icon

Pociťujete zdraženie potravín?

mareka49
13. feb 2022

Ahojte ako to mate?
Ja nás považujem za rodinu s priemerným až slabšom príjmom a teda mam s tým problém.
Cena napríklad olej, pekárenské vyrobky, aj syry salámy meso..
Robím také medzinákupy takmer každý deň a teda kukám ako puk ze 13 eur a v košíku jogurty, trocha zeleniny, hygienické potreby, pečivo a par drobnosti.
(Robíme aj veľké nákupy ako kartón mlieky, pakel toaletakov, meso na 2 týždne, trvanlivé potraviny asi 2krag mesačne).
Varím denne obyčajne jedla a toto zdraženie celkom vidím cítim a začínam aj prežívať.
Dotýka sa to len skupín co majú na stravu dajme tomu 400 500 aur a ostatní nič?
Dosť ma to trápi, lebo jest sa musí a fakt to odkrajuje celkom dosť a to nekupujem lososy suši a podobne.
Mam si zvyknúť alebo co?
Dakujem za nazor

zmrzlinka2021
20. feb 2022

@cajomila ja ti poviem tak - momentalne sme na tom financne velmi, velmi dobre, ale ja odmietam zit konzumne a celkovo len aby som rozdrbala peniaze a ukazovala sa. Toto nie je moja cesta - mam rada sriedmost a hlavne si uvedomujem, ze tak ako clvoek neraz "vyleti" a ma sa ako prasa v zite, tak moze aj spadnut a zit z par eur a potom to velmi boli, preto je pre mna racionalny pohlad a spravanie sa velmi dolezite.

Z mojho pozorovania:
- poznam rodinu s viacerymi detmi a na vlastne oci som videla, ako si dieta dva kruzky sunky rozdeli na 2 rozky - realne nikdy, nikdy som nepocula od tej rodiny pindanie a nadavanie na vladu a sebalutovanie
- poznam rodiny, kde je frflanie na dennej baze a pravdaze na vianoce dieta dostane playstation, bezne si objedna pizzu na donasku...

Takze asi tak 😉

cajomila
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 Ja som skôr myslela politicky pohľad na svet.

zmrzlinka2021
20. feb 2022

@cajomila jaj, myslis tych nasich sibnutych rusofilov - zial aj to je uroven tohto naroda. Treba od toho ist, nenahravat im. Nastastie sa pohybujem medzi ludmi, pre ktorych su hodnoty demokracie, slboody a ucty velmi dolezite.

cajomila
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 Amerikofili na tom niesu o nič lepšie si myslím 😉

alexandrahaspi
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 hahahaha ja si takto sunku davam cely zivot, ja si jedno kolecko rozpolim na jeden rozok, neznasam ked je toho viac 🤣 takze to nemusi byt ani u nich o peniazoch. My sme nastastie nikdy nudzou netrpeli ani doma ani teraz ked mam vlastnu rodinu. Ja aj detom niekedy tak dam a potom si uvedomim ze oni lubia viac tak im dam viac. Ja neznasam tie dve vrstvy, vlastne ako dieta som sunku nejedla vobec a aj teraz iba niektore.

zmrzlinka2021
20. feb 2022

@cajomila tak ja takych nepoznam a nikdy som nepoznala. Vdaka Bohu poznam rozhladenych ludi, ktori su radi, ze slovensko je sucastou vyspelej europy a ze nemusime zit na urovni ukrajiny, srbska a podobnych statov.

zmrzlinka2021
20. feb 2022

@alexandrahaspi ale toto je z financnych dovodov. Ak mas 4 deti a nizky prijem, nemozes kupovat toho vela, ale najedia sa deti.

cajomila
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 Ono veľa je aj o šikovnom hospodárení s financiami.
Tiež poznám viacdetné rodiny, lenže obaja rodičia veľmi šikovní...mama pečie všetko možné, čo sa dá kúpiť second hand kúpi sa, čo sa dá zrecyklovat zrecykluje sa, dopestuje, táto vyrobí vystrúha...
A popritom deti chodia aj do ZUŠ, aj na futbal, do súboru.
Podľa mňa istí ľudia proste vedia korunu obrátiť aj 2 x.

