icon

Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?

3. jan 2024

Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR

Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?

u2jana
4. jan 2024

Nehovorim, ze si si ho brala pre peniaze. Ja len nechapem, ze ste sa o peniazoch nebavili pred svatbou.

mircalla
4. jan 2024

@yvanielka Evidentne uz dosli argumenty. No daj vediet, ak budes mat argument k veci.

kati301
4. jan 2024

Mila autorka, tak prosím ta napis prečo ta to tak trápi, že on nemá viac? Prečo si o tom začala uvažovať teraz? Myslis si že dieťa je tak drahé ako vaše úspory? Kde planujete kupovať byt a za koľko rokov? A za koľko €? Toto všetko sú pre mna osobne podstatne otázky a odpovede aby som pochopila teda celu tuto tvoju tému a obavu..

hankab
4. jan 2024

@mircalla ja nezijem v ulite 😂 len nemam potrebu sa s partnerom dotahovat kolko na ucte je dost, ani ho za to buzerovat, ze by si mal najst dalsiu/lepsiu pracu, lebo v jeho veku by tak akurat bolo mat na ucte 35 tisic 🤯 ja tiez nemam a nastastie to u nas nikomu nevadi, zijeme si aj tak nad pomery a sme spokojni.

mircalla
4. jan 2024

@hankab Tipujem, ze nie tvojim pricinenim. Tazke preco by si sa s nim "dotahovala".

lucia245
4. jan 2024

@draculla ani na zapadnom😃

mima1608
4. jan 2024

@mircalla však ak ti topánka pasuje, tak prosím

mircalla
4. jan 2024

@mima1608 Pozri, drviva vacsina z Vas kritizujuch nezaraba bud nic alebo menej ako manzel. Ale mudre ste ako radio. Uz si ta prestavuejm v pozicii, ked tak trochu zivis manzela, tuzis po byte, ty si nasporila ovela viac ako on a este to niekto povie, ze si na peniaze. Absurdne.

j_m
4. jan 2024

👀”Off topic” 🤔..absurdný je celý MK… 😉😜

mima1608
4. jan 2024

@mircalla bola som v pozícii, že som živila manžela, 6 mesiacov, keď bol bez práce a nikdy som mu to nevyčítala. Rovnako ako on mne nikdy nevyčítal, keď zarábal viac ako ja, alebo teraz, keď som na RD s dcérou. Ani jeden z nás sa na vzťah nepozerá cez peniaze. To očividne zasa ty a tebe podobní nechápu.

hankab
4. jan 2024

@mircalla nie nevydrziava ma, obaja pracujeme, zarobim viac nez priemernu mzdu a partner takmer 3x tolko. A nie som s nim pre peniaze, nezaujimalo ma ani kolko zaraba, ani kolko ma na ucte, ked sme sa spoznavali. Mame spolocny dom, spolocnu hypo a rovnaky pohlad na spolocne financovanie nasej domacnosti. Ci ma na odkladacom ucte 1000€ alebo 70k je mi totalne sum a fuk.
Keby som hladala sponzora, tak lovim v inych vodach.

milanemila
4. jan 2024

@hankab strasne si melodramaticka a fakt prehanas🙈 aha, takze zrazu spominas uspory o kt v povodnom prispevku hovoris, ze aka je to blbost? 🤷🏼‍♀️ takze aj ked si kupovala byt potrebovala si a pouzila nejake uspory a aj pri kupe domu v kt teraz zijete. Toto presne riesi autorka temy, ze chcu nehnutelnost, takze uspory potrebuju.
Nebyvala som do 30 u rodicov, v 21 som sa pocas vysky odstahovala a moj nastupny plat po vyske bol 1300 alebo 1400 brutto uz neviem presne a ano hned po vyske som mala 3 pilier aj som si zacala odkladat peniaze. Vydavala som sa v 25ke.
Inflacia je tu posledne roky (cca od korony), predtym bola zanedbatelna, takze ano ovela mudrejsie bolo mat nasetrene prachy a dolozit ich k hypo ako si brat spotrebak 🙈

sasa1310
4. jan 2024

@hankab máš dom, preto ti to je jedno. Autorka chce mať vlastné bývanie, ale so štýlom šetrenia svojho partnera, to má na dlhú dobu. Keby si nemala kde bývať a chcela vlastné bývanie, a ty by si sa snažila šetriť a partner nie, tiež by ti to vadilo.

