icon

Výkup bytov s doživotným užívaním

11. mar 2023

Dobry den viete mi poradit ci je na SK firma pripadne mensia realitka ktora vykupuje byty s dozivotnym? S manzelom mame byt samozrejme svokor tam ma dozivotne a nechce sa dohodnut. Chceme si kupit vlastny dom ale neda sa lebo svokor nechce podpisat zrusenie dozivotneho aby sa predal byt a my si mohli kupit dom. Dakujem za rady

olimuc
11. mar 2023

To je taka poistka tvojho svokra pre pripad rozvodu syna. No asi mu neveril pri vybere partneriek, tak aby s nim nejaka ne… tak to opatril takto. Zabezpeceny chlap je ok, ale plati jeho otec takze ak si zoberies povolanim syna tak s celou rodinou

marca12
11. mar 2023

@dilino Pozri sa na to,ze by sa to stalo tebe. Rodicia ti daruju byt,kde bude dozivotne uzivanie. Ty sa chces prestahovat do vacsieho alebo si kupit dom,ale nemozes s darovanym bytom nijako nalozit,lebo sa rodicia rozhodnu,ze nepodpisu zrusenie uzivacieho prava. Naco mu daroval byt,ked mu nedovoli s nim nalozit? Nevravim,keby nemal otec kde byvat. Ale pise,ze ma svoj dom,ma majetky.

liljana
11. mar 2023

@marca12 Aby to nemohli rozpredat, prist o to a aby syn neprisiel potom s holym zadkom ziadat od tatka dalsiu nehnutelnost. Ved vidis, ze vsetko im darovali a nemaju ani na rekonstrukciu. Tak asi nebudu ani prudki myslitelia, ani extra pracoviti.

elviku11
11. mar 2023

@marca12 ale im uz dom darovali autorkini rodicia. A oni si ten dom chcu prerobit za peniaze z predaja bytu (od svokra).
Nechapem. Ved nech su stastni a vdacni, ze dostali zadarmo dom. A nech si ho postupne prerobia za vlastne.
Ked raz bude nieco z toho svokrovho bytu - super. Ked nebude, nic sa nedeje, zariadia sa dovtedy aj bez toho. Nemali by sa na ten byt upinat, ale nieco si zabezpecit aj vlastnymi peniazmi.

liljana
11. mar 2023

Dve rady dostali. Byt prenajat, zobrat neviazanu hypo na dom. Z toho ho mozu prerobit aj bez nadavania na svokra. Ale pustat sa dokonca do stavby noveho domu a vykrikovat na svokra, je uz trosku mimo.

gladys_07
11. mar 2023

Neverim co citam 😂😂

Fujky svokor nakradol, ale nehnusi sa nam ked nam to daroval. A rodicia daruju dom. Moje pricinenie je ze….porodim dieta a sme rodinka, tak nam vsetci pomahajte?

Mozes sa hanbit. Aj mi je luto svokra, sa pekne dozil od vlastneho syna…len ako odrbat, aj vlastnu rodinu.

marca12
11. mar 2023

@liljana To uz je ine. To som prehliadla. Potom beriem spat.

dianka555
11. mar 2023

Autorka môže predať byt po svojich rodičoch alebo aj ten prenajímať, dva byty peniaze pre nich na dom aj pre svokra. Takto je byt po otcovi napísaný len na manžela. Dom bude pravdepodobne na obidvoch. Nevesta vedela kde sa vydáva, aspoň z polovice vedela čo jej môže kvapnut vydajom. Teraz je čas aby niečo kvaplo z jej strany.

spadnutaslivka
11. mar 2023

@dianka555 polku bytu dal manžel na ňu a od rodičov má dom

solange7
11. mar 2023

Kup si dom za vlastne prachy a nebud svina. 55 rocny svokor, to znamena ze si mlada. Tak pohni ritou a zarob sa na byvanie sama.

dianka555
11. mar 2023

@spadnutaslivka ďakujem, nevšimol som si čo písala autorka. Až teraz som čítal o jej rodine. Jedine právna poradňa ale v tomto prípade to nebude jednoduché.

akinom0077
12. mar 2023

Ale toto neexistuje! Nikto nekúpi žiadna firma buď svokor zruší doživotne užívanie alebo nezruší a nepohnete sa ďalej.

