icon

Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?

3. jan 2024

Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR

Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?

hankab
4. jan 2024

@tttbb v 30tke si niektori kupuju druhu nehnutelnost? Ako kto? Ti, co jednu zdedili po mrtvej babicke a druhu financuju z penaznych darov od rodicov?
Niektori tu pisete fakt bludy, neviem kto by v 30tke mal nasetrenych v priemere 100k leda tak na staru haraburdu, ktoru treba kompletne zrekonstruovat, pripadne 200k na novostavbu. A k tomu by si za “zvysok” usetrenych penazi kupoval dalsi byt/dom. Jedine tak chlap, ktory od 18tky otrocil na ropnej plosine, aj to neviem ci by vobec tu prvu z tych uspor dokazal kupit. Tu sme na SVK, nie v Nemecku, a nie kazdy ma sponzorskych zazobanych rodicov a predava oblicky, aby mal na ucte 50k, len aby jeho zena/muz v noci pokojne spali.
Moj zaraba nadpriemerne, ma par rokov po 30tke a nema nasetrene nic /ja mam viac ako on, a ani zdaleka nie 9000/. Mame spolu dom na hypo, kupime si aj blbost, ktora nie je nutna k prezitiu, aj sa nejeme vonku v restike. Keby som mu zacala vycitat, co robil cely zivot, ze nema na ucte 40k, aby som sa zviezla na tom, ze nemusim platit vysoke uroky banke, tak by som akurat bola za tupu kravu a odohnala by som od seba milujuceho muza. Nastastie sa mi v noci nesniva o tom, ako mi kazdy mesiac na sporiacom ucte pribudne 1500€, inak by to bol velmi prazdny zivot.

sasa1310
4. jan 2024

@hankab zarába nadpriemerne a nemá nič našetrené? Ani žiadnu rezervu v prípade nepredvídaných udalostí? Veď na to treba šetriť.

ivik4
4. jan 2024

V 30tke druhu nehnutelnost 🍿🍿🍿
Dobre no 😃

ibatanecnica
4. jan 2024

@drake122 len či sa takému bude páčiť že ona má iba 25tis. 😉

milanemila
4. jan 2024

@hankab nesud podla seba inych ludi. To, ze tvoj muz nema par rokov po 30 ani prd nasetrene a netvori rezervu ak sa nieco stane ani nemysli na starobu je teda dost smutne, ja by som tak zit nevedela, ale je to vasa volba.
Ja mam 30 moj muz o6 viac a hypoteku sme si brali o vyse 100k nizsiu ako bola komecna cena nehnutelnosti. A nie na ziadnej ropnej plosine od 18ky sme nepracovali ani si neodtrhavali od ust a ani sme nic nezdedili a este mame 2 male deti. Normalne sme studovali a po vyske sa zamestnali plus teda pocas brigada. Len sme sa zodpovedne stavali k financiam. Moja mama nam ako “kolaudacny dar” dala 7k na kuchynsku dosku a ani to sme nechceli prijat.

iwesska
4. jan 2024

@saxana000 Na zaciatku pise,ze zaraba menej ako priemerna mzda,co je 1200e, takze ozaj moze zarobit tych 1000e brutto a z toho vyzit a este tolko nasetrit je fakt sikovnost👍

ibatanecnica
4. jan 2024

autorka - mimochodom, ak je to tvoj manžel tak má našetrených 34tisíc.

tttbb
Autor odpoveď zmazal
luuubik
4. jan 2024

V 30 druhu nehnuteľnosť... Niektorí sú fakt mimo akejkoľvek reality... Alebo si myslia, že keď im prvú darujú rodičia, dedko, babka, že to tak musia mať všetci. To sa potom ľahko machruje, keď mi niečo spadne z neba len tak. Budíček, zarobiť si do 30-ky na nehnuteľnosť z priemerného platu na SK, ak začnete pracovať po VŠ (a normálne z tých peňazí treba aj žiť, nie že výplatu nedotknutu hodím do prasiatka) je takmer zazrak. A to aj ak tou nehnuteľnosťou myslite garáž v totálne najzapadnutejsom, najlacnejšom kúte Slovenska. Alebo charč na spadnutie v podobne perspektívnej lokalite, do ktorej treba ešte desaťtisíce vraziť, aby bola obyvatelna.