zmrzlinka2021
20. feb 2022

@cajomila tu rodinu, o ktorej som pisala, hdonotim velmi pozitivne, su to velmi snazivi ludia. Tym som len chcela povedat, ked som napisala tie 2 porovnania, ze casto badam, ze najviac sa stazuju ti, co sa maju relativne dobre, len sa porovnavaju napr. s ludmi, co maju nadstandardne prijmy

mirage
20. feb 2022

@mijo53 ale ja chcem jest aj divinu, aj dobre kuracie z Topolnice, aj krevety, aj talianske risoto. Nechcem v kuse len fazulu a kapustu. Toto je o tom, ze zdrazeli potraviny, nie o tom, ako v kuse jest to iste lacne a dokola.

alexandrahaspi
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 alebo nevedia hospodarit a objednaju si tu pizzu, aj ked na nu nemaju a potom nemaju na nieco ine….

mijo53
20. feb 2022

@mirage ryby a morské prišery sú zdravé, ale prečo sa tak orientujeme na taliansku stravu, oni žijú v inom pasme, potrebujú aj iné jedlo, neviem či oni jedia naše bryndzové halušky, pirohy, vôbec cestoviny a pod.

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
mirage
20. feb 2022

@mijo53 neviem, o com pises, ja pisem o tom, ze jeme vsetko, rozne - aj talianske, aj slovenske /divina, kuracie, kacica/, aj vsehochut ina.. co sa chytas tej talianskej kuchyne?

blackcat8885
20. feb 2022

Moje deti 9r a 3,5r bežne jedia normálne jedlo raňajky (šunka a to kupujem deťom iba kvalitnú kuraciu morcaciu) syr, smotanove jogurty, vločky s hrozienkami, mlieko, ovsene domáce kaše, občas sladké pecivo či lekvar med na rožok. Doma keď sú desiata ovocie (2x Banán+2x jablko napr) obed škola/školka ale inak varim bežne jedlá aj privarky, perkelt, faširky, husté polievky málokedy mucne jedla a to ak tak na večeru lebo muž to nechce. A neminiem urcite 100€/tyzden ani náhodou. Varim tak 3-4x za týždeň na viac dní dnes napr bravčové plece+knedla omáčka a je na 2dni. Zámerne nechodim na nákup každý deň hoci robim v obchode viem odolať. Zajtra kupim akurát šunku a salamu, ovocie a rožky ostatné máme. Vždy kupim mäso do zásoby v akcii aj múku 2-3kg aj cukor atď. Teda keď idem variť väčšina veci je doma ten základ. Jasné obedy pre deti mimo domu sú 60€ zhruba mesiac ale to neratam do toho čo dáme na stravu. 300€ nám vystačí a to kupim aj sladke a sem tam slané či si objedname pizzu.
Nenadavam na politiku snažím sa zarobiť aj keď robim za minimalku a muž podnika no má to na nič teraz cez covid-teraz sa mu to už trochu rozbieha. V marci idem na brigádu odpisovat plyn a to zase len aby sme mali mimo prijem keďže chceme dať syna do tabora v lete aj do školy v prírode takže bočné € sa zídu. Sú na tom aj horšie ludia ako my ja som rada, že máme aspoň tak ako máme

hefo
20. feb 2022

@mijo53 Je to síce trochu mimo témy, ale: "klasická" slovenská kuchyňa má istú nevýhodu, že sa úplne nehodí k dnešnému životnému štýlu väčšiny populácie - jedlá sú sýte, plné energie, vhodné pre ťažko fyzicky pracujúcich a na ukladanie zásob na zimy s nedostatkom jedla. Pre dnešnú blahobytnú dobu a sedavé zamestnania to nie je ideál.

