icon

Rozdelenie financií v partnerskom živote

matrin1980
16. sep 2016

ahojte
mal by som otazku ako to riesite ked byvate s partnerkou/partnerom vjednej domacnosti?partnerka ma vlastny byt po dlhsom case sme sa zhodli ze sa nastahujem k nej,a jej dcere. hypo si chce sama platit, ako riesite ostatne fiancie,najom,nakupy a veci podobne,,,sama to mala ltt to jest hypo platila sama ale najom jej platila mamina,ostatne vydaja zvladala + dost sa prestravovala u maminy, pytal som sa jej ako to chce riesit ale nedospeli sme k ziadnemu zaveru,,tak ako by ste to riesili. Dakujem za radu

lucinka511
17. sep 2016

@matrin1980 nedockal si sa rady?skor ti nik nenapisal.to co si chcel citat ale prevazna vatsina nerozmysla tak vypocitavo a lakomo ako ty.a vraj ju milujes.no noe az natolko inak by si par eur neriel.ty si teda lakom

matrin1980
autor
17. sep 2016

@lucinka511 jasne poznas ma urcite tak som lakom a vypocitavy 😀 😀 😀

esther03
17. sep 2016

@matrin1980 posudzuju ta podla toho co si o sebe napisal, nie podla toho ci ta poznaju, si vo fore, nie doma v obyvacke...Nevies konstruktivne debatovat ani s cudzimi zenami na fore a doma to asi nebude o nic lepsie...

matrin1980
autor
17. sep 2016

@esther03 pytal som sa ako to niekto riesi v domacnosti,,,a bud som dostal odpoved zvazku manzelskeho alebo asi od frustrovanych zien 😀
a opat , asi ma ty poznas dost dobre
cakal som nieco ze muz plati to,to,to,zena to to to, nic viac nic menej 😉

jamika27
17. sep 2016

@matrin1980 ahoj nečítala som celú diskusiu, ale zaujala ma. Pozri, sám vieš v akej je situácii, tak by si jej mal pomôcť viac (platiť viac stravy nielen polovicu a viac z ostatných položiek okrem hypo). Si chlap mal by si sa starať viac v rámci normy teda. Asi ti to nevie partnerka tak na rovinu povedať, chce aby si sa dovtípil sám. Čo sa chceš dohadovať keď na to nemá? Však ak to s ňou myslíš vážne, nemôžeš sa pozerať na každý cent. To sa nedá :( však časom sa vezmete a poriešite si niečo vlastné, keď uvidí že sa podielaš normálne. A hlavne ... sťahuješ sa do hotového bytu bez problémov,

Alebo máš ďalšiu možnosť keď máš pochyby - ostaň si vo svojom a stretávajte sa iba. Plať si svoje. Lebo sa nedá žiť tak, že budeš počítať v jej byte svoju spotrebu a to si platiť.... Toť môj názor ;)

sissy27
17. sep 2016

@matrin1980 ty si chcel čítať, že je úplne dostačujúce, ak si zaplatíš svoju časť výdavkov... Nestalo sa, tak sme všetky zlatokopky, no 😀
Lenže partnerstvo nie je o tom, že "moje - tvoje", partnerstvo je o "naše, my"... Ale ako som písala predtým - akokoľvek si to nastavíte, tak to musí v prvom rade vyhovovať vám dvom, ak sa jeden cíti nekomfortne vo vzťahu, tak treba ísť každý svojou cestou... Ja som trošku staromódna, ja by som od spolužitia očakávala vzájomnú pomoc, teraz potiahneš ty, neskôr ona, podľa situácie, takže takého ako ty by som si domov neťahala 🙂 a ona ti pomoc ponúka vo forme strechy nad hlavou, zázemia...

monika_k
17. sep 2016

@matrin1980 tu ti na poziadanie vyhotovia komplex psychologicky posudok.... nie, robim si srandu 😀 sadni doma s parnerkou a ries to s nou .... nikto nevie jej nazor, jej navrhy. Tak to bude lepsie, nikto z nas nepozna vase pomery a vas vztah

jamika27
17. sep 2016

@matrin1980 a ešte teda u nás to bolo tak, že ja som mala byt. Priateľ sa ku mne nasťahoval (vychádzala som len tak tak) Po nasťahovaní som platila hypo a nájom. A on všetko ostatné, stravu opravy, všetko čo s tým súviselo. Platil večere, výjazdy, dovolenky. Ako stalo sa že som sem tam niečo aj ja, ale vo väčšine on a vychádzalo to, že on niekedy poplatí viac ako ja. A teraz? byt som predala a postavili sme si svoj dom (sme už manželia).

