Šetrenie
Ahojte,viem je tu veľa diskusii ohľadom šetrenia.Mam všetky prejdene.No napriek tomu sa pýtam nejaké rady a tipy kde utiahnuť opasky.?Zarobim v čistom 1000 manžel tiež v čistom 1000 eur.Nezije sa nám zle,no chcem mať niečo nasetrene,plus cez leto chcem ísť s deťmi po výletoch.Priklad šetrím na strave,sme 2 dospelý a 2 deti na mesiac dám na stravu 400 eur niekedy aj 500 keď kupujem viac mäsa.Nedari sa mi viac ísť dole so stravou.Nefajcime,nepijeme,sladké a slané kupujem len keď je v akcii,teda málokedy.Ked vidím tie ceny v obchode aj chuť ma prejde.Do roboty chodím na bicykli tam ušetrím.Nechodime do restiky varím len doma na viac dní.Co sa dá pestujem v záhrade.Mam nieco našetrené no aj tak človek sa boji do budúcna keď vidím ako všetko sa zdražuje.
@sasa1310 Zaujímavé, že teda moja rodina ( a nielen tá) žije úplne normálne, už som písala vyššie, máme všetko, ešte aj navyše a sme spokojní. Takže asi tak málo to nebude. V hladovej doline nežijeme.
@sasa1310 ty ale nerozprávaš o sebe, ale o tom, že všetko je plné , reštiky, nákupne centrá, autá drahé, byty drahé, teda je dosť dôležité, že je to Bratislava.
@zuzanockamt ja som nepovedala na teba, že žiješ v hladovej doline. Som napísala všeobecne, že 1000 eur je málo v dnešnej dobe AJ v hladovej doline, tak čítaj poriadne.
A nebudem už diskutovať, keď to vám príde, že je to ok. V poriadku. Mne to príde malý plat, keď má z toho živiť rodinu, kúpiť nehnuteľnosť a žiť.
@sasa1310 Slovensko nie je len Bratislava. Aké percento ľudí kupuje tie byty za 300000? V mojom okolí nula celá nula, keďže toľko u nás nestojí ani stvorizbak v novostavbe. Mimochodom, priemerná mzda bola minulý rok tuším cca 1300 v hrubom, tak sa netvárme, že zarábať okolo tisícky je niečo divné, práve naopak, bežní ľudia presne takto zarábajú a úplne normálne fungujú.
@mooonika1975 kedysi som sa aj ja okolo seba pozerala a hovorila som si, čo robím na prd, keď mám stále málo peňazí. To bolo pred 19 rokmi. Mali sme maličkú dcéru, obaja sme dorábali VŠ, popri tom práca. Nekonečný kolotoč. A mňa ten život fakt nebavil, pretože moje predstavy boli úplne iné. Namiesto nárekov som vybudovala firmu, zariskovala, boli to nervy, neistota. Hoci som mala všetko premyslené, tých premenných, ktoré prídu a nemáš šancu ich predvídať je x. Prvé dva-tri roky boli krušné, ale spoločne sme všetko zvládli. Ani nevieš ako sme všetci dnes za toto moje riskantné a tvrdohlavé rozhodnutie vďační👍 Takže tak. Každá máme na výber.
@sasa1310 komu ten plat nepride malý ? Povedz ??? Všetkým, keďže v Bratislave máte rovnako drahé potraviny ako my tu, a veľká časť výdavkov je predsa na obživu. Len je to tak , takto sú platené a niekto ich robi. Takže tu netreba stále rozprávať o tom, ako keď niekto zarába pod 1000€, že to je strašne málo, že nech niečo robia a že také platy nie sú a podobné veci. Sú také platy, aj omnoho nižšie . A ľudia ich robia, musia.
Autorka, z 2000 eur ušetriť 500 pri dvoch deťoch, to tlieskam 👏🏻 si šikovná, rozumná a vieš určite fantasticky hospodáriť. Mohla by si to ešte vyšperkovať tým, že si vyberieš správny finančný produkt na sporenie, ktorý ochráni peniaze pred infláciou - nie konvenčné sporiace účty, ale investuj do ETF, poraď sa s erudovaným finančným poradcom. Ostatným dámam len odkazujem, že existujú rodiny, kde žena domov donesie niekolkonásobok príjmu muža 😉 a chlap to zvláda úplne v pohode, lebo má sebavedomie a integritu. Koniec koncov, v BSM sú peniaze aj tak spoločné. Nezúfajte, pracujte na sebe, myslite na svoju nezávislosť a vychovávajte svoje dcéry ako ambiciózne ženy a nie ako vazalky mužovej výplaty. Mne to už moja stará mama (dnes 83 ročná) dávno hovorila, nech nie som nikdy od muža závislá a ako decko som to nechápala, ale dnes tomu plne rozumiem. Najlepšia rada do života.
@mooonika1975 ja neviem kde som písala, že nech niečo robí a pod. To sa musíš inde rozčulovať. Ja som napísala, že pokiaľ nemá možnosť kariérneho rastu a teda možnosť si zvýšiť ten príjem u svojho zamestnávateľa, tak áno 1000 eur je na neho málo.
@tiezjedna no to je všetko pekné, koľki zariskovali a o veľa prišli, a potom sú taki, čo vsadia na istotu. A sú tu, sú tu ľudia aj s menšimi platmi a je ich hrozne veľa a musia žiť, jesť, bývať a presúvať sa autami a chcú tiež isť na dovolenku, na výlet. Len treba vedieť, že medzi nami sú taki a plat 1000€ je pre niektorých rajskou hudbou.
