Rozpočet pre dvoch
Ahojte chcela by som sa spýtať koľko mesačne máte na stravu teda koľko miniete ako dvoj alebo trojčlenná rodina. Chcela by som niečo ušetriť lebo sa mi zdá že míňam vela.. len neviem kde začať.. ďakujem 🙂
@lili_mia Nie, nemáme žiadne poistenie, nakoľko s tým máme skúsenosti a nie práve najlepšie.
@lilly07 Všetko musíme kupovať. Vždy si povieme, čo je nevyhnutné kúpiť a ostatné, ako napr. mydlo na ruky, cestoviny či múka do foroty, najmä ak je akcia, tak toto si píšeme na papierik, ktorý je zavesený na nástenke. Máme prehľad, čo je potrebné kúpiť a keď to je doma, vyškrtneme to. 🙂
@maznacik007 Za prvé, sme 3 dospelí ľudia, tzn. odpadajú nám "povinnosti" kupovať a zabezpečiť dieťa. Kto chce, dá sa v pohode prežiť a nájsť si inú zábavu, ako ísť na kávu či do reštiky. 😉 Za druhé, už som trochu starší ako Vy, nemáme inú možnosť, nakoľko manželka je na dôchodku (onkologická pacientka), ja som na polovičnom invalidnom dôchodku (po 2 operáciách chrbtice) a som nezamestnaný a dcéra je vyštudovaná a tak isto si nemôže nájsť prácu. Tak mi poraďte, čo by ste potom robili Vy? Nikto z nás sa nesťažuje na nedostatok. Máme plnú chladničku ovocia a zeleniny, mäso kupujeme najčastejšie kuracie a bravčové, máme jogurty, syry... Varíme slovenskú kuchyňu, nič nevyhadzujeme. Ako príklad:Kúpili sme kura a urobili sme z toho výdatnú kuraciu polievku, tak ako sa patrí. Kura sme obrali a namiesto toho, aby sme ho zjedli len tak, alebo ho dali do polievky, manželka s dcérou urobili na ďalší deň z toho vynikajúcu sviečkovú. Prsty som si oblizoval, aká bola dobrá. Za tretie, varíme na 2-3 dni a nikto nevymŕdza ústami, že to jesť nebude. Možno sa 6€ zdá málo, ale keď si presne rozvrhnete, čo budete variť a urobíte týždenný nákup (odporúčam Lidl) tak v tom naozaj nevidím problém. 🙂
@lili_mia Čo sa týka rezervy, moja manželka čaruje zo vzduchu. Keď sa niečo stane, a je potrebné niečo zaplatiť, tak manželka vytiahne šrajtoflu a ja nechápem, ako to robí, ale nikdy sa nestalo, žeby mi povedala, nemáme alebo nedám. Nie je to tak dávno. Potrebovali sme zaplatiť 1100€ na auto. Manželka mi bez slova podala peniaze a povedala, nestaraj sa, odložila som. 😀 Milujem ju zato. Ja som jej presný opak. Minul by som aj to, čo ešte nemám. 😀 Okrem tých 50€ dokáže odložiť viac, ak niečo zostane z týždňa, šup a už to nie je, je to odložené. Drogéria, oblečenie, lieky... dokonca aj moje cigarety sú v rozpočte na stravu. Ak to zoberiem súhrnne, na drogériu minieme 5€ na mesiac, na cigarety cca 40€ (teraz som obmedzil fajčenie, takže je to menej - aspoň robím niečo pre svoje zdravie 😉 ) a ostatné ide na stravu. Oblečenie si človek nekupuje každý mesiac a ak sa aj stane, že je nevyhnutné ísť niekomu niečo kúpiť, tak sa to ide kúpiť.