a hlavne ... možno to je klišé ... ale žena sa stará o domácnosť a nikto jej to nezaplatí, varí, perie, žehlí, udržiava ... (viem niečo robia aj chlapi) ale žena robí postatu domácnosti a nebude si napríklad pýtať od teba výplatu za vyžehlenie. Vo vzťahu je všetko o vzájomnej pomoci (nielen tej finančnej)

ajana1
17. sep 2016

@matrin1980 rad si dostal ax az ale ty mas asi selektivne citanie a chapanie. V podstate vacsina ti radila aby ste sa porozpravali o tom ako chcete fungovat a vyriesili financie este predtym ako zacnete spolu byvat. A ak si co i Len trochu schopny tak verim tomu ze si zas najdes aspon taku dobru pracu ak Nie aj lepsiu. Ved len blbec by isiel do horsieho.

lucinka511
17. sep 2016

@matrin1980 ale prosim ta.si.

sissy27
17. sep 2016

@matrin1980 v podnájme ti nerobilo problém platiť cudziemu človeku za to, že ti poskytol životný priestor, za opotrebenie zariadenia, za užívanie vybavenia... Ale od partnerky očakávaš, že ti toto poskytne automaticky zdarma...

sense
17. sep 2016

@matrin1980 nuz tak ti to napisem este raz kym sme neboli manzelia, chlap platil najom, koncesionarske poplatky, ja som platila stravu, elektriku, poistku za byt, a internet, co ostalo do vysky najmu som odkladala na nepredvidane vydavky a tak to mame doteraz uz ako manzelia, len ja platim este teraz skolku malej a zdravotne pistenie malej ... vychadza to financne na rovnako , co sa tyka domacnosti tak upratuje ten kto ma viac casu, zvycajne moj muz spravi vsetko okrem zehlenia

takto to vyhovuje nam obom a hoci sme uz manzelia spolocny ucet nezvazujeme ale nie je problem ked zaplati jeden alebo druhy viac, o vacsich vydavkoch rozhodujeme spolocne... a tiez viem ze pre vela zien tuto na mk je takyto sposob nepripustny ale to je mne suma fuk kedze ja s tym problem nemam a mozno je to aj tym ze som financne nezavisla od manzela od zaciatku nasho vztahu aj pocas materskej a nemusela som zit s uspor

matrin1980
autor
17. sep 2016

@monika_k ved hej hej to,,,aspon som sa pobavil na niektorych komentaroch 😉
@sissy27 nie cakal som ze mi napises ze mam sediet ,nepohnut ani prstom, mat sluzku a ked ze domacnost je z troch clenou tak to vsetko delit 3mi 😀 , este raz aj pre teba,,,pytal som sa ako to riesite v domacnosti,ale +- odpovede som sa nedockal od teba,
@jamika27 ako mali sme nejake riesenia ,len sme chceli vediet ako to riesia v partnerskom zvazku nie manzelskom, z celych 6 stran napisali asi 4 ci 5 zien riesenia nic viac, to je dost ubohe 😒

matrin1980
autor
17. sep 2016

@sense konecne nejaka normalna odpoved 😉 dakujem

ajana1
17. sep 2016

@matrin1980 a ked si cakal taketo reakcie tak preco si rovno nepisal Na nejake chlapske forum aby ti pohladkali ego? Len aby size nebol prekvapeny reakciami lebo kazdy normalny chlap ktory je schopny sa postarat o svoju rodinu by ta vysmial

puklica13
17. sep 2016

@matrin1980 preco sa hned urazas..konstruktivny rozhovor nic?
Stale si mi neodpovedal preco chces u nej byvat zadarmo..
Lebo energie nie su najom..ved keby si byval kdekolvek inde tak platis najom a energie..to ti je tak zatazko dat jej co ja viem 100-150€ ako najom..iste ak by sa daco stalo ty odides z toho bytu lebo nie je tvoj...ale zadarmo niekde byvat tiez nie je riesenie
Velky nakup robim napriklad ja tak raz za 2tyzdne...narvem mrazak, kupim cistiacu drogeriu...maly nakup spociva v cerstvom pecive a sunke...cca obden...ale kazdy to ma inak

jamika27
17. sep 2016

@matrin1980 tak vieš si na fóre a zaujímavá téma a každá má svoju zaručenú pravdu. Ale každý sme iný a každý vzťah je iný. Ako na jednej strane ťa chápem, že si možno nechávaš istotu, ale na druhej strane sa viem vžiť aj do situácie tvojej partnerky. Vašu situáciu poznám len zbežne podľa tvojho opisu, ale na rovinu ti poviem, že sa to nedá takto presne rozdeľovať a ak vychádza len tak tak, tak od teba bude vhodné (ak ju máš rád a myslíš to úprimne) sa podieľať trochu vo väčšej miere na rodinnom rozpočte. Partnerke to bude imponovať a určite neskôr do budúcna inak poriešite celkové fungovanie chodu domácnosti aj čo sa majetkových pomerov týka.

