Požičali by ste blízkej rodine vyššiu sumu?
Zijem s partnerom, som na materskej. Vydavky na byt plati on, a mne vravi ze mam co najviac usetrit. Ja kupujem veci malemu, nakupujem. Bemame spolocnu kasu. Vzdy som bola setrna, uz odkedy som zacala brigadovat. Setrim hlavne na sebe a v rodine je to o mne zname. Volala mi sestra, ze potrebuju s muzom pozicat vyssiu sumu. Chcu kupit dom beru hypoteku 100 % a potrebuju zlozit maklerovi zalohu. Vraj to maju vyplatit zajtra a chyba im. Vie ze tie peniaze mam.. teda predpoklada. Budu mat 2 hypoteky a sestra pojde v oktobri na md, neviem co mam robit. Dlhy predsa nicia vztahy v rodine, nikdy sme medzi sebou ziadne nemali. Ja tie peniaze surne nepotrebujem, su to uspory, viem ze partner by nesuhlasil ( lebo je tiez setrny, naklady na byt plati on, mal by o tom vediet nie??) Nikomu z rodiny sa zverovat nechcem. Potrebujem neake nazory. Pozicali by ste??Dakujem.
Nepožičala by som. Aj vy potrebujete.
Nech sestra rieši pôžičku v banke.
@mondolina to uz nie je moj problem
@lenuliatko84
Aha, tvoje požičané peniaze nie sú tvoj problém 👍
Ahoj, ja by som požičala. 8My sme mali dokonca požičané od mužovej sestry 5 500 eur na auto a neriešila to. Ale teda oni sú v situácii, keď by sa stalo, že by sme to nevratili, tak to nechýba. Mne aj môj oco bežné požičiaval okolo 1000 eur keď na dačo chybalo, vždy sme mu to za 2-3 mesiace vrátili aj s pár peniazmi navyše. Môj brat mi tiež sám iniciatívne 2x volal, či nepotrebujeme.pozicat, keď manžel ostal bez práce a ja som bola na materskej. Ale samozrejme závisí od vašich financií a vašich vzťahov. Ak by ti tie peniaze chýbali, tak v ziadnom prípade nepožičiavať.
Nie,pretoze rodina ta o.rbe este skor ako cudzi clovek
@mondolina to pis autorke nie mne,ja som napisala ze nepoziciam
800€ by som sestre pozicala a povedala aj partnerovi.
Ak pozicias a nepovies partnerovi stratis jeho doveru vo vsetkych ostatnych veciach, nebude ti schopny uz verit a je otazne, ci tuto vec niekedy prekona (vzdy uz bude napozore) hrozi tiez, ze bude ti od toho momentu vydelovat peniaze a bude sa pytat na kazdy cent ktory kde minies. Kedze si doma a "len" brigadnicis je zrejme, ze vacsiu ciastku do rozpoctu prinasa on s tym, ze NEPOCHYBUJE o tom, ze mate nasporene a nech sa stane cokolvek nielen v suvidlosti s coronou ale so spotrebicmi, autom, pracou, inymi vydavkami moze si byt isty, ze ke rezerva, vdaka ktorej to ustojite. Co urobis ak sestra nevrati alebo vratenie bude odkladat i v suvislosti s MD a bude chciet od teba, aby si o tom nehovorila s inymi clenmi rodiny u ktorych ma /bude mat v plane pozicat si, kedze idu do toho bez uspor a byt potrebuje pri zmene majitela nemale vydaje a o niektorych vadach vedia realitky i povodni majiyelia mlcat. Riesit to notarskou zapisnicou je cesta ale v tom pripade to zisti polovicka i rodina ked dojde k neplateniu. Z praxe viem o rodinach kde sa spoliehali, ze to nedaju na exekuciu i o takych, ktori so sebou navzajom neprehovorili. Malachovska z R TVS hovorila o pravidle otoc OTOC TO: ak by tvoj partner pozical pribuznemu ci priatelovi dannu sumu bez toho, ze by ti o tom povedal, mal to pravne osetrene a mal aspon imaginarne zaruky, ze dlznik bude mat prijem nato, aby okrem svojich beznych neocakavanych a inych vydajov uhradil aj svoj dlh, dokazala by si mu verit? Myslim, ze nie. ci? Vedela by si verit partnerovi ak by pozical niekomh u ktoreho nieje jasne, ze bude mat nato aby dlh splatil? Nechcem nikomu krivdit ale su peipady v rodinach kde sa porencionalny dlznik spolieha nato, ze to splatenie nemusi byt hned alebo vobec....
Nie. :(
Ahoj autorka, ja by som sestre určite požičala 800€, samozrejme, s vedomím partnera (oznámila by som mu, že sestre požičiavam, nepýtala by som sa, či môžem). Baby tu píšu, že je to riziko a že čo sú to za ľudia, čo nie sú schopní našetriť si 800€. Tak k tomuto len toľko, že záloha maklérovi je určite minimálne 3000€, takže ak im chýba 800, tak určite minimálne tých 2200 našetrené mali. Navyše, predpokladám, že peniaze bude mať, akonáhle im vyplatia hypotéku.
Neviem aké máte vzťahy so sestrou, ale ja by som požičala. Sestre by som aj obličku dala keby potrebovala.