dominikamacakova
12. mar 2023

Určite na to existujú firmy, skús pogoogliť. Keď niekto kúpi byt s ťarchou doživotného bývania tak tam ten človek do smrti ostane. Neviem prečo niektoré píšu, že by mal ísť preč. Nový majiteľ tam môže bývať s ním, alebo čakať kým zomrie. Byt nie je jeho, on tam má len doživotné právo ak som správne pochopila. Som na jednej stránke na FB a minule tam predávali byt s babkou 🙈 Možno im skúsiť napísať, pošlem do správy kontakt

vroni
12. mar 2023

Ako vy ste sa tu s konom vsetky zrazili???? No tak dostali od svokra byt. A co ma byt? To mu teraz musia do konca zivota nohy bozkavat lebo im dal jeden byt? Uz zato nemoze byt manipulator, vydierac ci mat ine, rovnako prijemne osobnostne crty? A "darovat" byt a nechat si v nom dozivotne pravo, hoci tam nebývam a ani nechcem, no to uz mi je len velkorysost. Vobec nie manipulativne. Zlaty pan, uplny cukricek. Inak sa tomu hovori aj danajsky dar. A ze im nemusel darovat? No, nemusel. A de facto ani nedaroval. Stale ma v byte prsty.
@autorka, byt by som prenajala, na rekonstrukciu/stavbu zobrala hypoteku a prefinancovala. Prenajom by vam aspon ciastocne pokryl splatky a budete mat aj cosi ziskane vlastnou snahou a nie len vsetko darovane. To je celkom dobry pocit .

morgane1975
12. mar 2023

A čo keď si porodila?? Milióny žien porodia a nerobia si na základe toho nároky na majetok. Daj svokrovi pokoj a snaž sa zarábať svojím pričinením nie len vydať sa do bohatej rodiny a čakať čo ti kto dá.

morgane1975
12. mar 2023

@dominikamacakova neviem kto kúpi byt kde ma doživotne právo 55 ročný človek😹😹😹 asi len úplný blb by to kúpil. Veď svokor je mladý človek ešte sa môže oženiť a mať deti a kľudne žiť ešte 30-40 rokov. Prosím vás kto by čakal tak dlho na nehnuteľnosť ? 😹😹😹😹

jaroslav81
12. mar 2023

Ak by aj niekto také byty vykupoval, dal by možno tak 50% z trhovej ceny ale určite nie pri 55r človeku. Ak by mal 80r, to by bolo iné....

jaskolka
12. mar 2023

No s tým veľa neurobíš. Nerozumiem síce, prečo ti to tak vadí, veď očividne mate kde bývať (mate od tvojich rodičov dom), a ze chcete vedľa neho stavať druhý? To už je ale len vaša vec, môžte si dovoliť, postavte si aj desať domov.
Ale nie tak, že budeš silou mocou chcieť, aby si svokrou zrušil doživotne právo na svoj byt, hoci ho aj daroval synovi a hoci má desať iných bytov či domov,aby ste vy ho mohli predať a stavať si nový dom 🙈Jednoducho to nemusí urobiť, a môžeš sa aj na hlavu postaviť. Aj keď je "vychcany" hnusný a neviem co, proste to tak urobil a donútiť zmeniť to nemôžeš nijako. V podstate napokon on môže aj začať požadovať súdom vrátenie daru, keby veľmi si "vyskakovala" a fakt potom môžete ísť do toho domu po tvojich rodičoch.
A predať byt s tým, že dakto tam ma doživotne právo? A ten niekto ma 55 rokov? Kde žiješ? Kto normálny si kúpi takú nehnuteľnost?
Očividne si ešte veľmi mladá,a "neznala sveta" lebo takto to proste nefunguje. Bud sa zmierte s tým, čo máte ( a mate toho hojne v porovnaní s inými mladými rodinami) alebo si vezmite hypotéku a stavajte si za svoje aj xy nových domov.

natalienka12
12. mar 2023

@jaroslav81 Ani toľko nie, ja by som ho za viac ako 30% trhovej ceny nekupila. A žiadna taká firma neexistuje.

jaskolka
12. mar 2023

@vroni nemusia mu nohy bozkávať. Ani nikto netvrdí, že je to zlatý úžasný cuktricek, je zrejme aj prefíkaný a
možno nie úplne kóšer so zákonom. Bohužiaľ, sú aj takí ľudia.
Tu sa len snažíme vysvetliť autorke, že veľa možností nemá, neexistuje spôsob, ako ho donútiť urobiť, čo chce ona a v konečnom dôsledku sa im to môže ešte vypomstiť a byt budú musieť vrátiť. Aj keby sa neviem ako rozculovala a vyratavala aký je zlý, on to tak urobil a na tom sa veľa zmeniť nedá. Byt s takou ťarchou si normálny človek nekúpi a ak možno, tak za cenu, aká bude fakt len symbolická. A to sa vôbec neoplatí potom predávať, lebo nič z toho mat nebudú.