matrin1980
autor
17. sep 2016

@sissy27 no z tvojho postoju to vidim,ze mam platit vsetko + davat este jej nejake vreckove 😀
treba citat,pisal som niekde ze vsetko chcem zadarmo? ak ano ukaz kde. lebo jeden z nas ma problem s citanim a spracovanim pisomneho textu 😀

sense
17. sep 2016

@matrin1980 nuz uz som to raz pisala ale ako uz niekto napisal mas selsktivne citanie resp necitas vsdetko co ti kto pise....ale dolezite je musi to vyhovovat tebe a tvojej priatelke...moj muz nechcel na zaciatku spolocneho byvania,to sme neboli manzelia spolocny ucet, lebo mal vztah resp manzelstvo kde odovzdaval celu vyplatu a ked siel na fusku aby zene kupil darcek tak este bol s prepacenim za chuja ze okrada rodinu a nechava si peniaze bokom.... mne to bolo v podstate jedno vtedy kedze ja som taky vztah nemala a v tej dobe sme zarabali rovnako...a kedze ja som sa pristahovala do regionu kde byva on a zanechala som staru pracu, tak novou pracou som si vyrazne polepsila...a s odstupom casu resp odkedy mam dieta uz nad spolocnym uctom ani neuvazujem hoci uz bola taka tema z jeho strany ale to jej uz mimo tuto temu

matrin1980
autor
17. sep 2016

@puklica13 ukaz mi kde som napisal ze chcem byvat zadarmo? jeden z nas nevie citat 😉
a k druhej casti odpovede vdaka 😉

svetluska82
17. sep 2016

@matrin1980 my napr. mame oddelene ucty, ja mam dieta z pred. vztahu a spociatku muz skusal vsetko delit na tretiny, chcel aby som platila2/3 vsetkeho. Nakolko som s tym nesuhlasila, tak sme fungovali na spolocnom ucte chvilku, ale nie v kazdom vztahu to ide, ked som vyberala peniaze volal do sekundy a patricne ma zdrbal naco zas vyberam . Tak som ucty oddelila,ale nakolko zarabam viac a muz ma len polovicny uvazok platime ja hypo on seky za byt(najom), ja net, on kablovku a elektrika nam visela vo vzduchu, tak som nam nasla brigadu roznasame letaky a akurat to pokryje elektriku. Vacsie nakupy ja- raz za tyzden nabehnem do obchodu a kupime co treba-mineralky, pecivo, sunka, jogurty,ovocie...Vacsi nakup je cca okolo 30e. Mensie nakupy plati moj muz cize skoci do potravin ked nieco pochyba a kupi. Obcas sa stane ze mu to vyskoci aj na 20e. Vylety prevazne platim ja, ale da sa dohodnut, ze napr. ja platim lanovku on naftu. V lete zaplatil dovolenku on z uspor, som ho poprosila, zas na dovolenke som hradila prevazne ja. Naftu kupuje on, kedze cestuje castejsie do prace, ale napr. v lete som brala ja lebo sme chodili velmi casto na vylety. syna financujem prevazne ja, ajked v sept. bol s nim on nakupit zosity a pod. Je velmi tazke rozdelit presne vsetko na polovicu. Svokra tiez deli vsetko so svokrom na polovicu a oni si fakt ze aj centy na rozky vracaju. Napr, dnes ma svokra oslavu a celu si ju musi financovat. Podla mna spolocny ucet je super, pokial su partneri ok s tym ze raz za cas si zena vytiahne dvacku na nechty a muz na fitko. Ak to nik iny nezneuziva. A zas obdivujem ta, ze si nechal dobru pracu a siel byvat k priatelke. NIKdy by som pracu nenechala a sla do neznama. a najma ak priatelka je na tom financne nie moc dobre.

jamika27
17. sep 2016

@sense tak tak, ani my nemáme spoločný účet (toho kto má neodsudujem). Dôležité je, že zhruba vieme jeden o druhom príjmy/výdvaky.

