Poplatok za smeti - rodinný dom
Tie, ktoré bývate v okolí Ba koľko platíte ročný poplatok za smeti?My sme doteraz platili 200 eur a týždňový vývoz.Od nového roku sa týždenný vývoz rusi bude iba 2 týždňový a poplatok sa zvyšuje na 400 eur.Takze musíme kúpiť novú smetnu nádobu za 50-70 eur a pripraviť si na január 470 eur za smeti🙂)
Viem, že diskusie na FB z okolitých dedín boli búrlivé viacerým dedinami zvýšili poplatky nás vyvážala AVE...chcem si len porovnať.
My 2 v rod dome, vsetko separujeme a napriek tomu vyvazaju 1x tyzdenne. My za tyzden mame 4-5 litrov odpadu. V PO sa plati od poctu osob, este nemame vymer na novy rok, vedie sa o tom verejna diskusia s primatorom a obcanmi po stvrtiach. V tomto roku sme platili 59e za dvoch za cely rok.
No ale aky pocet osob v domacnosti??
My platíme 235 eur, vývoz je každý druhý týždeň, s tým že my vykladáme poloprázdnu najmenšiu nádobu priemerne asi raz za dva mesiace. Keby bolo možné platiť podľa množstva odpadu alebo počtu vývozov, hneď by som to brala 🙂
@zuzinabila píšem, že ich nezaujíma počet osôb v domácnosti, ale vývoz a veľkosť smetnej nadoby neviem prečo to tak mame
u nas sa napr urcuje podla poctu osob velkost nadoby aku mas mat ak ste napr traja a mate 240 litrovu tak platite ako za osem osob
Treba poriadne separovat. A naozaj vsetko.
Topoľčany, doteraz sme platili za každého člena domu 39€. Sme piati, takže necelých 200€. Som zvedavá na nový výmer 🧐
Pre porovnanie... Mesto Košice, vývoz 3x týždenne a po zvýšení 45 eur /osoba. K tomu rôzne zľavy na zraniteľné skupiny. Takže to, čo píšeš, že 500 eur pri komkoľvek počte a vývoz 1x za dva týždne je naozaj veľmi veľmi nad rámec zdravého rozumu.
Treba separovať a riešiť toto na obci, separovaného odpadu by malo mať za následok znižovanie odpadu. A na 4 osoby mate odpadu veľa a duplom ak separujete. My za 2t naplníme tu klasickú asi 110l nádobu ci aká to je. A to fakt separujem iba plast a bio. Sklo a plechovky sa väčšinou zalohuju a aj pet. Papiera mame malo, väčšinu si dcéra zbiera do zberu. Tiež sme na ho, denne varíme atď. Neexistuje ze toľko smútia mate.
Inak k otázke, keďže o cenu ide: áno 100% navýšenia sa avizovali... aj za smeti, psov,... treba čakať ze všetky miestne dane pôjdu hore... u nás nové ceny ešte neviem sle sme pri bb, čiže nebudem porovnavat
U nás sa platilo tento rok 35eur na osobu na celý rok, odvaza sa každý pondelok nádoba , už máme výmer aj na rok 2023 , ide to o 5 eur hore , teda 40 eur na osobu (za rok) plus za každý druhý týždeň vyváža plast ktorytriedime do vriec a chodia zberat, papier a sklo odnášame do blízkych kontajnerov na to určených
tu sa pridam, lebo aj my musime nieco zle robit. Separujeme a kazdy tyzdne mame 120l nadobu plnu
Trnava, plati sa za osobu - sme 2 dospely + 2 teenageri stredoskolaci. platba za osobu 85€, spolu za dom teda 340€ rocne, vyvoz zmiesaneho odpadu 120l nadoba kazde 2 tyzdne, striedavo s vyvozom plastov kazde 2 tyzdne. A veru odkedy poctivo separujeme ( mame aj nadobu na papier, vyvazaju ju raz za mesiac + nadobu na bioodpad ), v pohode sa nam to zmesti. A to varime kazdy den normalne, ja robim z domu, manzel na smeny a decka pridu zo skoly hladne, takze sa inak neda.
