Šetrenie do obálok
Ahojte maminky,
Tie čo si šetríte resp. delíte financie do obálok. Koľko máte obálok a cca koľko dávate na stravu, drogeriu a pod. Odišlo nám teraz auto a potrebujeme našetriť čím skôr na druhé keďže bez neho sa nám ťažko funguje. To čo sme si šetrili sme žiaľ počas covidu museli minúť takže musím doma zaviesť tvrdý režim a nerozhadzovať resp. plánovať a pod. Ďakujem za rady. Veľmi mi to pomôže. P. S. Želám Vám v novom roku veľa zdravia 🙂
k tým sporiacim účtom, dobrý je napr. na tento účel slsp, lebo tam môžeš vyberať len 1 deň v mesiaci alebo potom 7dňový s výpovednou lehotou - ten majú v čsob....tam vieš že ak vyberáš skôr, platíš veľa za výber takže si rozmyslíš či vybrať bez výpovednej lehoty kedy to máš zadara alebo za to platiť...
@benit no presne i ja a toto je problém, lebo potom to ani nezjeme a vyhadzujem a viem, že tu viem ušetriť na strave hodne
@katarina0123 práve pre toto kupujem potraviny za cash, lebo viem že miniem len do výšky čo mám v peňaženke...kartou keď platím, nesledujem nejako ceny resp.ich neriešim....potom prídeš na to že si pokupovala aj blbosti čo by nemuseli byť.....najviac sa "prežerie", naozaj potraviny išli neskutočne hore...
@mogaa jasne, takéto rady som si chcela prečítať aby som si našla systém, toto co si mi napísala sa mi zdá asi nej lepšie pre nás. Ďakujem
@mogaa a nemas na ucte nejaky minimalny zostatok, pod ktory proste za nic nepojdes? Akb y si platila kartou - ja si napr. potom raz za tyzdem mrknem ucet, platby - proste moju situaciu
@mogaa Vieš čo mne alebo nám ešte pomohlo reálne pri šetrení? Inak ten cash používať je tiež fajn nápad.
Že si do predu naplánujeme celý týždeň čo budeme papať. Cez leto veľmi nevaríme , obiednavame skôr, ale v zime napríklad ovocie máme doma vždy...lebo to raňajkujeme väčšinou s vločkami. Ale proste celý týždeň mám rozbehnuté vo budem variť, občas navarí mamka a prinesie xixi 👍😄😄😄
@mogaa presne jja tak keď mám kartu po kupujem i to čo nemusíma tomu sa chcem teraz vyhnúť, lebo potrebujeme našetriť, preto si pýtam rady ako to máte vy ostatné 🙂
@katarina0123
Chapem ta. Sporiace ucty de facto nevidis, ked platis kartou, platis z hlavneho uctu. Zo sporiaceho uctu musis vyslovne urobit presun penazi na hlavny ucet - to je taky isty princip, ako otvorit tu obalku a presunut z nej peniaze do penazenky.
A mnohi maju aj 5 takychto uctov, anpr. na opravy auta, na dovolenku, na spotrebice, atd.
Dolezite je, aby to tebe vyhovovalo, ja celkovo nie som fanynkou mat vela cashu pri sebe.
@gretuska77 ďakujem, a za takúto službu sa v banke platí? Za tieto pod účty?
@zmrzlinka2021 to by som si musela zmeniť limit na platbu kartou..to nechcem lebo by som to menila hore dole ako sa mi zachce....
ja tiez pouzivam sporiaci ucet a platim takmer vyhradne kartou alebo cez ib aby som potom vedela identifikovat co som platila a mesacne si urobim rozbor kolko na ake oblasti sme minuli
@katarina0123 každá banka má iné podmienky, to si musíš zistiť vo svojej...VUB má podúčty, sporka sporiaci účet, čsob sporiaci s výpovednou lehotou...väčšinou sú tieto účty zadarmo ale daná banka tam môže mať nejakú podmienku,,,napr.prima banka má sporiaci účet len k ich účtu a je tam úročenie 5% ale musí ti odísť v daný mesiac určitá suma v určitý deń a musíš mať u nich aj bežný účet....
Pýtaš sa koľko dávame na stravu, drogériu a podobne... Ale toto je veľmi individuálne a závisí to od počtu členov domácnosti, aké staré sú deti, či má niekto špeciálnu diétu, či kupuje slovenské mäso alebo poľské, či si niečo vypestuje/dochova alebo všetko kupuje, či sa stravujú všetci členovia domácnosti len doma alebo aj v práci/škole... Kým nedáš takéto info o vás, darmo ti tu bude niekto písať konkrétne koľko je optimálne minút...
