Odkladáte si peniaze do budúcnosti?
Mladšie ročníky , chcela by som sa spýtať.
Ako rozmýšľate do budúcnosti?
Odkladáte si peniaze?
Šetríte ? Alebo si radšej doprajete ?
@lenkakravcova nie, je to podla tvojich kriterii amoralne, preco by ti mali platit inflaciu, ked pre teba je amoralne, ked ten, co byva v mojom byte a opotrebuva môj nabytok a zariadenie, ktore ja dokupujem nema mi co platit zato a ani za urok, ktory by on musel platit tak ci tak ak by si ho kupil na hypo? A to môj urok na hypo je 0.99, fixol som si ho este ked boli lacne uroky , v banke by platil cca 3.8% teraz. Cize ja som uzernik🤣
Mala si bohuzial ty svojimi nazormi-na dospelu zenu mat tak male myslenie je na zaplakanie. Uz si to mala nechat tak, nie ja, ale kazdy ti tu pise, ze rozmyslas zle a ty stale ides ludom hovorit, akí su amoralni ak prenajimaju, lebo ty jedina mas pravdu a nie ostatní . 🤣
Byt kúpený mame za lacno ešte, šetríme a delíme ich na pomalé prerobenie bytu už lepšie, výlety a keby bolo zle 😁,, úver nám zdvihli o 60 takže pohoda
@lenkakravcova touto logikou je potom fakt aj taka kava v kaviarni uzera. Poskytovatelia su ludia, vacsinou s uverom aby mali prostriedky na danu cinnost - a neuverite, chcu si pokryt vydavky. Neposkytuju tu sluzbu len za cenu kavovych zrn, vody, elektriky, amortizacia kavovaru 🙂
Ale tak mozno sa mylim, a chodite len do kaviarni, restauracii, kde chystaju len za cenu surovin - aby ste sa vyhli uzere.
@lenkakravcova Ja Vas chapem a nebudem pisat ze ste prostoducha. Dlhe roky som zamýšľal podobne, nakoľko aj ja som si myslel ze “snaha o dosahovanie zisku” ma súvis s morálkou. Dnes viem ze nema. Predajca moze pytat a kupujúci platit kolko chce, ak kazdy kona dobrovoľne! suhlasite?!
Co je nemoralne na tom ak sa dvaja slobodne dohodnú ?! Teda ak kupujúci akceptuje predajcu alebo nájomca akceptuje ponuku prenajímateľa?
Uviedla ste príklad ktory musim odcitovať a píšete :
Máš 10 ľudí, ktorí hľadajú byt. A máš ponuku 3 bytov v hodnote 100.000. Ti desiati, z nich 9 má na to aby si túto hypotéku vzalo pri 4% úroku. Ale v tom príde na trh tzv investor. Čiže ďalší záujemca, ktorý nemá problém s hypotékou, má dosť peňazí.. jedna rýchlo. Jeden byt je predaný. Zvyšní dvaja predávajúci automaticky teda dvihnú cenu, veď zarobia.. Príde ďalší takýto tzv investor. Cena posledného bytu bude 150.000. Na ten posledný budú mať šancu možno už len dvaja z tých 10 ľudí čo byt ozaj hľadajú na bývanie. Lebo ti tzv investori nafúkli ceny. A následne byty prenajali tým, čo si ich teraz už dovoliť nemôžu.. a nechajú ich splácať ich úroky. Je toto morálne?
1.) NIE! nenafukli cenu. Ak na svete su len 3 byty (ponuka) po 100k avšak sama píšete ze kúpna sila obyvateľstva je 9 záujemcov po 100k tak (9x100 / 3 byty) v takom prípade by cena bytu bola hlboko podhodnotená a reálna by mala byt az 300k. Povedzme ze vy predávate prvy z tych troch bytov.
Ja ako zbožný kupujúci som rozhodnutý nekúpiť pod cenu (bolo by to pre mna nemorálne). Hnevala by ste sa na mna ak ja by som prisiel a uvedomujúc si tuto skutočnosť rozhodol sa dobrovoľne zaplatit Vam spravodlivú cenu a teda zaplatil 300k ?
Nafúkol som dobrovoľným navýšením ceny prvého bytu aj cenu ostatanym bytom? Alebo som ju tym len zreálnil?
2.) problem nie je ze následne 2 a 3 predajca požaduje minimalne rovnako ako prebehol predaj 1 bytu. Problem je nedostatok bytov, nemyslite?
