icon

Išli by ste ručiť na hypotéke súrodencovi?

16. dec 2022

Baby išli by ste ručiť na hypotéke súrodencovi? Robotu má dobrú, údajne ma po roku odtiaľ vyjme. Chcem mu pomôcť ale je tam to ALE. Keby sa dačo stane som v keli.

1angelika
16. dec 2022

@melanta tak to je spoludlžník, no na to by som nepristúpila asi, odhovorila by som brata/sestru od brania hypotéky keď im to nevychádza...

mamamasama
16. dec 2022

@belllinka nemala by som problem ju zobrat kvoli sestre na seba. A z tvojho komentara som este vo vacsom soku. Len dufam, ze moje deti sa budu lubit medzi sebou minimalne tak, ako sa ja lubim so sestrou. 😮

jakoma
16. dec 2022

Nie, nikdy. Jeden z mojich surodencov si napr. pozical peniaze od rodiny a ked prislo na temu vratenie, prerusil vsetky vztahy s rodinou. Takze nikdy.

koteska83
16. dec 2022

Ja mam skvely vztah zo sestrami takze isla by som. Aj ked som požicala peniaze vzdy mi vratili takze nemam s tym problem.

melanta
16. dec 2022

@mamamasama ty si v šoku z komentárov. My sme boli s mužom a teda hlavne môj muž v šoku pred rokom, keď sme mužovmu bratovi vyplácali niekoľkotisícovú exekúciu, pretože hrozilo, že exekútor príde do domu rodičov spisovať majetok. S bratom sú spriaznené duše, muž by zomrel za neho, švagor je učiteľ, jeho žena tiež a predsa sme ostali v šoku, že urobil dlh a nesplácal ho roky. Zaplatili si pár tisíc a nechali sme pár stoviek (trovy exekútora), aby si to zaplatili oni. Aj to sme tento rok v lete nakoniec platili. Byť spoludlžník na hypotéke znamená, že ak by si ty žiadala o akýkoľvek úver, tak celá hypotéka sa bude aj tebe rátať ako tvoj záväzok. A teda z vlastnej skúsenosti viem, že súrodenec s extrémne úžasným vzťahom neznamená, že neurobí blbosti, ktoré ty musíš platiť.

belllinka
16. dec 2022

@mamamasama no tak reálne majú ľudia väčšinou ledva na splácanie svojej hypotéky a nie ešte aj súrodencovej. ˇŽe ty si za vodou a máš na účte rezervu ešte aj na ďalší byt, neznamená, že to tak má každý. Respektíve jej na ten byt požičaj ty, nech nemusí splácať úroky banke, buď dobrá sestra 🙂

melanta
16. dec 2022

@1angelika presne tak, ak niekto potrebuje ručiteľa či spoludlžníka, lebo nemá dostatočný príjem, tak proste v rámci zodpovednosti by si nemal brať úver. A ak má na papieri málo, na ruku viac, tiež by mal zohľadňovať iba to, čo má na papieri, lebo to na ruku môže z jedného dňa na druhý nebyť. @mamamasama ako dobrá sestra by si skôr mala sestre v takomto prípade odporučiť to, aby si nebrala na seba záväzok, na ktorý jej príjem nestačí.

diamand2326
16. dec 2022

Nie, nie a nie. Nikomu.

som_realistka
16. dec 2022

@cocolino234 píšem z vlastnej skúsenosti, tiež mam hypo, a 20% som platila z vlastných prostriedkov a spotrebného uv, ale banka nepozadovala rucitela

alanko20
16. dec 2022

Mám známu zo zahraničia, ktorá ručila niekomu, oni nemohli platiť, tak platila ona polku svojej výplaty. Neviem, či sa z toho nejak vymotala, alebo nie. Neskôr sme sa už o tom nebavili. Nikdy by som to od rodiny nežiadala, a snažila by som sa odmietnuť takýto návrh.

belllinka
16. dec 2022

Vážne, tie baby, čo by ste išli ručiť, vážne si viete predstaviť splácať za niekoho hypotéku?

