icon

Podmienky na hmotnú núdzu pre 24-ročných

26. máj 2025

Mam narok na hmotnu nudzu? Keď nemam prijem byvam sama? bez rodičov? Na urade mi povedali že je to az od 25 rokov a na internete to nepíšu. Je to od 25 neviete náhodou? Ďakujem

diaamax
27. máj 2025

Ist do prace. Ved zacina sezona mozes aj do zahranicia s ubytovanim. Na lod upratovat prace je pozehnane, staci si vybrat. Ze HN zdrava 24r baba pomoooooc

autor
27. máj 2025
@abbey1

@nyusika Hendikep tam zjavne bude. 🙂
Ďalej pomlčím.

@abbey1 ano mam aj zdravotne problemy ale ďakujem za rady

9lf9
27. máj 2025

Ako myslis, nabuduce nepytaj rady, ked vsetko vies, tak naco sa pytas. Je to takako som ti napisala.

matkahelka
27. máj 2025

Ty vies, kolko je hmotna nudza? 60€. a prispevok na byvanie 45€. to by ti pokrylo naklady na byvanie? nezartuj. a rovnako nezartuj, ze mas problem najst si pracu. aktualne, ked je na SR nezamestnanost na historickom minime. ak by si napisala, ze si matka s 2 malymi detmi a mas problem najst si pracu 8-16 kvoli skolke, dam ti za pravdu, to byva problem. ale mlada baba bez zavazkov ma problem najst si pracu? v kauflande a v tescu vidim nonstop oznamy, ze prijmu pracovne sily. v kiku detto. u nas na poste je velky plagat s volnymi pracovnymi miestami napriec celym slovenskom - od dorucovateliek po manazment.

patka06
27. máj 2025
@matkahelka

Ty vies, kolko je hmotna nudza? 60€. a prispevok na byvanie 45€. to by ti pokrylo naklady na byvanie? nezartuj. a rovnako nezartuj, ze mas problem najst si pracu. aktualne, ked je na SR nezamestnanost na historickom minime. ak by si napisala, ze si matka s 2 malymi detmi a mas problem najst si pracu 8-16 kvoli skolke, dam ti za pravdu, to byva problem. ale mlada baba bez zavazkov ma problem najst si pracu? v kauflande a v tescu vidim nonstop oznamy, ze prijmu pracovne sily. v kiku detto. u nas na poste je velky plagat s volnymi pracovnymi miestami napriec celym slovenskom - od dorucovateliek po manazment.

@matkahelka tie sumy sú už oveľa vyššie, ale máš pravdu vyžiť sa z nich nedá
Inak úplne súhlasím, že mladá baba, dnes nemá problém nájsť si prácu, ak chce

dadis
27. máj 2025

A neposudzuju sa pri hmotnej nudzi vsetky osoby v domacnosti? Ze ak byva s mamou, tak jej aj tak HN nevyjde? Mozno sa mylim.

patka06
27. máj 2025
@dadis

A neposudzuju sa pri hmotnej nudzi vsetky osoby v domacnosti? Ze ak byva s mamou, tak jej aj tak HN nevyjde? Mozno sa mylim.

@dadis Posudzujú. Ale autorka píše, že býva sama

caramellka
27. máj 2025
@dadis

@dadis Píše, že býva sama. Len som premýšľala, z čoho teda platí za byt, keď je úplne bez príjmu a z tej sumy príspevku v hmotnej núdzi by jej nevyšla ani robotnicka ubytovňa. Ale časom sa možno dozvieme.

autor
27. máj 2025
@matkahelka

@matkahelka 180€ je HN pytala som sa

autor
27. máj 2025
@caramellka

@dadis Píše, že býva sama. Len som premýšľala, z čoho teda platí za byt, keď je úplne bez príjmu a z tej sumy príspevku v hmotnej núdzi by jej nevyšla ani robotnicka ubytovňa. Ale časom sa možno dozvieme.

@caramellka Nebyvam v podnajme, a platim za byt 150€ mestu

autor
27. máj 2025
@patka06

@matkahelka tie sumy sú už oveľa vyššie, ale máš pravdu vyžiť sa z nich nedá
Inak úplne súhlasím, že mladá baba, dnes nemá problém nájsť si prácu, ak chce

@patka06 Ano suma je okolo 180€ nie 100 ako pise pani, to by mi stačilo aspon na byvanie, a pracu si hladam kazdy den

autor
27. máj 2025
@caramellka

@caramellka A predtym som nemohla pracovať, nemohla som si našetriť? , pisala som že nebyvam v podnajme platim tu len mestu okolo 150€

caramellka
27. máj 2025

Tak to máš bezkonkurenčne skvelú cenu za bývanie (ja platím hypotéku, plus platby za byt niekoľko krát vyššie a žijem sama s dieťaťom v menšom meste -to nie je sťažnosť, ja som s tým úplne v pohode, len ilustračný príklad). Kým si nájdeš trvalú prácu, na hľadaní ktorej intenzívne pracuješ, skús si popri tom aspoň privyrobiť na brigáde hoc aj pri vykladaní tovaru v supermarketoch, upratovaní a pod., aby si mala peniaze na stravu a byt...
A držím palce, aby si aj stabilnú prácu našla čo najskôr.
Dovtedy ak si v núdzovej situácii skús osloviť blízku rodinu, či by ti mohli niečo požičať, no popri tom si určite zháňaj čo najskôr aspoň tú brigádu.

autor
27. máj 2025
@caramellka

Tak to máš bezkonkurenčne skvelú cenu za bývanie (ja platím hypotéku, plus platby za byt niekoľko krát vyššie a žijem sama s dieťaťom v menšom meste -to nie je sťažnosť, ja som s tým úplne v pohode, len ilustračný príklad). Kým si nájdeš trvalú prácu, na hľadaní ktorej intenzívne pracuješ, skús si popri tom aspoň privyrobiť na brigáde hoc aj pri vykladaní tovaru v supermarketoch, upratovaní a pod., aby si mala peniaze na stravu a byt...
A držím palce, aby si aj stabilnú prácu našla čo najskôr.
Dovtedy ak si v núdzovej situácii skús osloviť blízku rodinu, či by ti mohli niečo požičať, no popri tom si určite zháňaj čo najskôr aspoň tú brigádu.

