icon

Problémy so zadaním názvu účtu pri prevodoch

unbeholfen
26. okt 2025

Určite ste už postrehli že pri platbách na IBANy v eurozóne treba zadávať názov účtu. Lenže mne to nikdy nenájde. Napríklad ako mám vedieť názov účtu ak mi niekto dá IBAN? Čo je vlastne ten názov? Lebo ak napríklad posielam bratovi darmo tam napíšem jeho meno, alebo názov banky kde má ten účet, furt vyhadzuje že názov sa nezhoduje. Keď si preposielam aj medzi vlastnými účtami čo sú na moje meno ajtak vyhadzuje že nezhoduje sa názov, darmo tam napíšem svoje meno, alebo názov banky kde ten účet je, neberie ani názov ako som si ho sám nazval (rozumej v aplikácii si môžem nazvať účet ako chcem) a nič neberie. Furt že nezhoda názvu. Raz som kupoval cez eshop a bola platba prevodom. Dali len IBAN a variabilný symbol. Zase pri posielaní pýtalo názov, zadal som názov eshopu a zase že neni zhoda. Našťastie sa to dá prekliknúť a ajtak odoslať. Mne ešte ani raz sa nestalo že by sedel názov.

maranco
27. okt 2025
@anonym_cad8ed

VÚB som zadávala názov firmy, v názve má firma symbol, ktorý nie je VÚB podporovaný, napísalo mi skoro správne, ale správne sa napísať nedal, keďže daný symbol banka nedovolí do kolónky názvu napísať 🙄 Postavené toto na hlavu, len nás okrádajú o čas...

@anonym_cad8ed nemusíš to používať ak nechápeš zmysel tejto ochrany

tarra6
27. okt 2025
@anonym_cad8ed

VÚB som zadávala názov firmy, v názve má firma symbol, ktorý nie je VÚB podporovaný, napísalo mi skoro správne, ale správne sa napísať nedal, keďže daný symbol banka nedovolí do kolónky názvu napísať 🙄 Postavené toto na hlavu, len nás okrádajú o čas...

@anonym_cad8ed ja som nedávno vo VÚB šla dobiť kredit dcére, zadala som dobiť kredit, vybrala som Orange, všetko si to vyplnilo ako si zadala banka a nakoniec mi vyhodilo, že názov (Orange) sa nezhoduje.

rozculena
27. okt 2025
@madeincssr

Neuveritelne, ze tvorcov software na (evidentne orientacne, pomocna info kvoli zvyseniu bezpecnosti a eliminacii omylov) kontrolovanie mena uctu nenapadlo, ze algoritmus musi tolerovat zmenene poradia mena, priezviska, titulu, tolerovat inu interpunkciu, diakritiku... Inak je vysledok taky aky je (takmer nikdy zhoda, hoci vsetko ide o korektne zadane platby). Dokonca si myslim, ze by mal vediet aj "sparovat" meno webshopu s menom prevadzkujucej firmy (online vyhladanim, presne na toto by mala sluzit umela "inteligencia").

@madeincssr akože mńa ide z toho poraziť,v mbank to neberie dĺžne a mäkčene,ako mám potom správne vypisovať názov účtu.Našťastie mám len niekoľko trvalých platieb,ostatné veci platím kartou,ale minule som sa strašne vytočila,keď som niečo platila cez účet

unbeholfen
autor
27. okt 2025

Hlavne nech nevymyslia že ak nebude sedieť ten názov tak si budú nejako dodatočne overovať atď.

maranco
27. okt 2025
@rozculena

@madeincssr akože mńa ide z toho poraziť,v mbank to neberie dĺžne a mäkčene,ako mám potom správne vypisovať názov účtu.Našťastie mám len niekoľko trvalých platieb,ostatné veci platím kartou,ale minule som sa strašne vytočila,keď som niečo platila cez účet

@rozculena pôvodný návrh nariadenia bol, že pri účtoch firiem a organizácií nebude treba dávať názov, ale banka ho automaticky zobrazí po vyplnení IBAN
neviem prečo to potom zmenili

lienka.7
27. okt 2025

@unbeholfen platbu odošle tak ci tak.

muzula
27. okt 2025

neviem, co sa tu riesi na dve strany...platba sa da odoslat aj bez vyplneneho nazvu uctu, len je na to pri platbe clovek upozorneny - ale platba odide aj tak.

