icon

Prenájom verzus vlastné bývanie

zaxinka
3. máj 2017

Ahojte žienky. Ani neviem ako začať. Som mamina 2 krásnych dievčat, jedna má 5 a druhá bude mať 3 roky a mám problém s manželom. Nechce kupovať so mnou spoločný byt. Stále hovorí, že on sa v banke nikdy viazať nebude, že hypotéka je zlo ale vidí, že v dnešnej dobe si človek na bývanie v hotovosti nenasetri ak neberie prezidentský plat. Bývame v Nitre, tu su podnájmy drahé, za posledných rok sme sa 2x sťahovali, a viete ako to je s malými deťmi. Bývame vždy v 1 izbivom byte, 2 izbový je predražený, navyše manžel aj do jedenástej pozerá telku a deti sú mrzuté a nemôžu spat. Teraz nás čaká zas sťahovanie, lebo majiteľ sa rozhodol byt predať, dokonca 2x bez upozornenia nám sem prišli cudzí ľudia z realitky keď som práve kúpala deti, úžasné. Už u nás boli známi čo majú hypotéku, aby manžel videl, že sa to dá a viete čo spravili? Zavolal spolužiaka čo hypotéku splácať nezvláda, lenže tam bola situácia iná. Spolužiak mal prosperujucu firmu, postavil obrovský dom a firme sa prestalo dariť. Pýtala somsa v bankách, podmienky na hypo spĺňame
Manžel prácu má a ja sa od augusta vraciam do práce,pýtala som sa a rátajú so mnou. Ja viem, že takých 30 rokov je dlhá doba ale tak keď človek tu hypo ma tak sa ju snaží splatiť a prípadne si ju poisti. Ale im zase hľadá prenájom namiesto toho, aby obehaval realitky a zháňal so mnou byt, vysmieva sa z ľudí čo majú rozum, že hypootroci ktorým nie je pomoci, stále mi tu omiela, že naše to nebude do poslednej splátky je byt majetkom banky ale v podnájme platíš ako blázon, byt nikdy nebude tvoj a si závislá na majiteľovi čo s tebou bude a to je veľká nevýhoda v tom. Rozmýšľam, že keď sa neumudri tak pôjdem s deťmi k rodičom. A on si ďalej chodí po podnájmoch keď je mu tak dobre.

vroni
4. máj 2017

@mima4, zijem v Rakusku. Ja nikde netvrdim, ze v tom byte byvam 😀

raimulienka
4. máj 2017

Ahoj...neuvadzas vek, co je skoda, lebo ine je zobrat si hypoteku v 30-tke a ine v 40-tke alebo neskor. Uplne chapem postoj tvojho muza...zadlzit sa v dnesnej dobe je riziko...ale na druhej strane zadlzit sa na byvanie je vacsinou jedina moznost ako byvat. Takze skor ci neskor aj tak budete musiet do vacsieho 2-3 izboveho a to bude drahe. Skus sa snim porozpravat a ak nie...tak budes musiet najst vlastny sposob riesenia ....drzim palce 🙂

zaxinka
autor
4. máj 2017

Tak teraz som kocky našla krásny priestranný 3 izbový byt v Nitre, ktorý by sme snáď len dali vymaľovať podľa seba, inak bez chyby, a keď som tak rátala výšku splátky tak to aj s energiami vychádza približne toľko čo blbý 1 izbový prenajom, len s tým, že peniaze budeme sypať do svojho, nie stále zivit niekoho cudzieho. Keď toto ten môj nepochopí, tak potom som si asi vzala trubiroha. No on je tvrdá palica, hovorí, že hypo nikdy nikdy, že radšej bude vonku mrznúť než banku sponzorovať ale že sponzoruje nejakého majiteľa to mu nevadi. Stále hovorí, že on nám dáva bývanie mu jemu peniaze. Však nie je nejaký 19 čo vyjde zo školy a jeden rok býva tam, o 2 roky inde, to beriem jemu je vlastný byt asi na nič, ale je to otec rodiny, má 2 nádherne deti, má ženu, ktorá sa snaží a on čo robí? Do práce chodí, výplatu prinesie, do hospody mi našťastie nechodí, za inými ženami ho to netiahne, to všetka česť len keby sa mu to myslenie trochu v tejto oblasti otočilo.

