icon

Prosím a radu na dobrý finančný rozpočet

fandan
21. okt 2011

Mile mamicky som tu nova a modry konik sa zda byt mojou poslednou utechou a dufam, ze aj pomocou, aby som vyriesila nas erodinny problem. Jedna sa samozrejme o financie a rodinny rozpocet. Mozete mi napisat prosim z kolkych penazi hospodarite na mesiac, co je ta suma, ktora vam zostane po odratani povinnych mesacnych vydavkoch - uver, byt,elektrina, telefony..... Co vam zostane na jedlo, oblecenie, lieky a ine vydavky???

S manzelom sme sa nikdy nehadali a dnes je to podobne, jedina tema na ktoru sa dokazeme pochytit, ale to velmi, su peniaze, vzdy peniaze a nic ine. Neskor sa tu rozpisem aj viac, aby bolo jasne, o co ide, ale som zvedava, ci ja nie som schopna hospodarit s pridelenymi peniazkami alebo je to fakt malo co zostane na ucte. Som zufala a neviem si rady, nie vzdy to bolo tak, no manzel sa po case zmenil a teraz odklada kazdy halier, na ucte nechava len sumu, ktora podla neho staci. No pre 4 clennu rodinu podla mna nestaci. Pracujeme obaja - ja na zivnost, male podnikanie, ktore ma len tak tak uzivi, prosim nepredstavujte si pred ocami podnikatela, ale len malu zivnost, naozaj ako by som pracovala niekde na 8 hodin,nic viac, ale vybrala som si tuto moznost prace doma, aby som v pripade potreby bola poruke ak ma deti potrebuju, alebo su chore. Tak nemusim riesit OCR ani nic ine, pracujem doma a ked je treba deti nechat doma, tak som tu.
Viem ze su rodiny, hlavne kde sa pobera materska, ze je tych financii malo, ale mne pride, ze v obchode sledujem kazdy jogurt kolko stoji, co je v akcii, a pri pokladni ak mi vyskoci suma 30€, obleje ma studeny pot, a mam vycitky svedomia lebo viem, ze je to vela a to som maso este ani nekupilea len nieco na ranajky desiatu, pripadne ryzu a cestoviny. Neviem ako to mamicky robia z materskej, ale mne nevychadza ani na oblecenie pre deti, vela kupujem na MMB pouzite veci, ale pekne, nezalezi mi na znacke vobec, len aby bolo oblecenie pekne a funkcne a nejak aj kvalitne, ale vobec si nezakladam na znackach, aby nedoslo k omylu. Ja sama znackove oblecenie nemam, nie to este deti. Pre seba si oblecko kupujem z penazi co mi zvysi z podnikania mimo tych, ktore vkladam na spolocny ucet, nie je to vela, naozaj len malo, lebo vzdy potrebujem investovat do noveho materialu, takze nic moc.
Ako sa da nakupit v hypermarkete pod 30€, ked robite povedzme tyzdenny nakup? Fakt mi pride, ze ked kupim za igelitku veci, uz platim tych 30€. Ked mi niekto hovori ze plati 60 aj viac € za nakup, tak len kukam, lebo ja si to dovolit nemozem. Na druhej strane zasa neuveritelne sa cudujem tym, ktory hlasia nejaku nizku sumu na rozpocet a vyziju. Ako to je teda?
My by sme s peniazkami problem nemali, ale manzel do spolocnej kasy prispieva len sumou, ktoru on uzna za vhodne, ze to celej rodine na mesiac staci a neviem mu dohovorit, ze je to malo. Pomozete mi dopracovat sa prosim k riesniu ako na to, pripadne by som rada zistila, ci ja robim nieco zle, alebo je tu fakt problem! Dakujem vam vsetkym vopred za pomoc. 🙂

adunka73
22. okt 2011

@fandan ...a kde tu jistotu beres,ze kdyz bude nutne,tak on penize pusti do obehu?Jsou lidi,kteri nepusti za zadnou cenu nakreckovane uspory,radeji opusti rodinu nez penizky.Nic takoveho ti samozrejme nepreju,ale byla bych opatrna a ne tolik duveriva.On ti to dokazuje kazdy den,jak moc bere ohled na rodinu.Takze az bude pruser,muzes opravdu pocitat s tim,ze vas podrzi nad vodou? 😒

