icon

Rozdelenie financií medzi partnermi

anja27
29. jan 2021

Otazka viacmenej zo zvedavosti. Tie ktore zijete s partnermi a nie ste zobrati nemate este deti ako si delite financie a vydavky? Pol na pol alebo partner zatiahne aj viac toho? Dakujem

tomyhardy
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
29. jan 2021

Ja som divna, my sme si nic nedelili nikdy, nemala som ani zratane kolko minieme a uz vobec nie z koho penazi je vecera ktoru varim :D proste som ucty platila, ked mi dosli peniaze (mimo moje sporenie a kadejake moje vydavky), skocila som do bankingu a poslala si peniaze na moj ucet a tak :DD

anja27
autor
29. jan 2021

@tomyhardy tak to si neviem predstavit vobec. Asi jedine zeby som bola doma a o vsetko sa starala ked uz by som nemala nic platit tak aspon takto

tomyhardy
Odpoveď bola odstránená
tessa04
29. jan 2021

@anja27 Asi je to všade inak. My máme každý svoj účet, manžel zarába dvakrát toľko čo ja, vačšinu výdavkov hypo, poistka, energie) platí on... Ja robím nákupy a kupujem čo treba do domácnosti..čo zostane odkladám pre nás na dovolenku alebo nečakané výdavky... A byt sme napríklad zariaďovali spoločne, prispeli sme obaja, proste ako nám to vychádza. Nie sme ani jeden taký, že by sme peniaze rozhadzovali a míňali na somariny vieme aj ušetriť. Hlavne je to o tom ako sa spolu dohodnete.

janeninka
29. jan 2021

@hopsadobrandejsa @stanzi len potom podla tejto logiky by ste od partnera ocakavali platenie polovice nakladov aj v pripade ze je pn, stratil pracu, zvysili sa mu naklady kvoli niecomu mimo jeho kontroly a pod.

kaki3
29. jan 2021

Mame spolocne peniaze, vobec to nedelime kto co ako, proste co treba to sa kupi, neriesime to vobec, predsa len aj ked som zarabala, tak to nebolo tolko jak muz a co sa tyka nakupov, tie vacsinou ja robim, takze mame to spolu a tak nam to vyhovuje

petamich
29. jan 2021

@tessa04 veru tak ako vravis, vsade je to inak, podla mna je to na konci dna kazdeho osobna vec ako to ma 🙂 hlavne, aby boli ti dvaja, ktorych sa to tyka spokojni, ani jeden model nie je zly ak sa tak niekto dohodne

sterea
29. jan 2021

Myslím si , že kým dvaja nie sú manželia mali by sa výdavky deliť na polovicu. Ale nechápem prečo aj v manželstve si mnohí delia výdavky. Predsa v manželstve je pred zákonom všetko spoločné, príjmy aj výdavky, hypotéky aj dlžoby . Nechápem, prečo toľko žien je spokojných s tým, že manžel napriek tomu, že zarobí podstatne viac, prispeje do domácnosti len toľko čo manželka. Ženy len s obtiažou sa vyrovnajú platom chlapom /samozrejme česť výnimkám/ a to hlavne kvôli tomu, že sa starajú o deti, sú s nimi na PN-kách, trávia s nimi prázdniny, prispôsobujú sa chodu domácnosti, nemajú čas a príležitosť robiť kariéru, keďže svoj voľný čas venujú rodine. Prečo by manžel mal mať svoje našetrené peniaze, ste predsa manželia, mali by to byť VAŠE spoločne našetrené peniaze a spolu by ste mali rozhodovať ako s nimi naložíte. Ženy uvedomujete si, že keď váš chlap napríklad narobí veľké dlžoby, nikoho nebude zaujímať že ste platili do domácnosti toľko ako on a on tie svoje "ušetrené peniaze" napr. prehral v hazarde. Budete platiť aj vy , lebo v manželstve je pred zákonom všetko spoločné a nikoho nebude zaujímať, že vy ste mali bokom na svoje zábavky minimum peňazí na rozdiel od neho.

coochy
29. jan 2021

my sme to nikdy nerozdelovali, raz nieco zaplatil jeden, raz druhy.. vzdy sme nase financie koniec koncov brali ako spolocne 😊

coochy
29. jan 2021

@anja27 podla mna mas trosku zastarale nazory 😊 o teplo domova sa maju stalat obidvaja ludia lebo su rodina, ci uz na papieri ale nie 😊.. delit to tak, ze zena ma doma upiec kolac a muz doniest prachy.. tvle, naozaj? je normalne, ze je obdobie ked napr nosi domov viac penazi chlap lebo je zena na rodicovskej/ma menej platenu pracu a je rovnako normalne ked domov nesie viac penazi zena lebo ma lepsiu pracu/chlap dostal vypoved/je pn alebo hoci co 😊... boze, toto su tie uprimne vztahy kde ludia len kalkuluju 🤦‍♀️

hopsadobrandejsa
29. jan 2021

@janeninka To som netvrdil a takto nebola ani polozena otazka autorky.

