icon

Zvýšili ste cenu prenájmu pre infláciu?

evelka81
19. sep 2022

Ahojte dlhodobo prenajimam byt v Ba. Vsetko islo od leta hore sluzby Orange uz 2x , Najomne islo v lete.Doteraz som nezdvihla cenu. Teraz pojde hore elektrika a aj teplo a voda budu drahsie. Zvysili ste cenu za prenajom?

Strana
z2
prasiatko30
19. sep 2022

@matkahelka presne ako hovori dievcina nado mnou este chyba vyctovanie za kurenie a za vodu a to je zalezitost rocneho zuctovania 😰

ndrag
19. sep 2022

Mne sa teraz menili najomnici a zaroven som navysila najomne podla trhu, co bol celkom velky skok. Maju zmluvu na rok s fixnym najmom, energie zahrnute v tej sume a uvidime, co bude potom...

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
dadis
19. sep 2022

@matkahelka Ja som prenajimala dlhe roky byt a cenu za najom bola rozdelena do dvoch casti..najom bytu a poplatky za sluzby (zse,spp, spravca) vo vyske mesacnych platieb. Splatne v jednej ciastke. Nedoplatky a preplatky som vzdy zuctovala.

matkahelka
19. sep 2022

@dadis ale ved aj my to mame rozdelene. ale energie platime my ako majitelia bytov. o tom pisem, ze pokial ja mam info, na SR nie je mozne uzatvorit zmluvu bez LV.

zuzanaete
19. sep 2022

@matkahelka Je to postup aj v pripade najomnija - https://www.spp.sk/sk/domacnosti/poradenstvo/ak...

engynka
19. sep 2022

@evelka81 ja som zvysila uz v maji. Zrovna najomcom koncila zmluva a navyse mali nedoplatok a zvysilo sa najomne od spravcu. Takze hej o 30EUR len sice ale je to 2izbak. najblizsie s cenou budem hybat zase v maji po vyuctovani a nastaveni novych predpisov.

petrusa87
19. sep 2022

No budeme musiet zvysit ale ako zalohove platby za energie, stale sledujem v telke ako to nakoniec doriesia aby som vedela ci mame az naozaj raz tolko pytat potom od najomnikov za energie alebo ako,,,, predsa ak pride potom tisicka a viac nedoplatok moze to byt velky pruser to od nich doplatit,, kedze bohuzial to neni jednoduche u nas na sk prepisat energie na nich a ak prestanu nahodou ich platit vtedy prenajimatel zaboli

mamusa123456789
19. sep 2022

@anjelicek26 a vieš koľko svetrov a papuc ti vyjde za tisícku mesačne? 😀

silviaeli
19. sep 2022

@anjelicek26 na SK sa plati nájomné a energie spolu 🤷🏻‍♀️

basska_b
19. sep 2022

Orange isiel 2x, ale o jedno euro. Aspon v nasom byte. Ja ked zvysim,chcem to dacim zdovodnit, tak cakam na vyuctovania elektriny v oktobri a nejake tie ceny na dalsie obdobie

zuzinapipina
19. sep 2022

@matkahelka samozrejme ,ze to je možné. Vo viacerych bytoch som si sama platila plyn aj elektrinu..a u jedneho najomcu som platila elektrinu u neho, ale plyn som mala normalne zmluvu s plynarnami.

nechtiky
19. sep 2022

@anjelicek26 dobry den, mala by som otazocku : mate to aj v zmluve , alebo nate extra zmluvu na to? Rada by som sa poradila ohladom zmluvy... ako ma vyzerat.... ďakujem

veronicka88
19. sep 2022

Iba o cenu záloh čo šlo hore...aj to len preto že nedoplatky napreplatky znášajú naši podnajomnico všetko do eura im dávame keď príde preplatok....takže vlastne sme im len zdvihli co je ich. Na nájme nezarabame...som rada že máme stálych podnajomnikov

natalka13
19. sep 2022

@matkahelka ja som minuly rok nahlasovala odberne miesto a nik nechcel LV, ale som majitel.
A nedviham najom, iba energie

jujala
19. sep 2022

@evelka81 ja som zvysila len elektrinu, lebo mi ZSE zvysili mes. platbu o 5eur. tak som to preposlala. len treba opatrne, lebo aj ti ludia si povedia, ze pojdu do mensieho, alebo spat k rodicom...lebo aj im to bude drahe. Tak som rada, ze mi aspon co to zaplatia z HO.