@mima4 Možno Vy potrebujete napr. reštiku nato, aby ste sa zabavili. Samozrejme, keď ideme na nejaký výlet, ideme aj do reštiky, ale vyberáme si reštiku, kde za 3 porcie zaplatíme v priemere 20-30€. Pre nás je dôležité, že sme spolu ako rodina. Dcéra má 28 rokov, žije s nami, všade s nami chodí. Viackrát som jej povedal, že s nami ísť nebude, ale ona ma odbila tým, že keď si založí rodinu, potom už s nami chodiť nebude a musí si nás užiť, kým sme živý. Takže pre niekoho živorenie, pre nás je na 1 mieste vzájomná láska a to, že sme spolu. Niekto kto má vyšší príjem si nevie predstaviť, že by "živoril". Ja som zarábal slušné peniaze a žili sme rovnako. Takže v našom prípade nejde o živorenie, ale o to, že máme všetko čo potrebujeme a to, čo je naviac si odložíme. Koľko ľudí na Slovensku žije ešte z nižších príjmov? Koľko slobodných mamičiek musí vyžiť iba z materskej? Každý má nejaké problémy, svoje trápenia a musí sa s tým vysporiadať. Budem sa opakovať. Ak niečo potrebujeme, tak to máme. Netrpíme hladom, nechodíme bosí ani nahí, a nato, aby sme si povedali, že si užívame život nepotrebujeme drahé reštaurácie, značkové oblečenie... My sa vieme potešiť z maličkostí. Ak by som sa mal vrátiť k téme... Všetky potraviny, ktoré človek kúpi, aj tak skončí nakoniec v ... 😀 a je jedno, či to mlieko malo značku takú a stálo toľko. 😉
@greg22 Za 3 porcie 20-30€??? Nie je tam preklep? Ked denné menu stojí 4€ a je v tom aj polievka, aj hlavné jedlo? Dajme tomu plus čaj do 1,50 max, podľa toho v akej reštike. A to som zaokrúhľovala tie ceny, niekde je denné menu aj za 3,20€. Čiže do tých 15€ by ste sa mali vojsť, treba si pozisťovať info o cenách v danej oblasti, stačí napísať tu na koníku a baby poradia, kde chodia jedávať.
my sme 3clenna rodina,na zaciatku mesiaca vzdy nakupime maso a tak uz len potraviny,cca 35 eur tyzdene,niekedy ani tolko nie
ja si myslím, že tieto porovnávania sú zbytočne, pretože každý má iný príjem, každý nezje rovnako a rovnaké veci, rovnakej ceny a pod.
ja napr. v lete som ,,zabezpečená" naši maju záhradu - ovocie a zelenina, k tomu sa hodí kuracina alebo ryby, alebo kupim 20 dkg šunky a jednu konzervu kukurice a spravim baklažan a mám obed a večeru pre 2 za max 2 e
ten kto si musí kupiť baklažán toho to vyjde drahšie - takže tieto prieskumy nemaju podla mna žiadnu objektivitu 🙂
taktiež oblečko a kozmetika - ja nakupim v tescu, ty na bazáre a xy v sekáči alebo naopak u Tommyho H., kozmetika detto - je rozdiel dmka a vichy - hovorime o cenach nie kvalite lebo dmka má kvalitné veci za pár šupov a vichy je tiež kvalitna ale o vela drahšia
ja hospodárim tak - ked je dobrá výplata/odmety - tak si doprajeme ale v prvom rade odložím na horšie časy, ked je zle :D tak sa uskromníme s pocitom že keby bolo ešte horšie tak nečo máme 😉
@lili_mia Nie je tam preklep. Nikdy si nedávame denné menu, pretože nechceme už nikdy zažiť preslov manželky 🙂 Každý si dá to, načo má chuť, tzn. mäso, zemiaky, hranolky, dcéra si dala aj lososa... Naozaj záleží na tom, čo ponúkajú. Nakoľko sme z BA, tak chodievame mimo BA na výlety - farmy, ranče, hrady, zámky, ale aj jarmoky. Ak sme od rána vonku, tak si povieme, či chceme ísť do reštiky alebo si kúpime v Lidli bagetu 😀 Bežne nechodíme do reštiky, príde nám to zbytočnosť, tak isto ako aj pizza, radšej ju dcéra alebo manželka spraví doma a je určite lepšia, ako tá z obchodu alebo pizzerie. Jediná výnimka bola, keď mala dcéra promócie, tak sme si išli sadnúť do Euroveii a tam sme platili vyše 70€, ale stálo to zato 🙂
