icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

nifido
22. jan 2018

@loginexistuje a ja teda nemusim nic riesit po oddlzeni s nimi

loginexistuje
22. jan 2018

V bankovom registri si banky taketo zaznamy ponechavaju VUB isto v ramci systemu obce ak si mala dlhy a su nevymozitelne tak tiez sa nemazu ostavaju v systeme najma z dovodu ak napr obec ma vydat potvrdenie o financnych zavaxkoch voci obci alebo chce obcan niektore socialne sluzby dlh nezanika len je nevymozitelny nemoze zaniknut nesedeli by uctovne zostavy a sumare a z tohto dovodu nie je mozne stornovat rozhodnutie o vymere miestnych dani

kicilanka
22. jan 2018

@janka456janka práveže toto nie je nikde špecifikované...je to spomenuté len jednou vetou a výklad nie je nikde k dostaniu a názory právnikov sa rôznia...

kicilanka
22. jan 2018

@nifido toto asi záleží od každej banky samostatne...bola som v 2 a dostala som rôzne info k tomu, ako dlho držia v registri....v určitých intervaloch sa staré databázy nezahŕňajú do zohľadnenia a nehovoriac o tom, že ak napr. nesplatíš úver, ale budeš mať pravidelné príjmy na účet v peknej výške a požiadaš banku o udelenie výnimky, tak ti banka môže vyhovieť...
...hovoríme v hypotetickej rovine a určite bude musieť prejsť dosť času, aby to riskli s takým klientom...
toto je odpoveď riaditeľa pobočky....

kicilanka
22. jan 2018

@loginexistuje nevymožiteľné pohľadávky prechádzajú na podsúvahové účty už...a k tomu potrebuje účtovníčka doklad, aby to vedela z účto "zlikvidovať" ....ale registre a účto sú 2 odlišné evidencie....

nifido
23. jan 2018

@kicilanka dakujem za odpovede presne takto som predpokladala a mala info aj ja ja len ci nieco nemusim urobit .... cize nic nemusim urobit .....ja viem ze v registroch budeme stale lebo realne dlh ostava len je nevymozitelny a to si asi vela ludi neuvedomuje ..... a mysli si ze zrazu bude uplne aleze uplne cisty

kicilanka
23. jan 2018

@nifido myslím že práve v nepochopení podstaty "evidencie" dlhu dochádza k mylným názorom...

Ale pre toho, kto chce začať normálne žiť a pracovať bez toho aby sa bál že exekútor mu príde zaklopať na dvere, že chce s kľudom otvárať poštovú schránku, atď. - ten nepotrebuje riešiť či je alebo nie je v nejakých registroch...minulosť nezmizne OB, ani výmazom z registra, lebo historia už je zapísaná hlboko a nedá sa vymazať - už sa stalo....
...minulosť len nemusí zasahovať už do našej prítomnosti a budúcnosti...a to záleží výhradne od postoja každej osoby, nie od registrov...to je prínosom OB....

každý kto žiada o OB má nejaké dlhy a je jedno ako mu vznikli...a každý kto sa z toho poučí a príjme šancu na nový začiatok - ten bude pozerať na to, aby sa nedostal tam, kde už raz bol...a nebyť zmeny zákona, tak 99% tam aj naďalej ostane....teda ak som sa poučil, tak žijem a robím tak, aby som už nikdy nikomu nič nedlhoval...dá sa? určite sa dá, veď počas obdobia pred bankrotom si každý musel vystačiť aj s tým málom ktoré mal...

a ak mu exe pravidelne sťahoval nejaké sumy,človek sa naučil bez týchto peňazí žiť...takže teraz je na čase urobiť to, čo radia všetci finančníci - robiť si rezervu...väčšina ľudí povie, že nie je možné si ju tvoriť, lebo.........lebo.....lebo.....ako že sa nedá? veď (niektorým) celé roky exe bral každý mesiac nezanedbateľnú čiastku, nedalo sa s tým nič urobiť a žili...takže teraz si tie isté peniaze dám na sporenie, alebo na nejaký účet, kde na nich nemôžem proste len tak ľahko siahnuť...lebo po období (mnohí) ťažkého strádania mnohí ľahko môžu skĺznuť tam, kde už boli...a kolotoč sa začne točiť opäť....a už aj počujem: sporenie? účet? ve´d tam sa už neoplatí, tam to nakoniec má menšiu hodnotu ako vklady moje...ale podstata je iná - exe bral a nič nevrátil, nič sa nezhodnocovalo, žiadna rezerva sa netvorila....

