Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?
Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR
Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?
A naco ste malo velku svadbu ked nemate kde byvat?
Ale inak ano 9000 je malo na 30+ rocneho chlapa. Chlap by mal byt aj trochu ambiciozny, zhanat, riesit byvanie. Ak takeho nemas, zle si si vybrala. Dufam, ze ten dom vie aspon postavit vlastnymi rukami, inak neviem kedy a kde chcete poriesit tu strechu nad hlavou.
A ja osobne praveze cenim, ze si makala v zahranici a zila v otrasnych podmienkach v prospech buducnosti. Fandim takym ludom. Len este toho muza trochu dokopat aby zabral. ;)
A na co si si brala takeho "chudaka"?
Mne to skôr príde, že jej manžela pridelili, keď je z neho taká rozčarovaná 🤷
Jasne máš našetrene píšeš bola som v zahraničí. Keby si napísala už má 50 rokov toľko má našetrených tak poviem že čo neodkladal ale má 31 rokov .Opakujem ak si bola v zahraničí tiež tých 25 tisíc nie je až tak veľa na to že si bola v zahraničí aj viac si si mohla našetriť. Mate divne. Po svadbe prišli výčitky. Načo to je dobre ako to môžete žiť. Všetko platíte na polovicu. To tak robia ak žijú spolu dvaja. Ale nie manželia. Nič mu nevyčítaj. Tak mu vyčítaš keby si mala našetrene 100 tisíc eur nič nepoviem ale 25 tisíc a bola si v zahraničí nič moc.
A dufam, ze od svadby uz sporite spolu. Lebo aj preto ste sa brali nie? Tvoje zarobene peniaze su aj jeho a jeho su aj tvoje.
Suma mi príde na tých pár rokov v pohode, ale len teoreticky - možno prišiel o časť úspor kvôli investícii ktorá išla do straty, a je mu blbé sa s týmto "zlyhaním" priznať. (súdim podľa seba)
Autorka, a ako si tvoj manžel predstavuje že bude platiť splátku hypotéky keď budete mať ten byt? A premýšľal aj o tom ako to dáte keď budete mať dieťa? Čo ti na to povedal? Pretože zo toho ako ho popisuješ sa zdá že žije len pre dnešok a na budúcnosť nemyslí. Potom budeš len ty nešťastná keď budeš musieť mále dieťa dať do školky a íst makať alebo siahnuť na tvoju rezervu.
9000€ je malo? Mali by ste si porovnat ucty s ostatnymi vo vasej generacii, niekto zarobi viac ako tvoj manzel a nema usetrenu ani polovicu. My mame tiez kratko po 30., priatel zaraba dost slusne a teda nemame nasetrenu ani tu polovicu 😅
Ved aj auto nieco stoji - pociatocna investicia do kupy, ak nechces uplny vrak, plus k tomu servis, vymena pneu, tankovanie. Navyse ak byval od vysky v podnajme a zarobi cca 1000€ - z toho do najmu kludne mohol davat viac nez polovicu.
Nie kazdeho financuju rodicia, pripadne nieco zdedi. Treba si tu pozriet niektore prispevky, kde ludia ziju z vyplaty do vyplaty a co by dali za to, aby mali odlozene aspon tie 2 mesacne platy. A zaroven, nie kazdy zije iba pre to aby nazhromazdil na ucte co najviac bubakov - ani mna by taky zivot nebavil, a nastastie nemam nikoho v okoli, kto by to riesil.
Brala si si ho pre peniaze? Podla mna nema 9 a ty 25 ale vy mate 34000. Pekný peniaz
@neferneferuaton Alebo si za 16 spraví luxusnú dovolenku na mesiac alebo dva ako odmenu za to že toľko šetrila a celý čas makala a budú mať potom na rovnako spolu 18. Tiež pekný peniaz 😂 (ber to prosím teraz ako vtípek)
Kolko si bola v tom zahranici? Aby sme sa mohli pobavit aj o tom ci mas dost nasetrene aj ty.
Nepoznám človeka co by mal nasetrenych ani tých 9000 euro a nie ešte 25000.ma nasetrenych dosť to len ty si nejaká divná. Keby nechce tak nešetrí. Sú to vaše rozhodnutia ale nechápem vás život vôbec. Žijete spolu no predsa rozdelene
Podla mna velmi malo. Tolko co on ja odlozim za 4 mesiace.
@sabinka022 tak to by si musela odložiť mesačne cca 2250€. Reálne na svk je veľmi malo ľudí čo to mesačne zarába a nie ešte odloží. To jak porovnávať hrušky s jablkami. Autorka nepíše koľko jej muž reálne zarába a aké má výdavky
Čo je to za komentáre "toľko čo on si ja odložím za 2, 4 mesiace". Veď každý nezarába tisíce eur. Snáď je rozdiel pracovať ako lekár a ako úradník.
@sabinka022 a ty čo si prezidentka? Trápny komentar
@alchemilkazltozelena To je pani doktorka 🙄
@sabinka022 na internete za obrazovkov moze mat hocikto nasetrenych tolko eur za 2-4 mesiace. Pismenka toho smesu vela. Ked niekto zaraba 1000 ku tak tazko tolko nasetri..skus prist ku nam na vychod ci tolko nasetris..budes rada ked si najdes robotu za minimalku..ani ku...by si tu tolko za 4mrsisce neusetrila
@valeria_h fakt? 😅
@lucia147852 Odlozila by som aj viac, ale vela miniem na svoje rozmary 🫢
@lucia147852
@slavomira236 a preco by nemohla tolko mesacne odlozit? Mozno ma lepsi plat, ale to je len a len jej sikovnost.
@slavomira236 Nechajte pani doktorku tak, veď len napísala koľko ONA ušetrí a nie že toľko isto by mal ušetriť aj každý iný. To že ma dobrú prácu kde dobre zarobí, a peniaze nerozhadzuje, možno aj investuje je len a len jej šikovnosť.
@valeria_h @alchemilkazltozelena Vobec ma neurazite slovami typu pani doktorka. Ked vas to zoziera,mozte si dostudovat medicinu a mat sa rovnako dobre 🍀

uch tak to by ma mal moj muz vymenit 🙂 ma nasetrene rozhodne viac ako ja, kedze on kedysi az chorobne setril (a to ja nemam vobec malo a kolko ma on neviem a ani ma to nezaujima)
a k ostatnemu sa nevyjadrim, lebo informacia kolko mate kto nasetrene je irelevnantna ak nevieme aky ma plat, fixne vydavky - ak setri 125€ z 3000€ pri vydavkoch 1000€ tak zalostne malo, ak setri 125€ z 1500€ a fixne vydavky 1000€ tak setri dost
a inak dost neskoro si to zacala riesit, ci co ma teraz robit? prestat jest? najst si dream job za 10 tis. mesacne ci ako?
a ak si chcela chlapa, ktory ta bude zivit (co netvrdim), tak si si asi zle vybrala - obzvlast ak nema ambicie, ma pocit, ze zijete ok a nechce sa nikam posunut a nic zmenit a to by ma pri mladom cloveku, ktory zaraba menej ako priemer stvalo viac ako jeho uspory a na co ste mali drahu velku svadbu, ked nemate kde byvat tomu asi tiez nepochopim
mimochodom, my tiez mame oddelene financie s manzelom 🙂 tak nam to vyhovuje, neviem, kde je napisane, ze musime mat automaticky jeden ucet atd. 🤷♀️ existuje viacero foriem ako sa da hospodarit aj v manzelstve, dolezite je, aby to obom vyhovovalo