fandan
autor
22. okt 2011

@halienka Presne takto a toto som mu vcera povedala, proste prislo to a zacala som mu to vysvetlovat, boli sme s detmi vecer vonku a tam sa to nejak rozbehlo. Ja som totiz uz par dni bola otocena dovnutra a on to videl, vzdy sa pytal co mi je a ja nic. Proste som sa bala, lebo som vedela, ze ked o tom zacnem hovorit bude z toho hadka. Az vcera som s tym zacala, ale povedala som mu, ze sa nechcem hadat, ale prebrat to normalne a zrozumitelne bez kriku teda a urazky. Odzneli presne slova ako si pisala a co som ja uviedla, najprv bolo zle, potom lepsie no a nakoniec sa mi zdalo, ze je to tak nejak cele neukoncene a tak sme sa pobrali k svokre a tam pobudli a potom domov. Rozpravali sme sa tak normal, viac som rozvijala rozhovor ja, no mne sa dnes zdalo, ze je nejaky cudny, citim napatie, moc nehovori, len je ticho. Tak teraz neviem ci premysla, alebo je to ticho pred burkou, coho sa velmi obavam, nenavidim to iskrenie pred hadkou, stoja mi z toho dupkom vlasy, je to zvlastny pocit, ale je to tak. Neviem co si o tom mam mysliet.

halienka
22. okt 2011

@fandan a pri tom rozhovore ti teda čo na to povedal? Mala si pocit že to chápe alebo že si furt len to svoje ropzpráva?

fandan
autor
22. okt 2011

@adunka73 Keby to bolo take lahke, keby to tak slo, lahko sa pise, aj ja si stale pomyslim, ak citam podobne prispevky, ze odid a bude klud, ale take lahke to zasa nie je, neviem si to predstavit a co deti? Oni vlastne z toho nepocituju nic, my sa hadame fakt len kvoli tym prachom, nikdy viac. Ale ja trpnem, stale mi to honi hlavou, som nekludna, trpim uzkostou a to nie je dobre, ja viem, to vsak citia aj deti ak ja nie som v pohode a tym to na ne aj prenasam. Ale predsa len by som najradsej nasla nejake vychodisko, ved pre boha sa mame radi, tak preco si ublizovat takymto sposobom. Neda sa to nejak prerozpravat, vysvetlit a dohodnut? Rozmyslam uz aj nad nejakou poradnou, ale nemam ani sajnu ako to tam chodi a ci by som ho vobec na take miesto dotiahla. ☹
Alebo ist za nejakou psychologickou, no mam pocit, ze ja idem darmo, ked sa to ma riesit spolocne, jemu to nepomoze nic.

fandan
autor
22. okt 2011

@halienka
Vcera pri tej hadke, ci teda rozhovore odznelo vela veci a stale nad nimi rozmyslam. Pre zaciatok som mu vysvetlila a stale opakovala, ze si dva mesiace vediem vydavky na papieri a ze chcem aby sa na ne pozrel a prehodnotil, teda ze chcem aby to videl aj on! Najprv bolo ze co chcem, ze mi nie je dobre nic a necenim si to co dava, ze kolko chcem. Ja na to, ze neviem kolo chcem, nech to vypocitame spolu podla tych zapiskov, kolko je potrebne na vyzitie na mesiac.
Potom zacal, nech si rozdelime povinne vydavky na poly, tak som mu povedala ze to v ziadnom pripade, lebo za to co odvadzam v domacnosti a s detmi, za to mi nik neplati. Tak sa ma pytal kolko za to chcem.
😝 Nesmejte sa - raz mi kamaratka povedala, ze ked pracovala v Anglicku, tak tam manzel daval kazdy mesiac zene do ruky 200€ za to, co odrobi v domacnosti, tak asi preto ho to napadlo, neviem. Ja ze nechcem aby mi takto platil, chcem spolocny ucet, ale penazi tolko, aby som nemusela cumakovat na kazdy jogurt co stoji a ci si to mozem dovolit trikrat alebo len raz za tyzden.

