Prenájom verzus vlastné bývanie
Ahojte žienky. Ani neviem ako začať. Som mamina 2 krásnych dievčat, jedna má 5 a druhá bude mať 3 roky a mám problém s manželom. Nechce kupovať so mnou spoločný byt. Stále hovorí, že on sa v banke nikdy viazať nebude, že hypotéka je zlo ale vidí, že v dnešnej dobe si človek na bývanie v hotovosti nenasetri ak neberie prezidentský plat. Bývame v Nitre, tu su podnájmy drahé, za posledných rok sme sa 2x sťahovali, a viete ako to je s malými deťmi. Bývame vždy v 1 izbivom byte, 2 izbový je predražený, navyše manžel aj do jedenástej pozerá telku a deti sú mrzuté a nemôžu spat. Teraz nás čaká zas sťahovanie, lebo majiteľ sa rozhodol byt predať, dokonca 2x bez upozornenia nám sem prišli cudzí ľudia z realitky keď som práve kúpala deti, úžasné. Už u nás boli známi čo majú hypotéku, aby manžel videl, že sa to dá a viete čo spravili? Zavolal spolužiaka čo hypotéku splácať nezvláda, lenže tam bola situácia iná. Spolužiak mal prosperujucu firmu, postavil obrovský dom a firme sa prestalo dariť. Pýtala somsa v bankách, podmienky na hypo spĺňame
Manžel prácu má a ja sa od augusta vraciam do práce,pýtala som sa a rátajú so mnou. Ja viem, že takých 30 rokov je dlhá doba ale tak keď človek tu hypo ma tak sa ju snaží splatiť a prípadne si ju poisti. Ale im zase hľadá prenájom namiesto toho, aby obehaval realitky a zháňal so mnou byt, vysmieva sa z ľudí čo majú rozum, že hypootroci ktorým nie je pomoci, stále mi tu omiela, že naše to nebude do poslednej splátky je byt majetkom banky ale v podnájme platíš ako blázon, byt nikdy nebude tvoj a si závislá na majiteľovi čo s tebou bude a to je veľká nevýhoda v tom. Rozmýšľam, že keď sa neumudri tak pôjdem s deťmi k rodičom. A on si ďalej chodí po podnájmoch keď je mu tak dobre.
@zafir01, @eeffka, ano, BANKA vie, kolko mam dlzob. Mojho zamestnavatela je do toho houby. Ano, moze vediet, ze mi potvrdzoval prijem, lebo chcem hypo. Ale ci kupujem garzonku a moje nasledne zatazenie bude minimalne alebo kupujem vilu s bazenom a vyplata najblizsich 30 rokov poputuje cela banke - to nema ako vediet. Rovnako banka si moze overit u u zamestnavatela moj plat a postavenie, ale nesmie mu poskytnut udaje o vyske hypo a jej obsahu. Takze zamestnavatel je informovany po hranicu: chcela by som hypo. Ani o chlp viac.
@alaguema mám odpozorovane, ze clovek s deťmi a hypo robí čo môže aby si udržal prácu aj keby co bolo, lebo nájsť novú prácu nie je ľahké. Navyše by nemal istotu aké to tam bude, ako dlho ostane.... Človek bez záväzkov si zdvihne kotvy kedy chce. Nepáči sa mu pracovná náplň, čas, odmeny? Ide inam.... Aj u nás vo firme sa veru vie kto má hypo a nemieni meniť a kto nemá hypo a môže aj zajtra povedať-mám lepší job. Je nas cca 30 a vieme o sebe kadečo. Zväčša ovsem človek s hypo ma aj deti, takže jedno s druhým. Ja každopádne nechápem ako niekto môže byť taký truhlik ako tuno ploditel čo radšej pôjde na mráz ako deťom kúpiť byt.
@mamutka ale veď áno - človek s deťmi. A aj bez hypo, robí všetko preto, aby tie deti uživil. To je proste už raz tak. Pre mňa osobne sú moje deti väčší a vážnejší záväzok, ako čokoľvek iné. Hypotéka pre mňa nie je dôvod nezmeniť prácu. Odkedy ju máme (pomaly je už aj splatená), som prácu zmenila nie raz, ani dva krát a zmenili sme aj trvalý pobyt v rámci EU. Viem, že na Slovensku sú ľudia ustráchanejší a držia sa jednej roboty ako kliešť, lebo hypotéka, ale to je mentalitou, nie zamestnávateľmi.
