Život v nájme
Ahojte, ste tu niektoré mamičky ktoré žijete s priateľom a detmi v najme? Žiaľ my hypotéku teraz by sme nedostali a momentálne nám ani nevadí že sme v nájme, finančne sa máme dobre nič nám nechýba. Máme jedno dieťatko a chceli by sme ďalšie tak o rok, dva len stále váham že či teda počkať kým nám dajú hypotéku o 5,10 rokov alebo nikdy :D alebo kašľať na to nestresovať sa a v kľude žiť aj s dvoma deťmi v nájme 🙂
@bimbambom Pocuvaj, a co jej ideme branit vlastnym telom? 😉 Minimalne je informovana, vie teraz o rizikach a rozhodnutie je na nej. Ved toto je diskusia, nie sud a nie je tu nikto jej matkou a ona tu nema 5 rokov. Je pravda ze sa nelutuje, ale skus citat tych x tem tu, kde tiez zeny si "vymkli mozog" a potom "a čo mam robit?".
Tato tema vsak ukazuje jednu krasnu vec - kontrolky obvykle su jasne viditelne aj pred ukonom "x", avsak mnohe zeny ich nechcu vidiet a potom koncia obvykle zle a nie, neplati "po detoch / svadbe sa zmenil". Len tak zrazu a bum, prisiel problem do zivota, nie, to neplati, nic sa nedeje zrazu, zivot sa krasne vyvija, ukazuje, staci len zacat pouzivat mozog. Sloboda jednotlivaca je v tom krasna, ze za nase rozhodnutia sa uz nemozeme vyhovarat.
@ouwecka nemozes porovnavat jednu vec z celeho spektra. Preco su u nas zeny doma tri roky a nie par tyzdnov / mesiacov ako v zahranici? A x dalsich veci?
Co sa stane v zahranici, ked ta frajer kopne do zadku a tebe ostanu dve male deti a co sa stane, ked to nastane na slovensku?
@heleninamama
A vies co je najzaujimavejsie, ked sa stane nieco zle, aj tieto zeny, co ju tu povzubudzuju, sa jej otocia chrbtom a budu nou opovrhovat.
@heleninamama ale ved sa tu uz len diskutuje o najmoch 🙂 kazdy clovek je zodpovedny za vlastne rozhodnutia, autorka dostala kopec roznych pohladov, je na nej, co si odnesie alebo aj neodnesie z takejto diskusie.
Mila autorka, chapem z casti tvoju situaciu. Byvali sme 5 rokov v najme, narodilo sa nam dieta. Ale ziskat vlastne byvanie bol nas ciel. Predsa potrebujete niekde byvat aj v starobe,nie? Ako riesenie na kratku dobu ano, dlhodobo nie. Obaja sme isli do manzelstva bez rozmyslania, vsetko sme nadobudli spolocne. Ja som bola s 2 detmi doma dokopy 3 roky, pracovala som. Aby som mala narok na matersku a mala sa kam vratit do prace. Teraz je situacia s byvanim kstastrofalna, najom je dlhodobo vyhadzovanie penazi. Skuste navysit prijem. Obdivujem kazdeho kto splaca hypo samostatne. Moji rodicia su dochodcovia, obaja este pracuju. Neviem si predstavit kde by byvali keby si nekupili dom v produktivnom veku. A ci mat dalsie dieta? Urcite ano, ale skuste urobit pre vlastne zabezpecenie viac. Urcite sa Vam to podari
Autorka, ty to dieťa chceš, kazdou odpoveďou sa snažíš obhájiť svoj názor aj ked z môjho uhla pohľadu niesi najzodpovednejsia. Chcela by si aj dieťa, aj pohodlný zivot, kedze do prace sa ti nechce, aj vlastný dom atd.....no, ak si sa nenarodila milonarom, niekde ústupok urobiť treba.
Manžel nech hľadá lepsie platenú prácu, resp. takú, z ktorej by v pripade pn viete vyžiť. Skus si zvýšiť kvalifikaciu. Ze chces kojit do 2 a pol roka? 🤦 To je iba vyhovorka, mne sa zda, ze sa ti do práce nechce.....
Nevadi ti, ze svojim deťom nič nezanechas? Ty si veľmi odvážna, čo som prečítala pár odpovedí. Nikto nemyslí na to, ze sa mu nieco moze stat, ze stratí na niekoľko mesiacov pracu.... stačí iba zlomenina napr....ano, treba myslieť pozitívne, dobre sa naladiť atd, ale toto tvoje zmýšľanie mi pripadá také sorry, až hlúpe.
Naco sa pytas ked uz vies odpoved? Je ine mat vlastne byvanie, mat deti a prist o to vlastne a ine byt iba v najme a tak mat deti s tym ze sak nam to tak vyhovuje..ved ok tak si tak zite len nechapem naco sa pytas ked si to tu iba obhajujes...za mna je to nezodpovedne chovanie..radsej vlastnu garzonku ako podnajom kt nikdy nie je isty
Pokial by som planovala druhe dieta tak za 1. Nie s priatelom ale uz manzelom a za 2. Nie v cudzom ale splacat vlastne. Ale chapem ze nie je vsetko jednoduché...
Ja nie. Hypo sa dá vzdy vyriesit, predsa ste 2 dospele osoby, zobrat na pol roka + brigadu, ale ja by som riešila kupu bytu, domu.