Potom prisla zasa prednaska o tom, ze on kolko robi a ze ja chcem byt ta najdokonalejsia a preto sa trapim, nie kvoli nemu, ale ze mam problem so sebou, ze chcem od seba stale vela. Ze on vela pracuje, je uspesny a je mu dobre. Tak som sa ho opytala, preco asi vie byt taky uspesny a nevedel, tak ja na to, ze ma za sebou MNA! Keby ma nemal taku aka som, tak by uspesny nebol. 😠

A najlepsie je, co som aj doteraz vedela, vzdy sa ho pytam, keby som robila niekde na pracovisku a nie doma a potrebovala priniest deti, ci zobrat, ci proste nieco s nimi, kto by to vybavil, ked on stale robi. Odpoved bola, on to vie vybavit! Co myslite ako?? Povie rodicom a deti pozbieraju zo skolky a skoly a je to! A ze ja som hlupa, ked nepoziadam o pomoc toho koho sa da. Tak som mu len povedala, ze je to nasa rodina a nie nasich rodicov, tak je dobre ak sem tam pomozu, ale nemozem od nikoho ziadat, aby namiesto mna robili moju pracu a povinnosti, to tak nejde.

No uz vidim co budete reagovat na toto, som si toho vedoma, ale stale sa opakujem, ze on taky nebol, len to prislo a pritom mi stale tvrdi, ze ma miluje, viem ze to vravi uprimne a ze by ho to bolelo, keby ma stratil, ale toto tie jeho vyroky ma rania strasne.

Poradte ako sa dohodnut v takejto situacii bez rozchodu a kriku, proste, ako to riesit. Cakam odpovede od takych, komu sa to podarilo, nie len navalovo odit a ukonci to. Mne na tom vztahu zalezi velmi, ale mozno jemu by naozaj pomohla len nejaka sokova terapia ci co.

fandan
autor
22. okt 2011

Zabudla som doplnit, nakoniec povedal, ze ked sa peniaze minu z uctu mala som si vypytat, nikdy som to nerobila, pride mi to blbe pytat si, ale asi budem musiet, kedze to tak robite viacere. Ja som sa vzdy bala, ze mi bude vycitat ze kde sa zasa minuli, tak som preto nepytala. Tak teraz neviem, dufam, ze to myslel vazne a ze to tak mozeme skusit.

maznacik007
22. okt 2011

no ja by som na to sla najprv z inej strany najdi si psychologa terapeuta a porozpravaj sa s nim o tom.. pomoze ti aj s uvedomenim si tvoje sebahodnoty a sebaucty... je to platena sluzba peniaze si vypytaj navyse... z toho setriaceho uctu aspon uvidis ako na to zareaguje...

no dievca na mna to cele posobi divne.... cakala by som taku normalnejsiu reakciu na tvoju poziadavku ze teda prehodnotite ten jeho prispevok na spolocny ucet... ale ten jeho utok na tvoje zdovodnenie to o tej delbe povinnych vydavkov to moc dobre neposobi....
ako fakt si treba uvedomit aj to ze tym ze kupujes zriedka jogurty maso ovocie zeleninu detom tak ohrozujes ich zdravy vyvin... a to ti ako matke isto neni lahostajne.... a najma pokial je z coho to kupit...

ako mozes skusit aj terapiu sokom.... s tym ze mu nenavaris asi neuspejes lebo ako som pochopila naje sa inde... tak potom odmietnut servis okolo neho... od prania cez zehlenie upratanie po nom sex...ty vies co by s nim najskor otriaslo...
plus mozno normalne nakupovat aj jogurty mso ovocie zeleninu detom a ked sa ti v polke mesiaca minu peniaze tak prist za nim... aj s blokmi tolko a tolko som kupila najma detom a uz neni su peniaze a tolko chcem navyse... ak bude nieco na to hovorit povedz ze lekarka ti povedala ze deti musia jest aj to aj to...kvoli zelezu, imunite, rastu, tvorbe svalovej hmoty... atd....

ak ti na tom vztahu zalezi tak s tym nieco rob inak budes trpiet raz to vybuchne alebo ta donutia k tomu deti ktore sa uz na to nebudu moct pozerat...

