Rozpočet pre dvoch
Ahojte chcela by som sa spýtať koľko mesačne máte na stravu teda koľko miniete ako dvoj alebo trojčlenná rodina. Chcela by som niečo ušetriť lebo sa mi zdá že míňam vela.. len neviem kde začať.. ďakujem 🙂
@dai suhlasim s tym titulom...ak sa s tym titulom aj zamestna vo fachu tak terno to nebude... Tiez mam kolegyne ktore popri uceni este inde makaju-upratuju atd... A nehanbia sa za to ze s titulom upratuju... Je to o postoji k praci
A ta drogeria si myslim ze prasky tam nerata a ostatne kupuju najlacnejsie...
@8domcatko888 Ja Ti velmi nepomozem, len Ta podporim, ze v tom nie si sama...tiez sa snazim usetrit, ale z manzelovho platu a mojho RP to velmi nejde...navyse sme cerstvo prstahovani, tak stale vyskoci este nejake "mile" euro na zaplatenie.... 😒 Takze pevne nervy a vela stastia nam vsetkym prajem.... a aspon nech sa stale najde dovod na usmev... 😉
@zuzkat1 no ved to - ja poznam 2och chlapov - ucitelov - jeden uci na VS - ma uz docenturu - aby uzivil rodinu tak vecer robi krcmara, druhy hned zo skoly ma dalsie asi 2-3 doucovania kazdy den plus este robi projekty pre jednu 3tosektorovu organizaciu aby nejak vyzili v ba ( jeho zena je tiez ucitelka - a to teda tyto deti zatial nemaju )
tiez si myslim ze clovek bez praxe si nenavybera - ja som zacinala v ba s platom 300 euro - byvala v podnajme v 1 izbe - ale teda mala som po VS, 23 rokov a neprislo mi to ako hanba, bola som hrda nato ze mam vlastne peniaze a zijem vlastny zivot.... Az s praxou prisli lepsie pozicie a vyssie zarobky
@dai ja mam tiez kolegu ktory po veceroch vyklada tovar... Neviem taky pristup pochopit-to ze ma niekto vs neznamena ze je nieco viac...a radsej zije z ruky do ust len aby s titulom nesedela pri pokladni...
Ja som v korunach mala 10500sk nastupny... Teraz je to lepsie,a vdaka muzovi nemusim este inde robit(zarobi fajn tak akurat). Ale keby bolo treba tak idem a nehanbim sa za to...
v Bratislave si pedagog nemoze najst pracu? neverim. a tolko rokov? ako ucitelka by dcera zarobila aspon 600€ uz aj ako zacinajuca a hned by sa prijem rodiny zdojnasobil.
do drogerie asi neboli zaratane ani zenske hygienicke potreby, toaletny papier, prasok...uz len ked vezmeme, ze aj zubne kefky by sa mali pravidelne menit.
a kde je stomatologia a ine doplatky a poplatky u lekarov...
@greg22 pokusim sa este odpovedat, aj ked teda tema nie je o vas. Vsetko je to o pristupe, ja osobne som za akukolvek pracu,a spon na zaciatok, ako sediet doma a preberat. Vacsina z nas je tu studovana, ja uz som mala vo veku vasej dcery sama dieta. Zazila som situaciu, ze som nemala kde byvat, ani co jest, tiez som zobrala prvu pracu a za malo penazi lebo ja si pracu vazim. Ta robota nam nakoniec priniesla velke stastie, ziskala som kontakty pre mojho muza, ktory sa takto dostal do zahranicia a teraz si zijem velmi dobre. Podla mna by mal rodic viest dieta k samostatnosti, nie k zavislosti na nom. Byvate v BA, neverim, ze je problem najst pracu. Ja netvrdim, ze je dcera vypocitava, len mate nezdravy, zavisly vztah, neskor jej to moze sposobit problemy v jej vztahu. Ved nech vam pomaha,a le musi si zit aj svoj zivot a hlavne si na seba zarabat. Vo vsetkom musi byt rovnovaha a u vas nie je. To neznamena, ze ste zli rodicia, to nema nikto pravo posudzovat, len su to take postrehy, ako sa da vasa situacia zmenit, ak by ste mali zaujem lebo to, co ste tu popisali, nie je slusny zivot,a le zivorenie, aj ked teda vy to tak nevidite, resp. si to nechcete pripustit. Tu nejde o znackove oblecenie, ani o tie hlupe restiky,a le z toho vasho rozpoctu sa neda kupit ziadne oblecenie, o hygienickych potrebach ani nehovorim, ved len menstruacia dcery musi vyjst na tych 5 eur mesacne, ak to mam takto sprosto povedat (ospravedlnujem sa 😔 ). Kazdy ma pravo na slusny zivot, vy svoju dceru on oberate, priviazali ste si ju, stara sa o vas, pomaha, obetovala sa pre vas, ale kde je jej osobny zivot? mne sa to nezda fer 😒. teda ak ste plne mobilni a nepotrebujete celodennu starostlivost. A ja osobne nemam deti preto, aby boli lacna pracovna sila 😕.