@alaguema my sme už hypo splatili a nervy som si v práci kvôli tomu tiež nerobila. Ale ľudia sa väčšinou boja. A je rozdiel keď ma niekto deti a barak je bez ťarchy, lebo rodičia pomohli, alebo sa niečo zdedilo a je fakt iné mať tie deti a aj hypo. Proste je to náklad navyše, vidím to na ľuďoch ako strašne im záleží na tom aby neprišli o prácu, lebo ak by mal horší job, OK, pre deti všetko, tie uživiť treba, ale neostalo by na splátky.... Museli by ísť do menšieho. Keď niekto nemá hypo, má už svoj byt, dom, môže s platom klesnúť, kým uživí deti a potiahne náklady, OK. ALE a to mi možno niekto neuverí, vedenie na tieto veci v niektorých firmách prihliada a keď je človek super, môže mu zdvihnúť plat, keďže deti aj hypo... Aj také sa stáva. Takže z mojej skúsenosti len potvrdzujem ze sa toto o ľuďoch bezne vie do firmách, kecaju o tom sami. Ale nemám skúsenosti, ze by šéf kvôli tomu na nich nakladal viac, lebo veď neodídu, nemôžu, priveľa záväzkov....Asi šťastie na firmy... Nie sú všetci ako manžel tuno zakladatelky, ten do nej nakladá čo sa dá ale o bývanie sa nepostara, mal by chudacik záväzok. Jemu asi deti neprídu ako ten najväčší záväzok.
@zaxinka dala by som mu argumenty:
1) platíte to isté len v druhej možnosti si splácate svoje
2) v prípade neschopnosti splácanie sa stane čo? najhoršia možnosť - zoberú Vám byt a môžte ísť nazad do prenájmu (čiže budete na čom ste boli) nič ,,nestratíte,,
3) už ste mohli mať polovicu splatenú - spíte na Vavrínoch
4) teraz tie hypotéky ti nedajú bez poistenia - v prípade neschopnosti platiť - sú poistky ktoré túto neschopnosť pokryjú (samozrejme hovoríme o chorobách, strate zamestania a pod. - nie o napr. alkoholizme a iných neschopnostiach)
5) ak to nepochopí - vybavuj rozvod a zbav sa debila
6) veľa šťastia!
Tak teraz som s manzom preberala zase hypotéku. Zas nechapal čo chcem a čo riešim. Povedal, že niektoré rodiny žijú aj na ubytovni a žijú. Na to som mu povedala ja, že keby ma hnali s detmi na ubytovnu, tak by som mu rozvodové papiere omlatila o hlavu až nech si býva hoc aj pod mostom a ja si s dievčatami zariadila život inak a po svojom. Potom sa smial, že tak to nemyslel, že rodina potrebuje iné podmienky, ale povedal, že keď sa postavím aj na hlavu tak hypo nikdy v živote. Je to vražda, guľa na nohe, neistota, riziko, zlo.
@zaxinka ahoj
ja by som naozaj volila tu moznost, ist s detmi k rodicom, ak mozes
nikdy by som nepristupila na tie podmienky, co ti navodzuje
chapem, ze je to jeho pohlad na vec, do urcitej miery aj racionalny, ale to si nemal robit dve deti, rodina s detmi potrebuje svoje sukromie a klud a budovat vlastne byvanie, aj ked vlastne po splacani
spytala by som sa, ci ma dojem, ze o par desiatok rokov uz nebudete spolu, ked ides do prace, predsa sa ides aj ty podielat na financovani rodiny a nie je na to sam
nie je tu taky trh, kde by bolo bezne, alebo nebol by problem, aby rodina mala v prenajme svoj klud, to co ti urobili, ze poslali obhliadky bez uporoznenia je drzost maximalna a teda ohladuplnost hodna opice a nie cloveka
uz toto by mna nastartovalo do ostahovania sa k rodicom
myslim, ze na to nahliadas spravne a manzel je ten, co ma ustupit, ak chce byt s rodinou
@sasa1310 nie nenavysovali.. len sa nam mierne zdvihla splatka ( cca o 20 € ), kedze sme si chceli skratit dobu splacania , viem, ze aj pri brani zo slsp, chceli ico zamestnavatela a k tomu kontakt na personalnu,a to iste teraz , ale neriesime to, aj ja aj manzel sme menili pracu, nechodime so stisnutym zadkom, ze mame hypo, kym sme zdraví , je to vsetko fajn ..