sasa1983
17. sep 2016

Podla mna by bolo najlepsie,keby ste si sadli s kockou a dohodli sa. Nasledne bud s tym budete obaja suhlasit a teda to bude akceptovatelne, bez ohladu na nazor nezucastnenych stran, alebo sa nedohodnete a v dakom z vas to bude vriet, az sa to vyriesi samo. Ja mam napr.manzelstvo, nad ktorym viaceri krutia hlavou, ale ja som s manzelom ok a vyhovuje nam to. Okrem toho, vzdy jeden robi viac kompromisy, nechapem naco sa to riesi tu. Drzim palce. Ale rataj s tym, ze je mozne, ze by prave toto bol kamen urazu vo vasom vztahu. Niekedy sa 2ja ludia nedohodnu

matrin1980
autor
17. sep 2016

@svetluska82 konecne nieco k teme a zo zivota ako kto funguje Dakujem 😉

tutu_1
17. sep 2016

Zeny normalna odpoved je ta ktora hra na strunu autorovi 😀 ostatne su nenormalne... To to je skutocne zrely pohlad na svet. Poznam takeho chlapa, dokonca je to velmi vzdelany clovek, nazory ma velmi podobne, jeho partnerke sa smeju, ze si od neho nechava skakat po hlave. Zaraba nadstandardne, ale taha vacsinu ona. Ked ho vidim vzdy sa drzim stola, aby som mu nieco nehodila do hlavy. Najlepsie by bolo kebyze to fesak necha precitat partnerke, nech to chuda vie do coho chce skocit.

sissy27
17. sep 2016

@matrin1980 je úplne jedno, ako to má kto nastavené v iných domácnostiach - aj tak má každý iné podmienky, sotva nájdeš niekoho, kto je na tom presne tak isto ako vy dvaja...
Fakt je že ona má byt a ty holú prdel, chceš prísť na hotové a zadarmo... Rozhodne sa ti to oplatí viac ako podnájom, to máš určite spočítané, ale aký prínos to má mať pre ňu, to sa tu nikde nespomína... A viackrát tu padla otázka aký bol jej návrh?
Každopádne ak sa neviete dohodnúť a stále sa jeden z vás cíti znevýhodnený, tak bude asi lepšie ostať každý tam kde je teraz...

esther03
17. sep 2016

@matrin1980 tak ked tak potrebujes velmi priklady zo zivota (nechapem, lebo kazdy par je iny osobnostne, financne....) tak u nas je to tak, ze mame oddelene ucty a muz plati ovela väcsiu cast nakladov ako ja (ma momentalne vyssi prijem ako ja), ja sa zas viac podielam na starostlivosti o dieta, pretoze ak by som to od neho vyzadovala klesol by s prijmom (co on nechce, lebo je zastancom, ze chlap sa ma o rodinu vediet postarat) a vzhladom na specialnost starostlivosti o nase dieta by to nebolo to, co ma byt kedze muz nema "pedagogicke citenie" 😀 Nikdy nedokazes rozdelit vydavky presne na polovicu, tak aby to bolo uplne fer. V podstate z tvojho popisu sa ani nechces na to pozerat ferovo, lebo inak by si prihliadal na jej prijem, opotrebovanie zariadenia, to, ze ma dieta, to, ze cast stravy taha aj jej mama atd. Toto vsetko treba zohladnit v tom "fer pohlade".

hubinka17
17. sep 2016

@matrin1980 ked som si ja s mojim zacala vlastnila som dom a auto, on sa nastahoval mal dve pozicky a auto.... A od zaciatku vztahu sme dali vsetky peniaze dokopy a rozdelili kde bolo treba, nikdy sme neriesili kto viac zarobi a kto viac minie. To asi preto ze sa lubime a berieme to tak ze co je moje je aj tvoje. Este napisem ze mame momentalne iba jeden bankovy ucet.
Ale aj keby sme mali 2 a z jeho uctu by isla elektrika, voda...atd a z mojho plyn, potraviny....tak zostatok by bol NÁŠ.

Pre mna je to divne ked si partneri vsetko uctuju na polovicu presne do centa....to je vypocitavost.

@matrin1980

puklica13
17. sep 2016

@matrin1980 ved ty sam...v prvom prispevku..ze chces platit pol energie a pol strava...o najme nic

liaka
17. sep 2016

@matrin1980 a co je zle natom, co navrhuje sissy. Ved si nechaj nejake vreckovke podla platu napr. 150€ a ostatne davaj priatelke ktoru milujes. Date peniaze dokopy, natankujete benzin, poplatite, daco date do obalky na setrenie, odlozite na vylet, potraviny....