halienka
22. okt 2011

@fandan ešte k tomu som chcela, že sa bojíš. Bojíš sa že sa pohádate alebo čo bude atď. Zbav sa toho strachu, čoho sa tak bojíš? On to cíti, že sa bojíš a preto vie, že je obrazne povedané "na koni". Ty sa nesmieš báť a ani sa nemáš prečo báť. Tvoj muž musí cítiť, že ty by si si vedela poradiť aj bez neho, chlapi často stavajú práve na tomto, že si myslia, že žena si bez neho neporadí. Možno je to skutočne tak, ty sa bojíš, čo povie keď kúpš niečo navyše, bojíš sa čo by povedal, kebyže si vypýtaš peniaze navyše, ten strach ti zväzuje ruky a dostáva ťa do tohto stavu. Uvedom si, že sa nemáš čoho báť, nežiadaš nič nenormálne, žiaden mercedes, zalé šperky, norkový kožuch. Žiadaš normálnu vec, peniaze na fungovanie vašej rodiny. Tvoj muž hádam zarába hlavne preto aby tá rodina fungovala, nie? Takže je úplne normálne že od neho tie peniaze žiadaš. Preto nemáš čo byť v strese. Ty si svoje fungovanie v rodine plníš, tzn. varíš, perieš, žehlíš, upratuješ, porodila si deti, staráš sa o ne... takže on nech si plní tú svoju časť a láskavo nech ti dá zarobené peniaze, ktoré snáď v prvom rade zarába pre rodinu. Ak on mieni obmedzovvať ti tieto peniaze, ty možeš zvoliť šokovú terapiu, že budeš obmedzovať starostlivosť o neho, čiže jemu napr.žehliť nebudeš, veškerú stravu nech si zabezpečuje sám. Ale najskôr by som to skúsila tak, že teda vypýtam si tie peniaze navyše, ak by mal reči, tak potom by som mu to takto skúsila povedať, že ak on obmedzuje dávky pre rodinu, ty budeš obmedzovať starostlivosť o neho. Ja nie som moc za vyhrážanie sa ale poznám to aj u mojho chlapa, niekedy mu poviem s kľudom 3x, vysvetlím a nič, tak zvýšim hlas a vyhrozím sa a veru zaraz to potom chápe. 😀 Ale ja myslím, že je to aj tým, že moj muž cíti, že ja sa nebojím, tiež mám malé dieťa a som momentálne na RD, ale keby bolo nutné zbalím sa aj s malou a už ma nie je. 😝

fandan
autor
22. okt 2011

@maznacik007 dakujem, napisala si to pekne, budem sa toho drzat

fandan
autor
22. okt 2011

@halienka vdaka ti za krasny prispevok, podrzala si ma!

fandan
autor
22. okt 2011

@halienka pisla som ti IP, nepatri sem bohuzial vsetko. 😒

lin123
23. okt 2011

suhlasim so vsetkym s halienka
my sice s manzelom nemame takyto problem,ale ked sa nieco vyskytne..tiez sa nerada hadam, neznasam krik, manzel je velmi emotivny a ja sa skor snazim o klud a to ho este viac vytoci a tak nic nevyriesime...preto pockam, ked je ticho, poviem, prid za mnou ked budes schopny dialogu, nie monologu a potom to mozeme aj vyriesit a ja pockam...chvilu je ticha domacnost, niekedy aj dlhsie...riesim vtedy iba samu seba a jeho ignorujem pokial sa so mnou nie je schopny rozpravat. Vztah je o dvoch ludi,nie o jednom..a ked treba nieco riesit, tak spolu,ale ked vidi len seba, tak nech sa paci bud sam, var si, per si, zehli si, nakupuj, pomiluj sa sam...
u nas toto vzdy zaberie.

