Overili ste si už nárok na energopomoc?
Ahojte, uz je spustena moznost kontroly, ci Vam bola priznana energopomoc. Ja sa priznam, ze som bola trosku rozhodena, ked sa hovorilo o trvalom bydlisku. Kedze TP mam od narodenia v rodicovskom byte ale byvam v mojom vlastnom dome, myslela som, ze pomoc nedostanem. Ale pri overovani aj plynu aj elektriny mi napisalo, ze tymto odbernym miestam bola pomoc priznana. Ste tu niekto taky, co ma rovnaku situaciu a tiez bola priznana pomoc? Ano, aj vyska prijmu sa zohladnuje, ale teda prosim o odpoved tych, ktori zarabaju "normalne" a su v hraniciach prijmu a naroku na energopomoc ak by mali TP tam kde aj realne byvaju.
Prosim, neriesme politiku, ani spravodlivost / nespravodlivost, sposoby pomoci a podobne. Na to si zalozte samostatnu diskusiu. Zaujima ma len tato konkretna situacia. Dakujem.
@mandzula nezavdzam opytaj sa na uradoch. aka je logika ze by si mala TP v kosiciach ked byvas v BA v byte ?
ani urady ti nemozu dorucit zasielku
@bykaterina odhliadnuc od problemov, ktorych existenciu nikto nespochybňuje, s porusovanim zakona zavadzas
@bykaterina odhliadnuc od problemov, ktorych existenciu nikto nespochybňuje, s porusovanim zakona zavadzas
@mandzula no ako myslis... ja ti nic vyvracat nejdem
@bykaterina Trvalý pobyt je pobyt občana spravidla v mieste jeho stáleho bydliska na území Slovenskej republiky. Uz tato veta a slovo "spravidla", hovori o tom, ze nie je povinnost byvat tam, kde ma clovek nahlaseny trvaly pobyt.
@mandzula nieje to povinnost, ALE necakaj vyhody TP ked ho nemas tam kde z neho chces vyhody-lekar skolka skola .... uz sa tu rozculovala mamicka ze nedostali od obce 100e a plysaka a kvet pre novorodenca , lebo TAM predsa BYVAJU a co ze ma TP u rodicov 🙈.
@natalka13 a este k tomu TP - kolko ludi ma TP u rodicov prave preto, ze byvaju v podnajmoch? Do podnajmu ti TP neda asi nikto. A ludia, co robia a zdrzuju sa v zahranici? Uz len kvoli tym spominanym zasielkam je im lepsie mat TP tam, kde aj niekto byva. Nie prazdny byt. Preco by ich rodicia nemali mat narok na energopomoc, ked v byte prakticky byvaju a vyuzivaju energie len oni? Deti zarabaju vela, oni nech pomoc nedostanu, to je v poriadku. Ale rodicia maju dochodky, tak na tu pomoc maju mat narok.
@mandzula no ako myslis... ja ti nic vyvracat nejdem
@bykaterina Ani nemáš ako, lebo to nie je pravda.
@bykaterina Ani nemáš ako, lebo to nie je pravda.
@mandzula doteraz si nevedela ze ani zakon nejaky existuje ale ty mas pravdu
@mandzula nieje to povinnost, ALE necakaj vyhody TP ked ho nemas tam kde z neho chces vyhody-lekar skolka skola .... uz sa tu rozculovala mamicka ze nedostali od obce 100e a plysaka a kvet pre novorodenca , lebo TAM predsa BYVAJU a co ze ma TP u rodicov 🙈.
@natalka13 Kurnik, namiesto používania kapitálok radšej čítaj, o čom píšem, nebudem to tu dookola vysvetľovať ako deťom v škôlke.
@bykaterina Nie, vôbec som 15 rokov nerobila v štátke, takže o zákone ani len netuším. Ešte niečo?
@bykaterina Nie, vôbec som 15 rokov nerobila v štátke, takže o zákone ani len netuším. Ešte niečo?
@mandzula tak by si to mala prave ovladat
@bykaterina prosim ta, uz prestan. Alebo lepsie - daj sem citaciu zakona, kde je napisane, ze musis mat TP tam kde zijes.
Kedze to nikde v zakone nie je, tak nemozem porusovat zakon.
To, ze mam narok na miestne prispevky tam kde mam TP a nie tam kde byvam, je jedna vec. To je pochopitelne. Tak isto sa musim podriadit poplatkom a daniam tam, kde mam TP a nie tam kde byvam. Ale to s povinnostou mat TP na konkretnom mieste nema absolutne nic spolocne.
@mandzula tak by si to mala prave ovladat
@bykaterina Veď ovládam, to, že nebývaš tam, kde máš nahlásený TP, nie je porušenie zákona. O tom sa tu bavíme.
@bykaterina prosim ta, uz prestan. Alebo lepsie - daj sem citaciu zakona, kde je napisane, ze musis mat TP tam kde zijes.
Kedze to nikde v zakone nie je, tak nemozem porusovat zakon.
To, ze mam narok na miestne prispevky tam kde mam TP a nie tam kde byvam, je jedna vec. To je pochopitelne. Tak isto sa musim podriadit poplatkom a daniam tam, kde mam TP a nie tam kde byvam. Ale to s povinnostou mat TP na konkretnom mieste nema absolutne nic spolocne.
@anonym_autor To je s ňou fakt zbytočné preberať, nechápe.
pravdepodobne im to nefunguje dobre na tej overovacej stranke. A treba pockat do 17.12.
Jasne aj my máme na to narok. Žijem vo vlastnom rodinnom dome a ano, trvalý pobyt mam u otca stále 🙂.