Myslim ze to co Vam bráni “pochopit” je “zbozna” ideológia ktora ovplyvňuje Vašu myseľ. Ja tvrdím ze nie je nemorálne pytat v cene nájomného (teda za službu ktoru ponúkam) aj moje náklady tj. Splátka úveru, energie, cena mojho casu a nájomca sa ma pravo rozhodnúť ci to akceptuje a moje služby využiť alebo nevyužiť . Súhlasíte ?
@lenkakravcova Alebo inak. Povedzme ze ja ako prenajímateľ mam byt kúpený z úveru. Dobrovoľne za moznost pozicat, som sa rozhodol platit poplatok zvaný úrok. Úrok je cena za úver ktory sa plati banke rovnako ako elektrárňam za elektrinu. Nakoľko viem ze odcestujem na 1 rok do zahraničia, tak byt sa rozhodnem prenajať. Cenu za elektrinu mam platit ja alebo nájomca? Cenu za úver = úrok, mam platit ja alebo nájomca? Je vo vašom svete mnou nastavený najom nech uz je akokoľvek vysoký a zahŕňa akékoľvek sluzby (nemusíte ho platit a mozete ist byvat pod most) skutočne uzerou?
@janskyr presne to je úžera. Buď budeš platiť aj môj úrok alebo chod bývať pod most. Vystihol si to krásne. 🙂 to je to správanie o ktorom hovorím celý čas.
@lenkakravcova Prenajímanie bytov je podnikanie ako kazdé iné. Tak logicky aj so ziskom sa počíta. Veď prenajímateľ odvádza dane zo zisku.
@lenkakravcova no a tu si uz protirecite. Ved ste v niektom prispevku aj uznali, ze dany clovek sa dobrovolne rozhoduje medzi moznostami kupit si sam ten byt, alebo si ho prenajimat.
Ako rychlo ste preskocili ako je to udajne volba medzi nutenym bezdomovectvom alebo podnajmom 🙂
@lenkakravcova čiže ak ja poskytnem službu ako tu pisal v komentár niekto a neuvarim kavu len za cenu nákladov na zrno ale do ceny kávy započítam aj energie a ÚROK ktory platím v najme kaviarne ja prenajimatelovi a on banke tak tiez to nazvete uzerov? Tie zvyšné poplatky okrem zrna kávy by podla Vas mal zaplatit kto? Ja?
@janskyr nechápeš.. pri podnikaní sa snažíš tvoriť zisk.
Áno, dnes to bohužiaľ funguje aj tak že kopa podnikateľov si berie pôžičky na podnikanie - to by sa ale nemalo (malo by to ísť cez investície, čo môže a nemusí tvoriť zisk investorovi). Tak či tak to tvorí nejakú novú hodnotu.
Prenajimanie (nie len zo ziskom ale ešte aj s platením úrokov) jedného bytu nie je podnikanie. Netvorí to nič. Je to len ryzovanie. Ničomu to nepomáha. Naopak zhoršuje to situáciu na trhu a zvyšuje umelo ceny nehnuteľností.
Neviem už ako to napísať viac polopatisticky, aby to bolo pochopené.
@lenkakravcova takze podnikatel s napadom si nema ani pôzicku brat aby svoj napad zrealnil a ak to je nieco inovativne, zlepsil zivot ludi, lebo mu to platia v cene a je to uzera. Neskutocne sa bavim🤣 Neexistovalo by plno veci. Po pozreti vasho profilu vidim, ze ste asi pod vplyvom ortodoxneho ponatia nabozenstva. Ale je to vas zivot.
Prenajimanie je poskytnutie byvania pre cloveka ktory v tej obkasti pracuje, pkati dane a pomaha rozvijat tu oblast. Vy by ste asi radsej aby pod mostom zil. Uzasne. Alebo ostal nezamestnany v napr. dedine s 500 obyvatelmi. Fakt krasne vyhliadky mu prajete.
@lenkakravcova uplne vsetkym podnikatelom a kazdej firme, ktora si zobrala podnikatelsky uver sa dufam vyhybas a nechodis ani do potravin 😂😂😂 a nepodporujes uzeru
@fairyy je úplne normálne, že človek sa nevyhne všetkému, čo nepovažuje za správne. Zároveň to ale nemusí robiť alebo navádzať k tomu, nie? 🙂
Či je rovnaký ten, kto sa opíja ako ten, kto stretne opilca na ulici alebo nebodaj od neho niečo kúpi?
@hellwant pozri v iných krajinách to funguje. Kto chce, hľadá spôsob, kto nie, hľadá výhovorku.
@lenkakravcova co funguje, neprenajimanie a nebranie pôziciek? Ved v kazdej krajine ludia prenajimaju a podnikatelia beru pre rozvoj firmy pôzicky. Kde je krajina kde toto vôbec nefunguje? Aj v Cine. No kde. Aj bohatí sejkovia to robia.