fandan
autor
23. okt 2011

@lin123 dakujem, citala som tvoj prispevok s usmevom, spoznavam sa v nom velmi a veru nechapem, preco ten klud ich este viac rozculi, preco to je, ja tiez neznasam hadky a krik, rada veci rozoberam v klude, nerozumiem preco on nie 😠

lumimi
23. okt 2011

@fandan ja som mužovi povedala, kým staviame, jeho výplata ide na dom, a ja nás budem živit, a kedže som sla na matersku hned po výške tak mám na to terz už vyše 200 E - snažím sa čo to ide, robim nakup raz do týždna s tým že by nemal presiahnut 50 eur, ale to sa vždy nepodarí, nastastie mam usetrené peniazky z obdobia predtým tak sem tam siahnem na tajnu zasobu, ale obcas pošlem muža pre nejaké drobnosti do obchodu. žiť z 30 eur na týžden je fakt drsné, by ma zaujímalo čo robí tvoj muž s ostatnými svojimi peniazmi,

skeptik
23. okt 2011

@fandan Nehnevaj sa, ale to kde zijete? Peniaze, ktore zarobite pocas manzelstva su spolocne, spadaju do bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov, on nema ziadne pravo si nieco niekam "pre seba" odkladat. S tymto by som zacala. Peniaze patria na spolocny ucet, a odtial sa potom rozhoduje co dalej s nimi bude medzi rovnocennymi partnermi - co v demokratickej krajine snad ste.

maminuska
23. okt 2011

@fandan ked bude ča a ked dovarím obed napíšem IP.
Tak vidíš on si bude kupovat za to svoje našetrené a nebolo by lepšie keby tie peniaze radšej dal ? vyšlo by to lacnejšie.
Ja na tvojom mieste by som to tak urobila, nie su peniaze , nemám z čoho varit, musiš sa ist najest inam. Treba rátat s tým že možno zo začiatku bude chodit , ale uvidí ako sa budú EUráče mínat, pôjde to ako na bežiacom páse, len treba jednoducho vydržat a nepovolit, aj keby to trvalo pol roka,
Trepezlivosť niekedy ruže prináša.

viera27
23. okt 2011

@fandan tak zo zaciatku som si myslela, ze mate problem s financiami. Ze jednoducho nevychadzaju a tam by naozaj pomohli "babske rady" o setreni. Ale ako tak debata pokracuje, ty mas vlastne skor problem s lakomym manzelom. A tam je to tvrdsie.
Aky mam z tvojich prispevkov pocit? Tvoj manzel ta ma rad, mozno ta aj miluje, ale nevazi si ta ani za mak. Nemas respekt, nepocuva tvoje slova a zrejme ani nie si ten, s ktorym sa chodi poradit ked nieco potrebuje. On je vo vztahu dominantny a ty si doplnok. A ty si toto rozdelenie prijala. Preto oddelene ucty a vydelovanie. A celkom som ani nevyrozumela, ci pracujes a mas teda nejaky prijem, alebo nie.
Este vseobecne by som. Citam tu pre mna osobne sialene sumy na potraviny. A tym myslim nizke, pricom baby pisu ze sa "rozhadzuju". Do 250E sa zmestit je pre mna uplne nerealne. Ved ked si zratam len napriklad stravne listky *2 (4E * 2 * 20dni = 160E) + obedy v skole cca 30E, tak som na sume 190 a to som do domacnosti nekupila este ani kus sucheho chleba.

ywana
23. okt 2011

@gabika7706 @janka79
...ja už dlhé roky kupujem 3 - 4 chleby naraz, prekrojím ich na polovice a tak dávam ich do mraziaku...
...potom si podľa potreby vyberiem a nechám ho rozmraziť z večera do rána...
...a je čerstvý...

andreah25
23. okt 2011

@fandan Ahoj, to sú len potraviny, drogéria a potreby pre malého, občas oblečenie. Povinné výdavky (ak nimi myslíš energie, poistky, mobil, benzín, bývanie a pod.) sú položka zvlášť, ktorá nám mesačne činí cca 400 eur. Takže ak si to vezmeš všetko dokopy, tak existencia bez nejakých výstrelkov nás stojí cca 650 eur na mesiac bez toho, aby sme si niekam vyšli, alebo niečo ušetrili, na to treba viac peňazí 😢 . Tak nech si naši páni ministri prerátajú prachy na život a fakt by mohli pouvažovať nad zvýšením rodičovského príspevku aspoň na úroveň minimálnej mzdy 😠 . Boja sa o dôchodky, z čoho ich budú platiť, keď populácia starne, ale pôrodnosť nepodporia 😠 .

