Prenájom verzus vlastné bývanie
Ahojte žienky. Ani neviem ako začať. Som mamina 2 krásnych dievčat, jedna má 5 a druhá bude mať 3 roky a mám problém s manželom. Nechce kupovať so mnou spoločný byt. Stále hovorí, že on sa v banke nikdy viazať nebude, že hypotéka je zlo ale vidí, že v dnešnej dobe si človek na bývanie v hotovosti nenasetri ak neberie prezidentský plat. Bývame v Nitre, tu su podnájmy drahé, za posledných rok sme sa 2x sťahovali, a viete ako to je s malými deťmi. Bývame vždy v 1 izbivom byte, 2 izbový je predražený, navyše manžel aj do jedenástej pozerá telku a deti sú mrzuté a nemôžu spat. Teraz nás čaká zas sťahovanie, lebo majiteľ sa rozhodol byt predať, dokonca 2x bez upozornenia nám sem prišli cudzí ľudia z realitky keď som práve kúpala deti, úžasné. Už u nás boli známi čo majú hypotéku, aby manžel videl, že sa to dá a viete čo spravili? Zavolal spolužiaka čo hypotéku splácať nezvláda, lenže tam bola situácia iná. Spolužiak mal prosperujucu firmu, postavil obrovský dom a firme sa prestalo dariť. Pýtala somsa v bankách, podmienky na hypo spĺňame
Manžel prácu má a ja sa od augusta vraciam do práce,pýtala som sa a rátajú so mnou. Ja viem, že takých 30 rokov je dlhá doba ale tak keď človek tu hypo ma tak sa ju snaží splatiť a prípadne si ju poisti. Ale im zase hľadá prenájom namiesto toho, aby obehaval realitky a zháňal so mnou byt, vysmieva sa z ľudí čo majú rozum, že hypootroci ktorým nie je pomoci, stále mi tu omiela, že naše to nebude do poslednej splátky je byt majetkom banky ale v podnájme platíš ako blázon, byt nikdy nebude tvoj a si závislá na majiteľovi čo s tebou bude a to je veľká nevýhoda v tom. Rozmýšľam, že keď sa neumudri tak pôjdem s deťmi k rodičom. A on si ďalej chodí po podnájmoch keď je mu tak dobre.
@zaxinka odkaz manzelovi,ze byvam v Martine kde byty tiez nie su lacne. Som rozvedena ,mam 2 deti a hypoteku na 3izb.byt a zijem! Robim sice u vojska,ale to neber,ze zarabam 1tis€. Najom je smrt. Ja by ho kopla do zadku.
@zaxinka
Myslím, že si urobila správne, možno naozaj potrebuje trosku prebudiť, i keď že to smutne, že sz tak ďaleko musíš zájsť. niekedy treba niečo stratiť, aby si mohla viac získať. Ak ho už toto nenakopne, že sa mu rozpadá rodina, tak to naozaj nemá význam. Len si ho tam nenastahuj ku sebe. Lebo to by už naozaj vybabral zo všetkým.
Držím ti uprimne palce, nech sa situacia vyrieši k tvojej spokojnosť.
Nastupujes po RD na povodne miesto? Kedy? Ak ano, tak zbezne asi mas predstavu aj o tom, aky tam budes mat plat.
Suhlasim s nazorom, ze muza nechat v podnajme sameho a v ziadnom pripade si ho nestahovat k rodicom, za ziadnych okolnosti. Prist na navstevu a potom pekne nech sa prace k sebe domov.
@taami
Presne toto aj mna napadlo.
Drzim ti palce, bud sa prebudi alebo vam bude lepsie bez takejto gule na nohe (on nie hypo)
@trdelnik234
Áno, idem tam kde som bola predtým. Do materskej boli so mnou veľmi spokojní, preto mi tam držia miesto a rátajú so mnou. A nastupujem od augusta.
@sasa1310
Ak by som sa rozhodla kupovať byť bez neho, čo asi budem nútená tak počas md mi žiadna banka hypo nedá, od augusta pôjdem zase do práce, uvidím ako to bude s bytami potom, čo bude dobre kúpiť hneď alebo ešte počkať a zároveň sa popýtať v bankách aké budem mať možnosti. Len dúfam, že bude stačiť ak budem ručiť tým nadobudnutym bytom, lebo inak nemám čim.
@zaxinka najlepšie by bolo, ak by si mala aspoň 10% z ceny nehnuteľnosti našetrené.
Neviem koľko máš rokov, ale ty v podstate môžeš žiadať aj hneď po návrate do práce, keďže ty nie si "nový" zamestnanec. Zasa si tam nemala príjem predtým vysoký, tak na základe toho, ti ju zatiaľ asi ani nedajú. Treba sa popýtať v banke. Možno počkať polroka. Možno sa dovtedy aj on zbadá a vezmete ju nakoniec o pár mesiacov spolu
A áno, budeš ručiť tou nehnuteľnosťou.
@zltyslonik, byty od Gemeinde su tiez obecne a spravuje ich obec, ergo stat. Tam plati pravidlo: si socka, byvas skoro zadarmo, tak drz hubu a krok. Tu sa bavime o bytoch v majetku fyzickych co pravnickych osob a nie o statnej buzeracii.
