Seriózna poisťovňa na poistenie nehnuteľnosti a domácnosti

katenka2
25. máj 2021

Pekny vecer dievcata a zienky. Prosim, vedeli by ste mi poradit serioznu poistovnu na poistenie nehnutelnosti a domacnosti, ktora by ma "neosklabala" aj z koze? Nieco, co mate odskusane a ste spokojne aj s vyskou poistky aj s krytim jednotlivych poloziek v domacnosti. Sme dochodci, mame rod.dom, ale vsetko je stare tak ako my :D a nic velkej hodnoty nemame, no musim menit poistovnu po desiatkach rokov /mali sme Allianz/, lebo mi uplne vypovedali poistenie - vraj uz treba prerobit zmluvy, lebo su stare a za NIZKE sumy. Tak ked prerobit, tak prerobit, ale s inou poistovnou. Nie som haklivka, ale ich sprievodny list sa ma celkom dotkol a tak hladam inu poistovnu.
Za vase rady a cas mnohokrat dakujem.

kkovacovak
25. máj 2021

@katenka2 skúste si v okolí nájsť nejakého seriózneho finančného poradcu. Popýtajte sa známych či niekoho nepoznajú. Neplatíte mu nič a dokáže pre vás porovnať poistky rôznych poisťovní a nastaviť ju podľa vašich predstáv. Dá vám viac možností a vy si už len vyberiete čo vám bude vyhovovať. Hlavne vie poradiť aká je reálne komunikácia s poisťovňou ak nastane nejaká poistná udalosť. Vyrieši za vás všetky papierovačky a nebudete s tým mať žiadne starosti keďže niekedy je s tým veľa birokracie. Ste predsa len starší ľudia tak aby vás v nejakej poisťovni zbytočne nevodili za nos.

zalka
25. máj 2021

@katenka2 ak môžem odporúčať tak UNIQA poisťovňa, ked sme pred rokmi poisťovali dom tak dala slušné ceny ( ako pravda je taká, že poisťovák bol známy a hodil tam rôzne zľavy čo mohol dať ) aj krytie je dosť vysoké ( oni to rátajú na m2 ak si dobre spomínam ) a dom pokryli na sumu 240 000 eur ( ako teraz tú hodnotu takú môže mať, pred 10 rokmi určite nemal ) a asi 3x sme mali poistnú udalosť a plnili veľmi rýchlo, dokonca pri poslednom raze, ked sa nám vytopila kuchyňa tak sme rátali koľko bude stáť nová podlaha, malovka, pokládka podlahy .. tak sme poslali odhad škody a poisťovňa nám dala viac, lebo sme nezarátali aj demontáž podlahy, čím nás milo prekvapili.

Ako cena tam bola oveľa nižšia ako ALLIANZ ponúkol, a cena dosť zavážila pri rozhodovaní. Ale dôverovala som aj tomu známemu.

katenka2
autor
25. máj 2021

@kkovacovak
@zalka
dievcence, velmi pekne dakujem, popozeram sa po jednom aj druhom navrhu 👏

zalka
25. máj 2021

@katenka2 čo si pamätám, tak oni v uniqa ani ich nepustí podhodnotiť, lebo riešia naozaj tie m2 a tá poistka no okolo 200-250e sa hýbe to si nepamätám už.

katenka2
autor
25. máj 2021

@zalka a ta suma je spolu za nehnutelnost aj domacnost? Ci domacnost este plus?

zalka
25. máj 2021

@katenka2 domácnosť nemáme, to je len nehnuteľnosť v allianzi vychádzala poistka temer 2x toľko a nižšie krytie.
Dom v čase poistenia mal podlahovú plochu cca 240m2 , teraz má cca 300m2 trebalo by zrevidovať zmluvu . Ako treba určite obehnúť si poisťovne, alebo nájsť poisťováka, ale zase on ak má poisťovne také čo majú problém s vyplácaním tak môže ponúknuť lacnejšiu poistku kým nepríde k nejakej udalosti a je problém s platením.

Ja som v čase ked som riešila poistku tak pozerala poistenia hlavne allianz, uniqua, generali , proste poisťovne ktorým ja verím.
Minule mama dávala poisťovať byt, a byt jej vyrátala uniqa aj allianz cca rovnaké krytie, a cca rovnakú poistnú sumu. Tak mama ostala v allianzi s poistením bytu. Ale pri dome ten cenový rozdiel bol citeľnejší.

zalka
25. máj 2021

@katenka2 ako nechcem moc zasahovať. Ale píšeš, že máte dom starý ako vy. No príklad nech má dom 60 rokov . Pred 60 rokmi sa dom dal postaviť teraz fakt strelim z brucha ale za 75000 kčs ( odhadujem , lebo pred 35r sa dom dal postaviť za 100000 kčs ).
Ak si mala poistku napríklad na 300 000 kčs tak v tom čase super, ak by na dom padlo lietadlo tak ty si za poistku postavíš nový dom.
Ale teraz ak by si dostala 10000 eur tak nový dom si nepostavíš. A vlastne to poistenie nehnuteľnosti je aj o tomto, aby si si v tom čase reálnom ako je teraz vedela postaviť rovnako veľký dom, za poistku ak by to lietadlo náhodou padlo.

