icon

Spoločný účet, keď žena zarába viac

pupavka234
14. okt 2023

Ahojte. S manželom máme 3 účty, môj,jeho a spoločný. S kamarátkou sme sa o tom rozprávali a naznačila mi, že takto by nedokázala fungovať, veď v manželstve má byť všetko spoločné, oni majú jeden účet. Pomyslela som si, že jej sa to ľahko hovorí, keď jej manžel zarobí niekoľkonásobne viac. Pre ňu tým pádom jeden účet znamená zvýšenie životnej úrovne. Pre mňa by ale jeden účet znamenal, že by som tých peňazí mala menej, aspoň teda zdanlivo. Nechcem aby ste mi písali, že v manželstve majú byť financie spoločné atď. skor ma zaujíma, či som pokrytec len ja, alebo to má takto viacero žien. Ide o to, že ak by zarábal manžel viac ako ja, jeden spoločný účet by mi nevadil, znamenalo by to, že by som mala viac peňazí k dispozícii v podstate zadarmo, ak by som ich nezarobila ja. Manžel avšak zarobí podstatne menej (je šikovný, ale ja som na tom kariérne lepšie).Dostávam sa teda k pointe. Som za jeden poločný účet ak by manžel zarábal viac, ale kým zarábam viac ja, tak som za oddelené účty vďačná. Na spoločný účet ( z 3 účtov čo máme) prispievam teraz viac ja, ak by som išla na rodičák, na spoločný účet by prispieval viac manžel. Ale teoreticky by mi nevadil ani jeden účet, ak by to znamenalo, že sa mám zrazu "lepšie" vďaka manželovi. A tak ma milé ženy zaujíma, čo si myslíte. Som pokrytec a vypočítavá žena? Alebo ste za jeden účet preto, lebo to pre vás znamená, že sa máte lepšie, ale keby ste zarábali podstatne viac, oddelené účty by Vám nevadili? Dakujem za odpovede.

pupavka234
autor
15. okt 2023

@valeria_h ale veď ja mu svoje peniaze dávam. Na spoločný účet prispievame pomerom 65% : 35%, všetky dovolenky platím ja, auto som kupovala ja, ( nové auto, žiadne staré ojazdené) na auto nedal ani cent, lebo mi bolo blbé ho nezaplatiť keď ja mám viac našetrené. (áno sú to spoločné úspory ale našetrila som ich ja). A mám sebareflexiu a priznávam že to nie je korektné a za moje zmýšľanie by na mňa bola hrdá nejedna zlatokopka, ale zas nerobte zo mňa až takú hroznú osobu, k manželovi som pomerne štedrá.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
drahomirrra
15. okt 2023

@pupavka234 Autorka, ja ti aj trosku rozumiem. Baby ta tu zvozia, lebo 99% netusi, co to je, zarabat viac nez muz a nebyt zavisle na jeho peniazoch. A uz vobec netusia, co to je byt hlavny zivitel rodiny, na ktorom to cele stoji a pada. Su skor zvyknute, ze vsetko taha muz, a ony hrdo pisu, ze ved vsetko spolocne. Ano, od druheho sa mina dobre. Ak je tvoj muz typ, ze si rad dopraje a nema snahu zarobit povedzme viac, zmenit pracu, a podobne, to by stvalo aj mna. Ja ti fandim. V zivote by som spolocny ucet nezvladla, moj muz netusi o polovici mojich vydavkov a je to tak okej.

tanyag
15. okt 2023

ak si chcela mať po boku muža, ktorý by ti dal finančnú stabilitu a finančne ťa rozmaznával, mala si sa za takého vydať 😁

pupavka234
autor
15. okt 2023

@lonely66 Dakujem za odpoved, nemina bezhlavo, len ja som viac setrna. Tie 3 ucty presne takto aj mame, len ja usetrim viac kvoli vyssiemu prijmu a tym padom aj platim veci ktore sa casto platia z uspor ako dovolenka, auto... Mne je blbe mu to teraz nezaplatit, ved sme manzelia, ale v kutiku duse tuzim skor po tom aby som to neplatila a zavidim zenam u ktorych to je naopak, ze maju v muzovi istotu, manzel zarobi viac atd. Byvame momentalne v podnajme ale setrime na dom a budeme si brat hypoteku, len este nie sme rozhodnuti ohladom lokality tak zatial podnajom.