@zuzkat1 ja som mala nastupny plat 9000 SK 😀 a len najom za byt som platila 10.000. Tak som doucovala anglictinu po veceroch a to uz som bola tehotna, v praci od 8 rana do 8 vecera, kazdy den. A tiez mam VS. Da sa, ked clovek chce 😉. A presne, ta drogeria mi absolutne nesedi, to nevychadza ani nahodou. A ten nepomer- 5 eur drogeria a 40! cigarety 😕. Nuz, vsetko je to o prioritach, kazdy ich mame niekde inde.
neviem kolko miniem na stravu, uz to neratam, lebo to ide v jednom kuse hore :( jeden rok som si presne spisovala vydavky a prestalo ma to bavit. rozmyslala som aj nad obalkami, uvidim.
a co sa tyka VS titulu a hociakej prace...praca nie je hanba, hociaka, je hanba sediet doma na zadku a nechat sa zivit a je chore ked takto zmysla rodic. ja mam tiez titul a upratovala som hovna po rakusanoch a co? mam teraz chodit po kanaloch? a ked si uz v BA nevie najst aspon brigadu, tak pardon, kam sa hrabem ja v PO 😀
ludia sa tu pomaly chvalia, ako dokazu vyzit z 200 €. ja napisem to, ze vyzit môzu ale sa to po case odrazi na zdravi. mozno sa tak da prezivat kratky cas, ale nie je to dlhodobo udrzatelne. pozrime sa napriklad uz len na stomatologiu, kedze som s nou zacala. udrziavanie zdraveho chrupu nieco stoji. asi viete kolko stoji pravidelne cistenie u dentalnej hygienicky. ludia na slovensku tuto potrebu zväcsa ingnoruju, po case sa objavi paradonteza... nedavaju si robit korunky, radsej si nechaju poskodeny zub vytrhnut, aby usetrili. na starobu potom koncia so zle urobenymi protezami, neschopni pozut potravu.
nedopraju si masaze, relax, rekreaciu, jednoducho su nuteni na vsetkom setrit. ale niekde sa to odrazi! odrazi sa to na zdravi a opotrebovanosti.
samozrejme chapem, ze jednoducho mnohi inac nemozu. ale uspokojit sa s tymto faktom, ze nemam, je rovnako nebezpecne. to vecne zivorenie nie je ideal! nie je hanba zarobit peniaze a dopriat si nieco pre seba. trosku sa hyckat.
nie je vysokoskolak ako vysokoskolach. Dovolim si povedat ze 80 % z nich su pre vysokoskolske pozicie nepouzitelni. Taktiez, ani tolko vysokoskolskych pozicii nie je v nasom state ako vysokoskolakov. Velmi velka cast ludi s titulmi maju len tie tituly. Sikovni absolventi skol sa uplatnia vzdy, aj ked zacinaju na stredoskolskych poziciach ale prirodzene idu hore, lebo maju v hlave, vedia mysliet - obycajne pravdaze to nie su absolventi pedagogickych fakult, ci socialnej prace a podobnych odborov...
To ze vidime v hypermarkete cloveka s Mgr. a vidime ho tam aj o rok, hovori len o jednej veci - nepouzitelny clovek na VS pozicii. Je to dosledok toho, ze prijimanie ludi na VS nie je dosledne, a dostane sa tam uz dnes kazdy...a tak to to aj vidiet v ich uplatneni.
Ked robim pohovory, ci som ich ucastnickou - som zhrozena!!! Ziadna logika v mysleni, ziadny seriozny pristup, ziadna ochota vobec robit... len ma niekde ulozte na 8 hodin a nechajte na pokoji 😀
@filipal
a doplnim ta, hlavne tito ludia sa biju do prs, ze oni vlastne nic nepotrebuju - kulturu, dovolenky, ist do restiky..atd...ani oblecenie... a ziju z lasky...
