Prosím a radu na dobrý finančný rozpočet
Mile mamicky som tu nova a modry konik sa zda byt mojou poslednou utechou a dufam, ze aj pomocou, aby som vyriesila nas erodinny problem. Jedna sa samozrejme o financie a rodinny rozpocet. Mozete mi napisat prosim z kolkych penazi hospodarite na mesiac, co je ta suma, ktora vam zostane po odratani povinnych mesacnych vydavkoch - uver, byt,elektrina, telefony..... Co vam zostane na jedlo, oblecenie, lieky a ine vydavky???
S manzelom sme sa nikdy nehadali a dnes je to podobne, jedina tema na ktoru sa dokazeme pochytit, ale to velmi, su peniaze, vzdy peniaze a nic ine. Neskor sa tu rozpisem aj viac, aby bolo jasne, o co ide, ale som zvedava, ci ja nie som schopna hospodarit s pridelenymi peniazkami alebo je to fakt malo co zostane na ucte. Som zufala a neviem si rady, nie vzdy to bolo tak, no manzel sa po case zmenil a teraz odklada kazdy halier, na ucte nechava len sumu, ktora podla neho staci. No pre 4 clennu rodinu podla mna nestaci. Pracujeme obaja - ja na zivnost, male podnikanie, ktore ma len tak tak uzivi, prosim nepredstavujte si pred ocami podnikatela, ale len malu zivnost, naozaj ako by som pracovala niekde na 8 hodin,nic viac, ale vybrala som si tuto moznost prace doma, aby som v pripade potreby bola poruke ak ma deti potrebuju, alebo su chore. Tak nemusim riesit OCR ani nic ine, pracujem doma a ked je treba deti nechat doma, tak som tu.
Viem ze su rodiny, hlavne kde sa pobera materska, ze je tych financii malo, ale mne pride, ze v obchode sledujem kazdy jogurt kolko stoji, co je v akcii, a pri pokladni ak mi vyskoci suma 30€, obleje ma studeny pot, a mam vycitky svedomia lebo viem, ze je to vela a to som maso este ani nekupilea len nieco na ranajky desiatu, pripadne ryzu a cestoviny. Neviem ako to mamicky robia z materskej, ale mne nevychadza ani na oblecenie pre deti, vela kupujem na MMB pouzite veci, ale pekne, nezalezi mi na znacke vobec, len aby bolo oblecenie pekne a funkcne a nejak aj kvalitne, ale vobec si nezakladam na znackach, aby nedoslo k omylu. Ja sama znackove oblecenie nemam, nie to este deti. Pre seba si oblecko kupujem z penazi co mi zvysi z podnikania mimo tych, ktore vkladam na spolocny ucet, nie je to vela, naozaj len malo, lebo vzdy potrebujem investovat do noveho materialu, takze nic moc.
Ako sa da nakupit v hypermarkete pod 30€, ked robite povedzme tyzdenny nakup? Fakt mi pride, ze ked kupim za igelitku veci, uz platim tych 30€. Ked mi niekto hovori ze plati 60 aj viac € za nakup, tak len kukam, lebo ja si to dovolit nemozem. Na druhej strane zasa neuveritelne sa cudujem tym, ktory hlasia nejaku nizku sumu na rozpocet a vyziju. Ako to je teda?
My by sme s peniazkami problem nemali, ale manzel do spolocnej kasy prispieva len sumou, ktoru on uzna za vhodne, ze to celej rodine na mesiac staci a neviem mu dohovorit, ze je to malo. Pomozete mi dopracovat sa prosim k riesniu ako na to, pripadne by som rada zistila, ci ja robim nieco zle, alebo je tu fakt problem! Dakujem vam vsetkym vopred za pomoc. 🙂
my sme manzelia iba 2 mesiace, deti nemame...ucty mame oddelene, manzel ma na starosti najomne, energie, ja mam na starosti stravu..takze kazdy platime tieto veci zo svojich penazi...a co usetrime, ide na sporiaci ucet....neviem ako to bude, ked pride dieta a ja budem na materskej...to sa uvidi potom...okrem prace mam aj zivnost - eshop, zatial v malom ale casom ked budem mat na to viac casu na RD, tak hadam sa to viac rozbehne
@gabika7706 kupim cerstve pecivo, chlieb zvyknem naporcovat dopredu, do sackov rozdelim podla toho, kolko sa asi zje za den...davam vzdy do dvoch sackov, lebo sa zvykne tvorit namraza, tak aby nebolo potom pecivo vlhke...da sa to do mraznicky a potom sa vyberie podla potreby, vacsinou vecer, do rana je rozmrazene...a na ranajky mas cerstve pecivo
celkom ma zaujala táto téma....aj my by sme potrebovali znížiť výdavky ...píšete tu dobré rady,skúsime sa podľa toho riadiť....ak je tu nejaká kočka čo si zapisuje výdavky do excelovej tabuľky mohla by ju sem prosím hodiť ...ďakujem
Já, jakž takž mám tabulku, ale nepíšu tam pravidelně, no a teď řešíme kde jsou prašule, do výplaty daleko a na účtě nic a to není až taková nadsázka, takže asi budu muset opravdu poctivě sledovat, protože tenot měsíc to fááákt nějak s penězma neklaplo 🙄
@bodka13 Stačí nahodit excel, tam si napíšeš do jednoho sloupku co jsi kupovala/platila a kolik peněz jsi dostala, do druhého kolik tě co stálo a necháš si to sčítat, případně záleží jak moc to chceš mít propracované, můžeš mít sloupců víc, např kosmetika, potřeby pro domácnost, strava, pravidelné platby (nájem, benzín, poplatky atp.), neočekávané výdaje, přijem... Záleží na tobě jak ti to bude vyhovovat a co pro tebe bude přehledné, vytvoření tabulky máš tak na deset minut, jen je důležité aby jsi se v ní uměla orientovat a pokud opravdu chceš mít přehled, tak si vše musíš poctivě psát, já jsem psala jen větší částky a pak jsem zjistila že ty malé mi dělaj taky pořádnou pálku.
