icon

Peniaze za predaj auta

28. jún 2025

ahoj, ako by ste sa zachovali v takejto situácii? máme švagrinu, ktorá po rozvode ostala sama s dvoma deťmi na materskej. Pomáhali sme jej ako sme mohli, pretože bola na tom naozaj zle. Časom sa to zlepšilo, vrátila sa do práce. Finančná gramotnosť jej však nič nehovorí. my zarábame obaja celkom dobre, ale to čo ona nakupuje svojim deťom to je strašné, milión lacných blbostí, oblečenie, sladkosti, čipsy na kilá. Nekomentujeme to, veď keď im chce dopriať, tak nech to robí. občas mm niečo povedal, ale nakoniec to vyzeralo, že nechce dopriať jej deťom. pred pár rokmi sme jej predali naše staré auto, splácala ho po 50,-€ mesačne, prepis sme neurobili, teda stále bolo napísané na mm meno. Teraz si ona kúpila novšie auto, lebo to staré už bolo treba opravovať. Mm jej povedal, aby to staré auto predala na bazoži za pás stoviek. prešli asi 2 mesiace a to auto stále nepredala, mm sa jej pýtal, čo s ním plánuje. Tak, že v práci jej povedali, že ho má dať zošrotovať, že také staré auto kúpia len cigáni a potom ju budú otravovať, že nefunguje. MM ju presviedčal, nech tomu neverí, on už tak predal niekoľko áut a všetko bolo v pohode. Ona si to vypočula, ale zase nič. Nepoprosila mm aby jej s tým pomohol, ani auto neodviezla do šrotu, nič. Tak môj mm jej povedal, že on to auto predá, ale peniaze si nechá. Ona s tým súhlasila. Auto sa do týždňa predalo za 350€. A teraz dilema, dať jej tie peniaze? my ich nepotrebujeme, ale ona ich do týždňa rozhádže. Mm už bol nalomený, že jej ich dá, ale naposledy keď sme tam boli, tak prišli naše deti,že aha čo oni majú: Labubu - dokonca 4 ks. My sme to našim deťom nekúpili. Je to otrasná hračka, vysvetlili sme im, že za tie peniaze môžeme ísť na zmrzku, alebo kúpiť si niečo lepšie. Keď to videl mm a opýtal sa koľko to stálo, tak ho skoro vykotilo. Doma potom povedal, že peniaze sa auto jej nedá. Ja stále rozmýšľam či áno, či nie.

maminkadeticiek
28. jún 2025

Ze ste blbi ako ju dotujete.To si myslim.Mali ste z tych penazi zaplatit ked tak jej detom napr.tabor.

janinah
28. jún 2025
@isis234

@janinah veď sa stretávajú. Mohla sa dohodnúť s bratom a spoločne to predať.
Ak on nehospodári s peniazmi, radšej nech jej ich dajú ak "naozaj" bude súrne niečo potrebovať. Oni sa neobohacujú na úkor nej. Nepotrebujú ich. Ale tým jej pomôžu.

@isis234 moja svokra zaplatila cely pomnik svojim svokrovcom, s ich dcerou teda svojou svagrinou boli dohodnute,ze polovicu obnosu jej svagrina vrati,lebo vtedy akurat na to nemali.Svokra zomrela a my pozostali sme tie peniaze uz nikdy nevideli.Takze take ze potom a ak bude treba je pri peniazoch take,ze nikdy...

autor
28. jún 2025

áno mali by sme ju nechať žiť jej život ako ona chce, veď je dospelá a môže si robiť čo chce.
5 rokov ju všetci presviedčali, aby si nebrala toho muža, nie ona ho miluje, až kým nepribehla bosá s bábätkom na rukách (bývame na jednej ulici), že ich vyhodil z domu. Mohli sme jej povedať, "vidíš, mali sme pravdu" , my sme jej však pomohli sa rozviesť.
Výživné neplatil, lebo chudák nemôže si nájsť dobrú prácu, nemá z čoho, až raz zistila, že žije s nejakou slobodnou mamičkou a aj s jej deťmi bol na dovolenke. Prišla s plačom - vybavili sme náhradné výživné.
kolega menil kuchyňu a starú chcel vyhodiť, tak sa jej pýtam, "nechceš takúto kuchyňu - zadarmo, jasne že chcela. Tak jej ju môj manžel doviezol, poskladal, tešila sa z nej. Po pár mesiacoch ideme k nej a niečo smrdí. Kvapkala jej voda z kohútika a ona podložila pod to utierku. Celá skrinka plesnivá. Tak to opravil za pol hodinu a pýtal sa jej, prečo mu to nepovedala, veď sa vidíme takmer každý deň. Ona len kývne s plecami. Nie je to žiadne šmudľa chodí vymaľovaná a vyobliekaná ako modelka.
manžel sa jej pýtal 2x čo ide robiť s tým autom, 2x povedala že ho dá zošrotovať.
snažím sa nedávať jej nevyžiadané rady, ale ony nechá každý problém zájsť až do extrému a potom plače.
ako by ste vy riešili situácie, keď vidíte, že vaša blízka osoba sa správa tak, že na konci je vždy katastrofa?
koľko x by ste ju zdvihli zo dna?