@koralinka tiež si myslím že takéto prirovnania sú zbytočné a hlavne preto že každý je zvyknutý na iný štandart ... čo pre niekoho môže byť živorením pre druhého to tak vôbec nemusí byť
.... ale ja som tiež rozmýšlala že by nebolo zlé aby sme si spravili súhrn výdavkov a príjmov aspon tak pre prehlad len kto by sa tomu venoval 😀 nie sme s mm nejako zodpovedný aby sme to riešili všetky peniaze máme spoločné na účte raz vytiahnem ja raz on raz nakupuje on raz ja takže ked mám pravdu povedat netusím ale ze absolutne kolko dávame mesacne za stravu ci to je 100 či 500 fakt neviem
včasoch núdze som (2dosp+2deti) dokázala stiahnuť rozpočet na 40E týždenne 🙂
@greg22 nepotrebujete restauracie, znackove oblecenie, kvalitnu stravu, dokonca ani prostriedky osobnej hygieny ( za 5 eur mesacne sa neda kupit zakladne potreby pre 3 dospelych ludi), ale dat 40 eur na cigarety nie je problem 😕 . Nuz, mate teda divne priority, urcite by som tu nehrala ludom na city, aki ste skromni a ze hlavne ze mate lasku a jeden druheho. Dcera ma 28, nema pracu, cize zije z vasich penazi, byva vo vasom byte, chodi s vami vsade za vase peniaze....vraj si vas chce uzit 😕, no, ja by som to tak nenazvala, ale tak nebudem vam brat vas pohlad. Rodicia na dochodku, dokonca invalidnom, s rozpoctom 6 eur na den... mne ako dcere by to teda nedalo, brat z toho mala, co mate. Je predsa rozdiel zivit 2 ludi a 3. Takze je to o roznom pohlade na vec 😉. Ja to u vas az tak idylicky nevidim, ale to som ja. A vopred sa ospravedlnujem, ak som sa vas nejak dotkla, nebol to moj zamer.
u nas strava kolise, od 200-400 mesacne (su veci, ktore kupujeme narazovo 2-3x do roka), ked je nieco v dobrej cene, tak spravim zasoby do mrazaku ako skrecok - zelenina, ovocie, maso, mrazene vyrobky, obcas nejaky polotovar. V podstate keby nastal stav nudze, tak dokazeme fungovat z cca 10 euro tyzdenne.
@mima4 skus si do vydavkov zapocitat aj obedy v praci, to je tiez jedlo ;) Inak sa hospodari, ked pocitas len nejake ranajky a chlebik s niecim na veceru a obedy ignorujes ako ked musis varit pre 2-3 ludi kazdy den vsetky chody.
@greg22 nuz ak to vam vyhovuje tak ok ... len nechapem ste z BA preco dcera uz davno nesedi niekde napr v tescu na pokladni, ci niekde inde a nebrigaduje aspon.... ale tak to je vasa vec ze ju takto zivite .... mne by toto nevyhovovalo ..... ani ako dcere a ani ako rodicovi ...
tiez viem co je nudza zacinali sme s manzelom z nicoho .... vsetko sme si odmakali .... a makame stale ... a ano aj ja som mala velmi nizky rozpocet aj dvojmesacne dieta k tomu ale tak proste som musela zacat doucovat .... do noci VS matiku, brigady, a tak ... inak sa nedalo ... este ze som aspon kojila vtedy .... ale ked musis tak musis ...
@8domcatko888 my sme 3ja (2ja dospeli a 4rocne dieta). A minieme mesacne (strava a drogeria) cca 400e.
Tiez sa mi to zda vela.ale neviem co nekupit.
@svetluska82 ja varim takmer kazdy den,aj som skusala tie tyzdenne plany ale potom v dany den sme mali chut na daco ine a tak som to vzdala. Aj my minuly vikend nakup a 130e... Boli tam aj pracie prasky ale aj tak...
Ja sa snazim vzdy ked je akcia tak kupit aj take co akurat nepotrebujem ale vydrzi to (muka,cukor,maso do mrazaku) ale aj tak stale nieco chyba..