Tak hezky radím, ale sama v tom mám bordel 😅
No mi spoločný účet nemáme mi platíme každý účty keď máme peniaze len povieme druhému aby vedel že je zaplatený všetko čo treba kupujeme buď jeden abo druhý proste sú to všetko spoločné peniaze
prima banka ma dobru aplikaciu na mobil - penazenka. mesiac som si zapisovala vydaje- som v soku, kolko prejeme :///
My sme trojclenna rodina a na stravu minieme mesacne tych 300 eur
@sisaka dobré rady, ale ja by som nedokazovala len slovne, že deti potrebujú viac!!! pekne by som išla raz do týždňa / napr. v sobotu poobede/ nakupovať S N Í M- nech vidí, že do košíka dáš skoro nič a platíš 20-30 €. Praktizovala by som spoločné nakupovanie 4 x do mesiaca, kedy by som nakúpila potrebné veci aj do kúpeľne, na pranie, kozmetiku, pokúpila by som ryžu,múku, pochutiny aj mäso do mrazničky. Oblečenie pre seba, preňho aj pre deti by som tiež absolvovala s ním. Podľa mňa raz-dva by ho to prestalo baviť a nechala by nákupy na manželku. Zapisovanie výdavkov podľa jednotlivých položiek považujem za zbytočné ak kupuješ len to, čo nutne potrebuješ.Podľa mňa netreba nejak veľa zásob nakúpiť dopredu, lebo dnes všetko dostaneš kúpiť, kedy potrebuješ. Príjem poznáš dopredu, výdavky na réžiu tiež. Ušetriť môžeš na strave a oblečení/ príp. na elektrike, vodnom-stočnom,na sladkostiach, na telef.hovoroch a pod., ktoré môžeš ovplyvniť sama/. Nejaké oblečenie sa dá kúpiť aj za lacnejšie v sekáči alebo aj tu na MK, drahšie aj krajšie sa dá kúpiť, ak nejaké peniažky ušetríš. Na strave pre deti šetriť nemôžeš- sú vo vývoji a nielen oni by na šetrenie doplatili v budúcnosti, ale aj TY/ zvýšené výdavky na lekára a pod./. Ide hlavne o to, uvariť také jedlo, ktoré aj zjete , aby ste nemuseli vyhadzovať.Lebo len to je mrhanie. Je to dobrá téma, dalo by sa o nej veľa polemizovať a vypisovať. Ale len v praxi zistíš, ako na to. Nikto nespadol učený z neba, ani naši manželia.....
Podla mna je najlepsie mat jeden spolocny ucet.jednak setris poplatky za vedenie a po druhe mas potom prehlad co je zaplatene...zapisujem vydaje do zosita a tak mam prehlad kolko kde minieme.na stravu vacsinou cca 200 eur.
ešte by som dodala- manžela treba zavolať na nákupy nie s tým, že MU ukážem, koľko peňazí miniem, ale s tým, že chcem aby išiel so mnou, chcem sa s ním radiť pri nákupoch, lebo chcem ušetriť a možno bude mať lepšie nápady čo nakúpiť a pod.

@dada1212 no trafila si klinec po hlavičke 😀 veď vieš ako to je, v médiách je všetko povrchné, načo sa hrabať do hĺbky 😖 Je to aj postavením celej spoločnosti a tým, že vlastne deti už od najútlejšieho veku vidia, ako to v spoločnosti ide, dievčatká to často zažívajú už u rodičov a potom si myslia, že to tak má byť. Ťažko sa potom v dospelosti hľadá tá sebaúcta, to vedomie toho, že to tak nemusí byť, že to nie je normálne a že to môže byť aj inak... preto si myslím, že už len kvôli vlastným deťom by sme nemali dovoliť, aby nerovný vzťah rodičov formoval ich pohľad na život, lebo potom naše dcéry budú riešiť tie isté problémy...