@lenkakravcova ten co sa opija alebo stretne opilca? - ten co zobral uver a podnika alebo ten co ho stretol? = to je co za prirovnanie 😅😅
ten co sa opija alebo ten co kupi od opilca? - ten co zobral uver a podnika alebo ten co nakupuje od podnikatela = podporujes ho v uzere
inymi slovami predtym nez si niekde nieco kupis zisti ci nemaju uver ... lebo toto nie je pekne spravanie 😀😀😀
@lenkakravcova tretinu rodiny mam moslimov toto co ty tu o nich vypisujes furt to su take fantasmagorie ... doslova si si nacitala navod a si jedna z mala na svete, ktora podla toho navodu aj ide... drviva vacsina rodenych moslimov tak nezije
@lenkakravcova 🤣🤣🤣 Pozri si ako niektore islamske staty jednaju so zenami. Ake maju tresty pre homosexualov. Niekde ani zena vodicak nemôze mat. A ty nam ides robit osvetu o užere. Pozri ako sejkovia stavali stadiony v Katare na MS vo futbale. Zomieralu tam afganci a ini lacní pracovnici, ani prestavky im niekedy nedali. Poukazuj na toto a rob osvetu.
@fairyy to, že ľudia nežijú podľa toho ako sa má, ma má posunúť k tomu, aby som tak robila aj ja?
Ak väčšina ľudí skončí v pekle, lebo jedno hovoria a druhé žijú, mám to robiť aj ja? Alebo to schvaľovať?
Vieš aj v Biblii sa píše: "Ak soľ stratí chuť, čo jej dodá slanosť? Už nie je na nič súca, len ju vyhodiť von.."
Ak niekto má určite princípy, žije podľa nich a považuje za správne o tom hovoriť, tak je úplne jedno, čo si o tom ostatní myslia. Oni v tomto prípade padli do skupiny tých, ktorí sa prispôsobili svetu, a berú si svoje náboženstvo za zábavu. Neostávajú soľou, ktorá je slaná.
Viem, že to môže znieť drsné. Ale čo bude na svete, ak každý z nás opustí svoje princípy a vydá sa len po vidine zisku? Môžeme sa potom sťažovať ako je na svete zle. Ake je ľudstvo skazené. Ale dôvodom celej situácie budeme aj my sami.
@lenkakravcova neopustaj svoje principy a prezistuj ci ma podnikatel uver aby si nepodporala uzeru ...velke retazce inak by som na tvojom.mieste obchadzala 😂😂
@hellwant
Tresty za homosexuálny nemanželský styk sú také isté, ako za cudzolostvo (nemanželský heterosexualny styk). Nesnaz sa tu hrať na to, že je to správne. Nie je. Ani jedno z toho.
Jednanie so ženami, mužmi.. môžeme porovnávať. Ale aj tak nedojdeme k ničomu. Poznám rovnaké množstvo týraných žien na Slovensku ako inde vo svete.
A áno, všade žijú pokrytci. Presne o tom to je. Keď hodnoty vymeníme za zisk. Keď je jediným meritkom to, koľko zarobíme, nie akým spôsobom.. presne to je príklad aj tých "Sejkov". Vieš, ono to nikdy nie je tak, že ak je niekto sejkom, tak že skončí v raji. 🙂 tak či tak na konci dňa o ňom budú svedčiť jeho vlastné skutky. Nie to, čo hovoril. Ale to čo reálne žil.
@fairyy
https://islamqa.info/en/answers/99833/renting-f...
A
https://islamqa.info/en/answers/22905/benefitti...
Prečítaj si toto, aby si pochopila o čom hovorím. Nie je to tak dlhé. Možno ti to pomôže. Anglický určite vieš.
@lenkakravcova Ja nepisem, ze je spravne podvadzat v manzelstve ale trestat homosexualov je hlupost. Je to ich zivot, samy su si zan zodpovedni, nie, ze ich kamenovat ci zatvarat ( tak isto za cudzolozstvo) niekto bude. Ty nezlahcuj primitivne tresty. Zijes v dogme a zlej dogme ale zi si v nej.
Vdaka, ze som krestan a hlavne normalny krestan, nie dogmaticky.
@lenkakravcova pises “ pri podnikaní sa snažíš tvoriť zisk.” Presne! Preco vsak nemozem podla teba podnikať v oblasti bývania a poskytovať nájomcovi službu bývania na základe nim odsúhlasenej výšky nájmu?! Ved podnikanie v poskytovaní bývania je uplne rovnaké ci uz ide o krátkodobé (dovolenkový apartmán) alebo dlhodobé (nájomná zmluva na x rokov) ty nepovažujes podnikanie v oblasti poskytovania bývania za legitímne a morálne spravne?!