mamina7070
28. jún 2025

dvihat zo dna je uz nemusis, pomohli ste jej a o tom je rodina , ale ani ju obrat o to co jej patri to sa nerobi proste bez ohladu na to ze si myslis ze to ma nejaky podla vas vychovny moment

1andrea111
28. jún 2025

Zdvihli ste ju predsa zo dna raz, keď prišla s dieťaťom ste jej pomohli aj vybavili výživné. To bolo od vás veľmi milé. Priniesť kuchyňu či vymeniť batériu predsa nie je dvíhanie zo dna. Je to bežná pomoc v rodinách, ktorú nemusíte robiť. Mala by si sa o ňu menej starať a nechať ju žiť po svojom. Skôr vidím u Teba stres z toho že ste ju museli zachraňovať a teraz sa stále akokeby obavas že aby s niečo podobné nestalo znova.

ivik4
28. jún 2025

No podla posledneho komentara si rozhodnuta ze jej tie peniaze nedas /nedate . Tak mi pride aj zbytocne pytat sa nas druhych. O to viac ked nepozname situacie ktore boli

zmrzlinka8
28. jún 2025

za to, ze ste jej pomohli riesit tazke zivotne situacie, jej nemusite brat peniaze, ktore jej patria, kedze auto vam predsa splatila aj poistku si platila. spytala by som sa jej, ci si nemozte nechat nieco z toho za pomoc s predajom, ak uz velmi chcete, a zvysok by som jej dala, resp. ja by som jej dala vsetko. zit nech si zije ako uzna za vhodne. nesúď.

0silvia0
28. jún 2025

Su dospeli, ktori potrebuju robit chyby, aby sa poucili a niekam sa posunuli. Tato svagrina ani nemoze robit chyby, lebo nabehne uderka brat+akcna svagrina typu Gizka Onova, cize idem a riesim a popri tom dviham obocie.
Peniaze za auto by som jej dala a nechala ju zit jej podla vas nezodpovedny, lajdacky a financne negramotny zivot. Je to jej zivot.

marsmykkok
28. jún 2025

Ja by som jej dala, aspoň 200-250 a 100-150 nech si nechá muž za to že to riešil.

marsmykkok
28. jún 2025

A ja ako žena by som tiež dala staré auto radšej do šrotu ako kvôli nejakým 300 eurám mať opletačky alebo riešiť špekulantov čo má budú chcieť ako ženu obabrať a kúpiť za 50 eur. Keď som bola sama tak som aj tak urobila a staré auto dala do šrotu a nepredala na ND a nemyslím si že som finančne negramotná.

maya_hi
29. jún 2025

Je chyba, že to nekomentujete. Ak vás svojimi problémami zaťažuje, ste neustále v kontakte, je úplne legitímne ak ju upozorníš na to, že príliš rozhadzuje. Kupovať deťom sladkosti a čipsy neznamená "dopriať im". Znamená to ničiť im zdravie a ešte na to míňať aj peniaze. Ak by im kúpila jahody, čučoriedky, maliny, ktoré bývajú dosť drahé- to znamená "doprajem deťom". Správa sa jednoducho nezodpovedne a upozornite ju na to. Tiež na to, že ak bude zase v srabe už jej nepomôžete. Máte svoje deti ktoré treba zabezpečiť. Takto si myslíš že ste milí, nechcete na ňu vyvíjať nátlak ale v podstate jej robíte medvediu službu, ktorá jej nepomáha. A samozrejme peniaze za predaj by som jej nedávala. Kašľala na to, nakoniec s tým aj súhlasila. Ešte by som jej aj povedala- vidíš, predali sme ho za 350€. A ty si na to kašľala. Ona potrebuje riadnu studenú sprchu a pohroziť sociálkou ak raz zle dopadne a nebude schopná sa postarať o deti, že jej ich zoberú 🫤 Inak sa nepoučí

maya_hi
29. jún 2025
@marsmykkok

A ja ako žena by som tiež dala staré auto radšej do šrotu ako kvôli nejakým 300 eurám mať opletačky alebo riešiť špekulantov čo má budú chcieť ako ženu obabrať a kúpiť za 50 eur. Keď som bola sama tak som aj tak urobila a staré auto dala do šrotu a nepredala na ND a nemyslím si že som finančne negramotná.

