icon

Spoločné peniaze a aj tak každý míňa "svoje"

29. okt 2021

Ahojte,
Ja si tak klepem na čelo, že som hlúpa. Najväčšia chýba v mojom živote asi. Žijem s priateľom pár rokov, donedávna sme mali každý svoj účet, no ja som ho presviedčala, že majme jeden, keď sme rodina. Máme deti.
Zarábal dobré, no má aj veľa výdavkov (šeky, výživné, jeden dlh). Ja mám materskú, výživné od ex, rodinné prídavky, čiže sme sa mohli mať ako v bavlnke...
Aj sme si vytvorili teda jeden účet, z neho mu platím všetky pohľadávky, a pekne sme vedeli odložiť. No on je chronicky míňač peňazí.
Kým mal účet sám, dal polku do nájmu, zaplatil si šeky a zvyšné som sa nestarala. Pred mesiacom dal výpoveď v práci
Teraz len kupuje, vždy mu niečo treba, nový mobil, novú navigáciu, pílu na stromy, kosačku, do auta stále niečo. Nie malé položky. Pominal všetko, aj moje úspory, lebo nestíham sledovať koľko vyberá z karty, koľko kde čo platí kartou, čo všetko objednal. Zobrala som mu kartu, zrazu začal chodiť na brigádu, vraj mi všetko vráti. No už mesiac chodí a nič mi nedal, vraj mu ešte nevyplatila. Včera som mu našla v nohaviciach keď som dávala prať 100€. Nič som mu nepovedala, ráno mi volal, či som nenašla peniaze, lebo vraj pýtal zálohu, aby ho neoklamala, no chcel zatajiť, minúť a keď som sa ho opýtala, tak sa smial, že preháňam. Keby bol férový, dal by mi ju, nech odložím, či už jemu, alebo keď už všetko vzal deťom, nech im niečo kúpim. Ja už nevládzem. Mám chuť mu zrušiť prístup na účet a nech sa stará sám. A koľko toho poje, ani nepíšem aj 400€ mesačne len on Všetko všetko som mu platila.

liljana
29. okt 2021

Preco nezrusis moznost ist do minus na ucte? A preco mu doplnas ucet, ktory vycisti skor, ako stihnes nakupit?
Vacsina zien obhajuje spolocny ucet. Kym ho nejaky nezodpovedny alebo sebecky pako nevycisti.
Vyzera to, ze pritahujes podobny typ muzov. Jeden gambler, druhy preje a minie vsetko na blbosti a nerozmysla, co bude zajtra jest jeho dieta.

alchemilkazltozelena
29. okt 2021

Rozchod. Uz vcera bolo neskoro..
Nezodpovedny, nevyzrety, nespolahlivy clovek... dalsie decko mas na hlave
Z tohto nic nebude, uz len horsie jedine

michaela789
29. okt 2021

Ja si myslím, že tie peniaze už neuvidíš. Byť tebou s tým ani nerátam a radšej začnem žgrliť odznova ale bez jeho prístupu k čo i len centu. A nadôvažok by som ho kopla do riti, že okradol moje deti, všetko im prežral, pomíňal a ani sa na ne neohliadol.
O takéhoto chlapa by som si ani topánku neutrela, čo deťom vezme aby mal sám. A že si "nechceš ničiť vzťah len kvôli peniazom"? Si normálna? Máš deti a zodpovednosť za ne. To dáš radšej darmožráčovi ako deťom? Facepalm 🤦‍♀️ nie si jeho manželka, nie si mu nič. A ideš ho doslova živiť ako nejakého vicišpána, takéhoto sebeckeho debila .... Možno kruté slová, ale sa zobuď, aby si nelutovala keď ti podobné budú adresovať tvoje vlastné deti, keď sa ťa budú pýtať prečo ti bol prednejší on ako ony.

stanulienkat
29. okt 2021

Mne sa paci, ze ked nesuhlasi chlap so spolocnym uctom, ked vela mina manzelka, tak je to hajzel.😃 Vsetky pisu, ze normalny vztah a manzelia musia mat spolocny ucet a podobne dristy. Ked je to naopak a mina viac muz, tak jej zeny radia zrusit spolocny ucet. Sranda.😀 My mame s mm oddelene ucty, no vsetko kupujeme spolocne, po dohode. Bezne nakupy kazdy zo svojho. Ak by mi chybali peniaze, manzel nikdy nemal problem dat mi. Nikdy, ani pocas materskej ma nevydeloval. Dal, kolko som chcela... Takze skutocny par a manzelstvo netvori spolocny ucet, ale zreli a rozumni partneri.