Energopomoc je na ten konkrétny byt, kde máš nahlásený TP u rodičov. To znamená, že rodičia budú platiť nižšie preddavkové platby, to je celé. Tebe z toho nekvapne nič, ak sa na to pýtaš. Predpokladám, že energie si platíš tam, kde bývaš a nie u rodičov. Nie sú to žiadne peniaze na ruku od štátu, len sa to zohľadní vo faktúre.
Energopomoc je na ten konkrétny byt, kde máš nahlásený TP u rodičov. To znamená, že rodičia budú platiť nižšie preddavkové platby, to je celé. Tebe z toho nekvapne nič, ak sa na to pýtaš. Predpokladám, že energie si platíš tam, kde bývaš a nie u rodičov. Nie sú to žiadne peniaze na ruku od štátu, len sa to zohľadní vo faktúre.
@baskustek znamena to, ze aj ona ju dostane. Cize sa to odrazí na faktúre z domu kde reálne býva.
@baskustek mylis sa. Podla TP sa vypocitava koeficient prijmu, ktory domacnost moze dosiahnut aby mala narok na energopomoc. Ak takej domacnosti vznikne narok na energopomoc, maju narok na energopomoc na kazdom odbernom mieste, ktore vlastnia. Takze v mojom pripade ako domacnost mame spolu mensi prijem ako bol koeficient stanoveny, narok na energopomoc maju odberne miesta mojej mamy a aj odberne miesta moje.
@baskustek mylis sa. Podla TP sa vypocitava koeficient prijmu, ktory domacnost moze dosiahnut aby mala narok na energopomoc. Ak takej domacnosti vznikne narok na energopomoc, maju narok na energopomoc na kazdom odbernom mieste, ktore vlastnia. Takze v mojom pripade ako domacnost mame spolu mensi prijem ako bol koeficient stanoveny, narok na energopomoc maju odberne miesta mojej mamy a aj odberne miesta moje.
@anonym_autor tak to potom dúfam ešte upravia, nech sa klepne po prstoch takýmto podvodníkom
@aaadkaaa a ked davas sumy musis dat hruby prijem nie cisty. mozno tam je problem
@bykaterina samozrejme, ze sa jedna o hruby prijem, sme hllboko pod hranicou podla tabulky ...
@anonym_autor tak to potom dúfam ešte upravia, nech sa klepne po prstoch takýmto podvodníkom
@baskustek akym podvodnikom? o com ty trepes. Ja nie som ziadny podvodnik. Ja byvam a zijem vo svojom vlastnom dome. Moja mama ma tiez svoj vlastny byt, kde aj zije. Akurat ja mam u nej TP. To mohlo sposobit, ze nase spolocne prijmy prekrocia ten limit. Ale neprekrocili. A rovnako, ak by som mala TP na svojom dome - ani jej prijem a ani moj prijem neprekrocia stanovene limity, akurat ona by mala iny koeficient a ja iny koeficient. V oboch pripadoch by sme mali narok na energopomoc. Len ja som si povodne myslela ako ty, ze narok bude len tam, kde su TP.
Viem o osobe, ktorá má sama trvalý pobyt v 3i byte v BA a príjem nad 3tis. A energopomoc jej vyšla podľa overenia na ich stránke. Podľa mňa v tom majú bordel a zle dáta.
je to take zvlastne, ja na energopomoc narok nemam a to sme v domacnosti 4 os- ja +3 deti do 14r. v mojej starostlivosti (vsetci tu mame TP). Cisty prijem mam 1150+vyzivne 550+pridavky 180. Tymto vypoctom nerozumiem.
je to take zvlastne, ja na energopomoc narok nemam a to sme v domacnosti 4 os- ja +3 deti do 14r. v mojej starostlivosti (vsetci tu mame TP). Cisty prijem mam 1150+vyzivne 550+pridavky 180. Tymto vypoctom nerozumiem.
@anonym_f0f952 aj my to riesime- dochodca+ ztp+1os, hruby prijem vsetkych 1600 a narok nie je....🙄🙄a znamy platy 3 osoby nad 3tisic e kazda osoba plat + 2 nezaopatrene deti a im vyslo...
A ako vlastne bude vyzerať tá energopomoc? Napríklad nám vyšla na elektrinu. Plyn nemáme, varíme na indukcii a teplo máme cez ústredné kúrenie. Teraz platíme ZSE 42€ mesačne. Po novom roku sa má tento poplatok nejako zvýšiť, ale vďaka energopomoci sa nám vlastne nezvýši, či ako?
je to celé čudné,jedna neter má nárok len na elektrinu,druhá iba na plyn

@bykaterina no skus si porovnat vyhody TP v Bratislave a v Senci. Lekari, dostupnost sluzieb, skoly, skolky. Ak pracujem v BA, tak tam chcem mat aj deti v skole ci skolke. Nemozem si dovolit mat dieta v skole v Senci, ked cely den som takmer 30 km inde. Dobre vieme, ze ak nie je miesto mimo TP, tak mi dieta nezoberu. Takisto - kedze som denno denne v BA, tak je mi odveci odviest deti do skoly do BA a potom ist k lekarovi do Senca. A mozes rozpravat o slobode volby lekara - vsetci vieme aka je prax.
Dakujem ti za tvoj pohlad na vec. Ty si ries svoj TP a nas ostatnych maj v pazi.
Na matrike mi mozu vysvetlovat co chcu - sama si sem capla zakon, ten je zavazny pre vsetkych, aj pre tych na matrike. Ci sa im to paci alebo nie. MUSI a SPRAVIDLA MA su dve odlisne veci.
@anonym_autor no dr. ja rieism aj v inych okresoch. dnes okrem obvodaka nie je potrebne mat niekde trvale bydlisko.
a inak ta enrgopomoc bude par supiek tak sa nestresuj pri scvojom prijme