Ono je to aj preto, ze priznat si "som chudobna" je frustrujuce pre cloveka. Kazdy sa najradsej tvari, ze patri do strednej vrstvy... priznat si chudobu cloveka ubija..ale mozno to by ho oslobodilo a nastartovalo.
@filipal pokial viem zacina sa v 10tej triede a na postup do 11ky potrebuje 1kvalifikacknu (teraz sa to inak vola) a ktoru uz doktorat nenahradza. Ja robim na spec skole a kolegyna mala ako zacinajuca prvy rok cca 450v cistom... Na beznej zs by to bolo menej... Po roku je ako samostatny ucitel-teda uz je zaucena a dostane asi o 30viac. Neviem ako je ten doktorat brany teraz,ale ked som sa pytala ci mi staci urobit doktorat na platovy postup povedali mi ze nie.
ide o to, ze clovek, a najma mlady clovek po skole potrebuje ziskat pracovne navyky, to, ze ma 28 a nepracuje, tak ziadne pracovne navyky neziska.
Naozaj, nie je hanbou ist pracovat, ked som bola nezamestnana, tiez som kazdy den posielala maily, ale medzicasom som isla brigadovat ako upratovacka, a nemam pocit, ze ma to ponizilo.
Milé dámy, nemá zmysel stále hovoriť o jednom. Pôvodná otázka od 8domcatko888 bola o tom, že dotyčná chcela radu, ako ušetriť. Ja v dobrom úmysle som poradil, ale nečakal som, že sa na mňa vrhnete niektoré, ako osi. Chcem Vás ubezpečiť, že žijem v BA, som šťastne ženatý, mám šikovnú ženu a dcéru, ktorá je mimoriadne vydarená po každej stránke, som na ňu patrične hrdý, nechýba nám nič, čo konzumná spoločnosť považuje za dôležité, pohybujeme sa medzi ľudmi, ktorí sa venujú kultúre, umeniu... Dlhé roky som sa pohyboval aj s manželkou v médiách, ale momentálne som doma, ale to neznamená, že som na úplnom dne, a že živoríme. Chcel som len poradiť, mám na to svoj vek a chcel som vyzdvihnúť len to, že manželka svojou šikovnosťou a správnym domácim účtovníctvom vie po finančnej stránke kočírovať našu rodinku a čo sa týka našej dcéry, nemá síce ešte zamestnanie, ale venuje sa charite a nemám vôľu sa tu rozpisovať a chváliť dcéru, že pomáha ľudom bez nároku na honorár alebo odmenu. Dúfam, že sa Vám všetkým, milé dámy bude dariť a budete v živote tak šťastné, ako som ja aj s mojimi dvoma kočkami. 🙂 🙂 🙂
@mima4 trosku by som oponovala, nezovseobecnovala by som, ze stredoskolak je chytrejsi, ako vysokoskolak, aj ked respektujem tvoju skusenost. Sikovnost je jedna vec a vzdelanie druha 😉. Castokrat sikovni ludia by mohli dokazat omnoho viac, ak by mali aj to vzdelanie a naopak, niekto ma vzdelanie, ale sikovnost mu chyba. V dnesnej dobe je moderne zhadzovat VS a hlasat, ze VS vlastne vobec netreba lebo z nej vychadzaju sami neschopaci. Urcite, ze su aj taki, ale nebrala by som to ako pravidlo. Ja na VS nedam dopustit, tu v zahranici si to omnoho viac vazia a ten rozdiel medzi vzdelanym a nevzdelanym clovekom je markantny. Az tu v zahranici som si zacala vazit VS titul 😉 a aj ked momentalne nepracujem, vdaka skole sme sa polnohodnotne zaradili do spolocnosti, vyssej spolocnosti a ludia si tu vzdelanie velmi vazia. U nas na SK uz ani to nie, co je smutne. Mozno je problem aj v samotnych VS, ze su stale postavene na memorovani sialeneho mnozstva uciva (samozrejme, niekde to je nevyhnutne, ako medicina, ci pravo), ale zrucnost, ako tieto poznatky pouzivat v realnom zivote, sa neucia. Zijem v zahranici, mam ake take skusenosti so studiom tu a mozem porovnat. Tu sa uci viac pre prakticky zivot, aj ucitel sa vyskoluje tak, ze je vacsinu casu umiestneny v skole/skolke a uci sa priamo tam, cize doraz je na prax, nie teoriu lebo o tom to ucenie je, vediet, ako ucit! ja som tiez ucitelka a mali sme tak 2 semestre didaktiky, zvysok sme len biflovali nezmysly a par hodin praxe k tomu. Vacsina z nas ucit nesla, ale aj napriek tomu sa uchytili inde a dost uspesne.