REZERVA je to, na čo by mal každý človek čo prejde OB myslieť....nie na to, či som v nejakom registri a ako dlho tam budem...jedine to je záruka, že zas tam nejakým spôsobom nespadnem...

nifido
23. jan 2018

@kicilanka tak tak 😊😊😊😊 ja nechcem nic poucili sme sa dost ....

desire1971
23. jan 2018

@marusia12 samozrejme, s tým počítam že dokázať to budem musieť ja. je to naozaj komplikované, keďže už počas vyporiadania BSM na súde konal protiprávne a predával majetok (napr. auto) a peniaze dal nevädno kam. Pritom v tom čase, je z majetkom nezákonné nakladať. A to som uviedla len jeden z mnohých prikladov ktoré sa udiali v priebehu vyporiadania BSM.
Ďalej som podávala trestné oznámenia za vyhrážanie, ktoré robil kôli podaniu na súd vo veci BSM. Myslím si, že advokát bude mať v rukách dostatok argumentov. O.i. aj to, že tento človek kopec peňazí prehlar v pokry. Hovorím o dôkazoch, nie o domnienkach.

kicilanka
23. jan 2018

@desire1971 s napadnutím OB súvisia aj súdne poplatky - o tom vieš? že ich budeš musieť zaplatiť?
Tiež že to čo to uvádzaš má súvis s tým, že robil všetko preto pri BSMku aby ti nič nedal...ale osobný bankrot je o inom ako BSMko...v tvojom prípade by som si najprv zaplatila za právne poradenstvo skôr, než urobíš nejaké kroky...
lebo ak mu nedokážeš nepoctivý zámer pri OB, tak potom následne on teba (môže) zažaluje a to by som nechcela byť na tvojom mieste....

agness30
23. jan 2018

tak konecne mi prisla odpoved z Centra ze ma budu zastupovat..dodrzali lehotu 30 dni od prijatia ziadosti, tak snad sa to nebude pretahovat..

marusia12
23. jan 2018

@desire1971 ja neviem 😀 Ja si vždy rada počkám na karmu.

agness30
23. jan 2018

@kicilanka ano, pekne napisane

katkaba1
23. jan 2018

@agness30 Dobrý deň, Vám prišiel list z CPP, že Vás budú zastupovať? Alebo Vám volali, že môžete isť podpisať pôžičku od CPP vo výške 500€?
Lebo kamarátka rieši OB a jej volali, že 25.1. môže isť podpisať papiere do CPP. Teraz neviem(e) či to je len o zastupovaní alebo aj priamo resp.zároveň pôžička na tú sumu 500€.. Lebo papiere vraj musi podpisať osobne pred pridelenou pracovníčkou v CPP BA..

kicilanka
23. jan 2018

@katkaba1 v KE som podpisovala papier o pôžičke naraz pri podávaní papierov a potom som bola osobne prevziať Rozhodnutie o zastupovaní...splátky sa začínajú prevádzať AŽ po rozhodnutí súdu o začiatku OB....a kedže ona to (ak si dobre pamätám) podávala poštou, tak je možné že jej dajú podpísať ešte ďalšie papiere okrem toho čo ste si vytlačili z netu, lebo aj ja som u nich dostala potom ešte iné papiere na podpis...

...a nie je mi jasné, že prečo sa vlastne pýtaš? však pôjde(te) tam a uvidí(te) čo presne Vám dajú na podpis, lebo to môže byť "hocčo" 😀 a možno len trvajú na tom, aby bola osobne prítomná, lebo to som zažila v KE keď doslovne povedala že musí prísť žiadateľ osobne a nestačí poštou....

katkaba1
23. jan 2018

@kicilanka Ja tam nejdem s ňou, ide sama.

Viem, že zistí osobne keď tam pôjde len ma trochu zmiatko keď som čítala, že pani prišla odpoveď z CPP lebo kamoške z CPP len volali, nič jej zatial poštou neprišlo tak že či sme nejaký 'krok nevynechali'. Len ma to zmiatlo preto som sa pýtala

agness30
23. jan 2018

@katkaba1 ja som bola 12.12.2017 v CPPosobne dat ziadost, tam som im podpisala splatky v pripade zastupovania a povedali ze do 30 dni poslu rozhodnutie. kedze boli sviatky tak som si myslela ze sa to posunie o par dni, ale rozhodnutie vydali 12.1.2018 a dnes mi ho postarka doniesladomov..netelefonovala som im, o su podrazdeni, napisala som im minuly tyzdenemail a druhy den mi pravnicka napisala odpoved ze rozhodli 12.1 a ze v tychto dnoch dostanem odpoved.

