Požičali by ste si peniaze od rodičov pri kúpe nehnuteľnosti?
Ahoj.
Požičali by ste si peniaze od rodičov , pri kúpe nehnuteľnosti? Treba nám väčší byt, nakoľko úroky sú vysoké, navrhli nám, žeby nám niečo požičali, zmluva, notár, splátky sú samozrejmosťou.
Požičala by som si od rodičov
Určite nie…. Cely život sa riadim heslom: na čo nemám, to nekupujem a funguje to.. človek sa naučí setrit keď proste musí
@tykat a rodičom sa medzičasom niečo stane a bude mať problémy so súrodencami a bývaním. Domtojto by som nikdy v živote nešla. Radšej bývať v malom alebo mať obrovskú hypotéku.
@andreakotesova ale oni by nemali žiaden vklad do druhej nehnuteľnosti. A ktovie, či by im banka vzhľadom na príjem druhu hypo schválila
@romino banka je úžerník ty trúba 😂 každý kto ti dá úrok je v podstate úžerník ... A samozrejme že moji rodičia nemajú 100 tisíc na požičanie, ale keby mali, radšej od nich bez úrokov ako banke 30 rokov splácať a pritom 15 rokov iba úroky. A môžu ti to kedykolvek zvýšiť a potom tu nehnuteľnosť aj zobrať ak to nebudeš vedieť splácať, veď tým je totiž to jedno či budeš od zajtra na ulici.
Otazka je ci budete schopni platit aj hypoteku aj splacat rodicom tak aby ste nemali potiaze prezit ako rodina- kedze predpokladam bsnka vam vyssiu hypo z nejakeho dovodu nedala. Ako uz spominali viaceri - pokial nemas surodencov a rodicia nemaju ekonomicke problemy tak ok. V opacnom pripade by som asi do toho nesla
@ninan2 za mňa určite. Idem po najväčšej hypotéke aj napriek vysokej splatke, svoje peniaze si nechám bokom.
Svoje peniaze investovať inde nech zarábajú. Hypotéka sa sama vďaka inflácii znižuje, (za predpokladu ze ti pravidelne zvyšujú plat).
Keby mam toľko peňazí jak autorka tak tých 50.000€ z predaja tak by som ich investoval alebo rovno použil ako 20% na investičný byt ktorý mi za 2 roky bude pekne dotovať život a kedykoľvek ho môžem predať keď budem potrebovat peniaze. Asi nepredas svoj byt/dom kde byvas keď budeš potrebovať peniaze. To urobíš až keď budeš na to veľmi veľmi mizerne a nakoniec ho predáš pod cenu lebo ta tlači čas.
Do svojho bývania utopiť co najmenej peňazí, peniaze je dobre dávať tam kde zarábajú.
Si pozri občas tu niekto utrusi koľko platí mesačne hypo co si bral pred 10 rokmi.
To sú časti splátky 150-300€ v tej dobe keď brali hypo to bolo veľa, teraz po 10 rokoch to není ani 20% platu.
To isté bude s 600-700€ splátkou o 10 rokov. Bude
@trisha_r ok. Cize banka by mala byt charita, a poskytovat tuto sluzbu zadarmo, inak sa jedna o uzeru.
No dakujeme za dovysvetlenie.
No aj sa mi zdalo ze ludia v mojom okoli, co byvaju v bytoch aktualne v hodnote 150 000 eur, vyplakavaju ze kedysi zobrali od uzernika banky 1mil korun (33 000 eur).
Lebo spolu aj s urokmi zaplatili mozno aj 60 000e.
Uz teraz chapem, chudaci, mali radsej byt 3 generacie v povodnych rodicovskych bytoch, ochraneni pred uzernikmi.
Nie, nepožičala. Máloktorí rodičia z môjho okolia by si to nepodmienovali tým, že nám potom môžu kecat do zivota, a že sme im dlžní za to vyhovieť v tom a tamtom. Stretla som sa s tým u známych a viem, že u nás by to bolo rovnako. Ak si si istá, že u vás by to tak nebolo alebo že by vám ich následné intervencie nevadili, smelo do toho .
Netusim aka velka suma to je. Ale ked vacsia tak samozrejme so splacanim aby som rodicov nevytrhla z ich zivotneho komfortu. Ked sme stavali dom tak mi rodicia poslali na ucet nejake peniaze. Nebol to velky balik, niekolko tisic, uz presne nepamatam. Ale neboli tam ziadne podmienky, ani som to od nich nepytala. Samozrejme aj sestre vtedy poslali. Ale urcite sa mi vtedy lahsie dychalo. Akurat som skoncila rodicovsku ked sme zacali stavat, takze ci kruzky alebo nieco ine malej tak sa mi lahsie kupovalo. Ale vedela som ze tym od nicoho nekratim. A keby viem ze teraz maju nejaky problem, tak im bez vahania pomozem, ked uz sme sa po dostavani postavili na nohy.
Ale ked by som tych penazi potrebovala omnoho viac, tak uz by sme to riesili formou pozicky alebo nejakej inej kompenzacie.
Ja som nevahala a som spolurucitel muzovmu bratovi, ked potreboval vyplatit svoju ex.
Za mna urcite v dobrych rodinnych vztahoch pozicky nenarusaju vztahy.
To iste by som urobila aj pre svoju dceru. A formu pozicky len preto aby nemala pocit ze vsetko dostane na zlatom podnose a musi sa aj ona snazit
Nečítala som komentáre ale my sme si požičiavali od našich. Potrebovali sme preklenúť financie kým predáme starý byt a aby sme si nemuseli brať drahý spotrebák. Spísali sme zmluvu u notára a v KP zmluve na starý byt sme uviedli, že časť kúpnej ceny sa poukáže na účet rodičov. Čiže boli vyplatení rovno a tieto peniaze nešli ani cez náš účet. Sestra to tak tiež spravila. Je to o vzájomnej dôvere ale vzťahy nám to nenaštrbilo. Môj otec nám aj veľa pomáhal pri prerábke bytu.
Jedine na zmluvu a za istých podmienok......my sme pozicali kedysi svagrinej..a život priniesol také situácie, ze doteraz neviem ako sa k tomu postavíte, ex osobný vankrot, zmena mena, ďalšie dieťa, ona s ďalším postihnuté dieťa....a išlo v tej dobe o vyššiu sumu peňazí......

Vsak ja to chapem. A suhlasim. Idealne vyuzit od nich (pozicat si) tie peniaze. Moji rodicia tiez maju nejake peniaze, stara skola ...investovat sa vzdy bali ...tesia sa ze maju na sporiacom ucte za symbolickych 1%. A inflacia im to zerie a zerie ....
Ak maju tie peniaze vasich rodicov tak skoncit, tak jednoznacne nech radsej tak najdu vyuzitie