Postačí nám náš rodinný rozpočet na dieťa?
Dobry den rada by som vedela,vypocula si nejaky nazor na toto : Mame 2 rocnu dcerku, priatela (este niesme zobrany) ktory pracuje na zivnost,ja som na MD mame mesacny prijem 1100eur ,byvame v prenajme este + nejake poplatky (tel,atd) ostava nam 600eur myslite si,ze je to malo na to aby sme mali este 1 dieta? Priatel stale hovori,ze to sa neda vyzit atd..,este k tomu aj svokra,ze 1 je az az,ale ja nechcem velky rozdiel medzi detmi max 3 roky a velmi by som chcela mat este aspon 1. poprosila by som vas o nejaky nazor na toto. dakujem pekne
my sme v uplne navlas rovnajek situacii ako vy-este aj vekovo 😀 a riesime ten isty problem..no ked sa pozeras iba na financie,tak sa to ako tak zvladnut da.kym su deti male,tak obvikle to druhe dieta podedi po starsom surodencovi,no cely zivot to tak nepojde..deti zacnu rast a kazde pojde do skoly-to znamena ze sa vydavky zdvojnasobia-obedy,cestovne,lyziarske,kruzky,sporty-je len na tebe co vsetko chces svojim detom do buducna dopriat-stredna a vysoka skola-len pomocky, cestovne a strava co to stoja,nehovoriac o tom,ze teenegeri vyzaduju aj iste vreckove-ja viem,ze teraz ta take veci ani nenapadnu,ja sama mam dilemu co urobit,ci bude mat priatel(zivnostnik) dost prace a musis pri tom mysliet na tie tolko spominane zadne vratka-v dnesnej dobe mozes prist o prau zo dna na den,ale seky,najom,strava atd atd sa platit musia..takze vela stastia pri rozhodovani-my sme na tom rovnako 😵
tvoj patrner je poriadne pod vplyvom mamicky, takze najprv by som (vy)riesila toto.
zo 600 eur sa urcite da vyzit aj s dvoma detmi a nielen na slovensku. hlavne kym su deti male. no a ked budu vacsie, snad budes pracovat aj ty, nie? 😉
Vies zalezi od standardu. Niekomu vela, niekomu malo. Tu keby sa niekto nahodou ozval ze 600 e nestaci tak ho asi ukamenuju vid prvy prispevok a vsetci co dali like. Vzajomna laska je sice pekna vec ale z toho sa zit neda. A ked je niekto na nieco zvyknuty, potom sa mu situacia vyrazne ztazi su z toho len problemy. Vsak kolko ludi sa rozchadza rozvadza kvoli peniazom ze niesu. Samozrejme ked mimi pride neocakavane, vtedy je to ine. Len tolko ti poviem, nenut ho. Skor vyuzi zenske znrane a postupne ho spracovavaj 🙂
😀 tieto kecy som počula aj ja a hlavne s čerešňou na torte "jedno,ktoré bude mať všetko" 😖 všetko bez súrodeneckej lásky a možnosti byť ľúbený o jedného človeka navyše..my sme skôr riešili dilemu,mať najprv dieťa,dve,alebo hypotéku?Potom sme sa zhodli,že keď budeme platiť hypotéku na 3 milióny,ťažko sa rozhodneme mať deti..prišla dcéra po roku syn,a aj bývanie sa vyriešilo k našej spokojnosti,takže ja som šťastná aj bez auta a dovoleniek.. 😉
