Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?
Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR
Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?
@macko_usko222 co su to prosim “zivotny start a podmienky” priemerne zarabajuceho obcana SR? Tipujem, ze vyhovorka na to, preco sa niekto nema alebo nemoze mat lepsie…
Chudák chlap ,ak má doma len z polovice takú nenazratu ženskú ako tu niektoré .Nie každý chce len šetriť a neuzivat si
@sabinka022 ja ti tiez fandim, si sikovna zena, tiez si s vami pripijem 🥂
@minenkak to nie je o nenazratej zenskej ale o vysokych nakladoch na zivot a planovani do buducna.
A si si spočítala,že keď si zoberes hypotéku a budeš mať dieťa tak ti to už vôbec nebude stačiť nič čo máš teraz
9000 za 6 rokov...125e/mesiac... to je málo na mladého chalana čo nemá rodinu.
@macko_usko222 Kto koho znevazuje? Ja vyslovujem obdiv aj autorke aj @sabinka022. Zato, ze som napisala daco vseobecne o domacej putky zavislej na manzelovi?
Znevazuju tu ini....A len konstatujem, ze ozaj zavidite, je to tak ocividne, ze viac uz nemoze.
Chlapcisko zarába koľko 900€mesacne,ak býva v podnájme kolko da mesačne za nájom 300-350€+200€auto+200€(to šetrím)strava možno aj drogéria+30€telefon+15€internet,tak mu to ostane len na to šetrenie a žiadny život
Ako mate ako manzelia financie podelene? Co je tvoje je tvoje, co manzelove to jeho? My s manzelom mame financie spolocne. Moja cela vyplata ide na sporiaci. Ako pride tak odide. Vsetko sa plati z manzelovho platu a z neho aj zijeme. Vsak ked chces setrit viacej tak zivor dalej. A co si tym dokazala ked si zivorila v zahranici? To nie je na chvalenie a ani tych 25000 tomu nestoja 🤷♀️
Autorka a si si spočítala keď zoberiete hypotéku a budete musieť všetko platiť ,dve tri deti si napísala,tak vám to nebude stačiť či chce či nie,aj keď budeš len pol roka na materskej
Nie kazdy clovek ma zrucnost sporit. Ak to tebe nevyhovuje,dohodnite sa,ze budes mat peniaze v rodine v rukach ty.
Nech ti posiela vyplatu na ucet. Dohodnite sa na rozpocte. Zaplatis ucty, na karte si nechate peniaze na stravu a ine (cez mobil si zaregistrujete kartu a moze teda platit nakup i on tym uctom) a vytiahnite peniaze na vreckove rovnako obom a odlozte si to do svojich penazeniek. A na sporiaci ucet posles sumu aku chces .
= rodinny SPOLOCNY prijem - rozpocet
No ako tak pozerám, Koník je plný doktoriek, političiek, právničiek a inej elity s príjmami cez 3000 mesačne 😅
Ale inak môj muž nemal našetrené nikdy nič a to na rozdiel od tvojho zarábal nadpriemerne (roky robil v Rakúsku na bio plynke a tam sa točili iné prachy). Ja som tiež nemala úspory. Keď som skončila školu, išli sme spolu do podnájmu, čo nebolo málo mesačne, plus, samozrejme, iné výdavky ako mobily, internet, auto, atď. Šetriť sme ako-tak začali, až keď som veci vzala do vlastných rúk, lebo ma vytáčalo, že nemáme žiadnu rezervu. Ale to je tak 7 rokov späť. Aktuálne máme vlastný domček, vnútri kompletne zrekonštruovaný a dokončený (vonku nám chýba dokončiť fasádu), ja som na MD s dcérkou a muž zarába a stará sa, máme auto a žijeme si fajn. Takže dá sa to aj bez toho, aby človek celý život nežil, ale len škrečkoval.
Koľko zarábaš ty a koľko on?
Teraz je v móde ísť 1:1, takže ak zarába on 900 a ty 900, po materskej pôjde on na otcovsku a potom dáte dieťa spoločné pol na pol do jaslí 🙂 a bude to férové.
Na spoločnú hypotéku dajte tiež rovnako, pol na pol. On dofinancuje svoj nedostatok nasetreneho nejakým spotrebakom.
@sabinka022 nemyslím, že tu niekto závidí, ale tvoj prvý príspevok bol skrátka od veci. Rieši sa tu, či je pri cca 900 eurovom čistom prijme primerane mať našetrené za 6 rokov 9000 a ty tu napíšeš to, čo si napísala.
Podla mna ti 9000 priznal a vacsi zbytok ma ulozeny niekde bokom.
nezistila som to teraz, ale az teraz mi to zacalo vyrazne vadit nakolko tuzim po dietatku""
Tak touto vetou si ma šokovala.Ty chces dieťatko ideálne 2 až 3, byt...možno mi ubehli nejaké príspevky, ale kde býval tvoj muž, keď si bola v zahraničí?u rodičov a tam neplatil nič,
?lebo ak bol v podnájme, stravoval sa, občas kúpil oblečenie, jazdil autom, spravil pre vas veľkú svadbu nepíšeš kto čo platil čo pomohli rodičia tak je celkom reálne, že viac nenasetril.
Tak, keď Ti to začalo výrazne vadiť a potom uvidíš mamičky a deti vyobliekane od hlavy po päty, dovolenky a pod ..bude Ti to vadiť ešte viac🙂
Je výborné byť zodpovedná, mať plán tiež to tak mám, ale nebudem sa velebiť, že som žila v kutici v otrasných podmienkach to bola tvoja voľba...
Píšeš, že má nižší plat ako priemer, takže kolko má mesacne brutto a ty?
To, že sa Ti zadarilo pár rokov v zahraničí píšeš, akokeby si celý život robila za dvojnásobný plat.
Celkom určite si ohľadne financií rozumieť nebudete to Ti musí byť jasné už teraz.
Ja nemám rada toto rozratavanie kto koľko musí našetriť, čo si môže a nemôže kúpiť.
Hlavne absolutne nechapete, ze muzsky a zensky svet je UPLNE odlisny. Kym este zena mozno obstoji s argumentmi ze chce zit a uzivat si, nie len prezivat (ja by som taku zenu v zivote nechcel, je to redflag ako vysity) tak chlap ma byt mozog, zivitel rodiny. Byvanie je preboha priorita najvacsia v zivote dospeleho cloveka. V 30tke si niektori sikovnejsi kupuju aj 2 hu nehnutelnost uz a nie ze nemaju ani na prvu. Co bude pan manzel robit ak sa mu narodi chore dieta a naklady pojdu do vysin? Co bude robit ak sa rozvedu a este mu naparia aj alimenty, ked uz teraz len tak tak preziva. A on je este aj spokojny ze 9000 je krasny peniaz. Ja by som asi ani nespaval keby mam 30 rokov a na ucte 9000. Ale kazdy to mame postavene inak. Hlavne ze bola velka svadba, good job. Pan manzel ma nulovy risk manazment v zivote a velmi lahko sa moze stat, ze na to skaredo doplati. A este aby ma zena hnala do toho riesit byvanie, no taku este nehrali, uz by som ho mal aj bez nej 3x vyriesene .
Je to veľmi málo

@sabinka022 však si odloz aj milión aj tak si to do hrobu nevezmes 😅
@macko_usko222 presne 👏