@lenkakravcova pises citujem “ Prenajimanie (nie len zo ziskom ale ešte aj s platením úrokov) jedného bytu nie je podnikanie. Netvorí to nič. Je to len ryzovanie. Ničomu to nepomáha. Naopak zhoršuje to situáciu na trhu a zvyšuje umelo ceny nehnuteľností.” ja tvrdím uplny opak.
Kto nas rozsudi? Ideológia do ktorej si vložila svoju dôveru tj Islam?
Alebo jednoduchý príklad.
Vidím okolo seba nemajetných ludi ktorým nikto nechce pozicat byvanie na kúpu bytu.
Ja sa rozhodnem kupit im byt, ten byt ktory si oni nemôžu dovoliť kupit a musis byvat na ulici.
Ponúknem im moznost byvat a platit mi poplatok v podobe nájmu. Oni mozu odmietnuť ale moju ponuku prijímajú. Na konci dna ja som vytvoril moznost ubytovania pre ludi ktorí bývali na ulici. Oni mi za to dobrovoľne platia a kedykoľvek mozu odísť na ulicu. A ty mi tvrdíš ze som pre nich nic nevytvoril?! Nezmysel! Ved nemali moznost byvat a vdaka mne maju moznost byvat! A stále maju slobodu nájomnú zmluvu ukončiť!
@janskyr Ona vali ultraortodoxne bomby co sa tyka financii z Islamu( ak iba to, tak to je ok, snad sa to nezvrtne, vies akí ortodoxní niekedy byvaju) Ale ved v poho, nastastie je to len osobny nazor a nijako nas neobmedzi. Ak je v tom stastna, ok.
A je tu nova tema myslim ze nazov- Oplati sa inv. byt? Aj tam prispela.
@lenkakravcova Očividne ideológia islamu ti zatemňuje myseľ ak to nevidíš .. svet nie je taky aky chces aby bol.
Kolko by stalo jabĺčko ak by na svete bola len jedna jediná jabloň? Velmi vela.
Kolko by si bola ochotná zaplatit za jabĺčko ak by vsetky cesty sveta lemovali samé Jablone a jabĺk by bolo nadbytok? Zrejme nic.
Realita je taka ze vyššiu cenu tvorí nedostatok a vysoký dopyt. Naopak nízka cena ba az bezcennost je dôsledkom blahobytu a dostatku.
Byty vsak samé nerastú a preto východiskový stav spolocnosti a v loveka je bieda a chudoba.. tam kde je bytov malo ale záujmov vela, tam je ich cena vysoká .
Riešením ale nie je ideologicky na základe Koranu trestať majiteľov za účtovanie vysokej ceny. Ved ta je prirodzená vzhľadom na ich nedostatok a vysoký zaujem. To by situáciu ZHORŠILO.
skutočným riešením je len vytvoriť dalsie byty (dat ľudom moznost byvat) a tym znížiť ich cenu a zvýšiť dostupnosť. A presne to robi akýkoľvek prenajímateľ ktory vytvori nájomcovi z ulice, ktory vcera nemal moznost kupit a byvat, dnes moznost prenajať a byvat.
@janskyr "skutočným riešením je len vytvoriť dalsie byty (dat ľudom moznost byvat) a tym znížiť ich cenu a zvýšiť dostupnosť. A presne to robi akýkoľvek prenajímateľ ktory vytvori nájomcovi z ulice, ktory vcera nemal moznost kupit a byvat, dnes moznost prenajať a byvat."
--- toto má robiť štát alebo developer, ktorý má peniaze nazyše. Bez toho, aby sa v tomto sytéme využíval úrok.. Proste obíď úrok, nepodnikaj s úrokom vo svojich investíciách a si OK. Je to taký problém?
@hellwant áno, prispela 🙂 Však vám to je aj tak jedno. A ten, koho zaujíma aj morálne hľadisko veci, si preštuduje aj toto hľadisko: https://muslimovia.sk/o-islame/co-robime/zakono...
Kto nie, tak to odignoruje. A tak to aj má byť. Každý nech koná podľa toho čo považuje za správne. Ak máš niečo, čo ťaží tvoje svedomie v tejto otázke, tak budeš donekonečna hľadať ospravedlnenia.. Ak by ti to skutočne bolo morálne jedno, tak by si to tu už nekomentoval a nesnažil by si sa ma zhodiť skrze moju vieru a zosmiešňovanie.

@lenkakravcova Ok, v poriadku.