anonym_cad8ed
27. okt 2025
@maranco

@anonym_cad8ed nemusíš to používať ak nechápeš zmysel tejto ochrany

@maranco Myslím si, že ja nie som tá ktorá nechápe 🙄
Ja som chcela napísať názov správne, ale banka nepodporuje symbol, ktorý má firma v názve, čiže správne sa napísať nedá. Týmto ma bude opakovane banka zdržovať pri každom zadaní prevodu danej firme - čo je pravidelne.
Pre toto ich overovanie, musím potvrdzovať a preklikávať sa pri vypisovaní každej platby viac ako doteraz. Mne táto "služba" nič neprináša, ak nie je zmysluplne nastavená a práve naopak oberá ma o čas.

maranco
27. okt 2025
@anonym_cad8ed

@maranco Myslím si, že ja nie som tá ktorá nechápe 🙄
Ja som chcela napísať názov správne, ale banka nepodporuje symbol, ktorý má firma v názve, čiže správne sa napísať nedá. Týmto ma bude opakovane banka zdržovať pri každom zadaní prevodu danej firme - čo je pravidelne.
Pre toto ich overovanie, musím potvrdzovať a preklikávať sa pri vypisovaní každej platby viac ako doteraz. Mne táto "služba" nič neprináša, ak nie je zmysluplne nastavená a práve naopak oberá ma o čas.

@anonym_cad8ed ja vo FIO keď zadám zlý názov tak je tam len upozornenie že meno nesedí ale žiaden klik navyše nemusím urobiť, len ísť rovno podpísať platbu ako doteraz

ak vynecháš ten jeden symbol tak banka ti má zobraziť oznam že správny názov účtu je xy, tieto drobné preklepy má ohlasovať takým oznamom

Pre istotu sa spýtaj firmy aký majú názov účtu, možno ten znak ani ich banka nedovolila dať a majú názov bez toho znaku

anonym_cad8ed
27. okt 2025
@maranco

@anonym_cad8ed ja vo FIO keď zadám zlý názov tak je tam len upozornenie že meno nesedí ale žiaden klik navyše nemusím urobiť, len ísť rovno podpísať platbu ako doteraz

ak vynecháš ten jeden symbol tak banka ti má zobraziť oznam že správny názov účtu je xy, tieto drobné preklepy má ohlasovať takým oznamom

Pre istotu sa spýtaj firmy aký majú názov účtu, možno ten znak ani ich banka nedovolila dať a majú názov bez toho znaku

@maranco
Ja ale presne viem aký majú názov firmy!
Banka ma upozorní a vypíše tento názov a názov majú s tým znakom, ale ten znak sa im do toho políčka názvu nedá napísať, keďže mi automaticky nedovolí názov so znakom odoslať, ale zobrazí sa text červeným - že chyba.
Proste majú to softwarovo nedoriešené!
Predtým mi stačilo si otvoriť stránku úhrady a všetko som to naťukala na jednej stránke, teraz to rozložili na napíšeš účet, preklikneš sa na ďalšiu stránku, potom napíšeš názov overia, klikneš ak nezobralo upravíš a dokončíš úhradu na tretej podstránke! NAČO!?

maranco
27. okt 2025
@anonym_cad8ed

@maranco
Ja ale presne viem aký majú názov firmy!
Banka ma upozorní a vypíše tento názov a názov majú s tým znakom, ale ten znak sa im do toho políčka názvu nedá napísať, keďže mi automaticky nedovolí názov so znakom odoslať, ale zobrazí sa text červeným - že chyba.
Proste majú to softwarovo nedoriešené!
Predtým mi stačilo si otvoriť stránku úhrady a všetko som to naťukala na jednej stránke, teraz to rozložili na napíšeš účet, preklikneš sa na ďalšiu stránku, potom napíšeš názov overia, klikneš ak nezobralo upravíš a dokončíš úhradu na tretej podstránke! NAČO!?

@anonym_cad8ed to máš akú banku?
Mne to FIO nechal rovnako na jednom formulári ako doteraz vyplním údaje a na druhom podpíšem, nezvýšil sa počet klikov len pribudlo zobrazenie overenia mena

hiro
27. okt 2025
@maranco

Tatrabanka používa Priezvisko Meno, Titul.
SLSP, VÚB, UniCredit Meno Priezvisko
ČSOB Titul. Meno Priezvisko
365.banka Priezvisko Meno
Prima banka PRIEZVISKO MENO
mBank MENO PRIEZVISKO
FIO banka Titul. Priezvisko, Meno

