Vyúčtovanie - nedoplatok v podnájme
Milé maminky, chcela by som sa opýtať na váš názor. Sme trojčlenná rodina v podnájme, teraz prišlo vyúčtovanie, kde vychádza neskutočne vysoký nedoplatok ☹ . Avšak sme prišli podľa vyúčtovania na to, že prenajímateľ má na bytovom nahlásenú len jednu osobu 😕 . Má podľa vás prenajímateľ právo od nás žiadať zaplatenie nedoplatku? V nájomnej zmluve máme uvedené, že v prenajímateľov byt budú užívať 3 osoby...ďakujem za názory...pekný MDD prajem 🙂
Máte veľmi zle spravenú zmluvu. Toto už bohužiaľ nevyhádate. Je tak postavená, že to budete musieť zaplatiť, takže radím sa okamžite porozprávať o prepracovaní zmluvy, alebo si hľadajte iný podnájom a už si dajte pozor čo podpisujete, aby ste nepodpísali takúto somarinu...
Ja byt prenajímam a mám v zmluve presne napísané za čo sú aké vysoké mesačné preddavky a čo sa deje v prípade nedoplatku alebo preplatku...
Ja by som od majitela vyziadala rozpis platieb...ak platil, tolko kolko ste mu za eenergie davali, tak ten nedoplatok je vasa spotreba. Keby platil za 3 osoby tak automaticky by ste aj vy platili vyssie zalohove platby mesacne, a nebol by v tom zaratany len ten nedoplatok ale aj smeti, energie v spolocnych priestoroch, rozne ciastky ako upratovacka, udrzba....to vsetko by sa vam strojnasobilo a ests navysilo zmluvu.
V panelaku je poplatok 110e za jednu osobu za elektriku plyn vodu a vsetko okolo toho realny. My byvame v bytovke kde mame vlastnu kotolnu a slnecne kokektory, platime za troch v trojizbaku a vychadza nam to a elektrikou vodou a plynom 180e.kuri svieti frci telka rovnako pri jednom cloveku ako pri troch....
a inak, v jednoizbaku sme pri 0 osobach platili cca 110€, pri 1 osobe 130.. ..tiez som bola prekvapena, ale tak to vychadzalo..
Ja zas nechápem,čo to má spoločné s počtom osôb v byte. Veď klasicky sa platí napr. 200 eur nájom, 100 energie,to musí byť rozpísané.Koľko ste dohodnutí,že platíte nájomné? Zvyšok je energie, nie je postatné, či ste jeden alebo 100,veď to sa ani nepýtajú na plynárňach,elektrárňach
@eeffka nenazvala by som to hlúposť, skôr neskúsenosť, naivita. Poznám kopu podobných prípadov. Majiteľ bol zrejme príjemný pán,ktorý povedal, však vy my dáte 350€, ja všetko uhradim, vy nebudete mať starosti, len potom vyrovnať vyúčtovanie, bla bla bla. Proste naleteli. Koľko je prípadov, čo naleteli bytovej mafii, šmejdom a kadejakym podvodníkom?
Na toto si treba dávať pozor , vždy sa treba zazmluvniť aj s prenajímatelom aj s poskytovatelom služieb , ak máte zmluvu len s prenajímatelom bytu - ani si neškrtnete , majiteľ ak je odrbávač - vybabre s Vami ako sa len bude dobre dať.
K výučtovaniu - ak nebude mať to svedomie Vám ho ukázať sa nedostanete , čiže nedoplatok Vám neostáva nič iné len zaplatiť.
A ak ste zistili , že neupravil zálohovú platbu na 3 osoby - a boli ste nato upozorniť , čakajte minimálne vyššiu zálohovú platbu - jednak na základe výšky počtu osôb a + nedoplatku ......
No nezávidím Vám ....
@decode ty ak nie si zazmluvnená s družstvom - k vyúčtovaniu sa nedostaneš , dostane len majiteľ, ktorý to bude mať zaslané na adresu doporučenou poštou. Ak je len minimálne korektný , mal by prísť aj s vyúčtovaním a mali by ste si všetko vysvetliť.
Nuz s poctom osob to ma co robit!
My ked sme byvali 3 v jednoizbaku,tak len cisyo za byt sme platili 170 eur+30 el+10 plyn. Jednoducho sa to odrazi na vode,kus na elektrike ci plyne. A to nevravim smeti a spolocna elektrika a vytah(tie sa pociyaju na ospbomesiace).
