Prosím a radu na dobrý finančný rozpočet
Mile mamicky som tu nova a modry konik sa zda byt mojou poslednou utechou a dufam, ze aj pomocou, aby som vyriesila nas erodinny problem. Jedna sa samozrejme o financie a rodinny rozpocet. Mozete mi napisat prosim z kolkych penazi hospodarite na mesiac, co je ta suma, ktora vam zostane po odratani povinnych mesacnych vydavkoch - uver, byt,elektrina, telefony..... Co vam zostane na jedlo, oblecenie, lieky a ine vydavky???
S manzelom sme sa nikdy nehadali a dnes je to podobne, jedina tema na ktoru sa dokazeme pochytit, ale to velmi, su peniaze, vzdy peniaze a nic ine. Neskor sa tu rozpisem aj viac, aby bolo jasne, o co ide, ale som zvedava, ci ja nie som schopna hospodarit s pridelenymi peniazkami alebo je to fakt malo co zostane na ucte. Som zufala a neviem si rady, nie vzdy to bolo tak, no manzel sa po case zmenil a teraz odklada kazdy halier, na ucte nechava len sumu, ktora podla neho staci. No pre 4 clennu rodinu podla mna nestaci. Pracujeme obaja - ja na zivnost, male podnikanie, ktore ma len tak tak uzivi, prosim nepredstavujte si pred ocami podnikatela, ale len malu zivnost, naozaj ako by som pracovala niekde na 8 hodin,nic viac, ale vybrala som si tuto moznost prace doma, aby som v pripade potreby bola poruke ak ma deti potrebuju, alebo su chore. Tak nemusim riesit OCR ani nic ine, pracujem doma a ked je treba deti nechat doma, tak som tu.
Viem ze su rodiny, hlavne kde sa pobera materska, ze je tych financii malo, ale mne pride, ze v obchode sledujem kazdy jogurt kolko stoji, co je v akcii, a pri pokladni ak mi vyskoci suma 30€, obleje ma studeny pot, a mam vycitky svedomia lebo viem, ze je to vela a to som maso este ani nekupilea len nieco na ranajky desiatu, pripadne ryzu a cestoviny. Neviem ako to mamicky robia z materskej, ale mne nevychadza ani na oblecenie pre deti, vela kupujem na MMB pouzite veci, ale pekne, nezalezi mi na znacke vobec, len aby bolo oblecenie pekne a funkcne a nejak aj kvalitne, ale vobec si nezakladam na znackach, aby nedoslo k omylu. Ja sama znackove oblecenie nemam, nie to este deti. Pre seba si oblecko kupujem z penazi co mi zvysi z podnikania mimo tych, ktore vkladam na spolocny ucet, nie je to vela, naozaj len malo, lebo vzdy potrebujem investovat do noveho materialu, takze nic moc.
Ako sa da nakupit v hypermarkete pod 30€, ked robite povedzme tyzdenny nakup? Fakt mi pride, ze ked kupim za igelitku veci, uz platim tych 30€. Ked mi niekto hovori ze plati 60 aj viac € za nakup, tak len kukam, lebo ja si to dovolit nemozem. Na druhej strane zasa neuveritelne sa cudujem tym, ktory hlasia nejaku nizku sumu na rozpocet a vyziju. Ako to je teda?
My by sme s peniazkami problem nemali, ale manzel do spolocnej kasy prispieva len sumou, ktoru on uzna za vhodne, ze to celej rodine na mesiac staci a neviem mu dohovorit, ze je to malo. Pomozete mi dopracovat sa prosim k riesniu ako na to, pripadne by som rada zistila, ci ja robim nieco zle, alebo je tu fakt problem! Dakujem vam vsetkym vopred za pomoc. 🙂
@fandan dobry clovek dopusti, aby jeho deti nemali ovocie, lebo chce viac usetrit? dobry clovek je lahostajny, ked sa jeho zena trapi. dobry clovek sa hada so zenou, ked zaplatila ucet? dobry clovek vydeluje svoju zenu?
Fandan prepac, ale ty si naivna a dobra (povedala by som spro...a) a nevidis vasu situaciu realne a svojho muza objektivne. aby si sa este necudovala, keby si peniaze setril, na ine ucely. neprajem ti nic zle, len ta varujem.
@fandan krásne si to napísala, a presne takto by si to mala povedať aj manželovi: Že ťa to trápi, že ho stále ľúbiš, ale toto nechápeš, čo sa vlastne stalo, prečo keď ste predtým dokázali fungovať z jedného účtu, teraz už on nechce, čo sa stalo? Presne mu povedz ako sa preto cítiš, ako to narúša tvoje city, ako ťa to ponižuje, lebo máš pocit, že ti nedôveruje. Ak je rozumný, tak snáď sa minimálne nad sebou zamyslí. Vieš aj dobrí ľudia môžu mať chyby alebo problémy...mne to pripadá, akoby sa pred tými dvoma rokmi niečo stalo, neviem síce čo, ale niečo prečo to začal takto čudne brať. A bolo by dobre dopátrať sa o čo ide. Nie v hádke, ale v kľude.
