Som zhrozená z drahého prenájmu
Ahojte ľudia,
Chcela by som vedieť hlavne od tých, ktorí sú v prenájme a maju detičky ako to vnímajú.
Stíhate platiť účty a byt k tomu ? V Humennom co je stale diera a vychode slovenska stojí 3 izbový byt 500eur niekoho celá výplata za mesiac.
Nechápem prečo tak dvíhajú nájmy. Viem ze energie išli hore ale toto ? Som z toho naozaj zhrozená.
Trnava 3 izbak 800/900 bezne
Nielen energie išli hore. Skús si prelistovať témy, a viacerí písali, že aj príspevok do fondu opráv išiel u mnohých rapídne hore.
ja prenajímam garsónku v BB z 250 som teraz musela zvýšiť na 300 nič na tom nezarábam platím energie hypotéku a ešte teraz podávam daňové priznanie 500 eur
Energie, dane, plus údržba nemovitosti. Nehovoriac o tom, že tu nemovitosť bolo najskôr treba kúpiť, alebo momentálne platiť hypotéku. Áno, nájmy sú drahé, ale vôbec sa tomu nečudujem. Veď to nie sú čisté peniaze do vrecka prenajímateľa.
Fond oprav, preddavky na teplu vodu a kurenie, elektrina, plyn, vsetko islo hore. Plus poistenie, dan za byt, dan za prenajom a este nieco treba aj zarobit alebo mat aspon rezervu, aby nebol majitel v minuse. Za 500 mas v BA garzonku/jednoizbak a to naklady bez dani a poistenia mozu v pohode byt 300€.
no ked si vezmeme ze my 4 cloenna rodina platime poplatky za byvanie kazdy mesiac 270e (tam uz je vsetko fondo oprav elektrika plyn teplo RTVS a tak) tak je jasne ze ak niekto kupoval investicny byt na ktory ma aj hypo tak si prihodi cca 200e navyse nakolko prenajimat zadarmo ho nebude... takze cena je podla mna ocakavatelna...
@nikaleo17 prečo tak dvíhajú nájmy? Ak má človek hypotéku, tak dvíha nájom pretože sa mu dvihla splátka kvôli vyšším úrokom. Pretože idú energie hore. Pretože iné poplatky išli hore. A pretože je vysoká inflácia. Či myslíš, že v Humennom je lacnejšia elektrina a nižšia inflácia? A hlavne, je to rozhodnutie majiteľa, aj keby na to nemal žiadny objektívny dôvod.
Mame 2izbak a platíme 405e...ale sme dvaja na to...q snáď už budúci rok budeme konečne vo svojom 😉 za 3i je to v pohode cena
@nikaleo17 prenájom je celkovo draha zalezitost. Ci si myslíš, ze ta necha byvat za náklady? Jasne ze chce zarobiť, preto to aj robi.
Neviem, po čom idú v BA bezne 3 izbaky 700- 800-900€?, ale my mame náklady aj teraz po zvýšení vašeho vsudy 300€ (najom, plyn, elektrika), cize zvysok si dorataj. Neexistuje, aby len na bývanie dávali toľko (500- 1.000€) z čoho by potom ludia realne zili?
@maranta_leuconeura presne ako píšeš. Bez mala 300 eur a to bez dani
Preddavky isli zo 140 na 250
Hypoteku mam 500
Elektrika, TV, internet dalsich 80
Prenajimam za 670, a samozrejme z toho riadne platim dane, takze naklady vysoko prevysuju prijem. Jasne, najomnici mi "splatia" hypoteku, ale ked ratam aj nejake investicie do vybavenia a podobne, tak sa mi naklady a prijmy vyrovnaju tak asi za 35 - 40 rokov. V businesse by taka ROI nepresla.
Zn. 3i v Bratislave
A to si predstav keby si mala hypo, tak je to splatka hypo plus este navyse vsetky naklady. Lacnejsie by to rozhodne nebolo, my mame napr len splatku skoro 700€ a to este s nizkym urokom (ano, byt v BA, ale ked si teraz vezmes hypo s tymi urokmi, uz si na 500€ za 100000 hypo).
