Požičali by ste blízkej rodine vyššiu sumu?
Zijem s partnerom, som na materskej. Vydavky na byt plati on, a mne vravi ze mam co najviac usetrit. Ja kupujem veci malemu, nakupujem. Bemame spolocnu kasu. Vzdy som bola setrna, uz odkedy som zacala brigadovat. Setrim hlavne na sebe a v rodine je to o mne zname. Volala mi sestra, ze potrebuju s muzom pozicat vyssiu sumu. Chcu kupit dom beru hypoteku 100 % a potrebuju zlozit maklerovi zalohu. Vraj to maju vyplatit zajtra a chyba im. Vie ze tie peniaze mam.. teda predpoklada. Budu mat 2 hypoteky a sestra pojde v oktobri na md, neviem co mam robit. Dlhy predsa nicia vztahy v rodine, nikdy sme medzi sebou ziadne nemali. Ja tie peniaze surne nepotrebujem, su to uspory, viem ze partner by nesuhlasil ( lebo je tiez setrny, naklady na byt plati on, mal by o tom vediet nie??) Nikomu z rodiny sa zverovat nechcem. Potrebujem neake nazory. Pozicali by ste??Dakujem.
notársku zápisnicu si môže človek zarámovať ak protistrana nemá z čoho splácať, a ak ešte dotyčný muž ochorie alebo nebodaj príde o prácu... najhoršie je s peniazmi v rámci rodiny
Teraz sa sestra spamätala, že dozajtra musia vyplatiť zálohu? 100%hypotéka teraz už nikde nie je. Prečo predpokladá, že ty máš len tak v ponožke 800 eur? Plus keď ona ide o chvíľu na materskú, neznížia sa im financie, nebudú tie prosby o "pôžičky" pokračovať? Zvlášť keď už jednu hypotéku majú.. A potom keď napríklad ty budeš chcieť peniaze späť, nebude sa tváriť, že joj, od chuderky na materskej, čo majú dve hypotéky, ty chceš nejaké peniaze? Neviem, dačo mi tam nesedí na tom všetkom
@ukulela tiez mam ten dojem
800€ nie je nejaka horibilna ciastka. Pozicala by som. Svojho casu sme takuto ciastu poziciavali svagrine na nove 🐐🙄
Ale normalne by som spisala papier s datumom, dokedy ma vratit, pripadne v akych splatkach to bude splacat a notarsky to overila.
Druha vec je, ze ak si niekto chce brat druhu hypo a nema 800€ k dobru, je to smutne.
No v prvom rade urcite povedat partnerovi a len ak on s tym bude suhlasit. Ja som za to, aby si rodina pomahala a ja by som svojej sestre pozicala kedykolvek. Avsak asi dva roky dozadu sme pozicali manzelovmu bratovi len tak na dobre slovo, doteraz sme ich nevideli a to medzitym boli na dovolenke a pod. Zalezi aka si asertivna a ci si budes vediet od sestry vydupat ak nevrati. Ja by som uz teraz do toho isla len s podpisanym papierom s urokom a s tym, ze od prveho mesiaca by tam boli dohodnute splatky, aj keby len 50€. A jedine ak s tym bude partner suhlasit, nad inym ani nerozmyslaj.
Pozicala len vtedy....ak by to bola suma kt by ma benolala ak sa mi nevrati..... mam dvoch bratov jednemu by som pozicala ale druhemu nie....
Asi by som nepozicala.Jediny komu by som pozicala je moja mama.Viem aky ma vztah k peniazom a viem ze by mi to vratila pri prvej prilezitosti do posledneho centa.Ich pristup povazujem za neseriozny dokonca ako vhdieranie.My teraz riesime taketo veci,nie su to jednoduche veci financne ale ze potrebujem zlozit zalohu nie je vec co sa dozviem z vecera do rana.Ja som na peniaze hrozne citliva asi by som nepozicala a uz vibec nie bez vedomia muza.
@lenuliatko84
To ti peniaze vráti? 😂
@mondolina nie ale mozem ich pravne vymahat a mam na to doklad
@lenuliatko84
Hej, môže ísť na súd atď atď....a bude im splácať 5 € 100 rokov ....
800eur je suma ktorú by som jej požičala, ale dajte to na papier......jednoducho jej povedz že to potrebuješ mať na papieri lebo na RD peniaze budeš potrebovať aj ty.....
800€ nie je vela,ale ani malo na splatenie. Kedy by ich vratili? Su spolahlivi?
