Sporíte deťom?
Ahojte. Zalozili ste svojim detom sporiaci ucet a odkladate im pravidelne nejaku ciastku nan?
kto chce, precitajte si pohlad jedneho z financnych poradcov, celkom dobre to vysvetluje, aj na youtube ma info
ake fondy a tak......to je uz potom skor na zvazeni toho ktoreho investora, kam chce investovat, rok 2023 bude prilezitost podla mna za dobre ceny kupit alebo prikupit
https://www.facebook.com/hashtag/pomahametakseb...
z FB statusu
Martin Babocky - Investor
19. október ·
Pre inšpiráciu pre vás 🙂
Zakladáme si v rodine investičný účet pre ďalšie generácie našej rodiny.
150 € mesačne, investované do akciových ETF, s ročným navyšovaním vkladov o 3% (myslíme na inflácu) prinesie:
- po 40 rokoch 1 milión €
- po 80 rokoch 38 miliónov €
- po 120 rokoch 1,3 miliardy €
Že sa to niekomu zdá veľmi abstraktné? Nám nie 🙂
.
Tento môj post nedávno rozvíril otázky. Pripájam teda mini Q&A:
1) Ako tu funguje dedenie?
Pri investovaní na fyzickú osobu jednoducho, dedí sa podľa zákona (ak človek nemá notárom vytvorený závet).
2) Ako vieš, že medzitým neskrachuje broker/investičná firma, cez ktorú investuješ?
Extrémny pohľad: môže, moje prostriedky sú oddelené od prostriedkov brokera (ak sa bavíme o serióznej firme, nie o podvode smrdiacom na kilometer). Preto ma to netrápi. Peniaze v takom prípade presuniem k inej aktívnej investičnej firme.
Reálny pohľad: v histórii SR broker ešte neskrachoval. Pri serióznej firme to nie je proces, že sa to stane zo dňa na deň. Na firme vidno, keď sa jej prestáva dariť, stráca klientov, podiel na trhu. V takom prípade peniaze presuniem do inej aktívnej investičnej firmy a investujem ďalej.
3) Môžem aj ja cez vašu firmu investovať?
Jasné, či na fyzickú osobu alebo na firmu. Pokojne mi napíšte.
4) Nie sú to nereálne zisky?
Nie. Sú veľmi reálne, dokonca som počítal s nižším ako bežným výnosom akcií = 9% ročne (namiesto 10% ročne).
5) Čo ak skrachuje fond, cez ktorý investuješ?
Jáj tieto krachovacie otázky 🙂 Tomu sa dá pomerne jednoducho vyhnúť. Vybrať kvalitného investičného správcu, fond s obrovským objemom peňazí, vyhnúť sa špekulatívnym derivárom a pod.
Nebojte, kto sa týmto veciam venuje poriadne, vie ako na to.
.
Hore uvedené boli výsledky len z tých 150 € mesačne. Predstavte si výnosy po pridaní prvotnej jendorazovej sumy či vyššom pravidelnom vklade 🙂🎩 #investujme #pomahametaksebeasvojejrodineviacnezsimyslime
a este nieco z komentarov
Peter Gajdoš
Hodnota milióna eur o 40 rokov pri len uvádzanej 3% inflácii už nie je tak šťavnatá. Pre
Autor
Peter Gajdoš ak by som iba investoval 150 € mesačne, po 40 rokoch by bol výsledok cca 700 000 €. Keďže viem, že tak 150 € ako 700 000 € bude mať po 40 rokoch nižšiu hodnotu, nič iné ako navyšovať vklady napr. o tie 3% ročne, nevieme urobiť. S ich započítaním a so započítaním 3% ročnej inflácie sme na dnešných peniazoch 450 000 €. Krásna suma 🙂
Peter Gajdoš
Martin Babocky - Investor je to krásna suma, nepopieram. Ten výsledok po 80 rokoch už vyzerá na finančnú slobodu. 🙂 Komentárom som chcel upriamiť na to, aby ľudia nevideli len pozitívne vplyvy investovania, ale aj reálnu hodnotu v danom čase. Lebo nie... Zobraziť viac
Autor
Peter Gajdoš samozrejme, vďaka. A plus ak má človek možnosť mesačné vklady na ročnej báze navyšovať o 4%/5% a viac, len lepšie 🙂 btw. nie je to v skutočnosti tak veľa.
