icon

Rozpočet pre dvoch

8domcatko888
4. mar 2014

Ahojte chcela by som sa spýtať koľko mesačne máte na stravu teda koľko miniete ako dvoj alebo trojčlenná rodina. Chcela by som niečo ušetriť lebo sa mi zdá že míňam vela.. len neviem kde začať.. ďakujem 🙂

Strana
z7
toniesomja
12. mar 2014

@dadymima akurat som kukla na nete, a je obchod aj nedaleko nas...wau,díky

stary_ujco
12. mar 2014

@emily.s : a cely tento koncept ti spadne, akonahle by si nedostala byt v centre a pracu v centre, ale mala na krku hypoteku na sidliskovy panelak, v izbe 2 male deti a prijem 190 eur materskeho.
Ale fajn, pochvalila si sa, ake mas znackove handry a kolko krajin sveta si precestovala.

A inak rozpocet na 4 kusy: prijem 1000 cisteho + nejake tie bokovecky 😝 .
Hypo + stavebne + najom + internet + mobil cca 450 eur
Benzin 150 eur - vela po vikendoch cestujeme, auto mame stary 15 rocny crep za 2 tisicky, aspon ho nikto neukradne, lebo je najspinavsie na ulici a ma rozbite jedny dvere.
Skoly 120 eur
MHD nejazdime, mame stare bazarove bicykle na dochadzanie po meste
Zvysok ide na stravu, tam nejako extra nesetrime na kvalite, ale zhaname lepsie jedlo za normalnu cenu. Proste sunka ma mat 90% masa a jogurt ma byt zo smotany a nie sladeneho mlieka a kukuricneho skrobu.
Maso nakupujeme len domace od susedov (my nic nechovame), nieco malo dopestujeme (to co je na udrzbu nenarocne - jablka, ribezle, korenova zelenina, cibula, hrasok) Zemiaky kupujeme od susedov.
Jedlo vykrivame stravnymi listkami, za ktore nakupujeme v obchode.
Na dovolenku chodime niekam poblizku, ziadne dvojtyzdnove rozhadzovanie all inclusiv kdesi v turecku. Radsej ideme pobehat mensie europske mesta alebo niekam na hory.
Elektroniku kupujem len to co potrebujeme, ale kvalitnu, ktora ma dobry pomer ceny a uzitkovej hodnoty. Televizor nemusi mat 2 metre a telefon pol metra. Nabytok staci aj lacny, domov aj tak chodime len spavat a z pozerania na drahe drevo lepsi zivot mat nebudem. Dost penazi sme dali len za kvalitne plastove okna (lebo usetria vela penazi) a poriadne vchodove dvere, ktore sa nedaju vylomit otvaracom na konzervy.
Oblecenie sekace, rozne anglicke a cinske eshopy. Pripadne vypredaje. Nehanbim sa ist do roboty v tricku za 2 eura. Je ciste, jednofarebne a nesmrdim v nom.
Ako turisti mame nakupenu kvalitnu vybavu na hory a drzim sa hesla, ze ked uz tam sme, nech odtial mame aj kvalitnejsie spomienky ako vycvak z mobilu, takze fotak stal cez 1000 eur. Taktiez do kvalitnejsich bicyklov pre celu rodinu slo dost penazi. Lyzovacka, vianocne pobyty na horach a podobne vycuciavace penazeniek neprevadzkujeme.
Manzelka nevyhadzuje na somariny, modu a predrazenu kozmetiku, ale radsej investuje do zazitkov pre deti. A tym som nemal na mysli minutove vozenie na plastovom vlaciku na chodbe v Tescu za 2 eura.

Vysledok je ten, ze mesacne sa nam 2-3 stovky zvysia, co idu na uspory, predcasne splatky hypo alebo (ne)cakane vydavky (pokazene auto, elektronika, lieky, rocne splatky poistiek). Drzime rezervu na ucte vo vyske 5000 eur.