Akože žena máš ty pevné nervy. Ja som žila počas rozvodu rok a pol v podnájme a celý čas som bola v strese, čo ak nás niekto vyhodí a do toho covid doba. Pred rokom som si konečne kúpila svoj byt, ja sama s dieťaťom v BA, na hypo ale aj tak môj... nájom 510 e, hypo plus výdavky 530 e a platím si svoje, nájom ledva 2 izb, môj byt veľký 3 izb... šetrím na mimoriadne splátky a verím, že hypo splatim do max 15 rokov. Ja by som do druhého dieťaťa v najme nešla... radšej do prace a mať niečo čo tvoje dieťa zdedí, nebudem inému splácať byt keď môžem splácať svoje...
@zmrzlinka2021
@sasa1310
@eeffka
@elizabet173
@heleninamama
Jedna z NAJUZITOCNEJSICH diskusii, ktoré tu na MK sú ....dobremienene názory týchto múdrych a rozhladených žien sú absolútne bezchybné a veľmi môžu pomôcť každej žene...👍👍👍👍
Autorke: Pri všetkej úcte
Dieťa som si urobila, až keď som sa vydala a videla svoje meno na liste vlastníctva....to je môj pevný bod vo vesmíre.
Tak ti radím, urob si druhé dieťa tiež takto a ver mi, budeš maximálne spokojná.
Držím ti palce.
Ja myslím že ty si rozhodnutá a preto tak obranne reaguješ na tie negativnejsie komentáre. Vieš koľko ľudí toľko tu je názorov a vo všeobecnosti sa teda nájom nepovažuje za najvhodnejšie riešenie pre rodiny s deťmi preto niektoré ženy tak ostro reagujú. Ak vás život v najme nevyrušuje a nestresuje tak v pohode. Mna by len vyrušovalo, že čím neskôr hypo tým horšie podmienky k nej a druha vec že dvojizbak a dve deti to bude tesne a len dočasne lebo vám čoskoro začne byt primalý. Ale držím palce nech sa vám darí.
Byvame v podnajme a mame dve deti. Zatial nam to tak vyhovuje. Podla mna lepsie ako nasi susedia co byvaju s dietatom u mamy 🙃 Ja ani neviem kde by som chcela byvat a postavit dom. Akoze do konca zivota. Deti su spokojne a nic im nechyba aj ked zijeme v podnajme. Hocikde na svete je to normal. A za chvilu si aj tak bezny clovek hypoteku nevezme, takze mozes cakat do aleluja kym budes mat dom.
A este dopisem, ze pred nami tu byvali najomnici so styrmi detmi a po desiatich rokoch sa odstahovali do vlastneho domu.
Veď je to normálne bývanie ako každé iné, v zahraničí je to úplne normálne aj celoživotne, prenajať si byť/dom ponúka veľa možností, človek nie je fixovaný na jedno miesto, napr. v rámci práce, len si treba nájsť všestranne vyhovujúci prenájom, ideálne dlhodobý, zariadiť si ho podľa seba a seriózneho prenajímateľa a nie je čo riešiť 🙂.
@heleninamama milujem takych spekulantov, ze byty mi splatili najomnici 🤢
Asi nie
@dominikamacakova čo je na tom špekulantské? matematicky-ekonomicky to povedala správne
@dominikamacakova prepáč, ja som tejto poslednej správe vôbec nerozumela.... vidím len nejaké pospájané vety gramaticky správne ale postrádajúce akúkoľvek logiku aj po opakovanom prečítaní 🙈 mohol by mi to prosím niekto preložiť?
ešte dobre, že si to zmazala 🙂 správne, nerob si hanbu.... 😉
@dominikamacakova keby nebolo tych spekulantov nemali by ludia kde byvat.Co zle napisala?nic, len pravdu.Ona je spokojna aj oni nerozumiem co Ta tak rozhorcilo?
Mala som susedu s 3detmi a 4te na ceste,zili v podnajme a nestresovali sa tym co bude,proste zili 🙂
@zuzanka.zuzu radšej som to zmazala 😉 netráp sa
Autorka nerozumiem načo si tu položila otázku, keď si ideš svoje. Majte aj 3deti a žite v podnájme. Ja by som tak nedokázala žiť ani sama. Možno v študentských časoch....
@laila22 veď to. Majú šťastie na majiteľa bytu, ktorý je ústretový , a že ešte majú dlhodobý podnájom, ale koľkí majú také šťastie?
Ahoj taky je názor je taký choďte do toho .
My žijeme v nájme 2 rok tiež nám nechceli dať hypo hoci sme obaja zamestnaný keďže je muž živnostník .Tiež čakáme ďalšie bábo na ceste máme našetrené dosť peňazí no nestačí to na kúpu domu ani bytu .Užívame si viac ako všetci naokolo chodíme raz mesačne na pobyt doprajeme si čo chceme naše dieťa má všetko .Myslím si ,že netreba pozerať na názor ostatných ak si myslíš že to zvládnete choďte do toho .Ty žiješ svoj život a nebudeme ho my žiť za teba ;) Je to každého vec aj z akého uhla pohľadu sa NATO pozrie .U nás stoja ešte aj stariny 150 tisíc a vyššie .
A tak sme v novom 3 izbovom byte nič nám nechýba a dokážeme sa postarať o všetko čo nám treba . Samozrejme by sme chceli mať vlastné ale všetko má svoj čas a postupne to príde 🙂

V zahraničí je najom uplne bezny takze zite ako zijete a nestresuj sa😊