@gabika7706 tiez zvyknem davat pecivo do mraznicky a pred pouzitim volen rozpustit ci mikrovlnka alebo rura, najlepsie je volne, alebo rura, ale to sa potom musi zjest, lebo mne pride ze na druhy den uz to nie je to iste, ako ked mas dvojdnove uplne cerstve pecivo.
presne tak, on bude mat nasetrene na zadne vratka a ty ostanes s holou ri.ou. Bud sa zacni spravat rovnako sebecky, alebo si to s nim vyjasni.., lebo ked to budes dusit v sebe, tak budes velmi nestastna..
@filipal ja by som takeho kopala do zadku odtialto az po Tatry, sakra aj s takym chlapom......a ze fakt, ked su jeho prachy, tak na drzovku faktura.........za vynesenie smeti, za navarenmie, za vyzehlenie, a detailne rozpisat.........aby deti nemali ovocie, to kde sme?.a dalsia vec, deti kopiruju spravanie rodicov...........tiez asi nie idelany vzor pre mladez
ja som tu uz pisala, my mame dva ucty, ale mesacne mi tam posiela tolko kolko chcem a minam to na to, na co chcem..ked si zaplatim ucty a povinne platby a zrovna nemam chut minat na seba, tak sa mi to tam zbiera a ked mam (ako napr. vcera) - tak som smahom ruky minula 100 evri za 6 kuskov oblecenia (ale su v tej sume uz aj darceky na vianoce..)
uplne taka banalna otazka
@fandan skusila si mu povedat ze to co ti nechava na ucte ti prosto nestaci na nakup potravin, drogerie a liekov ... co ti na to povedal
@aduskatt no-my keďže sme brali všetky hypo z mojej banky-mm sa presťahoval na môj účet 😀
je na moje meno-ale má právo na ňom aj on a aj kreditku 😉
a čo sa týka toho,kde je skôr výplata-aj tak je to fuk 😉 vždy je tam medzi dvoma výplatami rovnaký počet dní-či bude chodiť 15., alebo 10. v mesiaci 😉
moje a tvoje peniaze..to by tiez podla mojho nazoru nemalo byt v rodine..ale su take rodiny a myslim si, ze si to svoje spolunazivanie takto len stazuju...nerozumiem tomu a hlavne, ked maju aj deti. Ako si takto mozete vydelovat peniazky? ved su to vase deti!
Ale neviem,ci je nadej zmenit peniaze na spolocne, ked uz to takto "funguje", ak sa to nepodari, tak uzrejmit manzelovi kolko co stoji..tak ako to tu uz bolo neraz pisane. Poslat ho na nakup, ukazat mu tabulku prijmy a vydaje a najma nesetrit na strave pre male deti, ktore su vo vyvoji..to je zle a pre mna nepochopitelne.
My mame kazdy svoj ucet a plus jeden setriaci. Manzel plati hypoteku, zivotnu poistku, uver a alimenty na svojho syna a este udrzbu auta, benzin. Z mojho uctu odchaza najom, elektrina, uver, zivotna poistka, stavebne sporenie, splacanie pozicky. Z uctu, kde zostane vacsia suma, vyberieme peniaze (cca 150-200eur) a dame do nasej kasy doma a odtial si kazdy z naz berie podla potreby. Su to peniaze najma na potraviny. Ak su nejake vynimocne platby, ze si chcem urobit radost,kupit si sveter alebo ist do divadla, dohodneme sa a ked su peniaze ideme. Ked nie su, vacsinou nie su, naplanujeme na dalsi mesiac.
@filipal viem urcite, ze si peniaze nesetri na ine, teda hrozne veci, on si ich odklada ako skrecok na zimu, a vlastne mas pravdu v tom vsetkom co pises.Ako mne nevadi, ze si odklada, lebo mam istotu, ze ked sa nieco stane, su tam peniazky, len mi je luto, ked viem, ze penaize mame, ale presto musim mesacne pocitat stale co a kedy kde kupim.
@fandan až sa raz o 20 rokov zobudíš a zistíš, že ste spolu nič neprežili, ale zato máte plnú pančuchu "jeho" peňazí.. peniaze sú na to, aby boli v obehu, to nie sú ležiaky. Isto, treba mať železnú rezervu na vykrytie aspon pol roka, keby sa nieco stalo. Ale nie takto choro počítať v obchode čo kúpiť a či kúpiť..

@sisaha samozrejme že si to ten manžel myslí , ja sa ho nielen toho účtu dotýkam ja ho aj čerpám , ale rozumne 🙂