Keď šetríte konkrétne na auto, stanov si cieľ - v akej hodnote chcete auto kúpiť. Sumu si potom rozrataj na mesiace v roku. ak si myslíš, že ste schopní mesačne ušetriť viac, skráť mesiace. Avšak nešetrila by som na úkor stravy - poľské mäso namiesto slovenského, absencia zeleniny, samé múčne jedlá a pod. Ja šetrím napr na pracom prášku. Najskôr som kupovala kapsule Ariel, potom som prešla na Persil práci prášok a teraz už používam prášok Formil z Lidla a je super 🤷
@katarina0123 tak ja okrem sporiacich účtov a poistiek fungujem na prísnom mesačnom rozpočte a áno,aj na obálkach. Napríklad 2 obálky sú na auto- v decembri platím poistku vyše 900 eur a je jednoduchšie každý mesiac tam odložiť 70 eur ako pred vianocami zúfať. Takisto vždy v decembri servisná prehliadka auta,cca 200 eur,takže 20 mesačne do obálky odkladám. Ďalšie obálky sú napríklad peniaze z bočného príjmu,obyčajne na dovolenky používame. Mala som pri synovi obálku aj na školu,mesačne 10 eur aby som v septembri neskolabovala pri nákupe pomôcok... Každý mesiac odkladám 4 stravné lístky- pred vianocami ich mám 50, pomôže... Bývame v novostavbe,len hypo na dom platíme 530 eur mesačne...musím presne plánovať peniaze, ale zas na druhej strane si doprajeme, dovolenky,na seba,na darčeky druhým. Obálky pomáhajú. Mám presne prehľad.
@katarina0123 nechybali by ti tie peniaze v obalkach?
Osobne nie som priaznivec takýchto obálok. Všetko platím kartou, mám najlepší prehľad kde som čo minula. Keď som mávala peniaze to dáš tam 5€ tam 10€ a ani nevieš kde ti zmizli. A nemusím zdržiavať rady a rátať centiky či mi dobre vydali.
My sme zaviedli systém, prídu výplaty (chodia nám +- 1 deň), zrátame teda celkový stav, odrátame povinné platby (hypo, energie, auto, internet), káblovku platiť odmietam, za tie somariny co tam vysielajú, čo chcem si viem pozrieť cez smart TV zadarmo.
Zostane suma, s ktorou sa môže pracovať, polovica cca ide na sporiaci účet keby náhodou prišli nejaké neočakávané výdaje a zvyšok ostane na fungovanie. Tým ze deti jedia v škôlke, my v práci, pol dna nikto nie je doma, tak nekupujem veľa jedla, nechodím na obrie nákupy raz za mesiac, naučila som tiež nekupoval blbosti ktoré nepotrebujeme.
@viki_lv tak na strave takto extrémne šetriť nechcem to je už moc. A sme histaminici takže ani keby sme chceli zdravie nám to nedovolí.
@zara0201 toto som presne potrebovala prečítať, tiež platíme hypo 500eur.
@katarina0123 v TB za podúčty neplatím nič, ako je to v iných bankách neviem, ale tipujem že za free
@katarina0123 ja som dosť dlho fungovala tak, že okolo 5teho chodila vyplata. Trvalý prikaz som mala nastavený na 8 deň v mesiaci - vtedy odchádzalo 300eur na sporiaci podúčet a 150eur na druhý bankový ucet, z ktorého som mala stratenú bankomatovu kartu, takze som z toho úctu mohla robit len prevody, keď som potrebovala. Čo zostalo, to som mala na míňanie a zaplatenie hypoteky, ktorá odchádzala 10den v mesiaci a bežne nákupy potravin. Ani som nevedela ako a celkom sa to tam kopilo a bola som aj disciplinovana. Obalky sú už zastaraný sposob, máš ostaru s výberom penazi. Takto pri trvalých príkazoch sa ti tie peniazu prevedú, či chceš, alebo nechces
ja mam napriklad 3 sporiace ucty.
na vsetky 3 odchadzaju peniaze same 2 dni po vyplate
1. ucet je taky z ktoreho si mozem kedykolvek presunut peniaze ak je potreba
2. ucet da sa vybrat iba raz mesacne tym padom moc moznosti siahat na tie peniaze nieje
3. ucet je investicny tych penazi sa neplanujem dotykat vobec
@katarina0123 inak myslím že som finančne gramotná,robila som roky v banke. Ale zas som praktická. Boli časy keď som vôbec nemusela peniaze riešiť, zas teraz si uvedomujem že keby som to vtedy držala pevnejšie v rukách tak som mohla lepšie hospodáriť.
Ináč , koľko chcete nasporiť na auto? 6000-7000€, lebo môže to byt aj dlhodobé, tak aj tie obálky môžu pomôcť , len kúpte radšej zánovného auto, aby ste potom nešetrili na opravy.
Sporiaci ucet (poducet akoby k tomu co máte) je super. Bez karty. Len tam posielať peniaze a fungovat s tym co ostane na beznom ucte, nechaj si tam trebars 500 a s tym hospodarit do vyplaty. Setrit na pravidelných mesacnych výdavkoch, bankový účet sa da mat zadarmo, telefony, pausaly, telka-balicky, zvazit co všetko treba. Potraviny nakupovat raz týždenne online. Zjeme doma co mame, do obchodu neist, len fakt nutne. Drogeria sa da tiez tak, napr dm online raz mesacne. A spisat vydavky za posledné obdobie, potom za nove obdobie co zacnes setrit a uvidis, ci to funguje alebo nie.. nejake tri mesiace by uz mohli ukazat, ci je zlepšenie

@zmrzlinka2021 vôbec sa do toho nevyznám, podľa toho čo tu čítam tam možno zvážim aj tu banku, proste ma napadli tieto obálky aby som si vedela rozdeliť peniaze lebo keď ich mam v kope kupujem aj to co nepotrebujem