icon

Šetrenie v začiatkoch pracovnej kariéry

20. feb 2022

Dobrý deň,

som po VŠ, pracujem reálne 6 mesiac na trvalý pracovný pomer. Som z BA. Plat mám cca 800 v čistom. Platím rodičom za nájomne a stravu 150 e. Zvyšné výdaje ako obedy v práci, iné jedlo, oblečenie, zábavu, lieky, lekárov (hlavne zubár) si platím sama. Koľko je vhodné z tohto príjmu vs výdavky ušetriť ? Alebo ako ste na tom boli vy, keď ste začínali a koľko ste šetrili z prvých výplat ?

Strana
z2
drzaopica
20. feb 2022

Šetrí kolko sa dá...keď potrebuješ zubára je to drahé...neexistuje nejaká norma.Ja som z prvých výplat neusetrila nic je to už dávno...úprimne rozfllakala som všetko plus som si šetrila k moru, oblečenie...

laura164
20. feb 2022

Keď som bývala s kamoskou, platila som 200€ nájom, strava atd cca 300 €, ušetrila som si cca 200 € mesačne, to bolo pred 7 rokmi

michal711
20. feb 2022

Riadny výsmech po VŠ zarábať v BA 800€.

jaja20
20. feb 2022

Keď platíš rodičom iba 150 euro,máš veľkú možnosť si ušetriť.
Existuje pravidlo 50:20:30,to znamená,že 50 % príjmu dáš na zaplatenie nevyhnutných vecí,ako je bývanie,jedlo,cestovné do práce,mobil,20% na sporenie a 30% na rôzne míňanie,teda koníčky,posedenia s priateľmi,dovolenky atď.
Skús si to rozrátať zo svojho príjmu.

autor
20. feb 2022

@michal711 to je 1100 v hrubom. Nemám IT odbor. Nech sa páči, daj ponuky kde 25 ročný soplák bez praxe zarobí 2000 e. Som zvedavá, čo nájdeš.

mamina0078
20. feb 2022

Koľko je to pre teba vhodne určite inú sumu nasetri niekto kto ma auto a niekto kto chodi mhd, niekto kto chodi kazdy mesiac-2 ku kadernicke, kozmeticke a niekto kto možno raz do roka alebo ani to nie... Ja som stále 10% odkladala aj odkladám a časť z toho investujem.

zildo
20. feb 2022

Zariadiť si nejaký sporiaci účet

annamalaga
20. feb 2022

@michal711 no to ešte slušne. U nás niektorí chlapi toľko nezarobia a robia niekoľko rokov. Na vyšší plat musí mať čo to odrobene. To nepojde hneď.

zuzanockamt
20. feb 2022

@michal711 Predstav si, že sú profesie, kde sú takéto platy realitou.

jaja20
20. feb 2022

@zuzanockamt Veru,aj menšie. Poznám vysokoškoláčky,ktoré robia poštárky za 500 e v čistom. Bohužiaľ,taká je slovenská realita...

bimbambom
20. feb 2022

@michal711 druhé najväčšie mesto pred piatimi rokmi - štátny zamestnanec
Dochádzanie do susedného okresu 160€ na mesiac
Zarobila som v čistom 490 , po roku 500 , potom dlho 525
Takže 490-160 = 330
Jedlo , ostatné výdavky , atď atď
Vitaj v realite 🙂

zuzanockamt
20. feb 2022

@jaja20 ja mám VŠ, asi 15 rokov započítaných ako odrobené a dostala som sa konečne cez 1000-ku. Robím to,čo som vyštudovala.

martinkatinka
20. feb 2022

@michal711 a kolko by si chcel bez praxe zarabat? To je jedno, ci vs, ci nie... Musis sa vypracovat.

rachel36a
20. feb 2022

Moj 25 rocny syn zarobi cca toolko ako ty...tiez nam dava 150€, a mesacne si odllozi cca 400€ -500€, podla situacie a vydavkov, aby si cim skor mohol najst vlastne byvanie

devil6464
20. feb 2022

Ja som na tom podobne, 2roky po škole,takže len trošku dlhšie pracujem a väčšinou si odkladám komplet celú výplatu, tiež cca 1000€, no začínala som ešte s menším príjmom. Mám vsak ešte jeden príjem z ktorého hradim ostatné bežné výdavky. Rodičom priamo finančné neprispievam, keďže to odmietajú a chcú aby som si ušetrila na byt no snažím sa robiť aspoň veľké nákupy potravín a iných veci do domácnosti, môže to by tak cca 200€/mesiac.
Osobne šetrím na čom sa dá, no snažím sa aj si občas niečo dopriať. Obedy si napríklad varím doma a ohrievam v praci, auto nemám lebo ho nepotrebujem, na zábavu teraz veľmi nie sú možnosti - skôr len kino alebo občas niekde večera v reštike. Na liekoch veľmi neusetris ale napríklad náklady na zubára a dentálnu hygienu sa sčasti dajú preplatiť cez poisťovňu, čo je pekná úspora. Dá sa kadekde ušetriť, aj keď v Ba sú výdavky vyššie. Tak by som hľadala nejaký kompromis.
Komentáre ohľadom výšky tvojho príjmu si nevšímaj, každý niekde začínal, niektori po VŠ nemajú príjem ako ty. Na tvojom mieste by som sa skôr poohladla po ďalšej práci, v BA je mnoho príležitostí. Neviem aký odbor si vyštudovala a či máš v práci možnosť kariérneho alebo odborného rastu, podľa toho by som sa zariadila.

judar
20. feb 2022

@michal711 vysmievas sa vies ale realitu asi nevidis...a co sa praxe tyka? Myslis ze je lahke ju dnes len tak niekde ziskat na lepsie platenych miestach?...Darmo ze ma clovek VS s hlavou plnou poriadne nevyuzitelnych informacii ked prax je casto nad VS a to sa odradza potom aj inak na platoch ...