Ja som v šoku, že majú odvahu kupovať dom so 100% úverom. Veď ak doteraz neboli schopní ušetriť nejaké peniaze tak čo potom, keď budú splácať úver? 🥺 Ale to nie je moja vec. Určite by som sa poradila s partnerom. Ak nemáte do budúcnosti nejaké extra výdavky a sestra bude ochotná podpísať nejakú zmluvu určite by som jej požičala.
800 eur je akoze velka suma a to mas akoze vela nasetrene? A to je doplatok maklerovi....
Boze ja nechapem ludi, ktoru tru biedu, ledva ziju ale beru si hypoteku... Matka zem, ved ked mi doteraz nezostalo 400 eur na vyze tak kde ich vezmem na hypoteku???? 🤔🤔🤔🤔
@mondolina aspoň bude kludnejsia. A keď nedodrží sestra dohodu spísanu u notára, tak sa môže ísť aspoň súdiť s tým, že niečo má v rukach
@janka54321
Bude sa súdiť so sestrou? O 800€?
A keď aj áno.....koľko im dajú splátky keď nemajú nič?
Veľmi veľa ľudí sa obabrali, lebo " zmluva u notára".
U notára môžete podpísať, ale keď nebude platiť, musíš ju dať na súd. Budeš sa súdiť s vlastnou sestrou? Do konca života s tebou neprehovorí. Nemám rada taký nátlak, že treba peniaze okamžite, hneď, zajtra... musíš zvážiť okolnosti a sestru, či jej môžeš veriť. Požičala som kamarátovi 500 eur. Vrátil mi do posledného centu. Kamarátka požičala problémovej sestre 500 eur. V živote peniaze neuvidela.
Priatel, terajsi manzel kupoval byt pred 10 rokmi, vtedy sme spolu chodili už 4 roky. Mal 6-rocne sporenie ktoré mu malo končiť o trištvrte roka a nechcel brať zbytocne veľkú hypo. Moja blízka rodina mu požičala 10 000 eur, išlo to cez zmluvu, s urokom, na dobu 9 mesiacov. Keď mu sporiteľňa vyplatila, hneď išiel vrátiť peniaze, a za to že ich nepodrazil, urok mu odpustili. Samozrejme blizki o úrok prišli, lebo peniaze mali predtým investovane niekde, ale z ich strany to bol skutocne dobrý skutok.
Neviem. Na jednej strane 800€ nič moc také hrozné nieje ale na druhej strane. Ok dajme tomu že tie peniaze im dáš. Pohneváš si partnera a budeš sa modliť nech ti ich vrátia. A úprimne môžeš to mať aj na 10 papieroch ale keď už teraz sa bojíš čo si rodina pomyslí že ich chudáčikom nedáš tie peniaze tak počkaj ako ťa budú omlúvať a zvozia pod čiernu zem ak sa dozvedia že (v prípade že ti to nesplatí) ich dáš k súdu alebo ich udáš exekútorovi. Potom ty budeš tá zlá čo po vlastnej rodine, ktorá 'nemá ani cent' a čaká dieťa peniaze späť chceš a budeš ich po súdoch ťahať. To teprv znenávidí celá rodina. Keď vieš že niesú spoľahlivý povedala by som ako baby že chlap nesúhlasí prípadne nech nieje na neho zle povedala by som že sami sme teraz minuli veľkú sumu peňazí za niečo a už nemáš na to si vyskakovať (auto, oprava niečo doma atď.)
Koniec-koncov keď išli do hypotéky museli vedieť že s prázdnou kapsou ich na päte maximálne otočia .
@mondolina nerozumiem.???!!!..čo sa ideš púšťať somnou do diskusie, nemám záujem...svoj názor som povedala a myslim, že k veci ..takže sa nechoď somnou dohadovať ..si na zlej adrese...
@janka54321
Normálne som ti odpovedala ako ty mne. Tak nehysterči😂🙏
A inak nechcem byť negatívna ale už vidim tie výhovorky typu : " teraz ti to nemôžeme vrátiť , však vieš, čakáme malé, musíme výbavičku atď kúpiť, to nieje zadarmo, potom ti vrátime" alebo "ešte musíme na dome porobiť našli sme taký a taký problém s ktorým sme nerátali , teraz potrebujeme peniaze tam". Potom bude výhovorka na materskú že majú málo peňazí a ty budeš rada keď sa tých peňazí za 3 roky dočkaš 😑
@mondolina ja nemám záujem viesť zbytočnú debatu o tom keby bolo keby ...tak láskavo nereaguj a chod si hypotezy vytvárať inde
@janka54321
Rozkaz šéfe 😂

Nepozicala by som.jedine ak to urobime s notrskou zapisnicou