Prenájom verzus vlastné bývanie
Ahojte žienky. Ani neviem ako začať. Som mamina 2 krásnych dievčat, jedna má 5 a druhá bude mať 3 roky a mám problém s manželom. Nechce kupovať so mnou spoločný byt. Stále hovorí, že on sa v banke nikdy viazať nebude, že hypotéka je zlo ale vidí, že v dnešnej dobe si človek na bývanie v hotovosti nenasetri ak neberie prezidentský plat. Bývame v Nitre, tu su podnájmy drahé, za posledných rok sme sa 2x sťahovali, a viete ako to je s malými deťmi. Bývame vždy v 1 izbivom byte, 2 izbový je predražený, navyše manžel aj do jedenástej pozerá telku a deti sú mrzuté a nemôžu spat. Teraz nás čaká zas sťahovanie, lebo majiteľ sa rozhodol byt predať, dokonca 2x bez upozornenia nám sem prišli cudzí ľudia z realitky keď som práve kúpala deti, úžasné. Už u nás boli známi čo majú hypotéku, aby manžel videl, že sa to dá a viete čo spravili? Zavolal spolužiaka čo hypotéku splácať nezvláda, lenže tam bola situácia iná. Spolužiak mal prosperujucu firmu, postavil obrovský dom a firme sa prestalo dariť. Pýtala somsa v bankách, podmienky na hypo spĺňame
Manžel prácu má a ja sa od augusta vraciam do práce,pýtala som sa a rátajú so mnou. Ja viem, že takých 30 rokov je dlhá doba ale tak keď človek tu hypo ma tak sa ju snaží splatiť a prípadne si ju poisti. Ale im zase hľadá prenájom namiesto toho, aby obehaval realitky a zháňal so mnou byt, vysmieva sa z ľudí čo majú rozum, že hypootroci ktorým nie je pomoci, stále mi tu omiela, že naše to nebude do poslednej splátky je byt majetkom banky ale v podnájme platíš ako blázon, byt nikdy nebude tvoj a si závislá na majiteľovi čo s tebou bude a to je veľká nevýhoda v tom. Rozmýšľam, že keď sa neumudri tak pôjdem s deťmi k rodičom. A on si ďalej chodí po podnájmoch keď je mu tak dobre.
tak veru, ked sa ti nieco stane, tak si v prdeli ci mas podnajom, alebo hypoteku... zial je to tak, neda sa nic predvidat, a to, ze sa dakomu za zivot 'nieco' stane, je velmi velka pravdepodobnost, najma dnes, ked ma skoro kazdy problem minimalne s chrbtom. Neda sa ale poistit voci zivotu, ten sa proste deje, clovek musi pouzivat rozum, ale niekedy proste musi riskovat, inak sa neda. Ved risk je v podstate aj doverovat instituciam, lekarom a podobne, niekedy vyjde, inokedy nie... zial
@0silvia0 a na co vobec niekam chodit, ked sa vzdy vratis domov 😜
@matazirafa no veď to a načo zarábať peniaze keď ich aj tak minieš 😎
@marusia12
ahoj... tvoje argumenty su velmi zvlastne az divne☹
v ba je bytov kopu a nepredavaju sa - nahodou ma reality dost bavia a sledujem zaujimave novostavby - aktualne sa po dlhom case predavaju novostavby opat z papiera - podotykam novostavby kde priemerna cena bytu je 200k plus... a teda poznam aj dost ludi v mojom priamom okoli ktori byty kupuju ( dokonca niektori aj za hotovost )... ja byvam v 7rocnej novostavbe kde su byty cenovo polozene vyssie a napriek tomu sa kazdy v pohode do mesiaca predal:-/
- pocas splacania to nie je tvoje... ale jasne ze je... na ten majetok mas len tarchu, v liste vlastnictva si ty... tu tarchu vies presunut na akukolvek inu nehnutelnost - preto v pohode funguje realitny business s hypotekami
