icon

Rozdelenie financií v partnerskom živote

matrin1980
16. sep 2016

ahojte
mal by som otazku ako to riesite ked byvate s partnerkou/partnerom vjednej domacnosti?partnerka ma vlastny byt po dlhsom case sme sa zhodli ze sa nastahujem k nej,a jej dcere. hypo si chce sama platit, ako riesite ostatne fiancie,najom,nakupy a veci podobne,,,sama to mala ltt to jest hypo platila sama ale najom jej platila mamina,ostatne vydaja zvladala + dost sa prestravovala u maminy, pytal som sa jej ako to chce riesit ale nedospeli sme k ziadnemu zaveru,,tak ako by ste to riesili. Dakujem za radu

ajana1
16. sep 2016

Zas treba mu zas dat aj kredit ze sa vobec opytal ako to riesia ini. Mozno este stale byva u rodicov a nevie ako to v realnom zivota chodi 😉

missdiva
16. sep 2016

@monika_k Keby ich mal tak si kupi niekde 1-izb. byt a ten by dal do prenajmu. Byval by s partnerkou a mal by poistku ked sa rozidu (neostal by na ulici).
Ona by platila hypo (tak ako sa dohodli) a on pre nich stravu (lebo ich ma rad a chce s nimi existovat).

ludmilaka
16. sep 2016

@matrin1980 Hm.Viem ti len povedať ako to bolo u nás. Boli sme spolu 2 mesiace keď sme začali spolu bývať. On zrušil podnájom a nasťahoval sa do podnájmu kde som bola ja. Zriadili sme jeden spoločný účet, iný sme nemali. Išla tam jeho výplata aj moja. Všetko sa kupovalo spoločne. Dostali sme sa do situácie, že som prišla o prácu. Potom som si prácu našla s stratil ju on. Stále sme fungovali s jedným účtom. Keď začínala kríza prišli sme o prácu obaja. Bol štvrtok a my s poslednou dvackou sme sedeli v aute a rozmýšľali, či kúpiť chlieb a čo bude v pondelok. V piatok sme obaja dostali telefonát, že máme prácu. O niekoľko rokov som mala možnosť zobrať hypo a odkúpiť rodičovský byt. On zaplatil všetky náklady na hypo, ktorá je na moje meno. O 7 rokov sme sa vzali. O 9 mali bábo. Sme spolu 12 rokov. Raz je finančné on na koni, raz ja. A až pri tvojom príspevku dom si uvedomila, že sme nikdy neriešili kto koľko doniesol do kasy. Odvždy sme jeden celok. Lebo je to tak, teraz si na tom lepšie ty, neskôr môže byť ona...

monika_k
16. sep 2016

@tutu_1 vies mam to stastie, ze vsetok majetok sme nadobudli spolu ... preto viac tuto vec asi neriesim.

ajana1
16. sep 2016

@monika_k inak tie vydavky Na byt stupaju s poctom najomnikov v byte. Na kazdom rocnom zuctovani pises kolki ludia v byte byvaju a podla toho sa stanovuju platby Na dalsi rok. Taktiez ak sa vacsinou prestravuju u jej mamky Tak ma nizsie vydavky Na jedlo ale aj energie. zas mal by to brat tak akoby sli obaja do podnajmu a ver tomu ze to by boli ine palky

lucinka511
16. sep 2016

@monika_k sama pises.ze sa muz postara a ze sa na to spoliehas i ked mas rezervu a si sebestacna .ale ta istota v pozadi tam je.inak by si pisala kebyze mas partnera kt vsetko deli na polovicu a nepostaral by sa .ze aj z materskej by si musela prispievat aj taki muzi su.ty si natrafila tiz na takeho kt sa o teba vie a postara.A samozrejme je ze ked dvaja ziju tak prispievaju obaja .ale toto co pise autor mi pride uz vypocitavost.

tutu_1
16. sep 2016

@monika_k no tak ako mozes napisat taku hlupost ze ma na neho prepisat polovicu bytu 😕 ? Ale ved ludia napisu aj horsie veci na druhej strane. Treba si len uvedomit a tu to bolo zjavne ze tito dvaja maju diametralne odlisnu situaciu.