Ak mas obe ruky zdrave a stabilny prijem, nevidim dovod na to preco by mal tvoj partner platit viac nakladov na reziu bytu ktory uzivate spolocne.

Treba konkretne polozit otazku a nie zacat miesat hrusky s jablkami. Samozrejme, ze pn je troska iny pribeh. Ak byvas s kamaratmi v byte, urcite sa delite vsetci rovnym dielom co sa tyka nakladov, ci?

Samozrejme, ak by niekto z kamaratov ochorel alebo nebodaj stratil pracu, to neznamena, ze toho cloveka hned vyhodis na ulicu alebo, ze ti je jedno co s nim bude. Spravny kamarat kamaratovi pomoze. V partnerskom vztahu niet reci o tom, ze je to samozrejmost.

Clovek nemoze mat vsetko. Nemozte ziadat rovnopravnost pohlavi, chciet aby s Vami clovek jednal ako so seberovnym a potom si vyberat ceresnicky z torty vo forme nizsich nakladov na byt atd.

Ja by som priatelke zniesol aj modre z neba, ale ak by na mna vyrukovala s tym, ze ja som chlap tak ja mam automaticky platit vacsiu cast nakladov, asi by sme mali mensiu debatu o tom.

Toto nie je mierene na tvoju osobu. Ja len vravim, ze ste dlho bojovali za to aby ste mali rovnake moznosti ako muzi. V tomto aspekte mate rovnako pravo platit polku svojich nakladov. 🙂

loginexistuje
29. jan 2021

spolocne deti spolocna domacnost a rozdelene financie mne to nepride ok

hopsadobrandejsa
29. jan 2021

Rozdelenie financii ak ste len par zijuci spolu zmysel ma. Spolupodielate sa na chode domacnosti cim si vzajomne setrite peniaze kedze nemusite financovat byt / dom sami a kazdy si gazduje so svojim a vie kolko moze do konca mesiaca minut.

Ak uz ale mate dieta, tam velmi delene ucty zmysel nedavaju. Jeden spolocny ucet je vyhodnejsi pretoze mate obaja pristup a lepsi prehlad kam a naco peniaze smeruju a podla toho si viete aj lepsie zorganizovat kde je mozna uspora.

Pre mna by to vyhodnejsie bolo pretoze ak by zena potrebovala nieco kupit a nahodou nema dost penazi na ucte lebo svoju cast vyplaty alebo rodicaku uz minula na ine veci, bolo by to pre nu obmedzujuce a podla mna aj neprijemne pytat si odomna peniaze ako nejake vreckove.

Ja to mozno beriem inak nez ostatni. Ak mam zenu a dieta, to su dve osoby ktorych blahobyt je pre mna momentalne velmi dolezity. Preto ma spolocny ucet vyznam pretoze neobmedzujem ani svoju zenu ani svoje dieta.

Ak viem, ze moja zena mina peniaze len na nevyhnutne veci, ja osobne nevidim problem v zdielanom ucte. Rodicia mali tiez jeden ucet a obaja boli disponenti. No problem.

coochy
29. jan 2021

@hopsadobrandejsa suhlasim az na jedno slovko a to v poslednom odstavci - nevyhnutne... skor by som napisala, nemina na blbosti kazdy tyzden.. sem tam je fajn potesit sa niecim nie nevyhnutnym ale zaroven nech to ma aj primeranu cenu na aktualnu financnu situaciu 😊... ano, ak je obdobie kedy treba utiahnut vyrazne opasok tak vtedy sa mina len na nevyhnutne veci

hopsadobrandejsa
29. jan 2021

@coochy pod nevyhnutne u mna spadaju aj veci ktore cloveku prinasaju aj radost. To znamena nielen veci ktore clovek potrebuje, ale aj veci ktorymi si clovek chce dopriat.

Utahovanie opaskov je u mna cosi uplne ine.

coochy
29. jan 2021

@hopsadobrandejsa
no tak potom to ale zavadza v komente lebo dojem a pojem je ine 😁 ale v tom pripade ak teda slovicko nevyhnutny beries tak ako pises tak je to v poriadecku najsamlepsom ale pre istotu pridam definiciu slova nevyhnutny