andreah25
23. okt 2011

@fandan A ešte mimochodom, zatiaľ sme bez úverov, takže tých 650 sú bez splátok, no cca v jari-lete budúceho roka sa to zmení a pribudne splátka na hypotéku (dúfam, že to bude ako si predstavujem 😀 )

soni76
23. okt 2011

@fandan vobec si nemyslim ze nevies hodpodarit skor si myslim ze tvoj manzel ma nejaky cudny pristup k starostlivosti o rodinu a pre 4 clennu rodinu sa neda urobit tyzdenny nakup za 30 eur jedine ze by ste chceli jest cely den len suche rozky s vodou (z vodovodu -nie mineralkou). mala by si zaangazovat manzela aby isiel nakupovat on potrebne potraviny alebo chodievajte spolu my chodime spolu a potom sa nemoze cudovat ze kde idu peniaze.ved dnes je vsetko neskutocne drahe a on asi zrejme zije v casoch davno minulych

sisaha
23. okt 2011

@fandan nemusis hned zo vztahu odchadzat, treba sa pokusit o zmenu. On je lakomec a to je fakt. Ja by som na tvojom mieste zbierala uctenky aj nadalej. peniaze by som si nepytala, ale rovno vybrala z jeho uctu povedzme o 50 eur mesacne viac...ked si postupne zvykne na to, ze strava jednoducho stoji viac, bude to akceptovat. Neskôr by som si vyberala aj na seba...A jeho otazka, kolko chces za varenie, pranie a servis v domacnosti? To by ma urazilo, ale povedala by som mu sumu...cca tych 200 eur..a konecne budes mat aj peniaze na seba...Trvaj na tom, ze bud ti bude davat viac, alebo si zvykne, ze budes takisto cerpatelom jeho uctu... V manzelstve maju mat totiz manzelia rovnaku zivotnu uroven..Cize to co je na jeho konicky, taka ista suma by mala ostavat aj tebe..Keby si mala byt uplne zla, mohla by si sa obratit na sud o vyzivne pre teba..., ale to je uz zachadzanie do krajnosti

niki_lv
23. okt 2011

moj zaraba okolo 1100e ja som uz na materskej no narok nemam takze cakam na rodicak. Ked vyplatime platby(byt 300e, vyzivne 100e, telefony 100e, obedy v robote 60e, zdrav.p. 50e) tak nam zostane 490e na stravu + benzin, no vacsinou minieme na stravu cca 200e a benzin cca150e takze este 100e zostava na oblecenie alebo neocakavane vydavky, pripadne odlozime, kedze priatel je zivnostik tak volna ma neplatene a pokial si zobere len 2-3 dni volna tak sa to na vyplate dost odrazi. Od decembra dostanem len rodicak takze tych 200e bude v podstate len na maleho, aj to si myslim ze neminieme cele pokial budem kojit tak 100e by malo na plienky mesacne stacit + nejake oblecenie kedze deti rychlo rastu kazdy mesiac bude treba nieco kupit. Ak to vyjde takto ako si to predstavujem tak usetrene peniazky budeme davat malemu na knizku nech sa to za tie roky nazbiera 🙂

fialkaa
23. okt 2011

@fandan

teraz citam tu diskusiu znovu a mam stale silnejsi pocit, ze ten JEHO ucet, to je hrozna neferovost. ten treba u vas zrusit ako prvy. spomenula som si na svojich svagrovcov, ktori si podali pred pol rokom ziadost o rozvod a zacali rozmyslat o delbe majetku. kedze pred 2 rokmi kupili dom, rozmyslali aj o tom, kto ostane v dome a toho druheho vyplati. a vies, co povedal svagor? on svagrinu vyplati, pretoze on si bokom nasetril!!! kym z jej penazi (a hlavne za vydatnej pomoci jej rodicov zili), on si ulieval bokom keby nieco. toto ti nepisem, aby som ta naplasila, ale preto, aby si sa poucila na cudzej chybe. ty budes zivit rodinu a nakoniec este ostanes s holym zadkom.
nesuhlasim ale s nazormi dievcat, ktore vravia odid. z toho, co pises, mam dojem, ze sa mate s muzom radi. len medzi vami nie su jasne niektore otazky, teda konkretne financna. a to sa da riesit. len musis tvojmu muzovi otvorit oci. a kedze mam tiez doma takeho, co vie vsetko najlepsie, viem, ze to budes mat tazke.
to, co tu pises, ze tvoj muz je po vcerajsom rozhovore nejaky divny. boze, to ako by som mojho videla. oni jednoducho neznasaju, ked sa im nieco vycita. ked ich niekto upozorni, ze nieco robia zle. moj muz, ked si aj prizna v nejakom spore chybu, tiez je potom oduty za to, ze som mu nalozila. to musi len rozdychat. ale ty uz teraz nesmies ustupit. dobre si zacala, len musis na tom stavat. a uz nerob kompromisy.