Ahoj, ak môžem prispieť, tak môj muž tiež robí ako živnostník a náš spoločný príjem je 1100-1200 eur mesačne a to záleží podľa toho koľko hodín odpracuje, a máme poplatky za nájom, stravu, lízing na auto, telefóny, a podobné záležitosti. Vzhľadom na to, že manžel robí na nových domoch ale aj na starých (montuje sadrokarton) tak teraz bol vyše mesiaca doma takže nezarobil a vyžili sme. Máme dvojičky, tak to je ako by ste vy mali ešte jedno dieťa. Myslím si že by ste vyžili úplne v pohode, lebo vecičky kupovať nemusíš máš predsa po 1 dieťati (samozrejme iba ak nebudú rozdielne pohlavia, ale to niekedy nevadí, lebo na bazáriku sa dá kúpiť lacno), plienky dobre beriem to je dosť vysoká položka, ale určite by ste to zvládli. Však koľko rodín je takých že im mesačne ani len tých 600 eur neostane a majú aj 3 deti a zvládajú to. No ale záleží na tom, ako sa rozhodnete vy sami. Treba si spolu sadnúť, prebrať to a uvidíte. držím palce 🙂
no ak mozem povedat osobny nazor...... osobne by mi vadilo byvat v podnajme.. a tym duplom uz s rodinou. ale dnes je zial taka doba... podla mna by ste mali ste pockat a doriesit byvanie.. mas len 21 rokov.. si este mladucka.. viem ze je to otrepana veta, ale kedze byvate v prenajme .. nie je zbytocne peniaze vyhadzovat na prenajom ? neuvazujete o niecom svojom a peniaze dat radsej do hypoteky ? 😅 ja mam 24 mm 30 a jedno dlho vytuzene a ocakavane dieta, najomny obecny byt.. .. druhe dieta neplanujem skor ako nebudeme mat apson hrubu stavbu dokoncenu.. co bude dufam na rok , kedze toto je maly bytik...
600 eur nie je sice maly peniaz .. su tu rodiny co maju spolu 600 eur... ale nie je to an nic svetoborne. nahodou skoci iny vydavok a uz ste natesno s peniazmi... mozno by som ozaj dva tri roky pockala, kym sa neujasni to byvanie aspon..
vyzit by ste vyzili, len aby ste sa kazdu chvilu ako taki bezdomovci nestahovali z jedneho bytu do dalsieho... 😒
Ahoj ja a môj partner sme mali v pláne iba jedno 🙂
Ale stalo sa že som otehotnela, my sme proti interupciam a tak mame Filipka a čo sa nám opet podarilo že som otehotnela opet 🙂 a mame Riška 🙂
Pato má 6r. ide tento rok do školy, Filipka ten má 2r. A Riško má 2mesiace.
Ale my mame dom aj ja mám auto a priateľ tiez. Stara sa o nas pekne a miluje na všetkých aj ked posledne dve deti neboli plánované.
Ale zienky čo ti sem píšu maju pravdu, najskôr svoje bývanie a potom rieste ďalšie dieťa. A možno ťa chcú umlčať s tým že čím viac deti viac peňazí :(
Ked budeš mat to druhe dieťa a bude to tiez dievča tak usetris lebo bude dediť po prvom 🙂
Aj naši dedia lebo sú to chalani.
nam neostava nic 😀 keby ostavalo 600 euro, asi by sme uz riesili druhe 🙂 ked nechces mat velke rozdiely medzi detmi tak by som sla do toho, ubytko mozte riesit aj potooom, ste este mladucki😉 no len ako baby spominali, aby to babenko aj priatel chcel.. Inak my sme sa brali tiez az tento rok ked mal maly vyse roka🙂
my to mame v tomto poradi: maly byt, dieta, svadba, vacsi byt, druhe dieta, auto..:D
ale ja uz nie som taka mlada, ja nemam na co cakat :P
Myslím, že si ešte mladučká a ak sa partner na druhé dieťa necíti, tak by som ho do toho netlačila. Tiež si myslím že je rozumné riešiť vlastné bývanie a tak a až potom deti, ale to je môj názor. Určite kebyže véééľmi chcete tak to zvládnete, lebo ked človek musí tak zvládne všetko, ale je to nutné to siliť, ak sa na to ešte necítite obaja? Jasné, že ked je už na ceste, už sa zostáva naň len tešiť.
Kebyže máš 35, poviem o.k maj druhé. Veď v 21 mnohé chodia ešte do školy, na diskotéky. Nikde sa nenáhli.