emily.s
13. mar 2014

@stary_ujco Pre ten byt v centre sme sa namakali, nedostali sme sa k nemu len tak. 4 roky sme počas letných prázdnin na VŠ pracovali 3 mesiace od vidím do nevidím na výletnej lodi. Sedem dní v týždni, 16-18 hodín denne. Zarobili sme dvaja celkovo 6000 Eur za mesiac. Po skončení VŠ sme sa vrátili na výletnú loď na ďalších 6 mesiacov, celkovo sme za 18 mesiacov (4x3 mesiace + 6 mesiacov) zarobili niečo vyše 100 000 Eur, začo sme si kúpili spomínaný byt v centre. Koncept života s hypotékou na krku v paneláku na sídlisku sa nepozdával ani nám, tak sme zvolili inú alternatívu. 18 mesiacov sme doslova dreli ako kone, ale oplatilo sa to. Pri cestovaní po svete využívame "couchsurfing", takže platíme iba za dopravu a stravu, ubytovanie je zadarmo - táto možnosť je tiež otvorená pre každého, aj pre rodiny s deťmi. Ak ideme letecky, striehneme na lacné letenky, takto sme chytili napríklad spiatočnú letenku do New Yorku za 300 €. Takže dokopy 600 € letenky, ubytko zadarmo, strava v NY lacná a celkovo sú ceny prekvapivo nízke, tak sme strávili v NY 10 dní za cca 750 €. Ani "obyčajná" dovolenka v Chorvátsku nevyjde lacnejšie. Takže aj po svete sa dá cestovať bez toho, aby to vyprázdnilo bankový účet.
Nešlo mi o to, pochváliť sa "značkovými handrami", ale o to, aby som poukázala nato, že aj za veľmi málo peňazí sa môže človek dostať k oblečeniu, aké by si v klasickom obchode nemohol dovoliť. To isté platí aj o detskom oblečení. Za 1-2 € sa dajú pre deti kúpiť úplne nové veci, ktoré by v obchode stáli aj vyše 10-15 €. To sú položky, na ktorých sa dá ušetriť veľa peňazí.

emily.s
13. mar 2014

@zuzkat1 Maslo za 0,7 alebo 0,9 € sa dá nájsť v Tescu alebo Kauflande medzi tovarom s končiacim dátumom spotreby. Dajú sa tam nájsť aj kvalitné syry, ktoré sú inak veľmi drahé a prakticky hocičo. Aj v oddelení drogérie sa vždy poobzerám medzi "poškodeným" tovarom - napríklad zubné pasty, ktoré majú pokrčenú krabičku sa dajú kúpiť aj za polovičnú cenu. V pokrčenej krabičke je ale nepoškodená tuba s pastou, takže ide iba o "poškodený" obalový materiál a nie o poškodený tovar. To isté platí aj o mydle v pokrčenej krabičke, o pracom prášku, ktorého obal má utrhnuté ucho, o veľkom balení toaletného papiera (8-12 kusov), v ktorom je jedna rolka trošku stlačená, prípadne je natrhnutý plastový obal. Nevravím, že sa medzi takýmto akciovým tovarom dá vždy niečo nájsť, ale treba sa vždy popozerať a človeku veru často padne sánka, čo a za koľko je možné kúpiť 🙂

bejbinka
13. mar 2014

@filipal zacinajuci ucitel je v 9. platovej triede, inak tie tabulky uvazdaju platy v hrubom. A dopracovat sa k 1. kvalifikacnej skuske je ina drina a trva to cca 2-3 roky (ak je ucitelovi vobec umoznene riaditelom si ju urobit) a nie je to zadarmo. A v cistom 900 euro? A to kde davaju, idem tam 😀

bejbinka
13. mar 2014

@sono2 nikdy to nie je to iste, lebo deti v triede su ine a vzdy to treba menit a prisposobovat. Vselico sa pytaju, kazdu triedu nieco ine zaujima, s kazdou triedou sa inak robi, v jednej su sikovnejsi, vyzaduju viac, v inej su...no povedzme slabsi 😀 a musis dookola vymyslat ako im to natrieskat do hlav, vymyslat cvicenia...atd. Ani testy sa nedaju pisat dookola tie iste. Ale chapem, neboj, zbytocne to tu vysvetlujem (aj tema je ina 😅 )...ja len ze mi to nedalo, lebo mam tiez svoj nazor.

sono2
14. mar 2014

@stary_ujco hypo, najomne, mobil., internet, stavebne 450euro? Si môžete gratulovať na slovensku. V rakusku takýto mix ešte bez stavebka, pridajme poistka auto, lebo je tak draha tak sa platí mesačne. Ešte ti to aj rozpišem 470+320+70+65+25+18+30 pridala som elektriku a poplatok za tv. A ti bude niekto závidieť že koľko zarábaš. Ja na slovensku len 500. Ale mňa 500 stojí len byt .

toniesomja
14. mar 2014

@stary_ujco viac menej suhlasim s niečím,ale sorry,no nechápem...tak bazarove bicykle alebo ste do nich vrazili viacej penazi? necháp to zle, no nepochopila som čo z toho je spravne tvrdenie🙂

vreckovka2
14. mar 2014

@toniesomja na mesto bazárové a na diaľky a poriadne výlety drahé 😉 aspoň teda my to tak máme. Keďže z drahého bicykla mi hneď prvý mesiac pobrali to, čo nebolo napevno prichytené...