dazdovka
23. okt 2011

Babule ja uplne hltam tie vase prispevky, ja to mam podobne ako @fandan ale mam dieta z prveho manzelstva a tu v tomto vztahu sa k manzelstvu ani neblizim (rodicia krestania a ja taky antikrist ktory nasluboval v kostvole hory-doly a potom vycuval zo zvazku). Inac otec dietatka ktore cakam je uzasny, mily, mudry, vesely, byvame spolu cez 3 roky, ale tiez ma svoj ucet, ku ktoremu ja pristup nemam (zgrlosi si na niekolkotyzdnove vylety s kamaratmi, je to taka partia co chodi po svete, prave sa vratili z 3-tyzdnoveho vyletu po azii) a nakupujem potraviny vacsinou z vlastnych penazi. Tento mesiac som neplatila najomne (predtym sme ho platili napoly), lebo som na marodke a mesacny prijem mam dost biedny (230€) a vraj uz ani nebudem musiet prispievat na byt. Co je hrozne, ze vacsinu potravin som doteraz platila ja, lebo mily na nakupy nechodil, ale jedol tolko ako my dve s dcerou dokopy. No a teraz sme sa rozpravali, ze ako dalej ked sa maly narodi, pripravujem ho na to, co kolko stoji, ako je vsetko drahe, kolko toho okolo dietata treba platit, ako potrebuje vyvazenu stravu, co vsetko este okrem stravy bude treba... Mily povedal, ze sa nemam bat, on sa postara. Tak som zvedava... Chcem sa vam podakovat za tuto temu, mozem cerpat z vasich postrehov, nazorov a navodov, lebo ja som tiez taky tutko, ze by som radsej isla predat oblicku ako narovinu si vypytat peniaze, mne pri takych rozhovoroch navrie hrca v krku a najradsej by som isla plakat na zachod, ako vecne argumentovat.
Takze dik vsetkym a rozvijajte debatu dalej 🙂

macamac
23. okt 2011

@dazdovka si veľmi dobrá, citlivá duša 😵
prajem ti, aby ti to, čo sľúbil-že sa postará-aj splnil 🙂
ja som tiež citlivá-ale aj na seba 😀 😉
baby-váš problém je práve v tom,že ten chlap vie,že si to môže dovoliť, že si skrátka necháte skákať po hlave
zdravej sebaúcty a sebavedomia by vám nezaškodilo-v dobrom 😉
proste-nesmiete im dávať pocítiť, že sú pánmi situácie a vy ste ich "podnájomníčky a lacné pracovné sily" 😉
skrátka-v partnerstve musí byť rovnováha, alebo len minimálna odchýlka od nej tak,aby ten druhý netrpel 😉

filipal
23. okt 2011

@dazdovka och , to je mi luto, ze si na tom podobne....uz si sa raz popalila a teraz zase problemy. ☹
veru, vsetky prispevky su aj pre teba, urcite sa inspiruj! 🙂