Vieš ak kúpiš dom za 100000e pred rokmi a poisťovňa vyráta krytie na 240000e tak tiež sme premýšlali prečo, ale naozaj je to o veľkosti domu. Nie že máš 5 izb. poschodový dom, a po nešťastí si postavíš max. 3 izb. bungalov za tie peniaze čo získaš z poistky. Proste z poistky máš mať možnosť postaviť si taký istý veľký dom.

katenka2
autor
25. máj 2021

@zalka pekne ti dakujem za info aj v takuto nocnu hodinu. No fakt je, my sme poistovali dom pred 18-timi rokmi, pozeram staru poistku, nehnutelnost aj s krytim zodpovednosti bolo prepocitane na 75€ a domacnost 28€ 😅, o takych sumach uz len snivat. Asi necudo, ze vypovedali poistne zmluvy, hoci teda ja som ani jediny krat od nich peniaze nepytala. Akosi som pozabudla a vsetky problemy riesila vo vlastnej rezii 😉

katenka2
autor
25. máj 2021

@zalka nas dom ma najmenej 130 rokov, darovali mi ho stari rodicia a dnes som uz i ja stary rodic. Ale je to spolahlivy dobry dom v lukrativnej casti mesta. No, nejako bolo, nejako bude, snad ma tie poistky nedorazia. Teraz mame s manzelom dochodky spolu 900€, takze ziadna velka slava a poplatkoooov! Ako dnes kazdy 😢

zalka
25. máj 2021

@katenka2 no allianz nám vyplatil škodu aj po pol roku, ak sme poslali doklady a fotky napr. šlo o chatu ... boli veľké záplavy .. poisťovne nevedeli čo skôr nám sa veľká škoda nestala ( mnohým zaplavilo komplet pivnice bahnom a tak ) nám zaplavilo pivnicu na chate, ako spravili fotky a neriešili a ked sa to upokojilo tak sme si zavolali a poriešili aj neskôr. Nebol problém.
Ani s tou uniqa zatím v pohode pri dome klop klop klop .. človek sa zľakne, že koľké peniaze má dať na poistku ale v konečnom efekte pri tej istote čo očakáva sa to oplatí.

Susedom vzalo strechu na dome, pred pol rokom... žiadna poistka, no hotové nešťastie a ľudia sa vyskladali na strechu. Ale to je také no nezodpovedné z mojho pohľadu. Lebo ak by vzalo 5 striech tak tí spoluobčania by vôbec nemuseli byť taký štedrí, a bol by problém ešte väčší na svete.

katenka2
autor
25. máj 2021

@zalka "Ale to je také no nezodpovedné z mojho pohľadu. Lebo ak by vzalo 5 striech tak tí spoluobčania by vôbec nemuseli byť taký štedrí, a bol by problém ešte väčší na svete." - Ano, to je svata pravda!

zalka
25. máj 2021

@katenka2 to áno, zase tieto poistky ak sú väčšie sa dajú platiť kvartálne napr. 200e poistka zaplatíš raz za tri mesiace 50e a vieš že to tak nezaťaží rozpočet ako jednorázová suma, alebo potom odkladať bokom 20e mesačne aby raz ročne sa dala zaplatiť poistka.
Ako verím, že to nebude také strašné vo vašom prípade, a rozhodneš sa pre tú správnu poisťovňu a možno, že to bude aj allianz.