@caramellka Ano hladam aj brigady, mozem zarobit do 275 v hrubom mi povedali na urade inak ma vyhodia, a 150€ myslim ze je priemerna suma za najom mestu

abbey1
27. máj 2025

Treba vziať akúkoľvek prácu na začiatok. Čím dlhšie si doma, tym horšie. Nerieš, že ťa vyradila, ak zarobíš vyššiu sumu. Ty potrebuješ zarobiť. Keď nemáš záväzky, od sťahuj sa za prácou. Akú školu si skončila? Akú prácu si robila a akú si hľadáš?

autor
27. máj 2025
@abbey1

Treba vziať akúkoľvek prácu na začiatok. Čím dlhšie si doma, tym horšie. Nerieš, že ťa vyradila, ak zarobíš vyššiu sumu. Ty potrebuješ zarobiť. Keď nemáš záväzky, od sťahuj sa za prácou. Akú školu si skončila? Akú prácu si robila a akú si hľadáš?

@abbey1 No ale keď sa odstahujem byt treba stale platit, mam OA s maturitou

caramellka
27. máj 2025

Priznám sa, že absolútne nemám predstavu o sume nájmu v mestských bytoch. ("Môj" byt v podstate vlastní banka.)
Ale je super, že máš kde bývať, za skvelú cenu a že to je dokonca byt, nie 1 izba niekde.👍
OA je fajn štart, veď tam môžeš robiť (po zaučeni) účtovníctvo, alebo aspoň administratívne práce. Neviem, kde máš prax za tých cca 5 rokov od skončenia školy, ale plusom pri hľadaní práce je už to, že máš prax. Zatiaľ fakt skúšaj aspoň brigády, veď jesť a bývať sú priority.

ekira1
28. máj 2025

Si si istá, že sta sa dobre pochopili? Hmotná núdza pre jednotlivca je 86€, ak by si chodila na aktivačné práce, to je 88€ a príspevok na bývanie je 97€.

dadis
28. máj 2025
@ekira1

Si si istá, že sta sa dobre pochopili? Hmotná núdza pre jednotlivca je 86€, ak by si chodila na aktivačné práce, to je 88€ a príspevok na bývanie je 97€.

@ekira1 Ved 86 + 97 asi myslela, ci?

autor
28. máj 2025
@dadis

@dadis Ano presne toto som myslela, ďakujem😊Len nemam narok aj ked byvam sama az od 25ky

ekira1
28. máj 2025
@dadis

@dadis to ja neviem, čo myslela, autorka píše, že jej povedala hmotná núdza 180€. Nič o sčítaní dvoch rôznych dávok, ktoré majú rôzne podmienky.

autor
28. máj 2025
@ekira1

@dadis to ja neviem, čo myslela, autorka píše, že jej povedala hmotná núdza 180€. Nič o sčítaní dvoch rôznych dávok, ktoré majú rôzne podmienky.

@ekira1 Prispevok na byvanie+HN

vevesh
28. máj 2025

Autorka, na urady sa chodi so zakonikom, ak si sa to doteraz nenaucila. A mas narok, ak byvas preukazatelna sama bez inej osoby v danom byte a si bez prace a bez vlastnych financnych prostriedkov...

hipuska
28. máj 2025

Ak ale poberas dávku v nezamestnanosti, nemôžeš poberať hmotnu núdzu. Príspevok na bývanie môžeš mať. Podaj si žiadosť čim skôr.

pikachu999
28. máj 2025

Tesco kauflan Lidl je všade.. šup do práce

blackcat8885
28. máj 2025

Bývaš sama z čoho platíš bývanie stravu? To mi nejak nevychádza... 🤔

luizina
28. máj 2025

Neviem ako je to teraz, ale kedysi, ked som potrebovala prispevok, tak mi povedali, ze ak nieco vlastnis, napr auto, byt... tak nemas narok vobec, mas predat co vlastnis. Iba ak bol niekto v podnajme, tak dostal tych par €.

michelle567
28. máj 2025

Keď máš zdr.problemy a pôjdeš na PN tak po 30dnoch máš narok aj na ochranný príspevok 88e. Inak normálne si daj žiadosť, ty už máš svoju vlastnú domácnosť...

evkatk
28. máj 2025

To chceš vyžiťť a platiť podnájom z najvyššej dávky pre jednotlivca 86,50 Eur mesačne? Viac nedostaneš. Máš vôbec nejaké vzdelanie a ochotu pracovať alebo chceš len tak živoriť? Ako si predstavuješ život, že ťa druhí budú živiť? Nikto si ťa nebude vážiť, pre každého budeš iba príťažou. Zamysli sa nad sebou. Práce je v tomto čase dosť a to aj mimo veľkžch miest, len nevedno, akú si si vysnívala a či si vyštudovala niečo, aby si mala vyššie nároky na prácu. A nakoniec takmer 3/4 obyvateľov vidieka dochádza denne za prácou do miest. Malých či veľkých, čo je bližšie, ale treba zdvihnúť zadok a rozhýbať sa. Práca za tebou domov nepríde, ale autobusy a vlaky do miest chodia pravidelne.