Ako som v byte sama,tak mi prisiel preplatok(vysoky 🙂 ),a najomne mi klesne na 75 eur+13 el+3 plyn. Mala uspora je aj na pocte osob.
Ano,ked sme zacali takto byvat a nechali sme platby na 80 eur(pri 1 osobe),prisiel mi nedoplatok 800 eur.
Majitel mal zrealnit mesacne playby aspon na 150(ostatok jeho zisk),a potom sa da dohadovat na nedoplatkoch. Mate to nastavene nizko. Rieste to.
@fidka79
@mia265
@ladore
baby, prečítajte si môj komentár z 14:39. Ide o to, že oni majú zle urobenú zmluvu. Nie je v nej rozpis, koľko peňazí ide na réžiu a čo je ziskom majiteľa. Platia 350 € majiteľovi a on z toho platí náklady na byt. Tým, že nahlásil len jednu osobu, podhodnotil skutočné náklady a viac mu ostalo.
Jedna osoba nahlásená navyše = +20 až 25€ v zálohových rozpisoch mesačných nákladov navyše.
@decode môžeš zavolať a spýtať sa, či už poslali všetkým majiteľom bytov, či aj pani XY a ak áno, tak kedy. Viac informácií Ti asi nedajú, keďže nie si majiteľ, ale minimálne toto by si sa mohla dozvedieť.
@liebling98 ano ale s kazdou nah.osobou suvisi aj trvaly alebo prechodny pobyt takze ak nahlasi 3 os automatika to pojde na pr.pobyt a s tym sa spoji vsetko navyse co doteraz ani len neplatili!
@decode v nezateplenom dvojizbaku v dvojgarzonke kludne...najvacsia polozka je totiz kurenie a to sa cvaka vzdy rovnako na m3 je jedno ci tam je jedna osoba ci 5...dokonca pri viacerych osobach v jednej izbe staci kurit menej. My sme napriklad nahlasovali dieta na bytove a v zalohovych platbach nam to urobilo rozdiel cca 20e...elektriky ani plynu sme viac neminuli....
@liebling98 podla mňa to zbytočne počítaš , v nájme je určite aj inkaso započítané ...... majú smolu , že nie sú vo svojom , ak bývajú takto "načierno" a majitel má zisk napr . 100 € - rozpočítaj si to na 3 osoby 100:3 to je 33,33 a deleno 31 dní v mesiaci - to je necelých 1,10 € na hlavu .............Povedz mi , kto by im dal ubytovanie za 1,10 € na 1 deň .......takže netreba tu očierňovať ani jednu ani druhú stranu .....nech si pekne oni sadnú a dohodnú sa k obojstrannej spokojnosti .....
@ladore nie. Toto je nahlasovanie správcovi bytového domu, nie na matrike. Správca to potrebuje na výpočet tzv osobomesiacov, jeho zaujíma len počet osôb, s trvalým alebo prechodným pobytom to nemá nič spoločné.
@ladore presne tak ako píšeš ..... ak sa zazmluvnia aj oni s družstvom - čo je teda zákonom danné , náklady sa im zdvihnú min. o 30 %
@majusqa77 ale má , majitel bytu je povinný nahlásiť ich na mestskom / obecnom úrade a platiť za podnájomníkov dane !!! ak ich má zákonne nahlásených napr. na družstve , pozor na to ! dnes zákonne prenajímať byt nie je bohvie čo .....
Ano ale im prisiel nedoplatok za energie ja tiez pr.byt tak viem ak by som hlasila viac os ako bolo nas auto sa z zvysi vsetko co sa tyka panelaku ale nie energii
Ak chce najomca nahlasit ze su tam 3ja tak to uz ide takto a k tomu sa zvysi poplatok zpravy panelaku +smeti....

Baby poradíte aj mne?
My sme traja v 2izbáku (52m2).10e plyn, 34e elektrina, 8televízia, a 160eur- preddavky za služby spojené s užívaním bytu podľa predpisu náhead za užívanie pri počte troch členov domácnosti.
Nájom je 126 eur a dokopy aj s internetom platíme 360eur mesačne.
No našim susedom prišlo vyúčtovanie už minulý pondelok a nám furt nič. Majiteľka tvrdí, že jej furt nič neprišlo, ale už sme z toho nanervy. Podľa vás, je to platovo v poriadku? Myslím , to čo sa odvádza bytovému? Ďakujem