Nevyhnutný, trochu zastar. i nevyhnuteľný príd. m.
1. ktorý musí byť, bezpodmienečne potrebný, nutný: n-á vec, n-á potreba, najnevyhnutnejšie životné potreby

anja27
autor
30. jan 2021

@coochy nepochopila si to ale nevadi. Nehovorim ze zena ma byt putka domaca a chlap stroj na peniaze. Ale uz to nefunguje ako kedysi a preto to aj vyzera tak ze tie vztahy nic nevydrzia. Precitaj si nejkau literaturu o pravej podstate zeny a mozno pochopis 😉

anja27
autor
30. jan 2021

@coochy boze a to tvoje chytanie za slovicka ako prisla si sem poucat ludi alebo co? Niektore zeny na koni su fakt otravne

stanzi
30. jan 2021

@janeninka Nerozumiem ako si to z mojho prispevku vydedukovala 😊 Ak partner pride o pracu alebo je dlhodobo pn, tak to je samozrejme ina situacia, s tym suhlasim.

coochy
30. jan 2021

@anja27 ako som chytila za slovicko? lebo som pochopila slovicko podla toho co realne znamena? cize ked napises pes ale ty myslis macka, tak ja mam vediet, ze myslis macku aj ked pises psa?

coochy
30. jan 2021

@anja27 ty prestan citat blbe knihy o podstate zeny a mozno nebudes zduvaci typ.. lebo podla tvojich reakcii by som za teba ani 5 centov nedala a chudak chlap ak ma doma niekoho s kym sa neda viest diskusia a utoci.. ci aj toto je podstata zena? 😂😂😂 daj autora, ktory ta to naucil

majkeel
30. jan 2021

😎🍹 ... popcorn som nenasiel 🙂

anja27
autor
30. jan 2021

@coochy boze zase jedna pani poucovatelka je vas tu ako nasr... 😂😂😂

hopsadobrandejsa
30. jan 2021

@coochy Kazdy clovek je iny a povazuje ine veci za nevyhnutne vo svojom zivote.

Zalezi to na tom ako chce clovek zit. Pre mna su aj "male radosti" nevyhnutna sucast zivota....

100 folks 100 strokes 😉

nikyball
30. jan 2021

My máme spoločny účet a obom nám to vyhovuje. Takéto vzťahy kde sa to rozdeľuje a 10krat prepočítava mi pripadajú také , že láska konci tam, kde sa život začína tocit okolo peňazí. Nikdy sme sa nevydelovali, jeden od druhého o peniaze neprosili, neprepocitavali polovice🤣 🤦 máme spoločny nielen život a deti ale aj všetko čo vlastníme.

majkeel
30. jan 2021

@nikyball Keby platilo, ze laska konci tam, kde sa zacne tocit okolo penazi, tak by ziadna casto ani nezacala. Kolko zien sa ani len nebavi s muzom, ak muz nema perspektivu a peniaze. ;)

taskataska
Odpoveď bola odstránená
anja27
autor
30. jan 2021

@taskataska ani nevies co citam a uz su to srancky pre teba 😁 no take hovadiny ako byt zenou snov apod urcite nie 😉

anja27
autor
30. jan 2021

@taskataska napisem ti ze napr zena karieristka ktora vidi najma peniaze nema velku nadej na stastnu rodinu a hned ti objasnim preco. Nakolko je to nastavene tak ze vsetko na ukor niecoho a cim vacsia suma na vyplatnej paske tym menej volneho casu napr prpste sa to niekde odrzkadli. Pripadne stres atd. Vsetko ma pre aj proti ale teraz k veci. Nemam nikomu za zle pokiam tuzi po peniazoch a kariere a luxuse ale uprimne take zeny by podla mna ani nemali mat deti. Viem ze ma tu viaceri mozno za to zozeru. Ale pre priklad mam kolegynu ta by za peniaze aj do kolena dala vrtat cele dni travi v praci aby nemusela byt doma pri rodine a nieco robit chodi do roboty aj cez vikendy aby mala vela penazi a ziju si nadstandardne. Ale to ze na dieta totalne kasle a tomu dietatu matka chyba (sama jej dcera to povedala detto chlap) to uz je vedlajsie. Ano peniaze su podstatne ale odkedy ludia zacali menit hodnoty ktore su nizko za hodnoty ktore maju byt prioritne velmi to nefunguje..zbytocne zena zarobi vela a kupi decku vsemozne hluposti znackove handry atd ked dietatu chyba pritomnost matky a jej laska napr..dalsi extrem je zena ktora si zase najde chlapa pre peniaze a majetky..tam sa tiez o laske velmi hovorit neda. Preto moj nazor je drzat si taky zlaty stred a rovnovahu pokial to ide v kazdom ohlade. Ved sa pozri okolo seba kolko rodin ma velke domy drahe auta v podstate im aso nic z tohto nechyba a rozvodovost stale stupa no cim to je? Z mojho pohladu je cela tato doba pomylena oedy zeny uz nie su az tak zenami vo svojej podstate a tak isto nasledne chlapi nie su chlapmi. Zamienaju sa hodnoty. A mysli si co chces k tomuto nepotrebujes ani citat ziadnu literaturu aby clovek videl ze to tak naozaj je