luslus
4. máj 2017

A keby uz ides robit tak by ti nevysla hypo len tebe bez muza? Staci u pravnika vyriesit bezpodielove vlastnictvo (jasne ak s tym tvoj muz bude suhlasit) a hypo bude len na teba.
My byvame tiez v podnajme a hned by som sla do vlastneho kebyze sa da

mima4
4. máj 2017

@vroni
vacsinou sa ludia v praci bavia a proste o rozlicnych veciach, o dovolenkách, o cenách nehnutenosti... a to ze clovek úchytkom spomenie, ze "my sme brali hypo minuly rok vo vub a dali super urok"... to sa rychlo roztrusi..
zial... aj to niektori zamestnávatelia robia.

nyusika
4. máj 2017

@zaxinka ale ved on sponzoruje banku a aj majitela cudzieho bytu...lebo vacsinou ti majitelia maju na byt aj tak hypo.

sorry, ja by so si vybavila hypo na seba aon nech stoji vonku v mraze. alebo plati prenajom casti bytu tebe.
debil...vytaca ma za teba

nyusika
4. máj 2017

@raimulienka zadlzit sa je v dnesnej dobe takmer jedina moznost, ako slusne byvat.
a pozitivum toho je, ze mas aspon taky hnaci motor nieco robit, proste ta to drzi v bdelosti.
nemas sancu flakat sa, upadat do nejakych depresii a podobne 🙂

persica
Odpoveď bola odstránená
mima4
4. máj 2017

@zaxinka

A zas, to ze vezmete hypo na 30 rokov, neznamena, ze ju tak dlho budete platit.
Vacsina ludi 30 rocnu hypo splati do 10tych rokoch...

trdelnik234
4. máj 2017

@luslus
takto by som to riesila aj ja, lebo tak komu niet rady, tomu niet pomoci.
V 1-izbaku by som sa s detmi netlacila.

trdelnik234
4. máj 2017

@nyusika
Aj mna vytaca. Slak by ma trafil z takeho chlapa. Bud by sa pri mne dlho neohrial, alebo by som bola vdova.

ifbb2
4. máj 2017

@sasa1310 no budem byvat v nejakom byte alebo dome boze

alaguema
4. máj 2017

@mima4 sranduješ s tými zamestnávateľmi, ako dávajú úlohy viac tým, ktorí majú hypo. A tí, ktorí sú v podnájme, tým môže kľudne príjem vypadnúť, lebo majiteľovi bytu platiť nájomné netreba? A odkiaľ, prosím ťa, zamestnávateľ vie, kto má a kto nemá hypotéku???

popolusska
4. máj 2017

@zaxinka a manzelovi nevadi, ze jeho dcerky nemozu spavat, pretoze pozera v 1-izbovom byte do jedenastej telku? Ved to im skodi...telka vecer by rozculovala aj mna! v jednoizbaku a podnajme som naposledy byvala ako studentka...s rodinou si to vobec neviem predstavit. Ono ak clovek nema stabilnu pracu, pripadne nevie, ci sa chce v danom meste usadit, potom je podnajom ok (ale aj tak nie 1-izbak pre 4 clennu rodinu..). Dlhodobo si to neviem predstavit...vyhadzovat peniaze do vzduchu..ja neviem zeny, kde vy na tych chlapov chodite, ked pocujem reci, ako sa nechcu zaviazat a mat vacsie financne zavazky, tak sa vzdy pytam, ci su len lenivi, alebo fakt nemaju gule...drzim palce, aby si manzela presvedcila na hypo!