@zaxinka veľmi ti fandím, správne rozhodnutie. .... hádam toho tvojho nakopneš ... aj keď možno radšej aby si sama začala.... Obdivujem ťa, že ideš do toho s takou odvahou ... iné by sa báli, a ešte rok nariekali ...
Ale presne tak, netreba sa ľutovať a viazať na chlapa ale konať ... palec hore pre teba
Drzim ti palce, aby sa prebral. Nikomu nie je prijemne zadlzit sa hypo, ale lepsie splacat nieco co raz bude iba moje alebo podedia deti- stale ma clovek niexo v rukave, ako sponzorovat cudzieho cloveka. A hlavne, kazdy pozrebuje svoje sukromie, ci uz vy alebo deti. Ako bude riesit, ked budete mat doma pubertiacky? Drzim palce, aby to vypalilo tym spravnym smerom. Inak do ktorej skolky nastupujes, ak to nie je tajomstvo? (Ja len ci nie nahodou do nasej kde deti chodia 🙂
@jamika27
Tak a máme tu rozuzlenie. Včera sme si s manzom sadli a bola debata. Povedal mi, že takto žiť asi nemôžeme a tak ponúka radikálne riešenie. Povedal, že hypotéka v žiadnom prípade, na byt v hotovosti sa nemôžeme navyše ho potrebujeme teraz, tak mi povedal, že teda spravi to čo spravil pred rokom jeho kolega a neprehlupol a odíde pracovať do zahraničia. Vie obstojne nemčinu tak Nemecko alebo Rakúsko. Už si pozeral aj nejaké ponuky priamo od zamestnávateľa. Povedal, že sa nebude spoliehať na nejaké agentúry, z ktorých je veľa podvodníkov a najprv vyzmykaju z človeka peniaze za úplne zbytočné kurzy a po skončení prácu aj tak nedajú. Tak už ma vytlačené ponuky a rozposlane žiadosti. Ja som mu povedala tiež, že mám v pláne odísť k rodičom. Povedal, že pôvodne to mal premyslené tak, že by sme my bývali s deťmi v podnájme v Nitre, na ktorých nám posielal peniaze, ale zasa úvazil, že keď bude on tam tak škoda pchať ďalej peniaze niekomu do vrecka, u našich je miesta dosť, dámsku dobu tam prežijeme. Povedal, že veľmi nízky úver do výšky 7000 eur to sa báť nemusí ale 40000 alebo tak, tak to neprichádza do úvahy. Je mi síce ľúto, že nebudeme spolu, že sa uvidíme raz za krátky čas, hlavne dievčatá aby si ho pamätali, ale tak nebudeme zďaleka jediní. Ale zas je to krok zmeniť svoj život k lepšiemu.
hm, zaujimave riesenie. takze ty sa odstahujes k rodicom, kde predpokladam nebudes nic moc platit, on pojde prec, sem tam sa u vasich zastavi pozriet rodinu a rok, dva, tri budete setrit na byt?? lebo bude zarabat aby ho cely zaplatil v hotovosti?
Za akú dobu zarobí na byt v Nitre?
Asi za véééľmi dlhú, keďže ani tam nebude žiť nadarmo. Mne sa to riešenie nepáči.
@zaxinka, prepac, ale tvoj muz je idiot, Ponuka "riesenia" ako by mal 15, naivne, nedomyslene a v mene iracionalnej koniny, ktoru si vzal do hlavy (ziadna hypo) Ja by som sla na tvojom mieste k rodicom, setrila si peniaze a po par mesiacoch v praci si kupila na hypo VLASNTY byt (ale ano, da sa to). Pretoze takto po par rokoch ten tvoj financny expert zisti, ze na ziaden byt nenasetri (ceny budu stupat rychlejsie nez jeho moznosti setrit), ze si ho deti nepamataju a zena nepozna a naco on vlastne tolko maka.... A na vine budes ty (podla neho). V tomto bode musim absolutne suhlasit s @mima4, toto je zly krok.

Tak už som dohodnutá s rodičmi. Ešte víkend spolu vydržíme s potom v pondelok zbalim deťom aj sebe veci, este šťastie že nechodí ani jedna do školy a v utorok ráno pre mňa príde sestra autom a zoberie nas aj s vecami k našim. Naši mi zatiaľ pripravia izbu a všetko čo treba. Je smutné, že to muselo prísť až tak ďaleko ale daj koňovi rozum keď ho nema. Už som aj rozmýšľala zobrať si hypotéku na seba ale matka samoživiteľka a hypotéka, uffff. Počkal až nastúpim do práce, ako to tam bude, predsa len takmer 7 rokov s tam nebola, síce som bola s kolektívom v kontakte ale prebehli tam zmeny a potom uvidim, ale určite nechcem žiť v neistote najmu. Už ma fakt nebaví posielať peniaze len tak do luftu a každu chvíľu čakať, že nas zase čaká sťahovanie. Lebo starsia dcéra mi včera povedala, že sa bavila s deťmi v škôlke, že oni sa vôbec nestahuju a ani nebudú, prečo my áno. To bol posledný klinec.