valeria_h
4. jan 2024

@luuubik Tu keď nemáš nasporených tisíce euro, nemáš hypotéku a najlepšie ešte jeden byt na prenájom, tak si finančne negramotná. Inak, pripomenulo mi to sesternicu, tá sa chváli, že koľko oni s mužom nasporili. No áno, ale len preto, lebo žili u jej rodičov a neplatili nájom ani energie, živili ich rodičia. To sa sporí jedna radosť. Žiadna závisť, ale úplne iná situácia. Ale mňa už tu nič neprekvapí.

u2jana
4. jan 2024

Mne strasne na tejto tema paci, ako su ludia ochotni vyhodit za svadbu neviem kolko penazi a nasledne autorka zisti, ze jej muz ma na jej vkus malo nasetrene 🤦🏻‍♀️ To ste sa o financiach pred svatbou nikdy nebavili???

Nuz, co ti poviem, blbo si sa vydala, miesto velkej svatby si mala radsej lovit vi vodach, kde sa zaraba
3-4 tis zarabajucich a riesi kupa x-tej nehnutelnosti po 30-tke.

luuubik
4. jan 2024

@tttbb hmm... a ten "prvý štartovací byť po VŠ" z čoho má človek kúpiť? Štartovacie byty sa niekde rozdávajú, stačí sa postaviť do rady? Že som to skôr nevedela... "Zamakať na kariére" je tiež super rada. Na to ja mám odpoved, keď budeme všetci megauspesni a megasikovni (čo už len z princípu nejde, nie každý človek je spôsobilý byť na takýchto pozíciách z rôznych dôvodov) kto bude predávať v obchodoch, piecť chlieb, učiť deti, vyvážať smeti, upratovať, opatrovať ľudí v DSS... A tisíc ďalších potrebných veci. Akože fakt zlezte poniektorí z ružových oblakov.

kris_tin257
4. jan 2024

No ja neviem podľa mňa náročná nie si, uvažuješ rozumne a triezvo. Za 6 rokov je 9000 malo, ja s hypotékou som si našetrila za 5 rokov viac, chápem že sa bojíš toho že keď bude dieťa a on sa bude mať postarať že nielen minies všetky svoje peniaze ale budete mať aj núdzu o financie keďže prídeš o svoj príjem... Mala by som na tvojom mieste rovnaké obavy

minenkak
4. jan 2024

Ja nech počítam ako počítam,bavíme sa o priemernom plate priemerného Slováka,tak ľudia pri dnešných cenách, ako si niekto môže dovoliť kúpiť byt nedajbože ešte dom a mať dve deti a ešte v tridsiatych rokoch druhu nehnuteľnosť ,ja som celkom dobrá v matike ale toto nejako nedávam,ja viem ,že čas,krása,a aj spokojnosť sú relatívne pojmy ale čísla nepustia nech robím čo robím

sasa1310
4. jan 2024

@luuubik z hypo.

kroska18
4. jan 2024

@sabinka022 nechce sa mi veriť, že si doktorka. Také provokačné hlúposti by tu žiadna doktorka netrepala.

tttbb
4. jan 2024

https://www.instagram.com/reel/CwdGO4XgFwT

Zapamatejte si damy, Kevin Samuels ma vzdy pravdu ;)

luuubik
4. jan 2024

@sasa1310 a tých min. 20% ktorých potrebuješ mať vlastných financií, aby ti vôbec hypo dali vezmeš okamžite po skole kde - ak ti ich nikto nedaruje?