matullienka
15. okt 2023

@pupavka234 tak zaveď nové pravidlo, neplať všetko sama ale znova trebárs v tom pomere 65 a 35 %, buď mu to bude vychádzať alebo sa bude musieť uskromniť alebo nájsť ďalšiu prípadne inú prácu. Každopádne ho to možno prinúti zvýšiť vám životný štandard

dzina007
15. okt 2023

my mame tiez 3 ucty... na spolocny davame spolu peniaze z ktorych platime hypoteku, stravu a vsetky poplatky. tam prispievame v pomere podla prijmov a potom mame kazdy vlastny..
Takto mame kazdy vlastne peniaze a volnost, kazdy aj nasetrene vlastne peniaze, a mozeme si s nimi nakladat po svojom... nam to osobne takto vyhovuje.. 🙂

lienka.7
15. okt 2023

@pupavka234 nemusis sa tu vôbec obhajovať, gate v rodine nosíš proste ty 😊 a ano, chyba ti ta istota, že keby niečo sa tebe stane, chlap sa postará. To je ale úplne logické. Nepises síce, ako "nad pomery" míňa peniaze, ale pokiaľ sú to nejaké blbosti, normalne by som si s nim o tom pohovorila. Jednoducho každý si ma vyskakovať do výšky svojich príjmov, to je úplne normálne. Neriešim, keď nakupujem pre deti, ale už pokial ide o moje "blaho a potesenie" používam na to vylucne "svoje" zarobené peniaze. A aj muz svoje. Priklad, teraz mal muz kadejaké stretávky a oslávi s kamarátmi a to co tam "skonzumoval" je jeho vec, platil si to zo "svojho". Ja som si za približne tu istú čiastku kupila novú kabelku a čižmy. Cize sme si kvit, on si prepil, ja som si kúpila. Ale zase aby vyslovene jeden si "uzival" a ten druhy vyslovene nič, to by nám obom bolo trápne. Detto aby som ja platila dovolenky a on nič. Ano, ja zaplatím a vyberiem, on mi pošle následne peniaze. Potom sa už o výdaje delíme, v rámci konzumu ci iných dovolenkových výdajov.

pupavka234
autor
15. okt 2023

@tanyag tak ja som realista. Nájsť muža, ktorý je vtipný, dobrosrdečný, s ktorým si rozumieme, ktorý ma má rád, ktorý je psychicky a fyzický zdravý, nie je zadaný, je inteligentný, rozumný, a este k tomu aj zabezpečený, je priam nemožné. Tak som znížila nároky a povedala si, že finačne zabezpečiť nás budem musieť ja, aspoň teda zo začiatku, časom sa to môže zmeniť.

dencii
15. okt 2023

Ja zarábam tiež viac ako môj muž (ale ani on nezarobi malo) a mame jeden spoločný účet (do ktorého som ho vtlacila ja, keď som videla ako každý mesiac bojuje s internetbankingom a zbytočnými poplatkami). Každý mesiac mame nastavene trvalé príkazy na poplatky spojené s nákladmi na bývanie a pod, ja robím aj ostatné platby ktoré treba cez ib, každý z neho financujeme každodenné nákupy, obedy v práci a neriešime, sú to spoločne peniaze, mame jednu appku kde pohyby na účte vidime. O veľkých investíciách sa vždy dohodneme (zvyčajne som to vsak ja kto berie eshopy útokom, nakupujem oblečenie aj pre neho, on si maximálne uleti na nejakej položke do zahrady), zvyšok, ktorý každý mesiac zostane odide na sporenie (odkiaľ sa potom financuju položky typu auto, dovolenky a pod.). Nikdy by ma nenapadlo to nejak pomerovo preratavat, viem ze sa na muža môžem spoľahnúť, ak je napr to auto aj z väčšej časti financované mojou zásluhou, viem ze nemusím pohnúť ani prstom pri jeho údržbe, servise, a pod. V tomto si uplne veríme, vieme sa na seba spolahnut, tajnosti pred sebou nerobíme. Mne by skôr vadilo, keby som nemala o spolocnych financiách prehľad a keby sme každý hospodárili oddelene

tanyag
15. okt 2023

@pupavka234 Samozrejme máš v tomto pravdu. Ale tak sa musíš zmieriť s tým, čo je, pokiaľ sa manžel rozhýbe, jedine, že nevie o tom, ako si to predstavuješ 😉 potom sa to takto môže ťahať veľmi dlho. A ak nie sú žiadne problémy v manželstve (okrem toho, že by si bola rada, ak by ti dal finančnú stabilitu - lebo aj keď sa to teraz ako problém nejaví, neskôr to problémom byť môže - vlastná skúsenosť), tak si užívaj manželstvo. Ja som takto vo vzťahu ťahala všetko veľmi dlho, niekoľko rokov, ako problém som to nevidela, ale neskôr to problém bol, keď prišla choroba, keď som investovala skoro všetky úspory do podnikania, keď prišlo tehotenstvo atď. Ak nepočítam neveru, ktorá v našom vzťahu bola, a ak nepočítam to, že som s dieťaťom odišla, tak do dnešného dňa by sa ten muž nerozhýbal Teraz síce už nie sme 4 roky spolu, ale musel sa postaviť na vlastné nohy, keďže mňa už v živote nemal a rozhýbal sa 😀 asi musel padnúť na dno, aby si uvedomil, že celý život nemôže očakávať, že žena bude tá, ktorá finančne zabezpečí celú rodinu, celý chod domácnosti atď. Tak držím palce 😊