pri podnajme 1 iz. bytu , som platila nieco malo cez 300 € . 42 m2 . teraz mame 4 tis m2 pozemok a takmer 300 m2 uzitkovej plochy , a cena na m2 byvania na komplet vychadza nepomerne omnoho menej
Skúšali ste obecné byty ? Bývam na dedine v 3. izbovom obecnom byte platím omnoho menej než by som platila v meste. Je to prenájom ale máme zmluvu v ktorej je zakotvené, že pokial v byte zotrvame 30 rokov byt môžme odkúpit za symbolické 1€, čiže si ho vlastne splácame. Je mi jasné že nie všade to tak majú ale skús sa poopytovať 🙂
@zaxinka obdivujem ta....ja by som ho ovalila za deti...spat pri tv??? To by som asi cez ne uz sla...ze chcu mat sboju izbicku a tam to a tooo...
Znami byvali v NR v podnajme...1i. Platili cca 300. Bol tam neskutocny buchot, treskot...cele zle. A...uz byvaju v dome blizko NR...dali postavit na kluc v cene bytu-kedze to stale slo nahor. SPlatku maju menej ako podnajom a to uz spolu s poplatkami za byvanie.
Tiez nechapem..ak clovek bude dlhodobo PN...existuju poistky-co ti chrania chrbat pri hypo...ale pri podnajme ktooo?
no kazdopadne ak si zoberiete hypoteku a dobre si nastavite splatky, je to urcite rozumnejsie ako platit podnajmy.... v podnajme vyhadzujes peniaze za nic... a keby sa nahodou stalo, ze nebudete vladat splacat, vzdy mozte byt predat, hypo vyplatit a este vam aj ostane nejaka rezerva... podstatne je dobre si nastavit splatky, poistit si uver a ak sa da, odkladat si aj nieco ako rezervu.... a co sa tyka vasho sucasneho byvania - tak sorry, ale s dvomi detmi v jednoizbaku, to je masaker...
Ja by som zakazala prenajimat 1i. ludom s detmi. Neviem si ani predstavit ake zle to musi byt tak byvat, ale uz len pre susedov to dokaze byt hrozne. Ocividne niektori ludia s tym nemaju ziadny problem pozerat telku v miestnosti kde deti spia. Ani moji susedia a ich dieta hadam ani nespava v noci. Necudo, urcite sa tam vyrusuju a nie len seba. K hypo sa mi nechce vyjadrovat, ale ta telka mi stupila na otlak... 😢 😅
Najdi byt na kupu, daj si od banky spravit ponuku s celkovou sumou mesacnej splatky. Najdi v rovnakej cene podnajom (najlepsie vysoka cena a byt maly a skarady :D ). Nalep to na stenu a ceny, ktore by bolo treba platit napis cervenym nad kazdu ponuku a nalep k nim, minimalne A5. Spis pre a proti hypoteky a podnajmu, normalne plus a minus (pouzi tuto diskusiu :D, najlepsi zdroj) Poziadaj svojho manzela, nech spravi to iste a argument ze je to zlo a peklo nie je argument. Pekne, PRECO nie hypoteku a PRECO ano najom a opacne. Diskutujte. A diskutujte vela. Jeho argumenty poznas, priprav sa na ne. A ak epomoze, vydrz este chvilu a ked zacnes pracovat, zober hypo, kup si byt a platte si v nom "najom" (tu sumu co by ste normalne platili a ak nahodou vyjde vyska splatky menej, odkladat na sporiaci ucet a vyplatiti hypo skor). Pripadne mu povedz, ze ty sa hypo nebojis, zadlzis sa sama a on ti moze platit najom akoby platit inemu cloveku. Inac Nitra masaker, moj muz tu kupil pred 7 rokmi 2i (hypo :D ) a uz teraz sme zarobili, to je nenormalne co tu s cenami spravil ten landrover 😨
tvoj muz je blbec
@zaxinka