@petamich chcela by som sa opytat, ci investujete cez banku alebo si to riesite sami? Dost nad tym uvazujem, no uprimne, nevyznam sa, preto mam obavy (co to som si precitala, ale skusenost teda nemam a tiez sa tomu nemozem nejak obzvlast venovat). Co by si mi poradila, napr. ak mozem kazdy mesiac investovat napr. 50 EUR, mozno 100. Ak cez banku, tak ktora ma dobre produkty? Pozerala som slsp a vub. Vo vub mam bezny ucet, no zvazujem odchod, nie som velmi spokojna. Dakujem
@alfonzia10
oblubene na Slovensku je napr. investovanie cez finax.sk.....ale oni tam za spravu maju poplatok 1%, ak sa nemylim
potom je napr. aj stranka www.portu.sk, ti maju poplatok za spravu 0,5%, ak sa nic nemenilo odkedy som hladala nejake info
alebo amundi
alebo smer financny poradca a ti vacsinou radia ETF fondy index, kde je poplatok za spravu portfolia 0,3%......
fin.poradcovania investovanie do fondov cez banku velmi neodporucaju
Nie. Mám podúčet, kde mesačne posielam, ak bude treba niečo väčšie pre deti a neostane z výplaty, kúpi sa z toho. Sporíme si našu rodinnú rezervu + niečo málo dávame do fondov. Chceme deťom zabezpečiť vzdelanie, krúžky, výlety a zážitky, pekné detstvo. Ale nesporíme cielene na to, aby oni dostali v 18tke byt, auto, hotovosť... keď budeme mať vysokú rezervu a nebudeme tie peniaze v tom čase potrebovať, radi im časť dáme a pomôžeme so zabezpečením bývania.
@alfonzia10 presne ako spomenula @marci77 tiez to riesime cez Finax, odkladame 50-100€ mesacne podla toho ako sa podari, Finax ma myslim pri jednorazovej investiciu vyssej ako 500€ ak sa nemylim niektory poplatok odpusteny, tak manzel to robi tak, ze par mesiacov odklada na sporiaci poducet v banke a raz za 3-6M presunie, viac ani my aktualne neodkladame, kedze ja som stale na rodicovskej, za mna to ma urcite zmysel aj pri 50€ mesacne, raz akoby dieta naslo 🙂, kedysi sme to riesili cez financneho poradcu napr. Partners ma nieco podobne ako Amundi ak sa nemylim, neskor cez Amundi a teraz to riesime cez ten Finax napriamo, manzel si to kusok nastudoval a zalozil tam konto este pred dietatom, mame tam co to odlozene
cez banku urcite nie, menej sa to oplati z pohladu vynosov a poplatkov, aby clovek co najmenej platil nejake odplaty a spravcovske poplatky atd.
@srdeenko19 myslim ze 70 eur rocne ale pri minimálnom vklade okolo 2800 eur...neoplati sa radsej napr.pozemok alebo byt?neviem,len tak uvazujem,ze ci to mate preratane aj v porovnaní s nejakou investicnou nehnutelnostou.
deťom nesporíme. Sporíme sebe, ale pre deti do budúcna sme pripravení samozrejme. Pri skoro 20 % inflácií je sporenie utopia
@kika2565 to kde ešte majú vkladne knižky?
@sasa1310 co znamena ze sporite sebe?a ze ste pripraveni pre deti do buducna?zaujalo ma to🙂
@zuzinabila to znamená, že sporíme pre seba a pre naše potreby. Či už teraz alebo do budúcna do dôchodku. Pre deti sme kúpili malé investičné byty. Financovali sme ich z hypoték, ktoré nám ešte vyšli na náš príjem, a ktoré nám splácajú nájomníci.
@zuzinabila samozrejme, že všetko postupom času. Nemáme už ani 20 ani 30 rokov...