@aliza
ja s tebou suhlasim a ja som taktiez rada, ze mam VS, isla som na nu s jasnym cielom - dobreho profesneho uplatnenia sa.
Ale nas system nie je dobry, VS beru hocikoho, hocikto ich vystuduje, ziadny europsky standard... preto som pisala to, ze VS automaticky neznamena ze clovek ma vysokoskolske miesto, lebo velmi vela vysokoskolakov su len "viacrocni stredoskolaci", ktori nie su ani sikovni, ani na to nemaju, ani nechapu suvislosti... proste od titulu ocakavaju malo prace za vela penazi.
@zuzkat1
ja berem, ze docasne treba brat co sa da, to je prejav zodpovednosti cloveka, ale ked clovek po roku-dvoch robi pracu pre cloveka s ucilistim..tak je otazne, nakolko malo vyznam pre neho studovat tu VS.
Vysokoskolak by mal chciet od zivota z profesnej stranky viac, mal by byt flexibilny, ucenlivy, byt ochotny zmenit aj miesto svojho fungovania....
@8domcatko888 Ahoj,u nas sme zatial dvaja a mesacne na stravu tak 300-350e ,celkovo tak 500-800e podla toho co dokupujeme 🙂
Cim viac clovek amá, tým viac míňa a častokrát aj na bolbosti. Predhaname sa jeden pred druhým,kto má lepsie auto, byt, nabytok.....
@vulka no este sem tak dokupujem pecivo a nejake drobnosti. Synovi desiatu, mineralky a pod...
@svetluska82 zial mnohokrat tie veci co si mozes kupit za peniaze robia zivot pohodlnym... zaroven cim viac pracujes tym viac toho pohodlia potrebujes ( myslim tym vybavenie bytu/domu, ktore ti pomaha veci robit rychlo bez tvojho usilia, auto ti zabezpecuje rychlost prepravy a zaroven bezpecnost, cim pohodlnejsi byt tak tym sa vaecsinou lahsie udrziava, cim viac penazi investujes do potravin tym kvalitnejsie si kupis , cim viac do kozmetiky tym kvalitnejsiu ju budes mat, o dovolenkach uz ani nehovorim )
pozri, nebudem ti to vyhovarat - kazdy zije v prvom rade svoj zivot - ak ho chce niekto stravit tym ze sa bude predhanat, je to jeho rozhodnutie, zaroven ale akceptuj ze su aj ludia ktori maju radi pekne veci lebo su pekne, radi kvalitne potraviny lebo su gurmani, robi im radost prist po praci do krasneho prostredia ktoremu hovoria domov, miluju spoznavanie a preto radi cestuju etc. ... nic z tohoto zial nie je v dnesnej dobe zadarmo... to co je pre teba blbost pre ineho moze byt dolezita vec😉
to, ci je clovek chudobny alebo bohaty absolutne nic nevypoveda o jeho pocite stastia, naplnenia, o jeho prioritach, presvedceniu etc. ...
@dai ja len tak z mojho pohladu. Ked som mala len davky tak som zila len s nich. A ked mám teraz pracu, tak minam ovela viac aj ja , si nemyslo, že som dokonala. 😀 Mam rada dovolenky, aj ked na nich sporime cely rok, mam rada topanky akabelky a obcas hodime aj restiku,alebo romanticku veceru, ci aquapark, welness, alebo aj donasku jedla 🙂
Inac ake su to kvalitne potraviny? Drahe? Lebo aj drahe potraviny niektoré stoja za nic..Uz tu viackrát odznelo, že kupujeme kvalitne potraviny. To kde nakupujete? Lebo ja len klasika supermarket, a nekupujem najlacnejsie,ale zas ani najdrahsie...
iba tak pre zaujimavost (nechcem rypat 🙂) sem hadzem platove triedy ucitelov, je to plat bez pohyblivych zloziek, cize este plus je triednictvo, osobny priplatok (ak daju) a pod.