autor
4. jan 2024

@hankab suhlasim ze 2 nehnutelnost je absolutny nonsens, ale jednoduchsie to nie je ani v tom spominanom Nemecku, tam je byvanie v podnajme velmi bezne a nehnutelnost tam vlastni ovela menej ludi ako na Slovensku

valeria_h
4. jan 2024

@kroska18 Je známe, že niektorí lekári majú ego až do neba. Bohužiaľ.

sasa1310
4. jan 2024

@minenkak keby syn po 3 rokoch v zamestnaní nekupoval svoj štartovací byt, tak to nepíšem. Áno nasetris pokiaľ pracuješ a bývaš u rodičov. A náš šetril lebo chcel mať byt čím skôr. Keď sa chce tak sa dá.
Splátku ma síce vyššiu ako my (dnešné uroky). Ale cieľ prvý so už splnil

valeria_h
4. jan 2024

@sasa1310 Keď bývaš u rodičov a odkladáš každé euro, tak je to niečo iné. Plus ak máš pekný príjem. Ale nie každý to má 🤦‍♀️ Takže nie, že všetko ide ak sa chce. Niekedy proste nejde.

sofia1979
4. jan 2024

Tak to som ešte nepočula ze by jedna manželka tak riešila koľko jrj muž ušetril. Je super ze máš a toľko ale prepáč čo ťa do toho koľko si ušetril za celý ten svoj život on. Tak ako žijete ze každý rachuje svoje peniaze by som žiť nechcela. Polož si otázku ľúbiš svojho muža? Aj dieťa keď budete mat budeš ho nútiť idkladat6ja sa toho bojím ze áno. Skús žiť trosku.

tttbb
4. jan 2024

@sasa1310 Tu krasne vidiet, ze kto chce hlada sposoby, kto nechce hlada dovody. Kto to nedokazal bude pisat o tom ako sa to neda. Pritom niekedy sa staci pozriet okolo seba a zistite, ze su tu desattisice ludi ktori to dokazli sami, bez dedictva a bez reptania o tom ako je zivot tazky. Nepisem to v zlom, kazdemu prajem co najkrajsi a najuspesnejsi zivot. Ale chce to aj nieco obetovat tomu.

minenkak
4. jan 2024

@sasa1310 zarába ako priemerný Slovák alebo má dvojnásobne trojnásobne viac

ankare
4. jan 2024

Nemôžeš porovnávať seba a jeho. A Ty si robila vonku, to je veľmi podstatné. Tvoj muž si nasporil peknú sumu.

valeria_h
4. jan 2024

@tttbb Čo je krásne vidieť? Že syn žil u mamy a nasporil lebo nič nemusel platiť? To vážne toto považuješ za šikovnosť?

tttbb
4. jan 2024

@valeria_h Ano povazujem to za sikovnost. Pretoze, aj takto sa da zacat. Ver tomu, ze 90 percent "synov" by pocas zivota u mami nesporila nic aj keby neplatila nic.

valeria_h
4. jan 2024

@tttbb Vážne je toto šikovnosť? Že nasporím lebo žijem u mamy? To nie je šikovnosť, to je len pomoc niekoho iného, ktorá mi dovolila nasporiť. Mal šťastie, že nemusel sám platiť všetku svoju réžiu .Neviem či sa mám smiať či plakať, keď toto niekto považuje za šikovnosť 🤦‍♀️ Máš to riadne prekrútené.

luuubik
4. jan 2024

@tttbb šikovnosť a šťastie sú rôzne veci. Šťastím je už len to, ak niekoho mama, otec podporujú napr. počas VS ak študuje na dennom štúdiu a živia ho päť rokov "navyše", nezenu ho hneď do roboty. Čo asi každý normálny rodič deti takto podporuje a je to ok, ale nie všetci na to majú možnosti. Takisto bývať roky po škole v mama hoteli... Keď majú dajme tomu trojizbak a ďalšie dve menšie deti doma si neviem veľmi predstaviť. Napríklad. Je xy životných situácii. A zvlášť na SK, pomaly najbiednejsom štáte v EU, kde platy sú mizerné a náklady na život v porovnaní k tomu astronomické. Le