- kde mas garanciu ze 20 rokov budes zarabat - opat - treba sa zakryvat perinou na aku mam, mysliet na zadne vratka - cize nedam si splatku 100% platu ale taku aby som normalne vedela popritom fungovat, optimalne aby ked 1 prijem vypadne by sme to aj tak vedeli splacat... 2. uver vies pripoistit 3. stala moznost byt prenajat - opat treba rozmyslat dopredu - ak kupujem garzonku na dedine o 100 ludoch asi ju neprenajmem tak lahko, pripadne za taku sumu aku bude tvorit splatka - ale tak financne gramotny clovek si to spocita - dufam:-/
- do susedstva sa ti nastahuje pocerna rodina - ty vies do akeho susedstva ides byvat - ak kupujes byt v novostavbe tak je mala pravdepodobnost ze nejaka asocialna rodina ( asocialy mozu byt aj biely - dokonca je ich viac ako tych pocernych) bude mat na byt ktory sa da kupit az od urcitej hodnoty... aj tu sa da robit nejaka ta investigativu - zlozenie bytov v dome ti vela napovie o ludoch ktori si ich asi budu kupovat ( ak je 60% bytov v dome garzoniek, tak to bude asi prevaze dom pre single ludi , ak si v takom kupis 300m2 penthouse na streche, nic to nezmeni na sposobe zivota ludi ktori tam budu byvat, ci na financnej skladbe ludi )
osobne si nemyslim ze si hypoteku v dnesnej dobe berie len samovrah - uprimne, aj velmi bohaty ludia ti povedia ze aktualne sa oplati kupovat na hypo, volne peniaze idu do uplne inych investicii ako byvanie... ja mam napr. urokovu sadzu uz cez 7 rokov okolo 1 % - nemam pocit ze preplatim vela....
@marusia12
Nechapem tu tvoju fobiu z hypotek. Byvanie a dobre premyslene podnikanie je jedina rozumna vec, na ktoru je rozumne sa zadlzit. Jasne, ze lepsie je byvat vo vlastnom nezadlzenom byte, ktory zdedis, vyzenis alebo kupis za hotove, zarobene v dobrych casoch.
Ale tvoje argumenty uplne krivaju s alternativou podnajmu. Jeden po druhom ti ich vyvratim. Platit hypoteku vo vyske najmu, zvlast ak mam rodinu a viem, kde chcem ostat zit cely zivot, je jednoducho rozumnejsie.
Co ked ochoriem, mam uraz, pridem o pracu? Aky je rozdiel oproti podnajmu? Ak nemas prijem, z coho ho zaplatis? Ak nemas kde byvat, ides na ulicu, v oboch pripadoch. Ak mozes ist do lacnejsieho, alebo k rodicom, tak to mozes ist aj ked mas hypoteku - das byt do prenajmu, najomne ti plati hypo a ty preckas pod mostom, u rodicov, ci v najlacnejsej kutici, kym sa nevyriesi situacia. Akurat potom, ked sa vyriesi, v pripade hypoteky pokracujes v splacani a byt raz je tvoj.
Mam otazku na teba? Co na dochodku? Lebo splatky hypoteky su obvykle nastavene tak, ze najneskor do dochodku je nehnutelnost vyplatena. V tvojom pripade mozu ist manzelia na dochodku ist pod most, uviazat sa na krk detom, dufat ze nieco zdedia (este ze ich predkovia nezili v podnajme, vsak?) alebo otrocit az do smrti. Aha, este domov dochodcov tu je ako moznost. Ak vlastnis byt, platis uz len energie a mas navyse aj rezervu, ze mozes prenajat 3-izbak a ist zit do mensieho a rozdiel precestovat, prewelnesovat. Alebo predas byt a kupis si malinky domcek na vidieku a hrabkas sa v zahradke.
V prospech najmu hovori iba moznost, ze byt nehnutelnost prudko klesne na cene a zaroven bude tazko obyvatelna. Potencialnu dialnicu pod oknami vyriesis premyslenou kupou. Pokles cien rozumnym vyberom lokality.Takze ti ostava uz posledny argument. A to su nastahovani hlucni, neporiadni susedia. Ten jediny neviem vyvratit.
A teraz si naj na jednu misku vah pravdepodovnost neporiadnych susedov a na druhu:
lepsi zivot na dochodku, ulahcenie detom a vnicatam tym, ze nieco zdedia, moznost zariadit si domov podla svojich preferencii, stabilita, zazemie pre deti.