No a veľa ľudí nemá poistené nehnuteľnosti. Ako zase i sa mama zasmiala ked jej núkali novú poistku na byt - na domácnosť v allianzi, že ale v poistke máte i krém poistený a až na 40e .. tak mama dôchodkiňa sa zasmiala, že ona také drahé krémy nemá :D a nechala si poistku na tých 10000e .. lebo na byt na domácnosť ked sme rátali nábytky a zariadenie tak to bohate stačí.

katenka2
autor
25. máj 2021

@zalka dobru noc zalka a dakujem za uzitocny pokec 😍. Idem uz skusit chrniet 😉

zalka
25. máj 2021

@katenka2 dobrú noc, a držím palec až sa správne rozhodnete s mng.

katenka2
autor
25. máj 2021
oli18
26. máj 2021

My mame kamarata poistovaka a valorizuje nam poistky cca po 5 rokoch. Ceny nehnutelnosti i stavebnych materialov idu stale hore a poistka sa tomu musi prisposobit. Ak ju nechas povodnu, vyplatia ti podla nej, ale necakaj, ze ti po pokryje naklady na opravu. Je to jednoducha matematika. Cim nizsia poistka, tym nizsie krytie.

simsalabim
26. máj 2021

@katenka2 ja by som tu allianz az tak nezatracovala. Nerobia ziadne prietahy prietahy vybavovani poistnej udalosti. Peniaze dostanes prakticky ihned, ci uz ide o skody na dome alebo na aute. A da sa s nimi argumentovat - mojho otca vytopili susedia, tak mu urcili sumu na malovanie, novy koberec a pod. A on im predlozil 3 cenove ponuky na malovanie a koberec - ze aha, ved vasa suma nestaci. Branili sa, ake ziadal, nech teda najdu niekoho, kto za tu sumu vymaluje.... co sa im teda nepodarili, akebo sa im nechcelo hladat..... Takze odskodne pekne navysili. Urcite je dobre vsak poistku valorizovat....
A este z mojej vlastnej skusenosti - nabural do mna vodic, co mal poistku v Uniqa - peniaze som dostala o tristvrte roka!

lesana25
26. máj 2021

@katenka2 union, všetko som si tam navolila online, môžem napr. aj 2x ročne, ako nám vyhovuje, oproti tomu čo nám predtým uzatvoril agent s teplou vodou platím polovicu za tie isté podmienky.

zalka
26. máj 2021

@simsalabim citujem "A este z mojej vlastnej skusenosti - nabural do mna vodic, co mal poistku v Uniqa - peniaze som dostala o tristvrte roka!" ... nebol to môj exšéf?, ako smejem sa ale stalo sa, že riešil poistnú udalosť čo spôsobil škodu. Dačo poslal do poisťovne a považoval za vybavené ( šak načo by som čítal pokyny ). A hádam po viac ako 6 mesiacoch prišla výzva, a vtedy kukal že čo to, že šak on všetko spravil a potom to hodil na krk mne, že volaj rieš ( to som mu už dobrá bola ) ani som nevolala, len som si prečítala pokyny, pozrela na ich stránke po zadaní čísla škody, čo ešte potrebujú doposlať, doposlala som poisťovni ešte zo dva naskenované papiere a bolo, poškodenému do pár dní vyplatili peniaze.
Čiže len z tejto skúsenosti viem, že nie vždy je na vine poisťovňa ( s uniqa v rámci nehnuteľnosti sme problém nemali našťastie ) ale sem tam sa stane, že tá protistrana je ako ten môj exšéf, a s prepáčením sa vysere na povinnosť čo mu kladie poisťovňa aby mohla odškodniť poškodeného.

simsalabim
26. máj 2021

@zalka neviem, jazdil pred 14 rokmi vo velkom VW so seneckou znackou? 😉

princess59
26. máj 2021

@katenka2 my máme Union, a zrovna som ju navysovala. Poistnú udalosť nám poriešili v priebehu týždňa. V utorok som nahlasovala, v piatok prišiel obhliadca a v pondelok už prišlo uznanie škody a vyjadrenie že posielajú peniaze....za dva dni boli už aj peniaze na účte....skoro som odpadla aké to bolo promptné a aj suma bola vyššia ako sme čakali....

zalka
26. máj 2021

@simsalabim nie nie ... to čo píšem sa stalo pred rokom v PP 🙂
ale naozaj som si uvedomila, že sem tam aj ja tým poisťovniam som krivdila. Ked som videla ako dlho čaká poškodený za peniazmi na opravu auta, len kvôli tomu, že exšéf neposlal kopiu svojho TP a ešte čosi už si nepamätám.

simsalabim
26. máj 2021

@zalka ano, asi mas pravdu... ale tiez by mohli skor kontaktovat svojho klienta, ked im nedoda potrebne tlaciva.... u mna bolo treba dost velku sumu na opravu auta a kebyze ju nemam, tak neviem, to by som v nom asi tristrvte roka nejazdila...