@greg22 nechcem rypat ani nic podobne,ale 28rocna dcera na vasom krku zavesena to mi pride ako vypocitavost a nie laska k rodicom. Ja mam 31 a neviem si predstavit ze zijem s rodicmi a vsade s nimi chodim.a to mame pekny vztah (aj na dovolenku sme sli spolu,ale odtial potial). A aj ked je studovana by uz daco mohla robit-mozno rube vysoko pri hladani roboty.
nám sa tiež zdalo, že akosi viac míňame, tak sme si zaviedli zošit s názvom "rodinný rozpočet".. sme 2 dospelý jedno polročné dieťa..píšeme príjmy, výdavky, ktoré rozmieňame na drobné.. niečo ako píše vyššie greg22.. na jednej strane mám rozdelené príjmy/výdavky vo všeobecnosti zhrnuté /tie na konci mesiaca spočítam a srpavím rozdiely, kde sa koľko minulo a dokopy/, na druhej sú denné výdavky, ktoré sú rozdelené podľa "druhu" - strava, hygiena, účty, neočakávané výdavky, nájom atď.. na začiatok sme si však s partnerom určili do akej sumy by sme sa mohli dostať v každej položke tak, aby sme to nepocitľovali napr. na "prázdnej chladničke".. začala som si viesť i tzv. "dennú kuchárku", takže viem, čo kedy kúpim, čo mám v chladničke.. neveríte, ale čo sme si napr. na stravu určili asi 150e /mäso kupujeme minimálne, pretože máme od rodičov/, priemerne to vychádza.. niekedy samozrejme viac - na vianoce, sviatky, oslavy.. ale inokedy i o 50e menej 🙂 takže sa to vyrovnáva 🙂 je to super, pretože nikdy sme nevedeli, kde sa nám peniažky kotúľajú, teraz sa stačí pozrieť do naších denných výdavkov a je v tom jasno 🙂
no po prečítaní tých všetkých príspevkov normálne rozmýšľam či napísať. Ako som prišla o prácu a plánujeme rodinu, začala som meniť výdavky. Doteraz sme obaja s manželom robili, ale stavali sme dom, takže kolotoč dookola kde už vám sily dochádzajú, lebo výdavky sú katastrofálne. Keď cez víkend musíte navariť aj pre 10 chlapov na stavbu a pre domácich ostáva čo chladnička dala. 😀 Teraz čakáme bábo a tak si doprajem rôzne maškrty čo som fakt kedysi nemusela.
Naše mesačné výdavky keď odrátam poplatky, hypotéku, elektriku,auto, cca 400€ a z toho žijeme my dvaja a naši dvaja veľký psi. Tiež sa snažím variť, na nákup chodím 1x za týždeň. Ale fakt všetko je neuveriteľne drahé. Keď jeden mesiac niečo z toho ušetrím, zasa treba zaplatiť poistku, lieky, niečo odíde na aute,prášky na pranie, smeti, dane a pod.
Len by som rada upozornila že riešime problém domcatka, nie grega. Každý žijeme svoj život najlepšie ako vieme, nie je zmyslom tejto diskusie súdiť ale pomôcť 🙂
@8domcatko888 ešte ma napadlo, keď chceš skresať výdavky, skús obálkový systém a robiť si prehľad koľko na čo míňate, nám to pomohlo znížiť výdavky takmer o stovku mesačne.