V prvom rade bývanie. Bez bytu to nejde, veď odtial ta môžu vyhodiť a kde pôjdete s dvoma detmi? K milej svokre 🙂
Mala by si si nájsť potom prácu a hypotýku zobrať, skôr vám ju dajú ak máte jedno dieťa. Nikdy nevieš , či budete stále spolu a sama s dvoma detmi, bez bytu. V prvom rade byt.
podla mna otazka nie je o tom ze ci by ste vyzili zo 600 EUR ale o tom ci tvoj priatel chce dieta do vasej momentalnej situacie.... mozno ma obavy ci vas uzivi ten prijem je iny ak robi na zivnost plati odvody a nemusi to byt stabilne....
a potom ty si mladucka pravdepodobne si este nepracovala...
nevidim nic zle na tom ze priatel ako zivitel vasej rodiny chce este pockat a momentalne sa neciti na to mat dalsie dieta...
to neni o obleceni to su dnes smiesne naklady ...
Neumim prepocitavat "dite a touhu po nem" na penize..kazdopadne vim jednu vec.
jedno dite je VICE nez 2, 3, 4... 😉
Rekla bych, ze 2.dite nestoji temer nic - naopak nadeli vice Stesti, Pohody i Casu. Svym zpusobem i usetri, protoze se "jen" s prvnim rozdeli.. 😉
Mozna pro nekoho paradox..u nas realita. (mam 4)
p.s. Pokud si myslis, ze Vam zbyva JEN 600 Eur, vzpomen si na lidi, kteri maji na vsechno JEN 600 Eur 😉
Ahoj, opíšem ti našu situáciu. Náš príjem spolu/ manžel+materská/ 650 € -370 € nájom - 60 mobily a internet takže nám zostáva 220 € a to som nepočítala stravu. Tieto peniažky nie sú nič, nič sa nedá odložiť ale žijeme, sme šťastný a máme 2 detičky. Len si to treba všetko dôsledne premyslieť a zvážiť, otázka financií je veľmi krehká a málo ľudí rozmýšľa dopredu a plánuje si otázku financií. A nikto nechce byť prekvapený, ale pripravený!!! A určite sa aj vy chcete o pár rôčkov vidieť v novom dome, s pekným autom a tešiť sa 😉
ked ti ostava 600 euro tak je to dost.nam momentalne neostava nic a zijeme z mesiaca na mesiac.obcas aj poziciame 20 euro od nasich.je to krute.mali sme navyse nejake vydaje a nevieme sa z toho dostat.boli by sme radi keby nam teraz ostalo aspon 200 euro navyse.ale snad sa to zlepsi.pravdaz ezalezi co si kto dovoli.nam staci malo.ale ked ma niekto viac tak sa aj viac dovoli a viac minie.volakedy som si nevedela predstavit vacsi prijem ako 300 euro.to som zila este sama z dcerou a zarobila som do 300 euro aj to bolo uz vela .pomohli mi nasi.v robote som nic nejadla iba ak mi dali stravne listky co sa stalo ze nam nedali aj dva mesiace.tak sme zili z nasich.teraz som vydata a mame vacsi prijem a aj vacsie vydaje.mala som dlhy co sme museli brat pozicku a teraz ju treba splatit .600 euro navyse je casto iba sen v mnohych rodinach.takze ak budete mat dalsie dieta v pohode sa do toho mestite.ale zalezi naozaj kto je na co zvyknuty aby ste potom neboli obmedzovany a kvoli tomu aby neboli doma hadky.ak myslis ze to je malo tak radsej daco este pockajte alebo sa rozhodnite ci dalsie alebo nie a uzivajte si trojici....

Ak by sme boli finančne na tom ako vy, tak čakám už štvrté 😀 😀 😀 . Myslím, že v prípade priateľa to nie je o financiách, lebo najviac "stojí" 1. dieťa. Veľa ľudí, čo sú na tom ozaj finančne ozaj zle - má 2 deti a rozmýšlajú, či tretie alebo nie. Pretože mnohí chcú mať aspoň 2 deti /aby mali jeden druhého/. Rozhodnúť sa musíte Ty a partner /určite nie svorka, čo je tej dokelu do toho!!!/ P.S. Máme hypotéku a s radosťou čakáme 2.bábo /a ak zdravie dá bude aj tretie/ a ver mi, to čo vám zostane po odčítaní nákladov je len o niečo menej ako máme my celý príjem 😀