drakvak
15. okt 2023

@pupavka234 Ja to chápem po Tvojom vysvetlení, že manžel by doprial sebe drahšie oblečenie, jedlo v reštaurácii atď. Možno Ti je len nepríjemné a chceš predísť tomu, aby na spoločnom účte videl všetky pohyby, za čo míňaš. My s mužom máme každý svoj vlastný účet a jeden spoločný šetriaci, kam posielame dohodnutú sumu. Manžel zarába oveľa viac ako ja, takže aj viac platí za všetky rodinné záležitosti. Väčšie veci dohodneme spolu, ale o každom tričku či topánkach nemusí vedieť. On je typ, ktorý dopraje nielen sebe, ale aj žene a deťom, takže nemíňa na úkor rodiny prehnane na svoje osobné veci. Takže ak Ti vyhovuje mať aj vlastný účet, nechaj to tak ako je. V manželstve si treba zachovať svoju identitu a ak to tak potrebuješ vo financiách, nemeň to, čo vám funguje len preto, že iní manželia majú len jeden spoločný účet. Ani jeden spoločný mobil nemáte, je to o dôvere.

veselo_neveselo
15. okt 2023

@pupavka234 podla mna to mas spravne 🙂 Ja som za 3 ucty za kazdych okolnosti, je jedno kto zaraba viac. Jedinu vynimku mozno pri rodinach kde je to naozaj natesno s peniazmi - vtedy 1 ucet a prisne sledovst vydavky.

Ale inak, podla mna ma mat kazdy aj vlastne peniaze, na vlastne sporenie, konicky, atd. A neda sa pausalne povesat ako presne to nastavit, lebo vela zalezi od platov, ponerov a rozdielov.

vroni
15. okt 2023

Je úplne fuk, ci mate jeden účet alebo 70. A nelichot si, ze si zlatokopka. Tie idú po cudzích peniazoch, nie po vlastných. Teba vzrušuje, ze si doma chovas exotické zvieratko, o ktorom ty rozhodujes, ako vysoko bude skakat. Mne sa tento spôsob uvažovania hnusi, celkom fuk, ci tak uvažuje žena ci muž. Tak ako by som sa nikdy nespovedala do posledného centu, na čo som minula, tak nevidím dôvod rochnit si v tom, co som "navyše" dopriala partnerovi. Jedno aj druhé považujem za uchylne.

rebrambora
15. okt 2023

Ten dvojity meter je krasny 😀 aspon 10 diskusii len za posledné mesiace tu na MK by som sem vedela nalinkovat, kde muz zaraba ooovela viacej a zenam pride strasne nefer, ak ucet spolocny nieje. Ale ak zena zaraba viac, tak zrazu spolocny ucet neprichadza do uvahy?
Ved si to aj doslovne napisala, ze ak by to bolo naopak, tak vsetko je v poriadku, ale takto nie.
Kazdopadne, vo vztahu je vsetko v poriadku, kym to vyhovuje obom. Cize aj kebyze si kazde rano vazite kavu, kto kolko vypije a podla toho sa to plati, ale pre vas oboch je to ok, tak preco nie.
My mame ucty dva, peniaze su ale spolocne. Muz ma kartu od mojho uctu a ja od jeho.

prunee
15. okt 2023

My mame spolocny ucet, odkedy sme manzelia, roky som zarabala viac ako manzel, teraz naopak zaraba viac on. A veru nikdy som nad tym nerozmyslala, co je pre koho vyhodne. Nam to takto vyhovuje, vsetko je nase a dokazeme takto bezproblemov fungovat.

vinkel
15. okt 2023

Ja mám známu oni majú 3 účty. Každý svoj a 1 spoločný a v takom zmysle že spočítali všetky pravidelne výdavky spolu ( hypotéka, inkaso, internet, sporenie a plus dávajú sumu na dieťa) tam zašlú presnú polovicu na účet. Napr potraviny sa striedajú že dnes ja som platila 103€ na budúce ty, ale na konci mesiaca si spočítajú či cca približne rovnako utratili za mesiac. A zvyšok ostáva im na účte a na ich osobne výdavky - oblečenie, alebo si sporia na mobil.