0silvia0
29. okt 2021

@stanulienkat lenže toto je priateľ, žiadny manžel. Každý má svoje dieťa, je to trochu iná situácia ako bežný manželský pár so svojimi biologickými deťmi.

michaela789
29. okt 2021

@stanulienkat ale však nech míňa... Ale na úkor detí? A BEZ PRÁCE? Vlasy mi stoja.

sashabb
29. okt 2021

Zaujímalo by ma čo také prevratné potreboval za tých 15-tis. €? veď to musíš mať odsledované ak platil cez účet. Neverím, že negembluje, veď to sa reálne na somariny, aby si to nevidela, minúť ani nedá.
Nech sa vráti do práce, a pekne ti vráti všetky úspory. Potom sa môžete dohodnúť ako budete ďalej fungovať.

stanulienkat
29. okt 2021

@0silvia0 tak duplom mala rozmyslat, ci si da s cudzim clovekom spolocny ucet. Ved hadam vie s kym zije? A tvari sa, ze su rodina.

liljana
29. okt 2021

@0silvia0 Ak ziju spolu par rokov a ona ma matersku, asi to je ich spolocne dieta.

0silvia0
29. okt 2021

@stanulienkat no veď práve, za týchto okolností by som na žiadny spoločný účet nepristúpila.
@liljana ale píše aj o alimentoch z oboch strán, čiže on má už s nejakou ex dieťa, aj ona má už s nejakým ex dieťa.
Čiže v prvom rade by som si v tejto situácii chránila svoje úspory, človek nikdy nevie ako dopadne a duplom ak sú tam deti z predchádzajúcich vzťahov. S takýmito zložitejšími rodinnými vzťahmi treba byť extra ostražitý...

lubina
29. okt 2021

A preco vlastne dal vypoved v praci, ked ty si na materskej??

michaela789
29. okt 2021

@lubina lebo je to debil 🤦‍♀️iný dôvod mi nenapadá. Načo by robil keď má partnerku s 15k na účte nie....

autor
29. okt 2021

@liljana gamler bol môj brat, bohužiaľ. 🥺

autor
29. okt 2021

@michaela789 myslela som to tak, že nechcem zničiť vzťah, ale dať to do poriadku, zrušiť mu prístup a dohliadnuť na všetko. Keď bude chcieť, ak nie, tak smola. Držať ho nebudem. Ale už ani živiť.

michaela789
29. okt 2021

Zrušenie prístupu na účet nič nevyrieši, evidentne má skazený charakter. To s takým chceš byť? Áno, zrušiť zdieľanie účtu a poslať ho niekam. To by bolo riešenie. Nebudeš sa mať pri ňom dobre...

mable123
29. okt 2021

Toto je môj posledný koment... mala si brata gamblera vedela si ako ľudia dokážu hospodáriť s peniazmi. V novinách je to denno denne ako sa špeciálnymi trikmi a klamstvami dá okradnúť... Máš dieťa a ty radšej požičiaš chlapovi ako vlastnému dieťaťu by si mala šetriť. Normálny chlap by sa Ti tých peňazí ani nedotkol, lebo by sa prepadol od hanby, ale vidím, že si ho dosť zastávaš, takže škoda Ti niečo vysvetľovať. Ani v tej banke si si to nenastavila, aby si nemohla ísť do mínusu alebo nejaký denný limit. no rozum sa mi zastavuje.

autor
29. okt 2021

Kosačka, pila, nové kolesá na auto, rotovator, mobil, oprava auta, pritom si to mohol urobiť sám, kosačka, pila, rotovator, všetko sa dá kúpiť aj lacnejšie, no on kúpil nové, navigácia, kamera do auta, repráky do auta, voňavky, oblečenie. Keby mi povedal, že ide niečo kúpiť...tak mu poviem, že sa sa aj lacnejšie, keď už naozaj potrebuje, ale on objedná, zaplatí a keď sa pýtam, čo to je, tak povie ako keby nič. Vytykam mu, povie, že dobre, vráti, už nič nekúpi. A furt kupuje. Ja nemôžem nemať na účte peniaze, aj ja potrebujem ísť do obchodu, stále niečo treba. Ale tak že idem platiť a tam mínus. Ale už nebude. Už som mu vzala kartu a bude mať na prídel peniaze, kým nezačne robiť, potom si budem sťahovať pre seba, na šeky a zvyšok dám deťom a jemu čo sa zvýši 🤷

autor
29. okt 2021

@mable123 nezastavam, mám nervy na seba. Už som nastavila limit, aj zobrala mu kartu.

trema
29. okt 2021

Stale nevieme, ako sa k tomuto celemu postavil frajer

luccija
29. okt 2021

Píšeš,že je chronicky minac, tak to nebolo len teraz...viac by ma zaujímalo, že kde chce pracovať ďalej...15 t eur ako rátam tak rátam nech to bol mobil za 1000eur a ostatné položky max do 3 t eur aj to som prehnala...to koľko dal do auta?
Celé to máte zvláštne tých 15 t eur si z čoho nasetrila?buď je shopoholik, alebo neviem...normálny človek, keď sa výpoveď v zahraničí vie, že bude bez príjmu, alebo bude mať oveľa slabší a nezačne sa rozhadzovať.Neznasam ľudí typu dnes hojno zajtra h....o.
Aj ty si divná pozeráš ako si kupuje veci, peniaze z účtu sa míňajú a ty zasiahnes po 3 m?
Koľko má ten dlh, výživné?čo, ak teraz nezarobí áno na bežnú reziu a našetrené ste minuli?