@nikaleo17 moja mama v humennom plati za 2 ibak 220 eura a to je jej nie najomny..najom olus elektrina plyn telka take cez 300 eura jej vyjde
@nikaleo17 by dte radi z mate este robotu v tejto hladovej doline
No je to drahé, ale keď zrátam len náklady na hypo a nájom na našom 3 izbaku po zvýšení je to skoro 500€. A to ešte kde je elektrina, internet, tv a podobne. A to sme malé mesto. Takže samozrejme, že majiteľ chce pokryť aspoň náklady prípadne, ideal aj čosi zarobiť.
My máme svoj 2i a platíme aj s energiami 300€, takže áno je ten nájom ok, keďže vám ho nikto nebude zadarmo prenajímať ...
Ja platim 520 za trojizbák s 200m2 záhradou a parkovaním 15minut od BA v dedine. Ide mi tiež dvíhať na 600 , ale iba z dôvodu že budeme od ďalšieho mesiaca bývať traja.
Je to ale otras. Povedala som že toto je môj posledný podnájom , chceli sme niečo vlastné ale dali by nám iba 250 tisíc a za to v BA kúpime ledva 1,5 izbový byt. Zamňa sa Slovensko na život absolútne neoplatí. Platy dobre že nie najnižšie v Európe ale zato ceny ako v Dubaji. Chodíme nakupovať potraviny do rakúska a vždy to vyjde oveľa lacnejšie ako keby mám ist sem do lidla
Choré.. a bude horšie
V Bratislave za 500 eur uz nedostanes ani 1izbak...A tiez tu maju ludia deti a tiez nie kazdy, kto ide do podnajmu zaraba nadstandardne, ako sa mnohi o Bratislave mylne domnievaju. Takze bud si najst este brigadu popritom, alebo si najst lepsie platenu pracu. Vsetci sa musia nejako obracat.
@nikaleo17 3izbovy za 500€ v Humennom - je plne zariadený? Všetko išlo hore, ved ak napr ten byt spravuje bytové družstvo tak určite máju majitelia vysoký nájom+energie+voda+plyn,..... Ak sa vam zdá eľa, podajte si ziadosť o mestky byt aj ked tam su tie cakacvie doby naozaj dlhe.
@nikaleo17 Ahoj, tiez zijeme v He mame vlastny 2,5 izbovy byt a len za energie platime 300 e plus 45 e telka a internet. Sme 2 dosp osoby a babetko. Platime viac v malom byte ako nasi rodicia vo velkych domoch. V He mame najdrahsie energie 😡😡😡 cize ani sa necudujem ze najom mate taky vysoky.
Ja som prenajimatel v BA a ked sa mi naposledy menili podnajomnici, tak som bola tiez zhrozena, ze ako to porastlo. Dala som o cosi vyssi najom, nech sa dorovnam k trhu, su tam pol roka a za tu dobu ponuky na internete stupli asi aj o dalsich 15-20%.. O predaji ani nehovorim. 🙄
V Bratislave a verim ze nielen tam sa byva po viacerych ľuďoch v jednom byte, rodiny s velkymi detmi byvaju spolu, partie bývajú spolu. Bývanie vzdy najviac ukroji z rozpoctu. Su ludia ktori maju normalnu robotu a byvaju v zahradnych chatkach lebo bývanie v Bratislave nie je ore vsetkych. Na Humenné je to mozno vela ale ked v tom byte su 2-3 zarábajúci ludia tak je to v pohode.
Nechápem čomu sa čuduješ, kde chcú na tom aj trošku zarobiť, tak bohužiaľ, ceny pôjdu len hore. Nás stoji toľko bývanie s hypotékou a energiami, nič nezvyčajné a to máme úroky fixnute ešte za úrok okolo 1%.

@nikaleo17 je to drahé bývanie, v TN máš za 500 jednoizbaky 🤷