@sasa1310 tak to celkovo je také povedomie, nie konkrétne ty, že treba sa hneď vzdelávať a posúvať a rásť a neviem, čo ešte . Ja totižto , aby si chápala, vôbec nepišem o sebe, ale vidim to okolo seba a mňa to tak rozčuluje, keď niekto povie, že 1000€ je málo, fakt neskutočne vytoči, keď vidim, že ľudia okolo mňa dostanú podstatne menej.
@mooonika1975 ja len, že každý máme na výber👍 Toť celá pointa môjho príspevku😉
@mooonika1975 a nie je to málo, keď maslo stálo 3 eurá a olej 5 eur? Hypotéky 5 % , benzín 1,8 čo toľko stál. Však aj ľudia s vyšším príjmom už majú čo robiť, aby to zvládali. Preto som aj autorku pochválila, že pri tom príjme dokáže 500 eur niekedy za mesiac odložiť.
Nič viac a nič také strašné som nenapísala, že ste sa museli pohoršovať
Nesranduj, na výber možno, ale možnosti ma každý iné, priležitosti všetci rovnaké. Dosť podstatný rozdiel .Napriklad matka, čo ma postihnuté dieťa, má možnosť isť robiť kariéru ? A nehovor , že je to extrém, všade sú priležitosti, len možnosti sú rozdielne. Ok, už ma to nebavi. Zdravim Vás.😝
@tiezjedna
@mooonika1975 už som nechcela reagovať, len dám na správnu mieru napr. tú ikeu. Odporúčam niekedy ísť pozrieť. Naschvál som písala, že cez víkend tam ani nezaparkuješ. A vieš prečo? Lebo ŠPZ BL alebo BT, BA tam ani nenájdeš.
@mooonika1975 ty špliechaš také somariny až to bolí... Samozrejme, že žena s postihnutým dieťaťom má iné príležitosti aj možnosti. O tom sa snáď nebavíme. Bavíme sa o zdravých, ekonomicky zdatných ľudoch.
@zuzanockamt ale napriklad mate stare auta, nie? Aj to vela robi, kto denne dochadza, musi mat auto spolahlive. Takze bud das uspory za nove/novsie auto alebo vezmes lízing alebo navysis hypoteku a kupis.
A to co si dovtedy setrila davas na splatky. Vzdy je nieco.
@babulkomale Áno, autá sú staršie, no sú v pohode, to mladšie (asi 22-23ročné) zvláda aj zahraničie. Muž sa o ne dobre stará, nepotrebujeme platiť automechanika. A určite by sme si nikdy nevzali pôžičku ani lízing na auto. Najväčšia hlúposť.
@zuzanockamt ano ale ked sa ti stare pokazi alebo zacne pytat vela penazi, ine kupis tym padom za uspory a zostane ti malo alebo nic.
@babulkomale Už ich máme dlho, všetko sa vždy opravilo, kazia sa málo, náhradné diely lacné, všetko spraví muž. V najbližších rokoch určite auto netreba. A neminuli by sme na to celé úspory.Možno tak tretinu.
@zuzanockamt ja nepisem ze vy by ste minuli vsetko ale ze chapem preco niekto berie na auto pozicku, pretoze by sa nedostal do prace.
A je samozrejme rozdiel kupit auto za 40 tisic a za dvetisic.
Autorka , obdivujem ta, že vôbec niečo z toho ušetríš , podľa mňa to sa ani nedá, musíte len viac zarobiť
@milanpetras s týmto ja zas napríklad vôbec nesúhlasím (čo sa týka platenia kartou), resp. sama za seba mám lepšie skúsenosti s platením v hotovosti. Neminiem viac než mám v peňaženke. Jasné, občas, keď na niečo náhodne natrafím, tak zaplatím aj kartou, ale vtedy si dvakrát rozmyslim, či to fakt chcem alebo potrebujem.
@sasa1310 a kdeže sú tie BL značky? Žeby zase hore, v tatrach? Oni môžu cez týždeň nakúpiť, vtedy sa chod pozrieť. Z iného mesta len cez víkend. Logiicky. Neviem čo je to za nábytok, keď o tom vravíš, akoby milionári nakupovali. Veď nestoja pred Pradou
@mooonika1975 asi to také zlé s tými platmi nebude na Slovensku, keď je všade plno 🙂
@sasa1310 už ako povieš, nábytok si musia kupit a kúpia lacnejší v ikey . Ale mne je to jedno
@rude_baby a zase porovnavaš neporovnateľne, píšeš, že neznesie šéfa, čiže robí na seba, podniká. Len taký zelezniciar nemôže si urobiť vlastnú koľaj a poskladať vlastný vlak a robiť si len kedy sa mu chce.
Len taký príklad, ideš ráno do obchodu a chces čerstvé teplé pečivo? Myslíš, že ten zamestnanec má 1000€ ako pekár? Opýtaj sa ho. A je dôležitý. Tak isto ako upratovačka v škole, páčilo by sa ti, keby tvoje dieťa muselo sadnúť na wc týždeň neumyté? Tiež to nerobí za 1000€ ale...je potrebný. Takže, áno, môže povedať, že nebude robiť za 600€ ale kto to potom urobí?
Každý si môže vybrať zamestnanie, a má možnosť zarobiť aj viac ako 1000€, ale nie v bežnom zamestnaní, kde je "niekto niekomu šéf"

@harrisson jemine, ja som nastupovala tiež - pred 12 rokmi - plat 404€. Nádhera. TIež požiadavky enormné.