lucimax
19. sep 2022

@matkahelka dajú ti zmluvu. My sme mali prenajaté nebytové priestory. V nájomnej zmluve sme mali uvedené, že nájomca platí prenajímateľovi nájom a elektriku + odvoz smeti si prihlási sám na adresu prevádzky. V elektrárňach chceli občiansky konateľa a nájomnú zmluvu. Keď sme prevádzku po rokoch rušili, tak sme všetko sami opäť museli odhlasovat, merače poodpisovat, vyúčtovanie nám prišlo. Prenajimatel teda nemal žiadne starosti s nedoplatkami, spotrebou a pod. Ja myslim že je to dobrý systém. Prenajimatel sa vyhne práve takýmto nepríjemnostiam ohľadom zvyšovania nájmu v dôsledku nárastu cien energii...

kris_tin257
19. sep 2022

Je tiež prenajímam byt v BA a uvažovala som či dvíhať či nie, síce energie idú hore ale hypotéka mi klesla o 30€
keďže som si refinancovala predvidavo koncom decembra tak ak budem zvyšovať tak iba preto aby som vyrovnala cenu s tým čo je na trhu, nie kvôli zvýšeným nákladom

galioska
19. sep 2022

mame zvlast najom a zvlast energie a nie nezvysujeme, uz sme mohli davno ale v plane zvysovat najomne nemame, budu mat co robit s energiami,,,

liv1
19. sep 2022

Nezdvihli sme zatial. A asi ani nezdvihneme. Ale ked tak pozeram prenajmy v ba, maju super ceny ti nasi najomnici 🤔😁. Raz jeden realitak povedal, ze sme charita 🙈. Ale zas vazime si, ze su tam dlho a nie su s nimi ziadne starosti.

eeffka
20. sep 2022

@liv1 ja detto v ke. Bezproblemovy najomnik je niekedyviac ako peniaz

ixa
20. sep 2022

Počas platnosti zmluvy, čo mám na rok + vždy dodatok na ďalší rok, cenu nemením a energie sú v cene. Nájomníkov som mala 3 roky bez problémov, ešte mi aj vymaľovali 🙂 teraz mám už rok druhých a rovnako.. cenu zvýšim ak bude nutné vždy pri podpísaní dodatku na ďalší rok..

zuzinabila
20. sep 2022

@anjelicek26 palec hore.👍toto je uvazovanie cloveka na urovni.vidno,ze nezijes na zhnitom Slovensku😀

zuzinabila
20. sep 2022

@anjelicek26 fuu,tak to je riadny narast.a v Nemecku nezastropovali tie ceny ?ci to uz je po zastropovani?

kristiii
20. sep 2022

@evelka81 zdvihla som v januári (o 10 eur), keď prišli nové zálohové platby z bytového, zvýšené o cca 11 eur. Teraz mám nového nájomcu, ktorého som hneď na začiatku upozornila, že keď sa dvihnú zálohy za energie, zvýši sa aj nájom. Teda energie, do nájmu ako takého mu určite nebudem premietať moje vlastné zvýšené náklady, ako to robia mnohí prenajímatelia. Ale zas ani ja nebudem platiť zvýšené ceny za neho, ale to hlavne preto, že má v porovnaní s okolím už tak bývanie za veľmi dobrú cenu.

evelka81
autor
20. sep 2022

@engynka dakujem za info no ja mam dlhodobo cenu 2 izb bytu a tej sa drzim 7 rokov ake teraz orange od leta uz 2 x navysil za net a tv , najom za byt sa tiez zvysil a kedze ide hore voda elektrina a kurenie bude to o dost drahsie takze ono je jedno co je v zmluve ked inflacia a vijna nam vsetko dviha nemozeme ostat prinrovnakych sumach nuz a tiez uvazujem aspon o 30 eur ake myslim ze na Ba nepytam veka akonostatni 600 a nad

evelka81
autor
20. sep 2022

@kristiii to aj ja si myslim ze za 2 izbak v Ba nepytam 600 ani viac ako je na trhu teraz

engynka
21. sep 2022

@evelka81 tak traba cenu navysis dodatkom k znluve a je. Ved aj najomnici musia chapat ze to nebudes dotovat zo svojho. A ked budu mat problem s 30€ tak odidu a njades inych.

Strana
z2