mima4
4. máj 2017

@alaguema
uz som to vyssie vysvetlila.
zial aj to sa deje, aj ked je to neuveritelne a tazko predstavitelne, ale mat zamestnanca s 30 rocnou idealne vysokou hypo je genialne! a ak ma este dve-tri deti... tak eňo ňuňo.
A toto som mala potvrdené od viacerých ludí z rôznach firiem, že skôr sa nakladalo ľuďom, ktorí sú zadlzeni.. lebo vies, ze tí ti len tak rýchlo neodídu.

mima4
4. máj 2017

@alaguema
a čo sa týka prenájmov, reálne v prenájmoch žijú hlavne študenti, či mladí, slobodní, ktorí majú prenajatú jednu izbu za 200 euračov

vroni
4. máj 2017

@alaguema, no z reci kolegov 😀
Nie, zamestavatel nema ani tusenie o vyske a pocte hypotek (mam kamosku, co takto financuje uz stvrty byt. Asi by umrela od smiechu, ak by sa zamestnavatel pokusil zadat jej viac uloh, lebo ma hypo...) Ale faktom je, ze spusta ludi tu ma nulove pravne povedomie a asertivita je pre nich nezdomacnele cudzie slovo, taki su pevne presvedceni, ze musia urobit vsetko, aby zamestnavatel nepovedal Avada Kevadra, lebo to by v mihu padli mrtvi na zem....

trdelnik234
4. máj 2017

@vroni

jej baby, jaka dobra podtema tu vznikla. Ze hypo a jej vplyv na zamestnanie, vztahy so sefom a celkova pracovna vytazenost.

eeffka
4. máj 2017

@vroni zamestnavatelia potvrdzuju prijmy do banky 😎 a nie je na tom nic nezakonne

trdelnik234
4. máj 2017

@eeffka
A na SK nestaci dolozit prijem za posledne tri mesiace, teda vyplatne pasky, pracovnu zmluvu a vypisy z uctu?
Lebo vo FR zamestnavatel napriklad nic pre banku vyslovene nepotvrdzoval, takze o tom, kde mam hypoteku, v akej, na kolko nehnutelnosti a v akej krajine EU nema ziadne informacie.
Ale je pravda, ze ludia toho v praci zbytocne vela na seba nataraju kolegom a potom sa cuduju.

liz_lemon
4. máj 2017

@eeffka to bolo mozno volakedy, teraz sa nic take nerobi

eeffka
4. máj 2017

@trdelnik234 mam dojem ze len pre spotrebaky, pre hypoteky vypisuje tlaciva + pre mladych dalsie extra tlacivo
ja osobne mam velmi dobry prehlad kto bral hypo a kto kupoval nove auto 🙂 nie ze by mi to na nieco bolo

@liz_lemon ale robi... myslis ze by som papiere vyplnala z pasie ludom?

liz_lemon
4. máj 2017

@trdelnik234
ani prijem sa nedoklada, ziadne pasky sa nedavaju

alaguema
4. máj 2017

@mima4 ako vidíš, v podnájme žijú aj rodiny s deťmi a pre toho šéfa je predsa nepodstatné, či ten ženatý chlap má rodinu v byte zaťaženou hypotékou, alebo v byte prenajatom. Strechu nad hlavou pre nich zabezpečiť potrebuje tak či tak. Ak sa skutočne niečo podobné deje vo firmách, tak sa to týka všetkých ľudí so záväzkami. Nie len tých s hypotékou. Takže toto naozaj nie je argument proti hypo. Nie že by som bola ich veľkým fanúšikom, ale momentálne je to určite rozumnejšie riešenie, ako vyhadzovať peniaze za nájom.
@eeffka my keď sme brali prvú hypotéku, tak sme potrebovali potvrdenie od zamestnávateľa, medzitým už obaja pracujeme úplne inde, máme svoju firmu, ale keby som bola momentálne niekde zamestnaná, tak môj zamestnávateľ nemá šajnu o mojich finančných záväzkoch. Dnes len málokto ostáva v jednej firme 25 rokov.