Musím povedať, že ta obdivujem ako to zvladas, mna totižto strašne unavuje keď mám v okoli takého zadubenca ako je napr.tvoj muž, ktorý si ide svoje, cez mŕtvoly, nehľadiac na potreby iných, a takýchto ľudí treba prácne presviedčať o úplne bežnej normálnej veci. Ja myslím, že s ním nepohnes, kým nedostane sokovu terapiu. Už si mu dala 100 padných argumentov..ja si neviem predstaviť, že čo viac ešte... pokial máš tu možnosť, skús to postaviť ako zásadnú vec, buď hypo, alebo odchádzas aj s deťmi, ale aj si to tak nachystat, aby si k tým rodičom mala aj možnosť ísť. Skús mu napísať do listu bez nejakých emocii toto všetko co si tu napísala: zázemie pre rodinu, neustále sťahovanie, nulové súkromie pre vás aj deti, skús ísť do banky dať si spraviť predbežnú ponuku úveru, nájdi inzerát bytu na ktorý bude ta ponuka spracovaná a to mu tam prilož. Napísala by som mu tam, že toto je tvoj posledny pokus o vyriešenie bytovej situácie, pokial nenastane zmena a stále bude trvať na sťahovaní sa z jedného nájmu do druhého, odchadzas a po rodičovskej si zoberieš hypo sama. Napis mu, že to máš premyslene, s deťmi mu problém robiť nebudeš atd. Baby ti tu napísali veľa dobrých argumentov, použi ich , len sa obávam, že tvoj muž je presne typ, čo potrebuje obrazne dostať pecku medzi oči, aby sa prebral a lebo z toho ako si ho popísala mi dôjde, že žije vo svete kde sa pokladá za najmúdrejšieho, že ako on vydžubal zo systémom...a je niečo viac, ako ti čo platia hypo...akurát, že on debil ju neplatí sebe ale druhému.
Normálne mi ta je ľúto, lebo dosť čo má človek svojich iných starosti, tak ešte tu mrhať energiou na takéto elementárne veci...
@zaxinka nehnevaj sa na mna, ale on vazne nie je normalny. Nechutny egoista. To nemozes ist byvat k rodicom? Ja by som od neho proste odisla. Tupo sa vyhovara a este telkou vyrusuje deti pri spani, sa mozes "tesit" co nastane, ked sa dieta bude musiet pripravovat do skoly. Vraj hypo je neistota, povedal trtko, ktorému vecer klope majitel bytu na dvere, aby sa pratal aj s detmi z podnajmu..... Otrasne. Su chlapi, ktori nicia zivot rodine chlastom, su taki, co neverou, a su aj taki co nicia takto... len robit deti vie. Mam alergiu na ludi, ktori sa valaju pred telkou miesto toho aby sa postarali o rodinu.
@zaxinka je mi fakt luto, ze to mas take tazke....ako tu uz mamicky spominali, ja by som ho tiez asi utlkla valcekom na cesto uz pri argumente, ze niektore rodiny byvaju aj na ubytovni a ziju...clovek si predsa nezaklada rodinu preto, aby zil na ubytovni..alebo v jednoizbaku s dvoma detmi, co mi pripada skoro rovnako katastrofalne. Nechapem, co za fenomen zbabeleho muza sa nam to tu v 21. storoci rozsiruje, fakt mi bolo sympatickejsie, ked muzi citili zodpovednost za co najlepsie materialne zabezpecenie rodiny...neistota nie je len hypoteka, neistota je byvat v podnajme...mozno by si mala nechat manzela precitat si nejake tie odpovede mamiciek ;).
Mal by si tie vsetky nazory precitat...Mozno by zmenil nazor.Drzim palce.
@zafir01 áno, platiť podnájom sú vyhodené prachy. teda pre toho, kto ho platí.
My dávame byt do podnájmu, takže viem koľko za neho splácame hypotéku a koľko si sám na seba zarobí. A kým nám deti vyrastú...ojojoj budú mať byt v podstate zaplatený cudzími ľuďmi 🙂, ktorí sa nechcú viazať hypotékou.
Presne pre toto sme ho aj kúpili. Do budúcna kvôli deťom a nestojí nás to nič. Lepšie ako poistenie dieťaťa "farbička" a pod. kde šetríš a potom zistíš, že má dieťa z toho veľké h..o
@zaxinka ako môžete takto, v takej atmosfére spolu vychovávať deti, keď im nie ste schopní poskytnúť istotu-a to strechu nad hlavou. Keď sa neviete dohodnúť na tak dôležitej téme. Neviem, ako to beru deti, to sťahovanie, menenie školy škôlky....ja by som zdupkala....každý mesiac tŕpnuť, či majiteľ nezmení názor....

@alaguema
Presne.
Ak sa sef bude chciet po tebe vozit, tak nejaky dovod si uz len najde. A ze ich je neurekom.
To je jak o tom psovi a palici.