fliacik
26. máj 2021

@katenka2 Dobrý deň, pracujem v odvetví blízkom poisťovníctvu, tak to trošku sledujem a my ako rodina sme si zvolili Allianz. Je pravda, že v porovnaní s inými poisťovňami máme poistenie o čosi drahšie. Ale, zo skúseností Vám napíšem, že Allianz je jednotka na trhu pokiaľ ide o plnenie v prípade škodových udalostí (kedysi sme mali Kooperativu, poistenie bolo lacné, ale keď nás sused vytopil, vyplatili nám smiešnu sumu). Či už ide o havarijné poistenie alebo poistenie nehnuteľností a domácností, sú rýchli a spoľahliví. Druhá vec je, že ponúkajú aj poistenie bez spoluúčasti (ak sa Vám stane škoda, nemusíte sa finančne podieľať) a tri rôzne balíky poistného krytia, kde v tom najvyššom už je človek naozaj pomerne dobre ochránený pred všetkými možnými rizikami. Mne napríklad teraz zoskratoval elektromotor umývačky riadu a mám to kryté v poistke. Ich požiadavka na prehodnotenie zmluvy je na mieste a pokiaľ viem, oslovujú teraz plošne všetkých klientov, ktorí majú neaktuálne poistenia, aby sa zmluvy vhodne nastavili - hodnota nehnuteľností sa postupom času mení a ak by Vám roky ostalo poistenie v nezmenenej podobe, hoci trhová hodnota nehnuteľnosti výrazne vzrástla, boli by ste podpoistení. V praxi to znamená, že napríklad pri situáciách ako bol výbuch bytovky v Prešove (totálna škoda) by Vám z vyplatenej poistnej sumy sotva vyšla nová, porovnateľná nehnuteľnosť. Preto sa poistka pravidelne prehodnocuje, aby poistná suma zodpovedala realite - cene, za akú si v tom čase viete obstarať rovnaký dom alebo byt. Druhá poisťovňa, s ktorou sú dobré skúsenosti a má cenovo primerané poistenia, je bývalá AXA, dnes už UNIQA. Ak budete mať záujem, napíšte mi správu a ja poprosím niekoho z kolegov, aby Vám vypracoval nezáväzné cenové ponuky poistenia, budete mať aspoň s čím porovnať svoje súčasné poistenie.

veltraud
26. máj 2021

ja mam poisteny byt - domacnost v uniqa. platim okolo 40-50E rocne. Zatial som - klop-klop, vyuzila iba raz, ked nam nieco tieklo v zachode. volala som v nedelu o 17 a o 18 sme mali instalatera. platili sme len novu suciastku, asi 10 E. nehnutelnost mam poiztenu povinne v ramci hypoteky.

renka30
26. máj 2021

Tiež máme poistený dom aj domácnosť v Uniqa, novú poistku sme robili minulý rok, dávali sme vyššie krytie. Ročnú platbu máme 176€ za poistenie nehnuteľnosti a 56€ domácnosť. S poistnou udalosťou, našťastie, ešte nemám skúsenosť.

katenka2
autor
26. máj 2021

@oli18
@simsalabim
@fliacik
@veltraud
@renka30
baby, vsetkym Vam pekne dakujem, ze ste mi venovali kus svojho casu. Nuz, asi mate pravdu, je to sice nemaly peniaz, ale cely zivot sme boli poistení a moc spekulovat sa neoplati. Ono totiz nahoda je svina a zrovna, ked nebudem mat poistenie, cosi vaznejsie sa moze pritrafit. Ved teraz je uz aj ten svet, ludia aj pocasie cele zblbnute. Ja teda najprv skusim oslovit tu ponuku, co mi Allianz navrhlo a zavolam tomu sprostredkovatelovi. Ak by sa mi to velmi nepozdavalo kvoli nasim financnym moznostiam, pozriem tie ostatne poistovne, pripadne sa obratim na "fliacika" 😉
Este raz velka vdaka a hlavne, aby ste nikdy nepotrebovali sluzby poistovni 😅

janulikt84
26. máj 2021

@katenka2kludne mi môžte napísať sukromnu spravu a viem Vám spraviť prepočet uniqa ;)

aduskatt
26. máj 2021

@katenka2 ahojky, ak si to ešte nevyriešila, viem Ti zajtra spraviť prepočty z 13 poisťovní a uvidíš čo a ako. Vidím v profile, že si z Trnavy, ja tiež, tak to budeme mať blízko, ak by si chcela aj osobne riešiť🙂

katenka2
autor
27. máj 2021

@aduskatt velmi pekne dakujem, mozno i vyuzijem Tvoju ponuku, len teraz prioritne riesim zdravotne problemy a poistka plati do polky augusta. Ale budem to viest v pamati a ked nevadi, ze netusim, kedy bol dom skolaudovany /u najmenej 130 rocneho domu, ktory mal viac majitelov, je to problem/ a nejake ine hluposti, ktore dnes treba, tak sa buduci mesiac asi ozvem. 👏😉