vroni
12. mar 2023

@jaskolka, s tym vsetkym súhlasím, to su fakty. Ale blaboly, ako sa vydala za peniaze a nic nerobi a vsetko chce zadarmo, tie su uplne mimo. Je uplne bezne, ze rodicia daju detom byt, ak si to financne mozu dovolit. Tiez je bezne doopatrovat rodica a dat mu pravo dozitia. Ale toto je mlady (pomerne) chlap, nepotrebuje byt, nepotrebuje opateru, proste je len vychcany (a myslim si, ze aj zdatny manipulator, ale to je vedlajsie). Mat takeho typka v rodine je skor trest ako dovod byt nadsena.

viky173
12. mar 2023

Boze Ty si riadne chamtiva, to si neviete sami zarobit na nehnutelnost/rekonstrukciu? Miesto toho, aby si sla zarabat tu len dupkas nozickami ako rozmaznana princeznicka, ze chces predat byt od svokra a este si na neho nasrata, ze Vam daroval byt. Ja byt na mieste svokra, tak zrusim dar a poslem Vas do roboty.

morgane1975
12. mar 2023

@vroni 😂😂😂😂. Ale prijať darované s tým autorka problém nemala…. To dosť svedčí o tom aký ma charakter. 🤮 keď je taká úžasná a poctivá tak akože nemala problém s tým aby jej bol darovaný byt od tak hrozného človeka? 🤦‍♀️ že ju hanba nefacka.

jaroslav81
12. mar 2023

Trochu som surfoval a existuje firma ktorá to vykupuje, cenu neviem, ale podmienka je vek 70+

gabrielkaa
12. mar 2023

@dilino v AT sa bežne predávajú byty aj s nájomníkmi s doživotným užívaním. Ako investícia. @autorka Takze môže to tak byt aj na SK

majka99999
12. mar 2023

Dar ste prijali, tak splatky na hypo ste si mali odkladat a mohli ste prerabat dom. Na dom sa da vziat hypo, ktoru budete splacat, pripadne stavebne sporenie a taky uver zvazit.
PS Manzel prijal dar od takeho tyrana?

vroni
12. mar 2023

@morgane1975, keby si netrepala. Ona dostala dar od svojho muza, nie od svokra. Ze by bol muz hrozny, nepisala. Ci sa ma rozviest, lebo svokor nezodpoveda moralnemu standardu?

liljana
12. mar 2023

@vroni Svokor im dal byt a je vychcany? Vazne? Ja byt tym svokrom, nedam nic, je jedno, kolko toho mam, nech sa o seba staraju a nelezia s vylozenymi zadkami. Max. poziciam byt na byvanie, ale ziaden dar, ani prepis. Ved to pekne vidno, daroval im byt a uz mu nevedia prist na meno. Moze akurat snivat, ze sa take deti o neho postaraju. Radsej nech si majetok necha na dobry starobinec pri takych detoch.
Po smrti bude kazdemu jedno, co s majetkom bude. Chudobne rodiny su stastne a drzia pri sebe. Akonahle je niekde dostatok, uz sa zeru medzi sebou ako vlci.

vroni
12. mar 2023

@liljana, ano. Nemusel im dat vobec nic. Svokor je mlady chlap a nie krehky dedusko, ktory im dal vlastnú strechu nad hlavou. Ak si to mozem dovolit (mam x bytov ci domov) a chcem decku dat, tak dam. Nechcem, tak nedam. Ale dat a zapodmienkovat je vychcanost. To je taky dar-nedar.

liljana
12. mar 2023

@vroni Nepride mi to ako vychcanost. Mozu ten byt pouzivat pre seba? Mozu. Kolko ludi nema kde byvat, nema sancu ani len na obecny byt. Tito dostali byt zdarma.
1.Dieta bude blbe, ved sa na darovanu nehnutelnost nenarobilo dlhe roky. Prepise na partnera, partner podvedie, dietatu nezostane nic. 2.Darujes, zostarnes a dieta sa na teba vykasle, ved uz dostalo, co mohlo. Tak naco sa namahat, pomahat niekomu. Nemusi to byt zo zleho umyslu, ale proste sa mu nebude chciet popri vlastnych starostiach. Matka vychova 10 deti, 10 deti sa nevie postarat o jednu matku. Dedicstvo je dobra motivacia pre pohodlne a sebecke deti.