Vládzete splácať hypotéku?
Tí, ktorí mate hypotéky, vladzete ich splácať? Lebo u nás to je na tesno a som z toho na nervy keďže všetko je drahe a ešte to urcite porastie 😞
Ste asi ďalšia rodina tu na mk komu ostáva na mesiac 300 e a to som už možno veľa povedala.
Hlavne, že máte krásny rodinný dom.
Ako rozmýšľate ľudia?
Že to vôbec banky dávajú úvery.
My sme museli v zahraničí spísať úplne všetko, auto, dovolenky, telefón, reštaurácie, výlety, koľko terajší byt platíme.
Mali sme úver na 25 rokov ktorý máme už preč po 9 rokoch 90 tisíc a ideme kúpiť úplne nové auto a stále nám ostatne.
Zarábame priemerne, ale úver sme si nezastavili tak že nám ostatne 300e, ale tvorí menej ako tretinu jedného platu. A áno tiež sme chceli dom alebo väčši novší byt, ale proste nechceli sme kvôli tomuto
Hlavne pri refinancovaní si dajte refinancovať len zostatková časť istiny, nie celú hodnotu pôvodnej hypotéky.
@katie253 to kto by si daval refinancovat cleu hodnotu??? To by ma ani nenapadlo😄 to sa stava ?
@miriam11 to je pravda ale však avšak v dnešnej dobe sú tie ceny asi dvojnásobné. A takéto malé rozdiely- byt verzus dom určite nie sú v rámci jedného mesta. V Bratislave stojí byt 250.000 rodinný dom 500.000e, takže tam je rozdiel veľký.
@miriam11 neskôr pozriem. Ide o to, že keď nemám 250.000 na trojizbový byt, tak zoberiem dvojizbový. A keď stojí dvojizbový 180.000e a nemám na neho, a ledva vyžijem, ttak si nekúpim rodinný dom, aj keby bol len o 50 tisíc drahší, pretože už teraz nemám z čoho žiť a tých 50.000e mi z neba nespadne. Musím sa prikrývať takou perinou, na akú mám.
@miriam11 No práve som pozerala rodinné domy v Bratislave :400 až 800 tisíc, takže nech je rodinný domček akýmkoľvek snom, proste keď na neho niekto nemá, tak naňho nemá. Samozrejme v iných častiach Slovenska a v zapadnutejsích lokalitách sú tie ceny úplne iné. Stále nemôžeme porovnávať rozdiel v cene byt verzus dom a hlavne v atraktívnych lokalitách.
@stanulienkat mna fascinuju tie 5rocne bungalovy na predaj. 400K+, satelit bez zelene, vsade este stavebny prach a lacne materialy. Za taketo nieco by som 400 alebo 500 nedala.
@solange7 a co je na tom? Ty keby tiez mas 5r bungalov a cches to predat isto ho predavas za polovicu ze?
@solange7 ako nechcem aby to vyznelo vyryvacne o to mi nejde. Ja len ze mna fascinuju presne taketo komenty 😀 proste ceny urcuje dopyt/ponuka…
@andrejkap123 skor to, ze by som si bungalov v satelite nikdy nepostavila. A v zivote by som za drevodom nedala 400K.
Zvladame, sme na to dvaja, takze to taky problem nie je, ale keby som na to bola sama, tak neviem neviem to by som asi nedala. Ale tak rozmyslame co sa tyka nakupov, ze co kupime, co nie, co je ok cena a co je uz cez.
@katie253 dakujem za upozornenie
@slavkajurko našťastie zvládame, máme dva slušné príjmy. Vo februári, keď začali stúpať sadzby som zafixovala na 10 rokov 1,19%. Splátka nám síce stúpla o 20€ ale som rada, že máme na 10 rokov pokoj. Sadzby ešte porastú, treba konať a buď prehodnotiť sadzbu alebo riešiť refinanc.
@gurags ja som tak isto zafixovala na 10 rokov este v januari. A minuly tyzden mi prisiel dopis ze vzhladom k tomu ze sa dviha inflacia tak mi menia urok. Teda vo februari som platila uz plus 25eur mesacne, a teraz to vychadza uz skoro dalsich plus 20eur.ked som bola v banke povedali mi ze v novej zmluve je napisane ze ak bude inflacia stupat maju pravo urok uptavit, a teda tak sa aj stalo. Na tej zmluve to tiez bolo napisane, no koho by len napadlo ze to aj spravia. Tatra Banka
@andrejkap123 áno stáva, aj nám na refinancovaní všetky banky dávali plnú sumu pôvodnej hypotéky, nie len tú istinu a aj na 30 rokov nám ju stále núkali. My sme ale trvali na Tom, že chceme len zvyšnú istinu a aj skrátené roky, aby nám to zase na 30 rokov nedali.
@petrahl hocikde mimo Bratislavy, bože veď každý nebýva v Blave a okolí, u nás sú aj lacnejšie ako za 200tisic
@janickacrazy prosim si dokaz 😄
@kiki234 to vážne? A na koľko ti ho zdvihli? Inak som počula, že fixacia nezaručí, že urok bude stále rovnaký.

@liljana no pokiaľ manžel dobre zarobí, tak sa dá 😀