sivana09
20. feb 2022

Mam 29 a ked tu kedykolvek napisem, kolko zarabam, tak ma zeny idu zozrat od zavisti, povynadavaju mi ako si vymyslam :D moj aktualny plat je daaaleko nad bratislavskym priemerom, ale moja prva praca v 20 rokoch bola 850eur brutto!! Z prvych vyplat som neusetrila takmer nic. Platila som rodicom 100eur za byvanie, po par mesiacoch som isla do podnajmu s frajerom na polovicu, myslim ze mi z toho platu mesacne ostavalo 100-200eur. V pohode to bolo, som rada za svoje zaciatky, ak budes na sebe makat, o par rockov budes mat 3-4-5-6 a viacnasobok

elizabet173
20. feb 2022

odkladala som od druhej výplaty (prvú som s radosťou rozflákala na somariny 😎) asi tretinu platu, tiež som prvé dva roky po skončení školy bývala u rodičov, dávala som im tiež asi tretinu platu (tú mi odkladali, o čom som nevedela). Neskôr, podľa potreby, keď už bol byt a bolo treba do neho kupovať stále niečo, niekedy minimum, niekedy aj nič. Na tvojom mieste by som investovala do bývania, aspoň garsónku, časom budeš mať plat vyšší

sashabb
20. feb 2022

@judar ja si nemyslím, že sa dotyčný vysmieva. Len konštatoval, že tie platy sú na zaplakanie, zvlášť pre človeka s VŠ, ktorý študoval dlhšie, aby sa mal lepšie.

bimbambom
20. feb 2022

Môžem sa opýtať kde pracujete , že sa tam dá vypracovať a zárabať niekoľkonásobne ako na začiatku ?

autor
20. feb 2022

Myslím, že môj plat je teraz taký priemerný vzhľadom na to čo viem na trhu práce ponúknuť. Na profesií sú aj výrazne horšie ponuky, občas sa vyskytne niečo o 100 e vyššie (málokedy). Ako absolventka si nemôžem pýtať 2000 e. Čiže na začiatok je to ok, a časom tiež čakám, že to pôjde vyššie aj keď asi nie nejako veľmi výrazne (na to taký odbor nemám). Raz som ušetrila za mesiac aj 400 e aj už nič (výdavok na zubára, dentálnu hygienu v jednom mesiaci, nejaké darčeky na narodky druhých a už to bolo). Do práce chodím autobusom, mám električenku. Avšak viem, že cez leto budem chcieť ísť na dovolenku plus viac sa isto bude chodiť po reštikách, kupaliskách a tak. To aby som už teraz na to začala šetriť.

adriannasvk
20. feb 2022

Urcite odkladaj kolko sa ti podari,jeden mesiac viac,iny menej. Ako sa da...hlavne maj zalozeny 2 pilier a ak zamestnavatel poskytuje 3 pilier musis vyuzit aj to...to co usetris nesetri na beznom ucte ci v stavebnom sporeni a podobnych somarinach...

marci77
20. feb 2022

@sivana09 aj ja by som sa chcela spytat, kde sa da vypracovat a zárabať niekoľkonásobne ako na začiatku ?
ja mam skor taku skusenost, ze akonahle pridu deti, tak kariera musi ist bohuzial na isty cas bokom

anshelia
20. feb 2022

Ak bývaš u rodičov máš najväčšiu šancu si niečo ušetriť. Z 800€ na tvojom mieste odkladám minimálne polovicu.. keď som ja začínala robiť, bolo to 20 rokov späť, zarobila som 9000sk, 3000 som dala za bývanie, 2000 som precestovala, nejaké drobné výdavky a ešte som ušetrila 😉

hesloveslo
20. feb 2022

@sivana09 keby to tak bolo ze? Ja tiež môžem tvrdiť ze zarábam mesacne 5 tisíc eur ale to vieš internet znesie všetko. Ja vravím ze človek co pracuje nadpriemerne to nemá slušnou robotou

diamond007
20. feb 2022

200-300€...

zmrzlinka2021
20. feb 2022

@marci77 nemusí ísť bokom ak máš pri sebe partnera, ktorého deti a domácnosť zaujímajú taktiež. Je veľa úspešných žien, čo majú deti.

zmrzlinka2021
20. feb 2022

Máš fajn plat na začiatok, určite sa vypracujes. Z 800 v pohode odložia 400 a ešte si žiješ ako kralovna

7lenka11
20. feb 2022

ahoj, ja som bola v úplne rovnakej situácii po VŠ ako ty.. je to síce už pár rokov, ale takisto som v BA zarobila 800 eur v čistom a to som nebývala u rodičov, teda v BA nemám žiadnu rodinu.. ja som si hneď po výplate odkladala 200 eur na sporiaci účet.. ďalších 200 eur som zaplatila podnájom a zvyšok som mala na míňanie.. ale zase poviem úprimne, že mala som našetrené, pretože som pracovala už na výške a žila na internáte, takže som si dokázala z výplaty dosť pekne odložiť.. nezačínala som takpovediac od nuly, na sporiacom účte mi už vtedy svietili nejaké úspory.. hlavne sa nedaj odradiť, makaj na sebe a o pár rokov ti pôjde plat pekne hore 🙂

sivana09
20. feb 2022

@marci77 takto sa to neda snad nikde.. za ten cas som vystriedala mnoho firiem a pozicii, neustale vzdelavanie sa a posuvanie je zaklad. Sedenim tichucko na jednom mieste sa toho vela nezmeni ani za 20 a viac rokov

Strana
z2