taami
16. sep 2016

@monika_k
mal by platit komercny najom tak ako by platil keby mal prenajaty byt s niekym. cize polovicu energii a taktiez 1/2 komercneho najmu, samozrejme stravu, a veci dennej spotreby.
ale este raz...najlepsie by bolo keby si ta kočka mohla precitat tuto diskusiu, lebo vyhlasenia typu, ze aby ho nezneuzivala, atd.. by jej urcite do buducna vela napovedali 🙂

monika_k
16. sep 2016

@tutu_1 podla mna musi mat aj on nejaku istotu... to som tym chcela ukazat.

taami
16. sep 2016

@monika_k
nech si na tu istotu zarobi, nech si aj on zoberie hypo...snad ked to dokaze jedna osamela matka s dietatom, dokaze to aj chlap bez zavazkou...

monika_k
16. sep 2016

@taami ved o tom som pisala aby odkupil od nej polku bytu ak chcu zit spolu

taami
16. sep 2016

@monika_k
nepochopila si ma...pokial nemaju stabilny vztah, co zrejme nemaju, tak ist do spolocneho majetku je cista nerozvaznost...myslela som tym, ze nech si kupi svoju nehnutelnost, nech on ma co ponuknut svojej partnerke...

a este oprava chyby "chlap bez zavazkoV" 🙂

matrin1980
autor
16. sep 2016

@loginexistuje ja sa s partnerkou milujem, sexoval som skorej ked som nemal ziadnu partnerku 😉

jajka257
16. sep 2016

@matrin1980 napisem ti asi to iste , co tu uz bolo. Od zaciatku sme mali spolicne peniaze, ziadne pol na pol. A teraz len blby priklad, akurat sme vecerali.Manzel zjedol 4 kaiserky, ja jednu, nasa mala jednu. Nehovorim o prilohe, pomazanka bola plna velka misa, uz nie je. Ako chces v tomto pripade pocitat pol na pol. Za mna? Plat komplet stravu a este aj nieco navyse. A zneuzivat ta nemoze. Ako? Ak ju milujes, nie je, co riesit😀

lubkavargova1
16. sep 2016

Co je na tom nefer ze polovku platit? Tak nech si hypo plati sama, ale ostatne polovka...ved jej telku budes tiez pozerat ci svoju??? Voda, elektrika, plyn...atd...

No, mne keby take povedal chlap tak blika dalsia kontrolka...sorry...u mna skoncil ako prizivnik a ziadna laska nebeska...

svetluska82
16. sep 2016

@matrin1980 ak ju ozaj milujes nezistnou laskou a mas vacsi prijem ako ona, tak by som na tvojom mieste platila cely najom a cast stravy( 1x tyzdenne vacsi nakup napr.)
Ak mate vztah polozeny skor na stranke rozumovej tak platte na polovicu vsetko okrem hypo, ak si chce partnerka hypo platit sama.
Inak ja zijem s manzelom a mojim synom a ked sme mali krizu a riesili financie muz mi hned povedal ze seky za byt a pod budeme platit systemom on 1/3 a ja 2/3 kedze mam syna. Hned som ho z toho omylu vyviedla,ze to proste tak nebude.

jajka257
16. sep 2016

@lubkavargova1 ved samozrejme, kontrolka na cele a jeho kufor pred dvere. Ked som bola po VS, byvala som v podnajme, myslela som si, ze s kamaratkami. Tiez sme platili spolocne na tretiny. Ale.....ja som toho zacala mat po roku plne zuby. Ranajky som si kupovala po ceste do prace, obedy som mala v praci, vecere som nejedla, sem tam jogurt. Takze som jedla len vikendy, ale platila som vsetko. Moj pohar trpezlivosti pretiekol, ked som bola tyzden v skole v prirode a po navrate na cakal na stole blok, za cely tyzden so sumou, ktoru som mala zaplatit. Do tyzdna som tam uz nebyvala. Toto mi vzdy zarezonuje, ked pocujem, ze pol na pol😀😀😀
@matrin1980 este jedna vec, videla som na vlastne oci ako funguje pol na pol. Dvaja vzali blocik a zacali pocitat polozku po polozke, co je cie. No mna by v takomto vztahu nikto neudrzal.