ketrint
15. okt 2023

@dencii prosím Ta, aká je to appka? 😊

sasa1310
15. okt 2023

@pupavka234 mňa dojali tvoje komentáre: "ja mám viac, ja kupujem dovolenky, ja...ja...ja". Haló. To vy kupujete dovolenky to vy máte spolu peniaze aj na tvojom účte aj na jeho účte. Vieš ako to robíme my?
Môj zarába 2x možno aj 3x viac ako ja a každý máme svoj účet + podúčet. Polroka obaja posielame na môj podúčet peniaze aby sme sporili, neskôr na jeho podúčet, aby sme sporili. Podstatnou časťou našich financií je, že obaja máme na svojich účtoch nasporenú rovnakú sumu pre prípad straty života jedného z nás.
Verím, že keby tvoj zarábal 2x toľko ako ty, takéto len ty ty ty a on on on, by si už dávno zatrhla

mikadooo
15. okt 2023

@pupavka234 si vypočítavá, áno. Netvrdím, že je to v každom prípade zlé - človek má myslieť v prvom rade na seba. Chlapi sú vypočítaví oveľa bežnejšie ako ženy a vôbec si z toho ťažkú hlavu nerobia. Akurát niektoré žienky potom žijú z rodičákov a podobne, lebo neboli dostatočne vypočítavé 🤷. A potom tu dostanú naložené, že prečo na to nemysleli pred tým, ako si s ním robili decko a tak... Takže - zariaďte sa podľa seba, kamošku pošli do čerta, nech sa stará o svoje financie a ty sa staraj o svoje. To, že ona by to tak nechcela, je jej vec, nikto ju nenúti a netlačí jej do hlavy, že tak ako to majú, to nie je správne. Ja mám veľa kamarátok, každá majú iný model financovania, aj tak si myslím, že ten náš je najlepší, ale nemám potrebu o tom ich presviedčať.

dencii
15. okt 2023

@ketrint mame účet v SLSP takže George, každá banka má svoju 😉 prístup do ib mame cez jedno meno a heslo a každý má svoju platobnú kartu

sasa1310
15. okt 2023

@dencii ste obaja majitelia účtu či jeden je len disponent?

mimikas
15. okt 2023

Problém je skôr v tom, že s mužom očividne nemáte rovnaké uvažovanie o financiách a o tom ako ich minúť. Ak sa mu bojíš dať viac financií asi máš na to dôvod a skôr je to o tom, že nie ste na rovnakej vlne. Máte prejednanie nejaké ciele financne investície a pod? Napr my máme tiež takto, ale nikto nikdy neriesil kto zarába viac, kto menej. Vždy sme vedeli kolkp sme ochotní spolu minút na dovolenky, koľko dávame na šetrenie investície, deťom na šetrenie a pod. Máme úplný prehľad o financiách všetkých.

matullienka
15. okt 2023

@sasa1310 v slsp môže byť iba jeden majiteľ účtu, druhý môže byť len disponent

zuzanockamt
15. okt 2023

@matullienka Pracuješ v SLSP? Lebo ja mám iné info. Mama si bola zisťovať osté veci, keď bolo s otcom veľmi, veľmi zle zdravotne.

matullienka
15. okt 2023

@zuzanockamt nie ale máme tak účet a rovnako aj naši. A tiež som bola nedávno s mamou riešiť, aby mohla byť aj ona majiteľkou účtu a nedá sa to. Možno to kedysi išlo teraz nie.

zuzanockamt
15. okt 2023

@matullienka Naši sú tam uvedení obaja, mama sa vyslovene pýtala, čo v prípade, ak jeden z nich zomrie. V banke jej povedali, že druhý využíva účet úplne normálne, k zablokovaniu nedôjde. Účet tam majú už veľmi dlho.

majlo1234
15. okt 2023

Neviem, ci si pisala o detoch-ci uz si bola na materskej alebo sa chystas. Z tohto pohladu taha vzdy zena za kratsi koniec a jej financny komfort pocas rodicaku velmi klesne. Len z tohto pohladu si myslim, ze mas pravdu, ak si drzis vlastny ucet. Ja to mam tak isto, sice sme manzelia, ale ja som si na matersku nasetrila, aby som nebola zavisla na muzovi a jeho neistych zarobkoch, rovnako si myslim, ze vela a nepremyslene mina, takze my mame ucty uplne oddelene. Nakoniec, pri rozvode je aj tak vsetko spolocne, ale dovtedy mi viac vyhovuje mat prehlad o vlastnych financiach bez toho, aby sa odlievali na jeho projektiky😀

sasa1310
15. okt 2023

@matullienka ja viem, preto som sa pýtala, že ako to majú. V slsp sa to nedá