@terezia323 oblicku by som dala bratovi aj sestre urcite a bez vahania 🙂
ale pozicat peniaze bratovi isto nie a sestre asi ano. svagrovcom tiez asi ano 🤷♀️
ale musela by som byt zmierena s tym, ze ich nepotrebujem a mozno neuvidim...
Ak by som tie peniaze mala a nepotrebovala určite by som sestre požičala, ale záleží aj na vzťahu s ňou. Ja mam v rodine skvelé vzťahy takže by som ani nezaváhala a môj manžel by nemal najmenší problém. Ale ťažko povedať keď neviem ako to funguje u vás.
Ak máte dobré vzťahy a dôveruješ jej, 800 by som požičala. ale povedala by som to partnerovi. myslela som, že ide o omnoho väčšiu sumu... aj mne momentálne sestra "visí" necelých 800 eur. akurát si vopred dohodnite, do kedy ti to mieni vrátiť 🙂
Idú kupovať dom a 800€ nazývajú väčšia suma peňazí? 😀 Ako prepáč, ale tam je oveľa väčší problém ako 800€
Komu inému, ak nie vlastnej sestre..
ta suma je velka podla toho kto kolko zaraba a najma kolko je schopny usetrit (priemerna slovenska domacnost si vie odlozit nejakych 100€ mesacne, ze ich realne nepotrebuje a moze minut v podstate na hocico - toto je podla mna najlepsie meradlo hodnoty penazi)
situacia trosku smrdi, no najma vy=ty+spolubyvajuci/frajer cize ak oslovili len teba tak je to okej, podstatne tiez je ci vy ako rodina mate nejake dlhy (hypo, auto,...) lebo ak ano tak akukolvek mate financnu rezervu tak nie ste v pozicii poziciavat takmer za ziadnych okolnosti okrem krizovych situacii (napr. im zhori dom a cakanie na cash flow z poistky)...dalej by ste mali mat minimalne rezervu na pokrytie vsetkych nakladov na chod domacnosti na 3-6 mesiacov
proste ak mate dostatocne vlastne byvanie a auto bez uveru a mate rezervu na 3-6 mesacnych nakladov domacnosti tak kludne pozicajte ak si naozaj myslite, ze to vratia
uz druha stranka veci je, ak napriklad surodenec podla teba zle hospodari s peniazmi...vtedy by som nepoziciaval vobec lebo by to bolo ako nalievat alkoholikovi ;)
Nepoziciavala. Kto nema 800€ nasetrene, nech si nebiere hypo, este aj pojde na MD a budu to stale vyhovaracky nemame a neviem co. Este budu zariadovat nehnutelnost, malovat a neviem co este.
@h2 no to je otazka ci im zvysi z hypo. Podla mna skor nie, nakolko sa tam odmena maklerovi nezaratava.
@betulinka1 Ako som už predtým písala, ja som to pochopila tak, že im tých 800 len chýba a nie, že nemajú ani len toľko. A neviem, ako to majú s odmenou maklérovi, ale keď som ja kupovala dom, tak mal stanovenú cenu, ktorá už bola vrátane odmeny maklérovi (čiže predávajúci si povedal, koľko chce, maklér si k tomu pridal svoju odmenu a to bola cena nehnuteľnosti). Možno by sa mohla autorka vyjadriť, ako to je, prípadne aj ako to dopadlo, keďže sa to malo rozhodnúť dnes.
sestra ešte ani hypotéky nemá a nevie našetriť 800 eur? Potom z čoho chcú splácať hypotéky?
Okrem toho 100 % hypotéku dnes už nedostane nikto.
Nie!!!
Ak sú na tom tak, že si musia 800€ požičiavať...je to.dost blbé a mali by si veľmi dobre prepočítať, ako budú s financiami vychádzať.
Požičala by som jedine v prípade, že dôvod je časový...napríklad ze majú limit na denný výber v banke alebo nejakú podobnú kravinu, pre ktoru sa k vlastným peniazom nevedia dostať skôr. S tým že okamžite doriešia a vrátia.
A samozrejme partner o tom musí vedieť a súhlasiť.
My sme takto požičali " blbých" 200€ "kamarátke" a dodnes ich nemáme a ona prchla do zahraničia...odvtedy nepoziciavam a ani ja si od nikoho nepoziciavam (okrem prípadov, keď napr zabudnem peňaženku a potrebujem kúpiť v robote obed...ale okamžite cez internet banking vraciam).
S rodinou je to ťažko...na peniazoch sa vedia rozvadit generácie.
Ak požičať nechces/bojíš sa...A potrebuješ nejakú blbu výhovorku, kľudne jej povedz ze to máš na nejakom termínovanom vklade/sporení a nevieš to vybrať takto rýchlo. Alebo proste ze to máš rezervu lebo vám odchádza pracka/chladnička/kotol...barsco...je kríza...kedykoľvek môže ktokoľvek prísť o prácu...A ostať bez rezervy na 3-6 mesiacov je veľmi nezodpovedné. To ani tvoja sestra od teba nemôže chcieť a ak chce...tak je krava.
Nechce ich niekto náhodou oklamať? Ten maklér? Povedz jej úprimne, že sa ti to celé nezdá, či ich nechcú oklamať, kľudne sa jej kukni na tie zmluvy a nech ti všetko ukážu, vysvetlia. Určite nepoziciavat bez vedomia a súhlasu manžela.
ano 800 e v pohode by som pozicala