loginexistuje
16. sep 2016

@matrin1980 no mne to pride tak ze chces zo vztahu len vyhody a nie povinnosti a zodpovednost ...

ona plati hypoteku

naklady na najomne a energie by ste mali platit napoly
stravu a domacnost by si mal platit ty mne to pride fer a uplne cestne a nikto nikoho nevyuziva ...

lubkavargova1
16. sep 2016

@jajka257 no tak toto je extrem...fuuuha....ale uznaj, pokial s niekym byvam spolu tak musi znasat urcite naklady.

svetluska82
16. sep 2016

@jajka257 mne tam chyba prvotna zalubenost a ruzove okuliare. Pre mna to riesia moc racionalne

lubkavargova1
16. sep 2016

a ja by som pekne krasne pocas prveho roku pisala zosit kde by som pocitala vydavky/prijmy a potom to cele prehodnotila.....mna naucil moj tatino a dodnes fungujem v domacnosti na tomto principe. Podla toho viem, kde-co-kolko...viem, ze to neznie moc romanticky, ale tlaciaren na bankovky este nemam...tazko sa zhana 😎

matrin1980
autor
16. sep 2016

@taami hypo mi netreba brat mimochodom 😉

matrin1980
autor
16. sep 2016

@lubkavargova1 konecne dobry nazor 😉

meluela
16. sep 2016

brr, takemu chlapovi by som ani neodpovedala v autobuse, nieto si to este pustit do bytu ☹ to sa vlastne boji ze prerobi par stovak na strave ak sa s nou nahodou rozide? ubohe

matrin1980
autor
16. sep 2016

@jajka257 to mozme potom riesit ze ja nepotrebujem nechty mesacne robit a podobne zenske veci,

matrin1980
autor
16. sep 2016

@meluela ako aby chlap tahal celu dmacnost je tiez blbost ci? zenska logika je taka,,v den vyplaty urobit stojku vyprazdnit vrecka a to bude najlepsie 😀

WELL DONE

jajka257
16. sep 2016

@lubkavargova1 my s muzom sme mali po dvoch mesiacoch spolocnu kasu. A moje byvale spolubyvajuce uz ani nestretavam.😀😀😀 Ako to bola velmi zaujimava situacia.😀😀😀 Ale tak skusili😀😀😀

jajka257
16. sep 2016

@matrin1980 ved prave, ak ste par, a planujete spolu ostat, tak treba sa dohodnut. Ak mas pocit, ze ta chce vyuzit, potom chod radsej prec. A este nieco, ty budes tiez varit, prat, upratovat, zehlit, umyvat riad, umyvat okna atd? Alebo ona bude robit vsetko? Ak ona, tak treba zaplatit aj pracu😀😀

meluela
16. sep 2016

@matrin1980 poriadny chlap sa neboji manzelstva a ked sa pre neho rozhodne, tak kazdy z manzelov prispeva do RODINY platenou a neplatenou pracou podla momentalnych moznosti a zivotnej fazy. Takze napr. manzelke starajucej sa o babatko nevycita ze neprinasa prave peniaze alebo sa pripadne vymenia ak im to bude vyhovovat viac. Aj neskor bude mat ta zena vzdy o nieco nizsi plat ak bola ona ta co ostala nejaky cas doma, zatial co uz mohol v praci napredovat. Take podivne vztahy aby si zena pomaly 10 rokov setrila aby si mohla "dovolit" ist na matersku so spolocnym dietatom, lebo maju akoze oddelene rozpocty a chlap jej da ledva na prasok do pracky, to je smutne. Samozrejme ine je to za zaciatku vztahu, ale ked to s tou zenou myslis vazne, je na case zmenit pristup.

jajka257
16. sep 2016

@matrin1980 inac ta stojka je na figu😀😀😀 peniaze mas na ucte😀😀😀 my mame jeden. A financie su moja zalezitost. A este jedna vec, muz chodi ku kaderbicke cca kazde tri tyzdne, ja raz za tri mesiace. Moj sa venuje hudbe a PC, kazdu chvilu kupujeme nieco, co on potrebuje, tak ja mozem nieco ine.