NIE. Sporim ale pre mna / pre nas. Ak sa nieco nahodou stane....tak mam rezervu PRE NAS. Nevidim dovod preco by som mala sporit pre deti. Deti nech si sporia same ked budu zarabat
@sasa1310 ano,rozumiem,dakujem ti za odpoved.tie investicne byty a pozemky sa ukazuju asi ako naozaj najlepsia investicia posledne roky
Nie, investovali sme do nehnuteľností, tie budú pre deti výhodnejšie v budúcnosti
@sickynickyobsadene napr. VÚB ma ešte vkladnej knizky-stary produkt, ktorý už nepredávajú. Ale zatiaľ ich nezrušili, i keď mi to ich pracovníčka vravela, že časom porušia..
Vedeli ste, že:
3 %-ná ročná inflácia zníži za necelých 23 rokov hodnotu vašich peňazí na polovicu?
Tak som rád že sa diskusia posunula od peniazoch na účte, či v pokladničke k investovaniu.
V prvom rade si povedzte aký máte cieľ a tým o pádom časový horizont. Či chcete deťom niečo kúpiť o 5 alebo o 18 rokov. Alebo im uspory odovzdať.
Inak väčšina ľudí s ktorými na túto tému komunikujem sa nechystajú úspory odovzdať v 18-ke. Až okolo 25-ky. Vraj decká sú ešte v 18-ke nezrelé. (Môžem iba súhlasiť)
O toho, aký máte investičný horizont závisí akým štýlom investovať.
Ak máte 5 rokov realitný fond napr.od HB Reavis je dobrá voľba. https://blog.sme.sk/rolandvizner/ekonomika/revo...
Ak investujete naozaj dlhodobo, pozerajte na akciové ETF. Hodte do googlu "portfólio na 10-15 rokov akcie" https://www.google.com/search?q=portfólio+na+10... nájdete dosť inšpirácie.
Finax je jedna z možností, no stojí to 1% na vstupe a 1,2% za správu. Dnes existujú lacnejší správcovia. Poobzerajte sa po poradcovi, čo vám otvorí účet v EIC a nezobere si velký vstupný poplatok na začiatku, ale len v malých platbách postupne.
@pepp_sk treba pri Finaxe spomenut, ze su rôzne akcie, kde sa rusi na ucte poplatok za vklad (1%)nizši ako 1000 eur.
A ak vyuzijes presun ivesticie, tiez je zľava.
Ako Elite (100000 eur) sa znizuje poplatok na 1.08% a poplatok za vklad nie je.
Ja som na cca 0.85% s vyuzitymi zlavami.
@srdeenko19 ach stavebné sporenie dobrá somarina v dnešnej dobe
@michal711 pre niekoho somarina, pre nás fajn. 😊 Už tam ma peknú čiastku.
Ano
@srdeenko19 no však môžte mať peknú čiastku ale len vaše vklady to čo vám dal štát je nič.
Klasické sporenie nie. Ale snažíme sa investovať (pozemky, striebro, akcie,cryptomeny)
Okrem domu kde byvame, mam ja investicny byt v BA, a muz ma prerobeny dom s velkym pozemkom v NR. Plus este mame zalozeny podielovy fond ale nie je to vyslovene ze sporime detom. Jednoducho sa peniaze zhodnocuju. A co s nimi bude neviem. Ja som na 18 dostala vodicak, zvysok som dokazala sama. Prve auto, prva praca, prvy podnajom, prvy uvery druhy uver... Takto chcem vychovavat aj svoje deti.
My investujeme cez uz spomenute Amundi obom po 30€ mesacne. Na poducty im odkladam po 10€ mesacne a ked dostanu € na sviatok, velku noc atd, ale su to poducty na moje meno, s peniazmi urobime co uzname s manzelom za vhodne, moznoze ich vobec nedostanu, mozno pojdu na studium...vsetko ukaze az cas, aka bude buducnost. Tento rok sme kupili takisto byt na prenajom (na hypo), ale ten skor myslime pre seba ako pasivny prijem na dochodok, ak ho vtedy este vobec budeme mat, neda sa moc planovat na xy rokov dopredu. Verim, ze sa nam deti podari vychovat k sebestacnosti, ale nikdy nevieme co buducnlst prinesie

@zuzinabila No muž hovoril, že vždy takto lepšie, než ich mať len na obyč účte bez úrokov. Už tam má nasporené niekoľko tisíc e a ešte to necháme pár rokov a uvidíme. Teraz tam je ročná prémia nejakých 60e, nič moc, ale lepšie ako nič.