Vládzete splácať hypotéku?
Tí, ktorí mate hypotéky, vladzete ich splácať? Lebo u nás to je na tesno a som z toho na nervy keďže všetko je drahe a ešte to urcite porastie 😞
@petrahl veď pozri do Google, to fakt nie je problém
Pred 5 rokmi som kúpila 2izbovy byť v BA, každý rok som dávala mimoriadne splátky, teraz som refinancovala v prime a splátku mám cca 182€ mesačne, ani necítim že nejakú hypo mám.
@slavkajurko vycestovať za pracou
Určite rýchly refinanc a poradiť sa s dobrým finančným poradcom.
@kris_tin257 Ale extremne dôležita info v tvojom komente je, ze si nepocúvala mudrcov o "zarucenom pade nehnuteľnosti" a kupila pred 5 rokmi. Gratulujem. Nedavny refinanc je taka ceresnicka k tomu.🙂
@kiki234 Ahoj, a to je ako mozne? ako presne vyzera ta veta v zmluve? da sa hodit obrazok? Este si pamatam ako ma v Tatra Banke upozornovali pred rokom, nech si neberiem hypo v Prime. Zevraj 0.4% oni neudrzia a ze to budu urcite pocas fixacie zvysovat. A teraz to oni sami robia? Ako ked klesali urokove sadzby, tak pocas fixacie sa nedal urok menit. Ked stupaju, tak uz je to OK.
@anna_2 aj mňa na to upozorňovali vo VÚB, že Prima to má ukotvené v zmluve tak. Že preto má vždy nižšie úroky. Vo VÚB to v starej zmluve nemám (ani v re-fix dodatku z februára), prešla som ju, ale naivná nie som, určite sa to bude dať riešiť dodatkom. Banka nebude stratová nikdy...Ale logika mi hovorí, že to asi už vopchali banky do nových zmlúv a tie budú prvé zvyšovať.
Zatial hej, ale tak kazdy ma proste inu situaciu a kazdy sa s tym zdrazovanim vie proste inak popasovat, ale nebudeme si klamat, ze to ide vsetko dole vodou
@bambulka814 mate to vo všeobecných obchodných podmienkach, vždy to tam bolo.... Ze ak dôjde k zmene situácie na trhu, či inflácia nepochybne je možné zmeniť sadzobník a úroky. Ale banka k tomu nepristupuju ale majú to tam presne pre takéto situácie.
@slovenka753 takze v podstate FIX je len marketing? po par mesiacoch od podpisu moze beztrestne akakolvek banka zvysit urok, lebo inflacia xx percent?
@anna_2 zavisi od banky a zmluvy
@hellwant hm ale inflacia je uz dvojciferna a stale ide hore. Podla mna to je uz veeelmi vela. Podla mna to uz zacnu pomaly
Robit
@anna_2 sú na to presne zákonom definované podmienky, nie je to len tak... Ale môže sa stať.
@andrejkap123 jasne , s tym suhlasím.
@slavkajurko určite zájdi zájdi za nejakým šikovným fin.poradcom.ja som to riešila nedávno. Mala som hlavnu hypoteku, druhu menšiu hypoteku a ešte 20.000 úver zo stavebky.platila som mesačne 230+38+155.fixacia na 5 rokov. Teraz v máji by mi končila, takže som to stihla v hodine 12.vyriesili sme to na nad moje očakávania. Fin.poradca mi predostrel niekoľko riešení. A urobili sme to nakoniec takto. Hypoteky boli dokopy 64.000 a stavebko zostávalo cca 19.000.hypoteku sme navýšili na maximum co to šlo a teda 88.000,stavebko sme vyplatili a zvyšok co ostal mame na horšie časy. Navyše mam po novom fixáciu na 10 rokov, nie len na 5.a ako sa to premietlo do splátok? Z pôvodných 423 eur teraz platím uz len jednu hypoteku a to 218 eur co je super. Pôvodne som mala obavu vyhľadať poradcu, videla som v tom len ze ma bude chcieť osklbat, ale natrafila som fakt na fajn pána. Navyše mi ukázal kde sa dá ešte aj z tej biedy ušetriť. Na ďalšom stretnutí som mu ukázala všetky naše príjmy a výdaje a on mi pekne vypočítal kde míňame príliš, kde by sa dalo co ubrať... A po pár mesiacoch musím povedať že som urobila to najlepšie ze som za ním zašla
@slavkajurko brala som taku hypoteku,aby som vedela splacat aj v chorobe,aj ak by som nahodou ostala bez prace. Takze ano,zvladam splacat.
Tak s týmto bude mať problémy o chvíľu veľa ľudí, čo mali veľké oči na domy, bungalovy rýchlo postavené za mestom na poliach či iné satelity. Už teraz je inflácia 20% a ide to hore, len platy stoja. My sme nemali až také veľké oči, uskromníme sa aj v byte, ale môžeme slobodne dýchať, aj chodiť na dovolenky.
@bluehorsee no tak to si ma veľmi potešila. Necakala som ze sa splatka da až tak znížiť. Myslela som ze to bude pri refinance do 50 €. Ja už som si dohodla stretko budúci týždeň s finančným poradcom. Tak som zvedavá
@slavkajurko drzím palce
@hellwant ďakujem 😉
@slavkajurko ja som ostala tiež príjemné prekvapená. Ono veľa v mojom prípade urobilo aj to ze sme natiahli aj roky. Z doby splácania 30 rokov na 40. Viem ze mnohí zalomia rukami, ale u nás táto hypoteka nie je dlhodobá záležitosť lebo plánujeme stavať domcek takže nám šlo momentálne len o zníženie splátky a hlavne aby som sa zbavila toho nepodareného stavebka.tam boli neskutočne úroky.
Držím palce aby to tak pekne vyšlo aj vám
@slavkajurko Tí, ktorí využívajú poradcu si úvery refinancovali. Odporúčam si nejakého nájsť. Stále je šanca si úver refinancovat a aspoň na 3 - 5 rokov zafixovat ak sa bojíte, že to nebudete zvládať ak by náhodou ešte sadzby porastli. Tento problém, zvyšovanie úrokov pocíti každý, kto to neriešil včas.
@angelproject ale ved TB uz zvysila urok kvoli inflacii uz na existujucom fixe. Nie su v bezpeci ani tí co refinancovali
@orangiiina nebolo to vela do 20 eur nesacne.akoze pre mna ziadna tragedia. Na druhej strane ked si pozriete zahranicie, ked sa stale porovnavame zo zahranicim ako sa maju dobre 5-6 za normalnych podmienok 🙂

@solange7 mozno zije na hraniciach- juh alebo sever ako ja, v Polsku stalo 200g cca 1.55€ - boli sme v pondelok a 300g osiełkove maslo(bolo vypredane, kedze sme isli podvecer) stalo pred 3 tyzdnami cca 2 eura pri kurze okolo 4.57 za zloty