kicilanka
23. jan 2018

@katkaba1 nooo tak ako sme viackrát v diskusii písali - každé CPP si ide úplne svojou cestou, inak funguje, inak rieši...takže ťažko povedať a keďže sa to všetko priebežne vyvíja (ako každá novinka) tak je predpoklad, že nastávajú aj zmeny, ktoré predtým nemuseli byť a dnes je to už zas niečo inak....kým nepôjde, nevie čo chcú 🙂
Ale každopádne by bolo fajn, keby si napísala potom postreh o čo konkrétne šlo 🙂

katkaba1
23. jan 2018

@agness30 Aha, už rozumiem. Ona nakoniec posielala poštou takže z toho čo pišete mi vychadza, že asi podpiše vo štvrtok len splátky v pripade zastupovania a následne rozhodnutie jej pride poštou. Uvidíme, v podstate je to asi aj jedno len ma to trochu zmiatlo. Ďakujem 🙂 a držim palce

@kicilanka Jasné, veď už keď sme si mysleli, že presne chápeme postup tak zapnem MK a zistím každým novým prispevkom, že zas až tak to nie je 🙂 Postup samozrejme určujú oni a nenamietame len tým, že sa to rozbehlo tak prišiel už ten ozajstný stres že či to vyjde a som rada ak viem čo nás čaká. Ale ako píšeš, zmeny môžu nastať aj "počas jazdy" tak uvidí čo bude.
Napíšem sem určite čo zažila 🙂 Aktuálne len viem len tolko, že CPP BA prebralo žiadosť 2.1.2018 a 25.1.208 ide podpísať "niečo" 🙂

lucky196
24. jan 2018

Dobry den, chcel by som poprosit o informaciu. V novembri som presiel oddlzenim.Dnes som dostal od sudu uznesenie kde intrum jus. ma 100% pravo na nahradu trov v konani a sudnych poplatkov cca do 200€. Tento spor bol este zacati pred mojim oddlzenim. Som im povinny zaplatit tie poplatky? Pripadne ked nie ako postupovat? Dakujem

desire1971
24. jan 2018

@kicilanka samozrejme že bez advokáta tieto veci podnikať nemá zmysel. Robil by to niekto v tomto štáte ???

desire1971
24. jan 2018

@marusia12 aj ja čakámna karmu v spojení s mojim advokátom 😀

nifido
24. jan 2018

@lucky196 mal by si byt samozrejme zbaveny tohto dlhu uvadzal si ho ? poslat im mailom rozhodnutie o oddlzeni a pozri kedy bolo vydane rozhodnutie im

desire1971
24. jan 2018

@kicilanka o súdnych poplatok na podanie tohoto návrhu napríklad na OS v BB ani netušia v akej výške sú... zaujímavé 😀 Viem o súdnych poplatkoch, ale ďakujem za upozornenie, vážim si to.

kicilanka
24. jan 2018

@desire1971 😃 a možno to bude zadara 😃 lebo asi nikto s takýmto niečim nerátal, tak to možno ani nezahrnuli do zákona o súdnych poplatkoch .... 😃 😃

kicilanka
24. jan 2018

@lucky196 ja by som im poslala uznesenie o OB, lebo začali si vymáhať pred konkurzom, mali si všetko uplatniť v rámci neho a vzťahuje sa to k veciam vzniknutým pre OB...
....aj bez ohľadu na to, že súd o tom rozhodol až teraz...

.....nehovoriac o tom, že akonáhle súd vyhlásil OB, mali byť všetky súdne konania zastavené...takže by som sa ešte aj odvolala voči Rozsudku v tomto znení...súd nemal už vo veci konať, a dať len konečné Uznesenie, že súdne konanie sa zastavuje z dôvodu vyhláseného a ukončeného OB........

lucky196
24. jan 2018

@kicilanka ďakujem za info. Tak stačí ak mailom poslem Intrumu uznesenie o OB?

ivka0412
24. jan 2018

@lucky196 Moj mm je oddlzeny od 14novembra. Zajtra ma sud z Instrum. Dali sme odvolanie, ze je oddlzeny a dodnes zo sudu neprislo nic. Tak ze uvidime co povie zajtra sudca. Tak ze asi tak.

kicilanka
24. jan 2018

@lucky196 určite áno...aj keď podľa toho čo som čítala v tejto diskusii, tak budú skúšať a skúšať...

JA osobne by som určite dala odvolanie voči rozhodnutiu súdu - choďte sa poradiť opäť do CPP...toto už nie je síce spojené pre CPP s tvojim OB, ale oni zastupujú a riešia a píšu atď aj takéto veci...je to lacnejšie ako odvolanie napísané u advokáta....resp. ak neprešlo ešte 15 dní od prevzatia zásielky zo súdu.....

kicilanka
24. jan 2018

@ivka0412 mal by to zastaviť na súde zajtra...určite daj vedieť...