@hori My ju robíme trochu inak. Opýtal som sa presný postup manželky, lebo ja nevarím 🙂 Takže: na osmaženú cibuľku pridať kuracie mäso, soľ, korenie a podliať vývarom z polievky. Mäso je hotové a natiahne do seba chute z polievky. V inom hrnci sa uvarí mrkva, zeler, cibuľa, cesnak, 3bobkové listy, čierne celé korenie, nové korenie a môžu sa pridať aj borievky. Celé osoliť a uvariť do mäkka. Nechať trochu vychladnúť zeleninu a rozmixovať, do tejto zmesi pridať časť vývaru a nechať prevariť. Pridať udusené kuracie mäsko aj so šťavou, premiešať a dochutiť horčicou, podľa chuti, pridať 1 kelímok smotany (jogurtu). Keď je nutné, pridať 1 lyžicu polohrubej múky, ktorú rozmiešame s jogurtom/smotanou. Samozrejme, že to nie je originálna sviečková, je to falošná kuracia sviečková, ale kto nevie, tak ťažko rozozná. Je to iba o vyladení samotnej chuti. 😉
@aliza V pohode, je to Váš názor. My dcéru neberieme ako príťaž, alebo príživníka či bremeno. Aj keď nemá momentálne prácu, ale stále si dopĺňa vzdelanie a ja osobne som proti tomu, aby zobrala hocijakú prácu, vzhľadom k jej VŠ vzdelaniu. Dcéra denne posiela maily, chodí často na pohovory a som rád, že aj keď má 28 rokov, tak po návšteve týchto tzv. pohovorov nám zo ženou povie, ako to prebiehalo... Kde sa najedia 2-ja, naje sa aj 3-tí a som proti tomu, aby dcéra išla pracovať niekde za 1-2€ na hodinu. Neviem, či poznáte rozprávku o 3 grošoch. Ak nie, doporučujem prečítať si ju. 😉 Nie je umenie mať peniaze a rozhadzovať ich na všetky strany, ale je umenie mať a myslieť na iných. Skromnosť neznamená hladovať, ale kupovať nekvalitné potraviny, ale treba rozumne hospodáriť, vážiť si svoj príjem do domácnosti. Kto nevie hospodáriť s málom, nezaslúži si veľa. 🙂 Zakryjem sa len takou perinou, na akú mám. Mimochodom, dcéra si z rozpočtu nikdy nič neberie, nepýta a keď má nejaké peniaze aspoň z brigády, tak nám ich dá až mi je to niekedy trápne.
@maznacik007 Ak by mala dcéra sedieť niekde za pokladňou, to nemusela študovať. Má titul PaedDr. naozaj sa to bude veľmi dobre vynímať na menovke pri pokladni 😀
@zuzkat1 Možno z pohľadu viacerých to vyzerá, že dcéra je vypočítavá. Váš osobný názor. Nebola taká, ale odkedy sme s manželkou nie v poriadku po zdravotnej stránke, tak sa svojim spôsobom obetovala pre nás. Snaží sa nám pomáhať, robí všetko v domácnosti, a aj keď som jej povedal, nech ide s kamarátmi von, zasekne sa a povie, že my sme jej prednejší. Pre mňa to nie je vypočítavosť. Dokáže Vás v ťažkej chvíli podržať a robí to od svojich 14 rokov. Svojim spôsobom nemala detstvo (vtedy ochorela manželka 1x a mňa vtedy 2x operovali) a nikdy sa nesťažovala, nikdy nebola drzá... Dokonca, keď mala ísť zo školy na povinný výlet, tak si to vybavila, aby mala náhradný program, lebo podľa nej radšej bude s nami a má nás pod "dohľadom", ako keby nevedela, čo je snami.
Niekto sa zase do toho môže obuť, ale pôvodná otázka zakladateľky témy bola o niečom inom, no napriek tomu vidím, že sa tu niektorí snažia ako keby hľadať chyby tam, kde nie sú. Každý má iné priority, je zvyknutý na to alebo to. Každý má svoj názor, uhol pohľadu, ale môj názor je taký, že možno je niektorým ľúto, že máme nadštandardný vzťah so svojou dcérou. Možno sme zvláštna rodina, ale u mňa slovo požičaj neexistuje. Ak dcéra niečo potrebovala/potrebuje/potrebovať bude, tak jej to dáme a som hrdý nato, že chce s nami tráviť toľko času. Nie sme asi zlí rodičia, keď aj priatelia a spolužiaci mojej dcéry prišli za nami a chceli poradiť v rôznych veciach. Až teraz chápem slová jednej staršej dámy, ktorá tu už nie je, ktorá hovorila, že treba mať veľa detí a od 15 rokov sú deti lacná pracovná sila.