@marsmykkok tu to ale vyzerá, že ak by ho chcela predať, on by jej asi aj pomohol poradiť pri predaji. Ale kašlala na to úplne 🫤

viera012345
29. jún 2025

Auto bolo,aj je Vášho manžela, švagriná ho len používala.Teraz ho už nepotrebuje,tak Váš manžel si ho vzal späť a naložil s nim ako to uznal za vhodné.V podstate predal niečo, čo je jeho, nevidím dôvod dávať peniaze z predaja švagrinej.

viera012345
29. jún 2025
@viera012345

Auto bolo,aj je Vášho manžela, švagriná ho len používala.Teraz ho už nepotrebuje,tak Váš manžel si ho vzal späť a naložil s nim ako to uznal za vhodné.V podstate predal niečo, čo je jeho, nevidím dôvod dávať peniaze z predaja švagrinej.

@viera012345 ...aha, nečítala som pozorne.Oprava:V prípade, že švagriná Vám auto splácals a splatila,z morálneho hľadiska má nárok na peniaze z predaja,ale keďže je rozsafna,peniaze by som jej dala i nedala...radsej by som deťom zaplatila nejaký tábor, prípadne ak chcú navštevovať nejaký financne náročný krúžok, tak by som na ten doložila peniaze

autor
29. jún 2025

že Gizka Oňová, smejem sa hlasno
my riešime iba problémy, ktoré horia. ako napr. tá kuchynská linka - určite ju nechodíme kontrolovať denne čo nakúpila, ako hospodári v domácnosti.
jej postoj k životu je taký ako s tou kuchyňou - veď jedna kvapka vody kuchyni neublíži, ale keď tá voda kvapká mesiac, tak výsledok je plesnivá kuchyňa, ale ona stále vidí len tú jednu kvapku vody. Pritom intelekt na to, aby videla aj následok má.
nám bolo jedno čo s tým auto urobí, ak sa ho rozhodla zošrotovať, mohla to urobiť, ale neurobila pre to nič. Blížil sa koniec poistky, tak sme to museli riešiť.

mamina7070
29. jún 2025

takze ste sa rozhodli ze jej nic nedate 🤨

staryjarec
29. jún 2025

Nechápem, auto vám splatila, platila poistky, a to, že ste jej pomohli s predajom vás neoprávňuje peniaze si nechať. Nie sú vaše, sú jej. Ste zlí, zlí ľudia. Okradnúť samoživiteľku je predsa také ľudské.

staryjarec
29. jún 2025
@maya_hi

Je chyba, že to nekomentujete. Ak vás svojimi problémami zaťažuje, ste neustále v kontakte, je úplne legitímne ak ju upozorníš na to, že príliš rozhadzuje. Kupovať deťom sladkosti a čipsy neznamená "dopriať im". Znamená to ničiť im zdravie a ešte na to míňať aj peniaze. Ak by im kúpila jahody, čučoriedky, maliny, ktoré bývajú dosť drahé- to znamená "doprajem deťom". Správa sa jednoducho nezodpovedne a upozornite ju na to. Tiež na to, že ak bude zase v srabe už jej nepomôžete. Máte svoje deti ktoré treba zabezpečiť. Takto si myslíš že ste milí, nechcete na ňu vyvíjať nátlak ale v podstate jej robíte medvediu službu, ktorá jej nepomáha. A samozrejme peniaze za predaj by som jej nedávala. Kašľala na to, nakoniec s tým aj súhlasila. Ešte by som jej aj povedala- vidíš, predali sme ho za 350€. A ty si na to kašľala. Ona potrebuje riadnu studenú sprchu a pohroziť sociálkou ak raz zle dopadne a nebude schopná sa postarať o deti, že jej ich zoberú 🫤 Inak sa nepoučí

@maya_hi By som bol zvedavý, koľké z vás hrdiniek na koňovi by bez problémov predalo samostatne starý vrak. A ten dobrák miesto toho, aby jej ponúkol pomoc pri predaji, predá ho a prachy si nechá. A polovica z vás hrdiniek mu ešte tlieska. Fuj.

staryjarec
29. jún 2025
@viera012345

@viera012345 Kriste Pane, toto sa už ani komentovať nedá.

autor
29. jún 2025
@staryjarec

@maya_hi By som bol zvedavý, koľké z vás hrdiniek na koňovi by bez problémov predalo samostatne starý vrak. A ten dobrák miesto toho, aby jej ponúkol pomoc pri predaji, predá ho a prachy si nechá. A polovica z vás hrdiniek mu ešte tlieska. Fuj.