michaela789
29. okt 2021

BUDE MAŤ PENIAZE NA PRÍDEL kým nezačne robiť???! .... To mu chceš ešte dávať akože vreckové? Preto že ON nerobí? Ja mám mrtvicu asi..........

luccija
29. okt 2021

Podľa mňa mu chyba finančná gramotnosť nech sa zdvihne a ide spať do zahraničia nebudeš ty šetriť na strave a rátať peniaze na plienky a on bude žiť ako kral.Velmi by som bola sklamaná možno má nutkave správanie, alebo míňal vždy len to tak nechýbalo.Dufam, že bývate vo svojom a nie niekde v podnájme a máte na platenie hypo.
Nečítala som všetko, lebo mi rozum zastavuje teraz momentálne máte koľko na účte?

luccija
29. okt 2021

Tak áno, pneumatiky, kosačka rotovator no dobre dajme tomu, že to je 5 t eur...to sú veci, ktoré nie sú potrebné rotovator použije 2x ročne sa dá požičiat, oblečenie, voňavka...to aj tebe tak doprial?kúpil deťom veľké veci?či je sebec, ktorý mysli iba na seba?kopnúť ho do riti s prepáčením nech popreda čo sa dá, zbalí kufor a ide robiť a peniaze by som mala na starosti ja a jemu vydelovala, keď je nezodpovedny

luccija
29. okt 2021

Dostáva podporu?

veroniq85
29. okt 2021

fuuha no toto je chlap ako za trest. Jednou z crt muzov bolo vzdy ze vystupovali v ulohe zivitela rodiny. Viem ze nezijeme v 18st. a je plno schopnych zien na svete ale momentalne si na rodicovskej a miesto toho aby vas zabezpecil kedze mas obmedzeny prijem tak ostane este nazamestnany a mina peniaze ktore ani nezarobil. Uprimne neviem ci by ti nebolo lepsie bez neho. A ano si vazne hlupa ako si sama povedala ked si to nechala zajst tak daleko. A tieto peniaze uz nikdy neuvidis.

heleninamama
29. okt 2021

Aký išiel, takú našiel. Obaja robia deti s hocikým a bez zodpovednosti. On míňa viac, než zarobí a na kraviny. A ona si myslí, že ho ustráži a prevychová a raz budú mať skvelý vzťah. Škoda radiť.

simca06022011
29. okt 2021

Doma ho pockaj s panvicou a riadne mu jednu zabi nou po hlave a nie sa trap ze znicis vztah. Okamzite nech si najde pracu a vrati ti peniaze co pominal.
A ty dostan rozum, si zodpovedna aj za svoje deti, za seba... cize ak hcete spolocny ucet, urobte si jeden a kazdy majte aj svoj (my to tak mame), na ten spolocny posielame peniaze, z tade idu vsetky naklady na byvanie, skolu... ostatne si bacujeme po svojom. Tak to rychlo zatrhni, zablokuj mu kartu,a lebo hocico. Mne by raz zmizlo z uctu tisic eur a bez nicoho zakrocila by som skor, ako by odislo 15t... je to nezodpovedny chlap. vidi, ze su peniaze, tak mina..

autor
29. okt 2021

@0silvia0 máme aj spoločné deti, dve. Všetko bolo ok,ja som sa nestarala, kde dáva peniaze, kým mal svoj účet, ja som mala svoje. Vždy mi poslal na účet to, čo trebalo poplatit, plus navyše, nech mám pre deti. No akonáhle sme mali spoločný účet, ako keby musel rýchlo minút, čo nestihol za tie roky 😳 nekontrolovateľne.
Nikdy som nechcela účet za tým účelom, aby som zbohatla, len mi prišlo logické, že máme spoločnú domácnosť, deti, aj spoločné výdavky, mať jeden účet, prehľad, no zrejme sa nám to vymklo z rúk a nezadržala som ho skôr. Ja som si sama našetrila pekné peniaze, nie z jeho.

@michaela789 nie, nedám mu nič, len z toho čo chodí brigádovať, musí dať, poplatim mu šeky, byt a zo zvyšku sa uvidí, koľko sa mu ujde na stravu počas brigády, a doma žiadne fajnotky, ale raňajky obed večera. Žiadne výlety deťom, žiadne kávičky po benzinkach. .atď.

sisa_s
29. okt 2021

🤦 da sa na toto nieco napisat... 3 deti, dvaja super partneri, vybieleny ucet, niektore zeny maju zjavne stastie

michaela789
29. okt 2021

@sisa_s vieš čo, ono to niekedy už ani nie je o šťastí alebo nešťastí ale o naivite a vyslovenej hlúposti...... 🤦‍♀️ Bohužiaľ, niektoré ženy si doslova koleduju. Ale predpokladám, že tak si to možno aj myslela