Ale ano, hypoteka je zlo, otroctvo, komplot bank. Najcastejsie maju take reci ti, co ziju rodicom na krku (prizivnici), ti co zdedili byt (nenapisem, ze stastlivci, lebo ja mam radsej svoju babku a rodicov, nez ich dom), alebo ti co dopredu mysleli, makali a vedeli. A potom este ti, co sa k rozumnej hypoteke nedostanu, lebo: nemaju legalny, stabilny a aspon trochu slusny prijem. Alebo maju zlu uverovu historiu, lebo si napoziciavali na motorky, audio, dovolenky a i-phony.
Tak som sa o tom rozprávala s mamou a povedala, že síce sa jej to nepáči, že má rodinu a ide dakde do prdele, ale na druhú stranu nebudeme zďaleka jediní na Slovensku, môže si veľmi polepšil, a keby mu to vyšlo, tak nech ide, prinajhoršom sa vráti. Zatiaľ tam môžem s dcérami zostať, aby sa nemusel platiť ďalší podnájom. Vyčítala som mu to, ale on stále, že to robí pre nás, keby bol sám tak žije na nejakej vsivavej ubytovni, ale robí to pre nás, aby sme sa mali lepšie a ako jeho žena by som ho mala podporiť a stáť pri ňom a nie sa zaoberať sama sebou. A tiež je toho názoru, ze preplatí banke takmer raz toľko a len blázon si dnes berie hypotéku, jednoducho je to ťažké.
Toto ja uz fakt nechapem.. podla tvojho muza kedy nasetri na byt? Kolko nasetril doteraz?? Keby odlozil aj 1000eur mesacne tak za kolko rokov bude schopny kupit byt cash? 5-6?? A dovtedy co? A ty nemas mysliet na seba?? On mal mysliet na byvanie este pred tym ako ti urobil 2 deti a nie teraz sa spamatat a tahat rodinu kade tade lebo ON nechce hypo...logika mi unika... a ked mu to bohovske zahranicie nevyda a vrati sa domov tak potom ma aky plan?? Zase 1izbak v podnajme??
@zaxinka za mna len tolko ze pokial tvoj muz nie je financny guru este trpko zaplacete.
Priklad z Kosice a tam spejeme vacsina slovenska mimo hladovych dolin
pred 2r cena 2izbaku 52m, 43000 eur, dnes ten isty byt 60000. doteraz sa hnevam na sestru co ze nekupila. na ten vas byt budete setrit donekonecna
@zaxinka boze on je fakt sprosty....z teba nakoniec urobi sebecku zenu,kt.ho nepodporuje...no nech neodpadnem hned!! On to robi pre vas...aha no jasne....mna by zaujimalo co za pracu bude vykonavat v zahranici? A kolko si mysli,ze tam zarobi?
Sama vidis,ze ani tvoja mama nie je z toho nadsena...preco by aj mala....dcera sa jej s vnuckami vrati do domu,kde ona uz mala svoj klud a komfort a bude sa musiet prisposobovat....mamy su raz take,jasne,ze pomozu,ale moj nazor je,ze je na svojho zata riadne nastvana,ze nevie zabezpevit normalne byvanie pre svoju rodinu....
A ocividne sme tu blazni vsetci,pretoze verim,ze 90%ludi co ti tu odpovedalo ma hypo....a??
...a byvame na poriadku a nemusime nic riesit...len mesacne mat peniaze na ucte,aby sa uver mohol strhnut....
@zaxinka on ma názor ze pri hypo preplatite skoro raz toľko len preto že má právo mať názor, ze? Ako čašník môže mať názor na teóriu strun, pričom sa v tom vôbec nevyzna a robí zo seba debila. Prečo nejdes do banky a nedáš si to vypočítať? zadaj jeho a tvoj budúci príjem, vieš asi čo dostaneš po MD, porozpravaj sa v banke čo chceš, aku dobu splácania, ako môžte splatiť predcasne, keď sa bude dariť a tu sumu mu potom ukáž. Ale asi aj tak nepochopí, tuto moja mačka sa vedela o mladé lepšie postarať ako on a to bola pod tým mostom v zime naozaj, nie ako on frajeri, ze pôjde, radšej na mráz ako hypo brať. Ale mačka je len zviera, aj dolamana deti uzivila, človek sa poserie aj z papiera o úvere.