trdelnik234
4. máj 2017

@liz_lemon
Prepac, ale nerozumiem tvojej dopovedi. K ziadosti o hypo nedokladas prijem, ci tvoja odpoved bola k niecomu inemu?
A vyplatne pasky od vas nikto nikde nepyta? Tu sa bez nich nepohnes.

stepanka274
4. máj 2017

@zaxinka citala som velmi dobru argumentaciu,ze hypo je vlastne setrenie. Ked po 20 al.30rokoch splatis byt je tvoj, alebo mozes predat potom, kupis mensi a rozdielsi bud uzijes na dochodok alebo rozdas detom. Alebl deti maju po tebe co zdedit.

eeffka
4. máj 2017

@alaguema ak prides ako nova do firmy iste ze sa o tebe nic nevie, ale ak poziadas o hypo pocas pomeru v praci zamestnavatel ak potrebujes potvrdit tlacivo, nehovoriac o tom ze sa tam vypisuje ze nie si v skusobnej, nevedie sa s tebou konanie o ukonceni a idealne mas na neurcito ... sa to proste dozvie.
mne je to na nic, ale sef ak by chcel vie si tieto informacie dohladat, kopie potvrdeni su v osobnych spisoch.
Ja skor vidam iny trend, ja mam 40, hypo splatena ( zacinali sme v 29tich s poloholymi zadkami ), auto slusne, zivot standard slusny...
pride do firmy 20tnik a on chce tiez, davaaaaj a uz to ide, potvrdenka do 4bank, darmo mu vysvetlujem ze ma zmluvu na 6m , jak krava vypisujem, samozrejme mu to zamietnu, potom spotrebak, ked nie to tak lizingovka...
ja som brala hypo v case ked vam dali iba 70% ( zvysok sme nasetrili s nasimi smiesnymi platmi), uroky boli 5%+ a stihla som vychovat aj 2deti.
Vsetko sa da len postupne , nie ze hura system, dnes mi polovica mladych pripada financne negramotna

dorottka
4. máj 2017

Nemyslim, ze nakladaju viac roboty, ale je zas pravda, ze ked ma zamestnavatel u seba otca rodiny s x detmi, je mu jasne, ze taky clovek sa uz viac boji riskovat a ano, je to casto prave kvoli hypotekam. Cize prihliada sa na to pri rocnom zvysovani atd. Netajil sa tym zatial ziaden sef firmy na neformalnych posedeniach pri pivecku, plus aj kazdy kolega v takej situacii tvrdi, ze uz si trikrat rozmysli ci zmeni pracu, alebo nie... Mozno je to len prosta psychologia, mna by ta myslienka v mojom type prace asi obmedzovala, v IT (technickom nie manazerskom) byva fluktuacia pomerne velka a ma to svoj dovod. Ale nechcem rozdavat rozumy, v zivote som hypo nemala a podnajmy v minulosti boli cez znamych, ktori len chceli, aby dakto platil obycajne najom a temperoval byt 🙂

zafir01
4. máj 2017

@vroni
@eeffka dievcata . Prave sme refonancovali . Z 30 rokov na 15 . A aj pred 5 rokmi aj teraz som do banky davala kontakt ico na firmy ktore zamestnavaju aj mna aj manzela + si pytali ( konkretne vub banka ) kontakt na personalnu , a nase vyhlasenia o pracovnych pomeroch a dobach neurcitych a prijimoch si u oboch overovali . Cize aj u mna aj u manzela vedia obe personalistky , ze sme refinancovali

alaguema
4. máj 2017

@eeffka moja pointa je, že hypotéka nemá v skutočnosti žiadny vplyv na pomery v zamestnaní. Samozrejme, o polovici zamestnancov, ktorí prišli z iných pozícií, v iných firmách a ktorí majú hypotéku z roku pána, túto info zamestnávateľ ani vôbec nemá, takže o čom táto polemika...Argument jak sviňa naozaj - neber si hypotéku, šéf sa bude po tebe voziť 😂