sisaka
23. okt 2011

skusila som prebehnut vsetky prispevky, mozno mu nieco uslo. Tiez sa mi najprv zdalo,z e ide o ekonomicke tyranie, ospravedlnujem sa ak som nieco zle pochopila, ale fandan pise, ze najprv mali spolocny ucet, z ktoreho minala a niekedy minula aj na veci, ktore nebolo treba, potom sa manzel rozhodol, ze budu 2 ucty a bude jej pridelovat peniaze + stale tvrdi, ze jej manzel je dobry, ma ho rada + vlastne jej nikdy nepovedal, ze na "jeho" peniaze nemoze siahnut, takze v podstate mozno to bral automaticky, ze ked nevystaci s tym, co jej pridelil, mzoe zobrat z jeho uctu. Nebolo to tak, ze si fandan minala privela, co sa tvojmu manzelovi nepacilo, lebo chcel aj nejake peniaze usetrit a tak ti zacal pridelovat len urcitu sumu, ktora sa mu zdala dostacujuca na pokrytie chodu domacnosti, lebo sa bal, ze vsetko pominas? Z toho mi potom vyplyva aj tvoj strach od neho vypytat viac, aby ta neobvinil, ze si zase minula na nejake hluposti, alebo, ze nevies hospodarit s peniazmi, Mozno sa mylim, len sa snazim pochopit, preco sa zrazu rozhodol pre oddelene ucty, ked ste najprv fungovali so spolocnym.
Nech je to akokolvek, baby ti dobre radia - mnazelovi treba ukazat, ze z toho mala vlastne len ledva prezivate a minimalne deti potrebuju plnohodnotnu a vyvazenu stravu s mnozstvom ovocia a zeleniny, ktore sa neda za taku smiesnu sumu kupit, poziadat ho o vyssiu ciastku a ukazat mu,ze peniaze minies naozaj na potrebne veci a urcite popracuj na svojom sebavedomi, tiez mi nie je jasne, preco sa manzela bojis, ste predsa manzelia a teda rovnocenni partneri, ak sa ho bojis, nieco nie je v poriadku bud ide naozaj o tyranie, alebo? to vies naozaj len ty sama ....

halienka
23. okt 2011

@macamac ty si to zas krásne vystihla 🙂 ja nechcem pôsobiť ako nejaký štváč proti chlapom alebo čo 😀 ale už len zo samotného rozdelenia spoločnosti, fungovania rodiny a akoby som to povedala, klasických daností ženy a muža vyplýva, že chlapi majú kapánek navrch. Preto ja som za, že chlapa treba udržiavať v akejsi neistote, lebo inak chlap má aj bez nášho pričinenia tých istôt viac ako my ženy. Väčšinou sú to oni čo zarábajú viac ako ženy - to je istota prvá, keby niečo. No a väčšinou žena rodí deti 😀 a je tým akosi zviazaná automaticky starať sa o ne, nemôcť si len tak dovoliť hocikedy odísť a nechať deti napospas - to je pre chlapa istota druhá. Na týchto dvoch istotách mnohí chlapi stavajú, záleží už od konkrétnej povahy aj situácie, ako to chlap dokáže vziať, niektorý to nezneužíva vôbec, iný trochu a niektorí dokážu na základe tohto doslova tyranizovať ženu aj deti. Preto si myslím, že je dobre čo najskôr dať chlapovi nejakým spôsobom najavo, že obe tieto istoty vôbec nie sú také isté, že nemám problém sa kedykoľvek pobaliť a ísť, ak by niečo došlo do moc krajnej situácie, a tiež že sa nebojím zostať bez jeho financií, viem sa poriadne uskromniť, vždy nejaká tá materská alebo podpora je a určite by boli vyrátané aj nejaké alimenty keby došlo k najhoršiemu. Neviem, každá to dáva najavo inak, no najhoršie je aby chlap cítil, že nemám kam ísť a som od neho úplne závislá.

dada1212
23. okt 2011

@halienka @macamac súhlasím s vami. ono je najväčší problém podľa mňa často v tom, že ženy nemajú žiadnu sebaúctu, nevážia si samy seba a potom majú problémy v manželstve, že sú nejako utláčané. pritom si nemusia zobrať ani nejakého tyrana, ale chlapa s normálnym sebavedomím a je logické, že ak vidí, že žena na nič neodporuje, tak si robí to čo on chce. pritom možno keby mali takí muži ženu čo pozná svoju hodnotu, boli by vzornými manželmi.
toto je podľa mňa problém aj médií, všade sa hovorí o rôznych druhoch týrania, o tom, že ženy by si mali dať pozor ak si berú človeka z inej krajiny, ale o tom, že ak chcú mať rovnocenné partnerstvo, mali by mať v prvom rade dostatok úcty k sebe a seba si vážiť a v prípade že to tak nie je, tak to možno riešiť aj s psychologom, tak o tom sa veľmi nepíše.