Obec by nemala doplácať na vývoz odpadu obyvateľov. Viem niečo o cenotvorbe pri odvoze odpadu, každá jedna vysypaná nádoba hoc aj poloprázdna sa fakturuje ako jedna nádoba, čiže vyloženými poloprázdnymi nádobami a ignorovaním separácie navyšujú obyvatelia náklady obce za vývoz odpadu. Dôsledkom čoho je potom zvýšenie cien poplatkov pre obyvateľov. Obce s nižšou mierou separácie musia platiť vyššie poplatky.
Čiže obyvatelia danej obce si môžu s časti sami ovplyvniť cenu tejto služby.
Nemozte mat komposter,?? Nam tiez beru raz za 2 týždne. Ale separujeme fest.
Papier
Plasty
Zvlast vratne flase
Čokoľvek z kuchyne ide na kompost
@erickatt Cokolvek z kuchyne na kompost? To my si nemozeme dovolit, by sme mali potkany hned. My davame len zvysky ovocia a zeleniny a potom zo zahrady listy, travu. Ostatne sme davali do komunalu, ale zaviedli v Bratislave ten kuchynsky biorozlozitelny a ten si pochvalujem, tam valim vsetko z kuchyne, ked som.leniva, tak aj zvysky ovocia, zeleniny.
My sme cast Bratislavy a platime 21.50 eur spolu za 2 dospelych a 2 deti na KVARTAL, vyvoz 120 litrov raz za 2 tyzdne. Odkedy zaviedli vyvoz KBRO, kuchynskeho rozlozitelneho odpadu, staci nam to bohate. Uvidime, ked pribudnu plienky. No jak zadarmo, ako tak pozeram... Kamoska tiez ze dom pri BA - Zitny ostrov, ake super, bude obchvat, bude to fajne. A potom zistili : odpady, zumpa, lekari, furt meskajuci vlak, vsetko je komplikovanejsie.
@qetka Vy davate psie a macacie hovna do smetnej nadoby?? Ci som to len zle pochopila??
@adrianka2606 ano a kam ich mame davat?
My sme z Ivanky, sme piati, uz vlani sme znizili frekvenciu na raz mesacne. Mame na smetiakoch cipy, za rocny poplatok 76 EUR mozeme dat odviest nas 110 l smetiak 13 x, ale vykladame ho az ked je plny, tento rok sme ho vylozili 11 x, aj to ten posledny bol poloprazdny. Ale separujeme co sa da - papier, plasty, kovy, bioodpad, sklo, elektroodpad a kazdy tyzden tu zbieraju vedierka so zbytkami potravin.
@adrianka2606 vsak psie hovienka patria do komunalu, kam inam by si ich chcela davat? Snad nie pohnojit mrkvu v zahradke 🤷♀️
@nelca84 tak nas sused vedla ich nechaval v zahrade. Skoro som sa dogrcala vzdy ked sme boli na pri ich plote na trampoline 🤢🤮
Museli sme tam dat betonovy plot a tuje, lebo to bolo priserne. Nastastie uz psa nemaju, v zivote nebol vonku z dvora.
Alebo dalsi sused nosi do lesa na kopu 🤦♀️, tiez chutne 🤣
@autorka ja teraz pozeram, co mame v kosi: par vlhkych obruskov, gumenu kacku, co som detom vyhodila, roztrhanu handru, kuchynsku hubku a vechet, vatove tampony. palicky do usi, vonku v kosi plienky, psie hovna a vynimocne teraz deku z lavice na terase , co na franforce dotrhal pes, lebo sme vsetci chori a chudak sa nudil :( Cize fakt to mame dost prazdne. Ako tenodvoz kuchynskeho odpadu pomaha dost, predtym som mala v kuchyni jeden sacok za tyzden, teraz mam poloprazdny za dva tyzdne. Ale aj tak to je boli male sacky.
Aj potkan patri do komunalu, teda mrtvy. V lete som kamoske varovala dom a macky mi doniesli mŕtveho potkana. Kam inam s nim v strede dediny. A ano psie aj macacie 💩 idu do komunalu

My sme na východe, platíme 120€ za týždenný vývoz. Ale sme 2 rodiny, čiže 12ludi na 120l nádobu a nestačí. Ja mám dve malé deti, jedno vrecko len plienky mám. Papier, plasty dávam zvlášť, aj tak je toho veľa.