@maranco TB to má naštastie celkom dobre spravené oproti iným bankám. Vie overiť aj zle zadané mená aj neúplný názov (a následne ho správne doplniť):
https://www.tatrabanka.sk/sk/personal/ucet-plat...
Inak tu sa dá overiť príjemca len tak - bez aplikácie, bez prevodu:
https://www.tatrabanka.sk/sk/overenie-prijemcu/

unbeholfen
autor
27. okt 2025

Inák to by bol najlepší nápad že hneď ako zadáte iban, ukázal by sa názov. A tak nemusíte hádať. Pri firmách je to ľahšie lebo názov je verejný, u ludí je ochrana súkromia tak sa chcú uistiť že viete komu posielate. Nieže zadáte halabala nejaký iban a zistíte majiľa, to nemôžu.

anonym_cad8ed
27. okt 2025
@maranco

@anonym_cad8ed to máš akú banku?
Mne to FIO nechal rovnako na jednom formulári ako doteraz vyplním údaje a na druhom podpíšem, nezvýšil sa počet klikov len pribudlo zobrazenie overenia mena

@maranco VÚB

rozculena
27. okt 2025

nechápem,načo toto takto dojebabrali,keď aj tak sa dajú peniaze poslať.
mbank úplne zmenila IB v apke,skoro ma šľak trafil,keď som to videla prvý krát

vevesh
27. okt 2025
@unbeholfen

Inák to by bol najlepší nápad že hneď ako zadáte iban, ukázal by sa názov. A tak nemusíte hádať. Pri firmách je to ľahšie lebo názov je verejný, u ludí je ochrana súkromia tak sa chcú uistiť že viete komu posielate. Nieže zadáte halabala nejaký iban a zistíte majiľa, to nemôžu.

@unbeholfen halabala ucet sa neda zadat- su na to algoritmy, ktore urcuju, ktore cisla spolu do jedneho uctu pasuju.... tiez som za, aby sa zobrazil spravny nazov uctu, ked sa zada cislo uctu.

gab1sol
27. okt 2025

Celý dôvod zavedenia overovania majiteľa účtu je preto, aby sa vyhli prípadným podvodom, resp. riziko prenášajú na klienta. Inak povedané, ak posielaš svoje peniaze, máš vedieť, komu ich posielaš. Ak druhá strana má prijať peniaze, nemala by mať problém poskytnúť údaj. Je to aj preto, že ľudia posielali peniaze na podvodné účty a kompenzáciu žiadali od bánk.
Napr. TBSK to má tak - +/- správny názov je označený zelenou farbou. Podobný názov je oranžovou farbou. Úplne nesprávny názov je červenou farbou. Peniaze sa v každom prípade dajú odoslať, len klient berie na seba zodpovednosť, že vie, kam peniaze poslal.
Názov účtu by sa mal zhodovať so zmluvou. Teda uložená šablóna nie je názov účtu. Ale je to novinka a tak sa muchy a bugy musia ešte vychytať a pustiť do systému.

unbeholfen
autor
27. okt 2025

Viete niekto ako sa dá v mobilnej aplikácii Fio banky spraviť trvalý príkaz? Návody som našiel iba na počítačovú webstránku. V aplikácii to nikde nevidím.

anonym_4a88b6
27. okt 2025
@unbeholfen

Viete niekto ako sa dá v mobilnej aplikácii Fio banky spraviť trvalý príkaz? Návody som našiel iba na počítačovú webstránku. V aplikácii to nikde nevidím.

@unbeholfen hneď vedľa pohybov na lište, druhá položka

unbeholfen
autor
27. okt 2025

Ďakujem

moonlight1210
27. okt 2025
@unbeholfen

@unbeholfen “ Inák to by bol najlepší nápad že hneď ako zadáte iban, ukázal by sa názov.”

Nemozu, lebo gdpr. Ochrana udajov. Nemozes takto jednoducho si zistovat meno majitela uctu. To by sa dalo zneuzivat. Zadas iban, uvidis hned meno. Nemusis ani robit platbu. Ludia by to zneuzivali ako jednu z ciastkovych moznosti, ako si stotoznit osobu. Dostat sa k jej osobnym udajom.

Keby to niekto zneuzil na teba, nepacilo by sa ti to a ohradil by si sa, ako to, ze to banky dovoluju.

unbeholfen
autor
28. okt 2025
@moonlight1210

@unbeholfen “ Inák to by bol najlepší nápad že hneď ako zadáte iban, ukázal by sa názov.”

Nemozu, lebo gdpr. Ochrana udajov. Nemozes takto jednoducho si zistovat meno majitela uctu. To by sa dalo zneuzivat. Zadas iban, uvidis hned meno. Nemusis ani robit platbu. Ludia by to zneuzivali ako jednu z ciastkovych moznosti, ako si stotoznit osobu. Dostat sa k jej osobnym udajom.

Keby to niekto zneuzil na teba, nepacilo by sa ti to a ohradil by si sa, ako to, ze to banky dovoluju.