Kategória PZ Stupeň vzdelania Kariérový stupeň Platová trieda
Učiteľ ZŠ, SŠ, JŠ, VŠ II. stupňa nekvalifikovaný 9
špeciálnej školy VŠ II. stupňa začínajúci 9
VŠ II. stupňa samostatný 10
VŠ II. stupňa s I. atestáciou 11
VŠ II. stupňa s II. atestáciou 12
Kategória PZ Stupeň vzdelania Kariérový stupeň Platová trieda
Príloha 1
Stupnica platových taríf pedagogických zamestnanco v a zvýšenie platových
taríf v závislosti od dĺžky započítanej praxe od 01.01.2014
Platová
tarifa
Platová tarifa - pracovná trieda jeden
6 7 8 9 10 11 12
408,00 452,50 501,50 561,00 612,50 686,50 769,00
Započítaná
prax
Zvýšenie platovej tarify
1 4,50 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 8,00
2 8,50 9,50 10,50 11,50 12,50 14,00 15,50
3 12,50 14,00 15,50 17,00 18,50 21,00 23,50
4 16,50 18,50 20,50 22,50 24,50 27,50 31,00
5 20,50 23,00 25,50 28,50 31,00 34,50 38,50
6 24,50 27,50 30,50 34,00 37,00 41,50 46,50
7 29,00 32,00 35,50 39,50 43,00 48,50 54,00
8 33,00 36,50 40,50 45,00 49,00 55,00 62,00
9 37,00 41,00 45,50 50,50 55,50 62,00 69,50
10 41,00 45,50 50,50 56,50 61,50 69,00 77,00
11 45,00 50,00 55,50 62,00 67,50 76,00 85,00
12 49,00 54,50 60,50 67,50 73,50 82,50 92,50
13 53,50 59,00 65,50 73,00 80,00 89,50 100,00
tie cisla su v €
@greg22 v prvom rade úplne úprimne a bez závisti želám naozaj pekný život s tvojimi kočkami 🙂
a i keď by som nemala, vyjadrím sa,ako to vidím ja 😉
podľa mňa si žijete pekne v závetrí, momentálne akoby mimo realitu 😉
utvorili ste si rodinný spolok, užívate si spolu, je vám fajn
čudné mi príde, že dcéru tak trochu nenavigujete do toho, aby si založila aj svoj súkromný život. zrejme sa vám necnie po vnúčatkách. neviem, chápem, vaša vec
nechápem, ako dcére nechýba spoločnosť ľudí v jej veku
ono je to fajn aj pekné postarať sa o rodičov, ale toto všetko sa dá aj keď bude chodiť do práce, prípadne by mala svoju rodinu. či?
nepríde vám sebecké takto si ju priväzovať k sebe? i keď ona chce. či potrebuje niekto z vás 24 hodinovú starostlivosť?
venuje sa charite a xy iného...ale to sa dá aj popri zamestnaní 😉
akože mne by dosť prekážalo, že som mladá, zdravá, študovaná, slobodná baba a nepracujem 😕
dostala toľko darov od Boha - a teda nič z toho 😒
koľkí ľudia na vozíku, o barlách, chorí,...pracujú.
a tu nejde o to, že zvyšovať príjem a viac rozhadzovať. toto vnímam ako alibizmus z vašej strany. veď ak by zarobila, môže všetko odkladať, keďže vám to pekne vychádza z vašich príjmov a radi sa podelíte 😉
a na záver - k titulu
prepáč, ale dnes má titul hocikto za hocičo
titul ešte nevypovedá o ne/šikovnosti kohokoľvek
a zakladať si na takej veci.... 😅 😀 😀 😀
čítala som jeden výskum a bol o tom, že Slováci si prehnane potrpia na tituly. v zahraničí sa málokto predstavuje titulom, len pri schôdzach menežmentu sa vlastník firmy tak predstaví, aby vedeli, o koho ide 😉
plus titul PaedDr. zas nie je nejakýýýý titul 😉 som z odboru a viem,ako sa k nemu dopracuje, takže žiadna celoživotná vedecká práca, výskum..... 🙂 no asi tak
a reči typu:
na to, aby robila za pokladňou predsa neštudovala.....
no to jej pomôže, pokiaľ budete žiť
ak zostane sama a nebodaj s týmto názorom, veľmi ľahko môže skončiť ako neplatič na ulici
v dnešnej dobe sa neohŕňa nos nad žiadnou prácou
apropo : dobrí rodičia
dobrí rodičia sú tí, ktorí dajú deťom krídla 😉
a nie guľu na nohu 🙂

@greg22 nechapem preco by dievca bez praxe nemohlo sediet v pokladni hoci aj s titulom ... skus si nabuduce pozriet menovky .... budes prekvapeny kolko Ing. tam najdes .... ked som bola s detmi na lieceni v tatrach tak nam upratovala izby pani Mgr. ....
ziadna praca nie je hanbou .... hanbou je v jej veku sa davat zivit svojimi invalidnymi rodicmi a vy jej robite medvediu sluzbu ....