toniesomja
14. mar 2014

@vreckovka2 aha,tak potom viac bicyklov...ja mám len bazarový🙂

torticky002
14. mar 2014

@greg22 reagujem len z toho dovodu, ze evidentne nie ste doma vo vysokoskolskom prostredi, ked mate taketo nazory..to, ze dcera má vysokoskolske vzdelanie, nic neznamena.. Osobne som poznala takých spoluziakov, ktorí vystudovali so mnou a prácu nemaju, lebo mozno boli schopni naucit sa to čo na skušku, ale v realnom zivote nie su schopni robit napr. ucitelsku profesiu. Jednoducho nie su stvoreni na katedru. Svoju profesiu robit nechcu, lebo predsa s titulom nepojde do Tesca, radsej zije z prijmov svojich rodicov, uz 2-3 rok. PaedDr. moze mat Vasa dcera, ten je akurat uznany na Slovensku, nema velku hodnotu, pretoze vieme ako sa získava, platí sa za to, odovzdate pracu, obhajite a mate par pismenkov pred menom. Momentálne robím PhD, a verte mi, ľudia s takymto titulom maju problem si najst zamestnanie, ale ja osobne nebudem vahat, a ked nebude robota v tej sfere, ktorej rozumiem, tak veru pojdem robit aj do Tesca, kym nebude lepsia a nebudem sa hrat na princezniu s VS,ktoru uz dobrych par rokov zivia rodicia. Chapem, ze kolko ludi tolko chuti, ale nehovorme prosim Vas o setreni, ked na cigarety sa predsa peniazky najdu, a na kozmetike setrite ako sa len da...

drmouse
14. mar 2014

Zaujímavá téma 🙂 Len jednému nechápem, prečo sa namiesto rozpočtu pre dvoch riešia žabomyšie hádky a útočí sa tu na ľudí, ktorí sa vyjadrovali k téme.
Za prvé, tu viaceré "rozoberali" Grega. Osobne si myslím, že ste nepochopili, ako to on asi myslel. Rozpočet, ktorý uviedol jasne označil slovom PRÍKLAD, tzn. že z toho mne osobne vyplýva, že môžu mať omnoho viac peňazí, ale nebude sa tu s nikým hádať a vysvetľovať čo a ako. 😉 Na danom príklade je jasne vidieť, že chcel iba vysvetliť, ako jeho manželka hospodári a nechcel sa asi zaoberať centami, ako sám uviedol, aby to bolo zreteľné... Ale to je jedno.
Za druhé ste riešili drogériu. Podľa mňa je pojem drogéria označenie pre čistidlá, mydlá, prášok na pranie... A kozmetika je podľa mňa to, čo človek používa na svoju osobnú hygienu. Možno sa mýlim 😀
Za tretie tu riešite Emily. Neviem prečo, ale mám dojem, že akonáhle sa má niekto vo Vašich očiach "lepšie" začnete útočiť a hľadať chyby. A je jedno, či ten človek má na mesiac 300€ alebo 3000€, je dôležité, či dokážu fungovať ako rodina a či sú šťastný a spokojný. Mne osobne je jedno, že vo Vašich očiach sa zdá, že niekto živorí alebo má prehnaný luxus, lebo si kupuje značkové veci. Každý človek má iné priority, preto si myslím, že človek ktorý má málo môže byť tak isto šťastný, ako ten, čo má veľa. A nechýba nikomu nič. Najdôležitejšie však je akceptovať názor iných, pretože ako sa hovorí NEROB DRUHÝM TO, ČO NECHCEŠ, ABY ROBILI TEBE, preklad - Ak budem niekoho kritizovať a ventilovať si svoje problémy na človeku, ktorého ani nepoznám, tak isto sa mi nebude páčiť, keby si na mne niekto začal kompenzovať svoje problémy...
Za štvrté sa tu ide niekto chytať slovíčok Starého ujca, že kúpili bicykle z bazáru, ale o pár riadkov je napísané, že do bicyklov investovali... Sorry, ale príde mi to nepodstatné, iba chcel poukázať nato, že sa dá žiť aj trochu inak a nepotrebujú mať na vozenie po meste bicykel za 2000€ 😉
Ešte sa vrátim ku Gregovi, na margo Tortičky. Viaceré ste tu riešili jeho dcéru a postoj, že nejde pracovať do pokladne. Ak to im nevadí, tak každého je do toho.... Osobne si myslím, že ak niekto ide študovať VŠ, samozrejme nájdu sa aj výnimky, tak ide študovať preto, lebo ho to baví, má istý cieľ. To, že sa dá PaedDr. získať ľahko... neviem, ale myslím si, že by potom takýto titul mal každí druhí, tak ako je to momentálne s titulmi Mgr. a Ing. 🙂 To, že si niekto nemôže nájsť prácu nemusí znamenať, že je neschopný alebo je horenos len preto, že má titul. Ak si v dnešnej dobe pozriete inzeráty na prácu, všimnete si, že aj pri upratovačke vyžadujú vzdelanie veľakrát VŠ a ešte aj jazyky. Čo sa bude s metlou rozprávať po anglicky? 😀 Jednotlivý zamestnávatelia si dovoľujú len preto, lebo vedia, že mnohí ľudia aj s VŠ, ktorí si dlhšiu dobu nemôžu nájsť prácu "sklopia" uši a pôjdu pracovať za pár centov aj na takú pozíciu, ktorá vyžaduje iba ZŠ vzdelanie. Každá práca je dôležitá a potrebná, ale myslím si, že ak niekto s VŠ titulom ide pracovať do pokladne, tak devastuje a znehodnocuje VŠ vzdelaných ľudí. Každý by mal byť na svojej úrovni. Keď do pokladne zasadnú VŠ vzdelaní ľudia, čo budú potom rodiť ľudia, ktorí majú vzdelanie základné, učňovské alebo majú maturitu? Stará múdrosť hovorí, Drž sa šuster svojho kopyta. Treba si uvedomiť, že všetko je iba o ľuďoch a ich prístupe k životu. Niekto sa bude tešiť aj z toho, že ráno svieti slnko a iný bude frflať, že načo to slnko svieti. 🙂 A TERAZ POĎTE VŠETCI DO MŇA, ČAKÁM KRITIKU, NÁZORY... 😀