mijo53
21. feb 2022

@hefo ak si dáš malú dávku môžeš jesť všetko, mäso jeme iba dusené, žiadne pečené bôčiky ani každú nedeľu vyprážané rezne, nezahusťujem múkou iba rozotretým zemiakom , niektoré polievky vločkami

tianna
21. feb 2022

@ruzicka603 fu tak to si asi kúzelník.. len také francúzske zemiaky vychádzajú u nás okolo 15€, plech sa zje za deň.. na večeru sa dojeda.. zemiaky, vajcia, strúhaný syr, taveny syr, klobása, slovenska tocena.. sviečkovú sme nemali už veľmi dlho, z 50€ kúpiť aj zeleninu to ozaj netuším ako sa dá.. veď na týžden len pečivo nás vychádza okolo 15€..

tianna
21. feb 2022

@blackcat8885 tak iste to veľa spraví tiež keď deti jedia mimo domu. My jeme len doma, teda to určite tiež vyjde viac napríklad.

zuzliq
21. feb 2022

@mareka49 my máme 4 deti (15, 15, 5, 2). Na týždeň miniem tak 70-80 eur na stravu. Kupujem veľa ovocia, zeleniny, základných potravín. Šunku a mäso u mäsiara. Ale varím každý deň, suché máme len raňajky. A hlavne, nakupujem stále v tom istom obchode, dokonca väčšinou ten istý deň, len sama s najmladším synom. Vtedy kúpim len to, čo potrebujeme. Ak idem inam, alebo ide muž, alebo ideme spolu, proste kupujem blbosti (sladkosti, sladké vody, polotovary) a je to vždy oveľa viac. Cez týždeň nenakupujem, len rožky. Ešte doplním, že náš spôsob nie je o peniazoch, je to o životnom štýle. Ak máme chuť, kúpime si čo chceme, šetriť nepotrebujeme.

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
loginexistuje
21. feb 2022

@ruzicka603 ale raz predsa tie veci do zasoby zaplatit musis a to platis z tych 60 na tyzden ? aj my tak nakupujeme to je myslim standard ale ten velky nakup je mimo tych 60 eur na tyzden
preto sa to ludom nezda lebo z tej sumy svieckova zelenina atd tazko

mamula20
Odpoveď bola odstránená
alexandrahaspi
21. feb 2022

@mamula20 my mame tiez dvoch chalanov, zatial su mali, ale moj muz ked mi rozprava ze co on pojdedol v puberte, rozum sa mi zastavuje. My sa smejeme ze budeme robit len na stravu 🤣 aj moja mama vravela ze jej brat tolko jedol, ze cely plech hned prec. A moj oco je z troch bratov, oni zjedli hned este ani dopecene nebolo. Masker, ako vazne ti co nemaju deti si mozu sveta zit. Lebo vychovat a uzivit deti (a hLavne chalani v puberte su ako kyseliny), stoji fakt vela. Ja som bola sama dievca takze u nas to take nebolo.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
tianna
21. feb 2022

@ruzicka603 to áno, ale tak či tak aj tie zásoby treba z niečoho kúpiť.. a u nás to ide vždy len z rovnakých peňazí. Teda mne je defacfo jedno či to kúpim naraz alebo ku každému obedu. Ty máš potom zrejme na zásoby ešte peniaze vyčlenené zvlášť, no to potom sa nedá napísať že ťa týždeň vyjde 50€. Lebo keď si spravím zásoby povedzme za 70€ plus miniem 50€ na týždeň tak či tak miniem z rovnakej výplaty aj tých 70€ na zásoby.. navyše v panelákovom byte nie je kde tie zásoby ani mať plus nevydržia.. tu nám hniju zemiaky po týždni, teda nejaké zásoby nehrozia..

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
vlasica19
21. feb 2022

@ruzicka603 tak nejak to robievam aj aj. Ked je nieco v akcii tak proste prikupim trocha viac, aby bolo doma a nemuselo sa fakt chodit casto na vacsie nakupy, bo potom clovek kupi aj to, co nejak zvlast ani nepotrebuje