť len s výplatou manžela, moje peniaze komplet bokom. Ak nie ste ovšem zaťažení nejakými veľkými výdajmi za drahé lieky, diéty atď. To je potom samozrejme iná vec.
@tiezjedna veľa ľudí, keď sú 2 platy naberú vysokú hypo, pôžičky, leasing a potom sa môže stať čo píše.Jeden pride o dobru prácu, prípadne je s deťmi doma a už to chyba.A píše chceme aj niečo odloziť, takže z ruky do úst nežijú.Kolko ľudí neušetrí nič, alebo ani nebývajú vo svojom
Nemám rada tieto výkriky do tmy čo by písala, keby muž zarobil 1300 eur

Ja som kedysi dávno založila firmu, ktorú som za 18 rokov dotiahla na medzinárodnú úroveň a pred 5 rokmi predala s obrovským ziskom. Medzitým sa dobre rozbehla firma aj manželovi. Proste zarábame peniaze a nebáli sme sa zariskovať s vlastným podnikaním hoci to zo začiatku bolo brutálne ťažké a neisté. Nemenila by som ale nikdy nič.