zuzkat1
14. mar 2014

@emily.s to som ani netusila ze existuje nejaka cast kde maju poskodenu drogeriu atd to by som mozno aj kupila. Ale co sa tyka jedla to viem ze maju take tie tesne pred spotrebou ale v tomto som asi fajnovka lebo to by som nekupila...nehovorim nikdy lebo ktovie co bude o rok...

torticky002
14. mar 2014

@drmouse Ja Teba nebudem kritizovať, aj keď budeš písať ódu na 4 strany, povedala som si svoj nazor, a už tu viac nemám čo riešiť. Pre mna za mna jeho dcera moze doma sediet aj celu vecnost so svojimi titulmi, z mojej penazenky nezije, takze okrem toho, ze som sa k tomu vyjadrila, dalej nemam co rozoberat a diskutovat. A na margo toho, ze drz sa suster svojho kopyta len tolko, ze pokial niekto nie je doma vo VS prostredi, tak nech radsej nekomentuje napr. to ako to je s rigoroznym konanim.

drmouse
14. mar 2014

@torticky002 Každý má právo mať vlastný názor a ja ti ho neberiem. 🙂 Čo sa týka rigorózneho konania, ak sa niekto rozhodne, že nechce mať titul Mgr. alebo Ing. zaplatí si rigorózne konanie, ale musí napísať prácu na určitú tému, ktorá asi nebude stiahnutá z Wikipedie. 😀 Sama musíš dobre vedieť (vyššie si spomenula, že si robíš PhD.), že sa tomu musíš venovať a nie je to len o napísaní nejakej práce. K tomu všetkému potrebuješ študijný materiál, odbornú literatúru a častokrát sa podľa zvolenej témy môžeš stretnúť aj s tým, že nenájdeš žiadnu vhodnú literatúru, ktorú by si použila... ALE TOTO VŠETKO SA NETÝKA PÔVODNEJ TÉMY 😀

grettka
15. mar 2014

Jedna vec je setrit a kupovat lacne veci, a druha vec je kvalita. Kupovat na kvanta syry v akcii len preto, ze stoja par centov a potom mrazit alebo kupovat 10 ks masla a potom mrazit mi pride ako znehodnocovanie toho, co jem. Alebo "lacne" maso, tiez ma trosku zaujima povod, pretoze ak na obale vidim, ze ten chudak bravco bol narodeny v Polsku, chovany v Holandsku a zabity vo Francuzsku, tak mi je luto, ze musel prejst pol Europy, aby sme ho tu na Slovensku mohli zjest. Hlavne, ze bolo lacne...

amouramour
15. mar 2014

hm tvrdit, ze cloveku nic nechyba a ze ma kvalitnu kozmetiku, oblecenie a stravu za 260 eur mi pride velmi neuveritelne, hlavne v pripade dvoch ludi🙂)

Strana
z7