ruzovakrava
4. jan 2024

@yvanielka v pohode, vidím že ti to dosť ľudí lajklo tak ti asi zaujíma viaceré 😃 na kozmetiku som vtedy míňala max 10e mesačne, aj to už bolo veľa. Na oblečenie detto, bolo aj pol roka kedy som si kúpila jedno jediné tričko, jednoducho som to nepotrebovala a radšej som kúpila jedno kvalitné ako 5 šupákov. Ale inokedy som zas nakúpila veľa 🙈 Bývali sme 4 v RD takže energie a internet ma vyšli 50e max aj s telefónom. Paušál som nepotrebovala, mala som kredit kde som prevolala max 6-7e mesačne. To boli časy. Plus som robila nákupy potravín podľa toho čo bolo treba, ale nakoľko sme mali hospodárstvo a záhradu tak sme makali a niečo sa ušetrilo aj takto. Nespomínam si už úplne presne koľko som precestovala, ale prácu mám 40km vzdialenú ale zas nechodila som denne nakoľko som robila 12stky. A naozaj som mala 650e. Samozrejme občas odrobený sviatok zvýšil priemer, nejaké preplatenie nadčasov, občas odmeny. Ale to vždy spravilo max 80 e, to som mala navyše na výlety atď. Takže som to minula vždy. Možno to z opisu vyjde že som žila nakňap ale ja som bola aj vtedy naozaj spokojná a žila som viac zážitkami ako materiálne.
Btw rokov mám presne toľko ako manžel autorky. Ak by si niekto myslel že to bolo pred 20 rokmi 😃

hankab
4. jan 2024

@sasa1310 mam dom 7 mesiacov 🤷🏻‍♀️ A opakujem, nemala som nasetrenych ani tych 9000, a napriek tomu mam aj byt aj dom. Obe s hypotekou, ako vacsina slovace a inych narodov. Tu som a zijem, a nic som si nemusela odriekat.

@milanemila nepotrebujem sa obhajovat. Moje uspory nikdy nepresiahli 3000€, napriek tomu som prerabala svoj byt, mam auto, dom, a nic mi nechyba. pre mna za mna mnou pohrdaj.. je mi to ukradnute.

gab1sol
4. jan 2024

Snažila som sa prečítať všetky komentáre. Neviem povedať, či je tých 9000e dosť, či málo. Takto sa to povedať nedá… Píšeš, že pracuje 6 rokov, ale tých 6 rokov platí aj nájom a asi aj niečo iné. Aké sú jeho ďalšie výdavky? Na čo konkrétne míňa? Daj si na misky váh jeho príjem a jeho výdavky…

Na druhej strane ty máš vyššie úspory, lebo si bola v zahraničí. Ale koľko si si dokázala usporiť už po návrate zo zahraničia?

A ako do budúcna? Už ste manželia, neriešte financie 50:50, veď keď budeš na RD, tak asi tých svojich “50” z RP neutiahneš… Spíšte si, kde míňate, na čom viete spoločne ušetriť, v čom viete urobiť kompromis… Nešetrite si moje a tvoje, šetrite na naše.

lelelienka
4. jan 2024

@hankab teraz ti nic nechyba. Ako si ale zabezpecena do buducnosti? Vypadok prijmu napriklad, alebo cokolvek naocakavane. Nerypem, fakt ma to zaujima. 3000€ je celkom nizka rezerva.

sasa1310
4. jan 2024

@hankab a ako ste dofinancovali hypotéku, keď si nemala nič našetrené?

kristiii
4. jan 2024

Autorka, a koľko ste mali ty a tvoj teraz už manžel našetrených pred tým než ste spolu začali fungovať ako pár? Ty si si tých 25 000 našetrila počas vášho vzťahu? Alebo akú časť z toho si mala už predtým?

hankab
4. jan 2024

@lelelienka praca sa da vzdy najst, ked ma clovek skusenosti a chcenie. K urazom a podobnym veciam - ked ma zrazi auto a zostanem na voziku, alebo mi odsekne ruku, tak mi tych 10k rezervy na ucte posluzi tak na 2 mesiace rehabilitacii, nie na pokrytie vypadku prijmu dozivotne. Preto nemam a asi ani nikdy nebudem mat zivotnu poistku (mozno raz zmenim nazor s prichodom deti). Je to pre mna platenie do vetra za nieco, co sa mozno nikdy nestane. A keby aj, tak ma to nespasi.