my sme dvaja dospeláci a minieme na jedlo v priemere 120 eur mesačne - jeden mesiac viac, iný mesiac menej. Netrieme biedu rozhodne :D. Stravujeme sa prevažne zdravo - okrem iného kopec zeleniny, ovocie mám každý deň nejaký kúsok, celozrnné výrobky aj múku prevažne len celozrnnú. Málokedy však kupujeme mäso (raz do týždňa nejaký kúsok na jeden alebo dva obedy) - nemám ho veľmi rada a občas nejaké mäso dostaneme od rodičov. Ale kupujeme si ryby, tofu, syry, mliečne výrobky. Varím každý alebo každý druhý deň obedy do práce. Na večeru máme vždy nejakú polievku a buď varené, alebo studené jedlo. Pečiem tak raz do týždňa. Nekupujeme žiadne polotovary, ani keksíky, čokoládky, nekupujem salámy (ak tak kvalitnú šunku - ale to si radšej kúpim mäso...), chlieb max. raz do týždňa - aj to dávame mraziť, lebo sa proste nezje, žiadne ochutené malinovky a sirupy, cukor máme aj na polroka 1kg, kávu len pre návštevy...za to si to vynahrádzam na čajoch, keďže mám rada sypané, ktoré sú drahšie..
Je to možno časovo náročnejšie na varenie a moju logistiku, ale nie je to vôbec také, že si vypočítam dopredu, koľko mám na mesiac. Proste nakupujeme, zapisujeme si to, ale tak nejako nám to proste vychádza. Zvyknem si vždy premyslieť, čo budem počas týždňa variť a podľa toho nakúpime, ale pokiaľ sa nejedná o zeleninu, ktorá by sa mala pokaziť, tak to zvykneme zmeniť...Hlavne si nepíšem jedálničky a podobne, lebo na také ja nie som...
@zuzkat1 a obalkovala si podľa typu výdavkov (jedlo, kozmetika, koničky..) alebo podľa týždňov?
my fungujeme na obálkach na týždeň + jedna na benzín, každý týždeň uzavrieme a čo sa ušetrí ide do sporiacej obálky.. počas mesiaca ak sa niečo vyskytne nepredvídané a nestačí týždňový rozpočet tak sa do nej siahne, ak všetko klape úsporu odložíme bokom a začíname ďalší mesiac odznovu.
@greg22 ďakujem za recept 🙂 vyzerá to dobre... podľa mňa je tvoja manželka veľmi šikovná že takto dokáže hospodáriť.. držte sa, celej rodinke prajem veľa šťastia
@zabka88 hej to je vtedy viac,ale my mame kazdy mesiac nieco takze to ine slo hlavne tam,a dcere kupujem furt nieco😅 manzel si kupi ked potrebuje a na seba malo minam. Skusim teraz na md zas tie obalky plus aj pisat vydavky.uvidim co to spravi-ale az po porode,lebo teraz ide vela penazi na veci do porodnice a este lekarov bude treba zaplatit atd...
@greg22 viem ze riesime ine ale titul pedagogicky ti je v dnesnej dobe zial na 2 veci - mam ten isty titul a viem o com pisem... ovlada tvoja dcera jazyky? ak nie tak skor tam by som energiu minala...
ja mam roducov oboch onko pacientov a pribeh o 3och grosoch poznam - vo veku tvojej dcery som uz rodicom zacala 1 davat ja ☹ byt vami tak zacnem dceru pomaly vyhanat - ma najvyssi cas nato zaloxit si rodinu etc. zacat zit... osobne by mi bolo smutno keby sa moja dcera obetovala pre mna - je to ale vase rozhodnutie...
co sa tyka toho systemu - neviem - mne to nejak nevychadza ale tak ked vam ano tak je to super. tiez by ma ale zaujimala ta drogeria - ako ju mozte mat v hodnote 5 euro? ved len zubna pasta a sampon stoja viac a 1 vam nemoze stacit... nehovorim uz o dekorativnej kozmetike, cistiacich prostriedkoch etc. ... ako to zvladate? fakt ma to zaujima lebo ja na toto strasne vela minam☹

@8domcatko888
my sme dvaja a na stravu asi 200 eur mesacne, ale v tom su aj restiky, asi tak 4-5 krat do mesiaca. Inak, obedy mame v praci, to neriesime 🙂 Na večeru vacsinou niečo suche, alebo restika, ked idem niekam na kulturu.
@greg22 no to je skôr smutne zivorenie... nikam neist, nic si na seba nekupit, nic neuzit..iba ratat centiky... ☹