@marusia12 žila som v rôznych krajinách na západe a všetci moji kolegovia a známi mali vlastné bývanie. Po podnájmoch tam žijú cudzinci a sociálne slabší jedinci, alebo rodiny. Hypotéka je presne také zlo, ako celý tento systém, ako úrok, ako poisťovne, ako celá naša vláda spolu s opozíciou a tak ďalej...Ale je to rozumnejšie, ako bývať po podnájmoch a kočovať s malými deťmi ako socky a nenechať ich sa v noci normálne vyspať.
@zaxinka a dali ste si namodelovat hypoteku niekde v banke? Kolko by vas vysla na kolko rokov, ake predcasne splatky by sa dali robit a podobne? Urob to, strc mu to pod nos a mozno zistite, ze je to lacnejsie ako podnajom co platite. Za mna byvanie s 2 detmi v 1 izbovom podnajme teda ze absolutne nie. Sialenstvo!!! Kocovat zakazdym niekde inde s malymi detmi, no to by som mu velmi rychlo vysvetlila, ze so mnou nech nerata ani nahodou...
Prispejem. Som na dôchodku. Neviem si zodpovedať otázku, či si trúfajú žiť /autorka príspevku s manželom/ ked sa v zdraví dožijú dochodkového veku v podnájme? Bývať treba, ale budú mať na to? Podnájmy budú aj za sto rokov, ale pri dnešnom trende výšky dôchodkov, či zabezpečenia do vysokého veku, si myslím, že je lepšie si zabezpečiť na starobu strechu nad hlavou, aj za cenu hypotéky. Budú sa mať kam za nimi deti vracať? Či vždy na inú adresu?! Ja by som rada videla do hlavy spomínanému manželovi, ako má čo rozplánované.
@mima4 dvojizbak za 600? To nas stoji trojizbak s hypo a kompletnymi nakladmi... Ale podla logiky urcitych ludi sa mame tlacit v prenajatom dvojizbaku za tu cenu... A predali by sme teraz o 20-30 tisic drahsie ako sme kupili, cize vlastne by sme tu 6 rokov byvali len za naklady, ak by sme predali. 🙂
@zaxinka a uz vie, co kde ako bude byvat a robit v tom zahranici, ze vam za 5 rokov zarobi na byt (to aby ste neboli strasne dlho odluceni a stihol cast detstva svojich deti)? Ak chlap takto chodi, uz som to tu niekde citala, ze akurat rozhadze detom rezim, rychlo skoci na zenu a ta je rada, ze po vikende ide naspat, ze ma svaty pokoj na par tyzdnov/mesiacov. Na mieste tvojej matky tiez nie som nadsena, chapala by som, kebyze sa rozvadzate, ze sa vracias domov. Ale takto mi to pride ako zneuzivanie od tvojho muza, ze zena s detmi su na poriadku a moja zodpovednost je takmer na nule. ☹
PS ty sa nezaoberas sebou, ale tebou, nim a vasimi deti alias vasou rodinou, pre ktoru chces stabilitu, kedze starsia onedlho nastupi do skoly a bude potrebovat klud.
ja mam jednu dolezitu otazku: schvali vam vlastne banka hypo a v akej vyske?Bo je mi jasne,že v pripade,ak vam banka hypo neschvali kvoli niecomu ,popripade vam neda hypo vo vyske,aku by ste potrebovali,tak to niekto zvaluje na to,že hypo urcite nie
Velmi mi je to luto co prezivas. Moj byvaly mal rovnaky nazor na pozicky aj hypo vseobecne, bolo to zlo a odzub, nedalo sa s nim pohnut. Akurat ze jeho rodicoa byvali v dome, v centre nitry byt a on zaraba celkom slusne, je dost sikovny a jedine dieta. Ma uz dietatko a byvaju v tom byte, najomnici ( mlada rodina) museli prec. Moj manzel ma hypo a aj s najomnym energiami platime v NR nieco okolo 350 Eur, 2i. Chceme refinancovat, prehodit tarchu, nieco sme este nasporili, postavit dom a byt dat do podnajmu, momentalne v NR ratame tak 500 eur. Okrem toho ze mozno zarobime nieco navyse na najomnom, za tych 7 rokov sa cena bytu navysila asi o 30000 aj s prerabkami nasimi nevelkymi investiciami. Takze ak dame tarchu z bytu na dom, byt je nas a nejaku dobu nam posplaca aj zvysok, co zoberieme hypo na dom. Dufam, ze sa tvoj manzel na to pozrie realne, odhodi svoje ego a kvoli detickam a tebe sa k tomu postavi ako chlap. Myslim, ze nemate co stratit. Btw, moj by radsej zobral dvadsat hypotek, ako by nas mal poslat k nasim a on by robil mimo a nebol s nami. Tiez by som najradsej brala najmensi uver alebo kupila v hotovosti, no situacia je aka je. Chceme druhe a uz nas velkometrazny 2i mi pripada maly, preto riesime domcek plus manzel ma 8 rocneho syna a ked ho mame sme tu jak sardinky. Klobuk dole ze to zvladas. Drzim palce.