@moonlight1210 to isté som aj hneď pridal že to nedovolá lebo firmy sú ale ludia nie. To nemá zverejňovat. Za komunistov ste v telefónnom zozname (taká hrubá knižka to bola) a našli ste o každom všetko. Ale vtedy sa nedali robiť podvody na dialku.
Treba na nich poslať Kristínu Kövešovú a tá snima zatočí.

pljanka
29. okt 2025

@unbeholfen da sa to poslat aj ked sa nezhoduju. Ako bolo spominane, robi rozdiel meno a priezvisko a priezvisko a meno. Ale ked viem komu posielam peniaze. Napr.za stravu do skolskej jedalne mam to stale ako jedalen, napise mi, ze sa to nezhoduje a dam aj tak poslat. Nic hrozne sa nedeje. A ked ti da niekto IBAN, vypytaj si rovno aj nazov uctu. A nie ako si ho uz niekto v apke pomenoval.

hiro
29. okt 2025
@pljanka

@unbeholfen da sa to poslat aj ked sa nezhoduju. Ako bolo spominane, robi rozdiel meno a priezvisko a priezvisko a meno. Ale ked viem komu posielam peniaze. Napr.za stravu do skolskej jedalne mam to stale ako jedalen, napise mi, ze sa to nezhoduje a dam aj tak poslat. Nic hrozne sa nedeje. A ked ti da niekto IBAN, vypytaj si rovno aj nazov uctu. A nie ako si ho uz niekto v apke pomenoval.

@pljanka "Ako bolo spominane, robi rozdiel meno a priezvisko a priezvisko a meno"
To sú amatérske banky. Tatra Banka mi prijme: "meno priezvisko" alebo "priezvisko meno" ani neokomentuje, hneď zakreslí že prijímateľ sedí.
A teraz som vyskúšal aj napríklad prehodiť a ešte aj skomoliť meno:
Namiesto "Peter Priezvisko" som zadal "Priezvisko PeteF" a samo mi to opravilo na "Peter" s poznámkou že opravili drobnú chybu a dalo fajku že účet sedí (ten človek má inú banku ako TB).

unbeholfen
autor
29. okt 2025

Tatárbanka patrí medzi najlepšie. Tak ako SLSP, VúB, ČSOB... Ale tie kadejaké darmobanky nemajú také informatiky zainvestivané. Však to aj vidím že pri bankomatoch tých najväčších bánk vždy treba čakať do radu, a pri fio banke sa mi nikdy že by tam niekto bol. Aj pri 365-ke semtam jeden človek predomnou. Tak je vidieť že ktoré sú najrozšírenejšie.

niekto2hy
29. okt 2025
@unbeholfen

Tatárbanka patrí medzi najlepšie. Tak ako SLSP, VúB, ČSOB... Ale tie kadejaké darmobanky nemajú také informatiky zainvestivané. Však to aj vidím že pri bankomatoch tých najväčších bánk vždy treba čakať do radu, a pri fio banke sa mi nikdy že by tam niekto bol. Aj pri 365-ke semtam jeden človek predomnou. Tak je vidieť že ktoré sú najrozšírenejšie.

@unbeholfen S Visa kartou,od Fio,si mozes vybrat z ktoreho kolvek bankomatu zadarmo.

natalka13
29. okt 2025
@rozculena

@rozculena na trvale platby to netreba vypisovat.

unbeholfen
autor
29. okt 2025
@niekto2hy

@unbeholfen S Visa kartou,od Fio,si mozes vybrat z ktoreho kolvek bankomatu zadarmo.

@niekto2hy ja viem, a preto viem že pri ktorom bankomate kolko čakám v rade, a pri ktorých nikto nieje. Pri Tatrabanke aj piati čakávajú, pri sporitelni podobne, tak si nájdem také zapadákovy že 365, fio, csob, semtam aj pri vub sa stane že tam práve nikto neni. Ešte primabankový je taký že sa nečaká v rade. Aj tam málo chodia.

niekto2hy
29. okt 2025
@unbeholfen

@niekto2hy ja viem, a preto viem že pri ktorom bankomate kolko čakám v rade, a pri ktorých nikto nieje. Pri Tatrabanke aj piati čakávajú, pri sporitelni podobne, tak si nájdem také zapadákovy že 365, fio, csob, semtam aj pri vub sa stane že tam práve nikto neni. Ešte primabankový je taký že sa nečaká v rade. Aj tam málo chodia.

@unbeholfen Chodis zrejme v nespravny cas.

rozculena
29. okt 2025
@natalka13

@rozculena na trvale platby to netreba vypisovat.

@natalka13 ja to na trvalé platby nevypisujem