Jedny mi tu nakladajú, že sa jej miešame do života, že ju máme nechať žiť jej život a nestarať sa do nej.
@staryjarec a ty tvrdíš, že sme jej mali ponúknuť pomoc, čo v tomto prípade znamenalo, že by sme to urobili za ňu. Odfotiť auto a poslať fotky vie, na internete bežne kupuje/predáva. To auto ju však už nezaujímalo, keby bolo napísané na ňu, tak to neriešime, nech jej zhnije na dvore. Po čase by však znova prišla a plakala, že treba platiť poistku, STK....

mondolina
29. jún 2025

no tak si zatlieskaj aká si ty úžasná a švagriná o ničom.
ty si koľko áut predala ....

misanthropicdann
29. jún 2025

Z tejto diskusie by som to uzavrel takto.
Ak je auto predpísané na ňu nech sa stará ona..
Ak je stále písané na vás vy ste majiteľmi a ste zodpovedný za neho aj za jeho stav.
Na to aby ho dala zosrotivat potebuje od vás súhlas alebo ho musíte ísť dať zosrotovat.
Za srotovanie musí ona platiť, takže z tohto pohľadu jej vy pomôžete tým ze ho predáte lebo nemusí platiť za zosrotovsnie. Takže peniaze z predaja sú vaše.
Ak by mali byť peniaze jej mala sa zobrať a prepísať si auto na seba.
Ale to zas stojí peniaze ktoré by mala platiť ona.
Ani by som nerozmýšľal, ona je typ osoby co len nastavuje ruku očividne.

cutespider
29. jún 2025

Predaj auta nie je taký jednoduchý, keď nie si jeho majiteľom. Prepis by aj tak musela riešiť cez vás. Okrem toho teba mať trochu prehľad, odhadnúť správnu cenu, vedieť odpovedať na technické otázky kupcov. Asi preto sa do toho nehrnula.

autor
29. jún 2025

stačilo povedať, auto odfotím a pošlem ti fotky, budeš taký dobrý pomôžeš mi s jeho predajom?
2x sa jej pýtal, čo plánuje s autom. Medzitým bola 3 x na mihalnice, 2x na nechty, každý víkend v nákupnom centre ( čo jej samozrejme nezávidím, som rada, že sa o seba stará) , viem to, lebo jej deti sú v tom čase u nás, ale odfotiť auto nestíha.
som rada že je tu toľko dobrých ľudí, my zlí ľudia sa máme čo učiť.

cutespider
29. jún 2025

Ak si sa rozhodla, že si peniaze necháte, tak si ich nechajte. Nepotrebuješ našu validáciu. Môžeš si to obhájiť tým, že auto je vaše a ona vám zaplatila iba za prenájom. Nemusíš spomínať jej všetky aktivity 🙈

bielasovicka
29. jún 2025

Autorka, dobre ste urobili s tým autom. A nepočúvaj tu tých, co ti hovoria opak. Sú to len zakomplexovani ľudia, ako vždy tu na mk.

miska1997
29. jún 2025

mm ide ma poraziť čo je to mumák ?
Áno peniaze máš dať jej a nestaraj sa

ankare
29. jún 2025

A koľko Vám zaplatila celkovo za to auto od Vás?

vroni
29. jún 2025

Predpokladám, že švagriná auto kompletne splatila. A kúpila si ďalšie. Takže až taká,strašne financne negramotna nebude. Právne na tie peniaze asi mať nárok nebude (auto je stále na muža). A morálne? Pokiaľ ti 350 euro stojí za okradnutie osamelej matky z najbližšej rodiny, tak aspoň bude každému jasné, čo si za charakter. 🤷🏼‍♀️

mondolina
29. jún 2025
@vroni

Predpokladám, že švagriná auto kompletne splatila. A kúpila si ďalšie. Takže až taká,strašne financne negramotna nebude. Právne na tie peniaze asi mať nárok nebude (auto je stále na muža). A morálne? Pokiaľ ti 350 euro stojí za okradnutie osamelej matky z najbližšej rodiny, tak aspoň bude každému jasné, čo si za charakter. 🤷🏼‍♀️

@vroni
myslí si, že je v práve, lebo švagriná si dovolí kúpiť deťom hračky 🫣 a ísť na nechty. Ešte jej to aj ráta.