@zaxinka prepáč okrem sebca aj vypočítavý manipulátor ................. je tu veľa hodnotných príspevkov pravdivých a aj dosť dobrých rád a hlavne osobných skúseností ....... možno si polepší v zahraničí ,zrejme určite, keďže je evidentne šetrivý typ, ale na byt zarobí za kopu rokov a vy ako rodina sa podľa mňa úplne odcudzíte .... to už radšej by som išla s ním , keď sa on tam zabehne a bude sa mu dariť , rodina má byť pokope , ak to čo i len trochu je možné ...... Podľa mňa ste triezvo uvažujúca , nemyslím, že zvolil manžel dobré riešenie
Tiez som proti podnajmu. Nikdy by som nesla do podnajmu....vyhadzovanie penazi. A ty mas prd....My mame hypo na 25 rokov. 5 rokov mame uz splatenych, postavili sme si velky bungalov. A splacame si vlastne byvanie. Kedze som uz 6-ty rok na RD tak to taha moj muz a v pohode to zvlada. A to ma priemerny plat. Plati cca tak isto ako jeho brat za podnajom 2 izb. bytu v Petrzalke. Ten si nastastie uz tiez vybavuje hypo a chcu s priatelkou kupit 3 izb.byt, cakaju babo, tak to je najrozumnejsie.
@zaxinka
On sa tak zacyklil v tej svojej obmedzenosti, že myslím neexistuje šanca , aby si s ním pohla. Ja by som sa na tvojom mieste od tohto momentu začala starať výlučne o seba a deti. Išla k mame, v lete do prace a ihneď začať rozbiehať hypo len pre seba. Avšak: ty ako vydatá by si potrebovala ku všetkému súčinnosť manžela, čiže ako vydatá si nevieš zobrať hypo sama na seba, máte bsm. Takze by si sa musela rozviesť, a potom žiadať úver.
Na margo tvojho muža: nemohla by som s ním byt ani sekundu, lebo keby mi začal súkat tie primitívne argumenty tak by to pre neho mohlo zle dopadnút...sebec egoista...v zahraničí mal zarabat na byt predtým než si rodinu založil...nie teraz... to vo že za názor, že on môže bývať vo všímavého ubytovni, to aké on na ambície preboha...ešte on je ten chudák, že sa ide obetovať pre vás, lebo vy ste akože náročné!! No hnus. Ja sama nám 2 hypo, pekne zarábajú na seba...a tiež som išla do rizika, ale vždy dom si hovorila, ked bude zle, predám a hotovo...je mi ta fakt ľúto, za takýto jeden obmedzenec ovplyvní život teba a vašich deti....pomaly mi to pripadá ako keby to vnímal tak že chceš ísť v lete na dovolenku na Mars...pane bože veď chceš len úplný základ, len jeden byt, nie vilu haciendu...len jeden byt a hlavne svoj domov pre vás všetkých. Držím ti palce, ale zrejme kým sa nepostarás sama o svoje deti, domov mat nebudete.
@zaxinka mas pravdu, ze je to stary cap. A navyse hlupy. Sorry. Co robil doteraz? Kolko ma nasporene, kedze platit podnajom je taka vyborna myslienka???
A aku pracu si on predstavuje, ze tam na neho caka, na tom "uzasnom" zapade???
@obsadenemeno
myslim si, ze taki ludia nerozmyslaju ako ty....
este potom neskor bude ju obvinovat, ze ho vyhnala...uvidis...

@marusia12 omg s tou pocernejsou rodinou...to su zas take priklady,že sa ti stane pracovny uraz v praci a ostanes na voziku...tak potom nechod do prace...
wtf?? nejaky normalnejsi argument nemas?