@sasa1310
Cez spotrebak, ako vacsina, co nema tych 10/20/50…tisic na ucte. Uplne bezna vec 🙂.

sasa1310
4. jan 2024

@hankab no nie je to úplne bežná vec. My sme spotrebák v živote nevyužili.

hankab
4. jan 2024

@sasa1310 to, ze ste ho vy nevyuzili neznamena, ze to nie je bezna vec. Brat si ho na kupu pracky/telky/auta je blbost, no na kupu domu/bytu si ho ludia beru bezne. Aj taki, ktori si kupiju novostavbu, maju na ucte 30k, 150 im vyjde hypo, ale dalsich 20 im chyba. Lebo si mysleli, ze postavia za 180, ale v konecnom dosledku im nevydalo..

mircalla
4. jan 2024

@hankab Takze si zauverovana jedna radost, 2 hypo , spotrebak a nulova rezerva na ucte. Pozitivum je aspon prijem z prenajmu, ale 2 hypo a spotrebak je gula na nohe

hankab
4. jan 2024

@mircalla jedna hypo sa plati sama z prenajmu a este zaraba. Druhu mame spolocnu a sme na nu dvaja, mozme si to dovolit a nezivorime. Keby som na to nemala, tak prvy byt predam a mam na ucte tych 40k (za 6 rokov hodnota stupla a dost sa splatilo) ktore ini setria 10-20 rokov. Ale naco, ked zarabame obaja dost a nic nam nechyba. Je to investicia do buducna a nemusim odkladat 3/4 vyplaty.

mircalla
4. jan 2024

@hankab Ja mam byt a idem si kupit druhy, hypo ziadna. Ani uver. To sa nechvalim, len konstatujem.

hankab
4. jan 2024

@mircalla nuz.. kazdy nech ma ako chce, ked je spokojny on sam 😊

milanemila
4. jan 2024

@hankab ja tebou nepohrdam, len najpr pises ako si zijes a ze uspory si nerobis, potom zrazu si ich mala pri kupe bytu aj domu a nakoniec napises, ze to bolo max 3000e, tak ja neviem kolko stoja domy v tvojej lokalite. Samozrejme, ze sa nemusis obhajovat, mne je jedno ako zijes, len si proste vymyslas.
Podla toho co pises, ze ked predas byt, tak mas 40 tisic na ucte a to uz akoze jeho cena narastla, tak ok uz chapem preco si nepotrebovala k hypo dolozit desiatky tisic 🤷🏼‍♀️
My sme ale kupovali 4izb byt v BA v novostavbe, takze sumy su niekde uplne inde a teda mohli by sme si kupit namiesto neho 10 takych bytov za 40 tisic a prenajimat ich 🙈

hankab
4. jan 2024

@milanemila no nerobim si uspory, neviem este ako inak to mam napisat 😅 ani ma to nebavi vysvetlovat. Nikdy nebudem mat na ucte 25 tisic ako by som mala mat podla nazorov tu, jedine ze raz vyhram lotto, akurat ze nestavkujem.
Ved si predaj 4-izbak v BA a kup si 10 bytov.. mozes byvat v garzonke a kazdy mesiac nasporit 5000 za prenajom. Kazdy ako uzna za vhodne.

sasa1310
4. jan 2024

@hankab ja nechápem ako môže niekto s kľudom zaspávať v kombinácií s hypotékami , spotrebákmi a hlavne bez úspor.

hankab
4. jan 2024

@sasa1310 ja a moj chlap uplne bez problemov 🙃 to je fakt to posledne, co ma v zivote trapi.
Sa tu vsetky vyjadrujete ako keby nikto nikdy nemal hypoteku a/alebo uver.