vevesh
16. dec 2022

@mamamasama nemam problem pozicat akukolvek sumu surodencovi bez papieraci dam mu cokolvek ine. Rucit banke je ale o niecom inom- ide to do tvojich zaznamov a ked pride exekutor, tal ho budes mat tiez v zazname, ze od teba vymahal (aj ked povodne nie tvoj) dlh. Ak budes potrebovat potom niekedy pozicku/hypoteku, budes mat smolu...

nique
16. dec 2022

My sme kupovali nás dom v exekucii. Chalan chcel s priateľkou dom. Na hypo a LV bol on a sestra, keďže mladá priateľka nemala dostatočný príjem. Po 3 rokoch sa rozišli, mladá sa zbalila a odišla. Chalan odišiel do Anglicka a sestre nechal dom, hypotéku a nezaplatené účty za plyn a elektrinu. Kým sa spamätala, už mala exekúciu na dom. My sme vyplatili dlh banke, exekučné poplatky a nezaplatené účty za energie. Mala šťastie, že sa rýchlo našiel záujemca.

mamamasama
16. dec 2022

@melanta bavime sa v hypotetickej rovine, nakolko moja sestra zije v podobnych pomeroch ako ja, ale aj tak to nic nemeni na situacii, ze by som jej pomohla akokolvek a s cimkolvek. Ale tak viem z akej rodiny pochadzam a ako nas vychovali rodicia. A som im za to nesmierne vdacna. A dnes pri citani tychto tem hadam este viac.

cocolino234
16. dec 2022

@som_realistka nepochopila si čo som napísala, asi si zle prečítala. Taktiež píšem z vlastnej, minuloročnej skúsenosti. Ak máš 20% z vlastných prostriedkov alebo teda zo spotrebáku, tak NEPOTREBUJEŠ ručiteľa, toho potrebuješ ak tieto prostriedky (daných 20%) nemáš. Následne po splatení 20% si ručenie môžeš previesť na financovanú nehnuteľnosť a predchádzajúci ručiteľ bude znovu bez záväzku. Takže nie je na tom nič neštandardné a ani pochybné.

som_realistka
16. dec 2022

@cocolino234 no, tak toto som z autiorkinej otázky nepochopila,, 😀 preto mi prišlo divne ze hovorí o ruceni

kitycat
16. dec 2022

A mas poznost byt pripisana ako vlastnik po dobu trvania tvojho rucenia na nehnutelnosti?

Vtedy mozno ano

melanta
16. dec 2022

@mamamasama moja výchova bola v poriadku, viac krát som bratovi požičala peniaze a ani som nechcela vrátiť všetko. Ale práve preto, že ho ľúbim, ak by si chcel brať hypotéku, na ktorú nemá, tak by som sa mu z lásky skôr snažila ukázať inú cestu, ako kúpiť si lacnejšiu nehnuteľnosť a menší úver, proste prikrývať sa takou perinou, na akú mám.

1angelika
16. dec 2022

@mamamasama to je fajn,že ste dobre vychované a veríš jej ale nikdy nevieš čo môže "vyviesť" napríklad manžel tvojej sestry a hneď by si mala problém aj ty a tvoja rodina, to, že niekto nechce ísť ručiť na veľkú sumu svojmu súrodencovi neznamená, že ho nemá rád a nechce mu pomôcť ale že zodpovedne pristupuje aj k svojej rodine..

lasona
16. dec 2022

Záleží od toho aký máte vzťah. Mám švagrinú a ona mi raz povedala, vieš je mi to ľúto, ale ja si nemôžem ani brata zavolať na návštevu, lebo by mi všetko ukradol😔a vy máte taký pekný vzťah v rodine

19gemini89
16. dec 2022

Asi to zalezi aj od vztahov. My sme velmi sudrzna rodina a ked niekomu treba ,pozicia sa, da sa. Rucila som mame tiez na 1rok a potom som bola vymazana. Takisto som vzala uver pre brata ,ktoremu skrachovalo podnikanie a mal exekutorov, tak som ich vyplatila ,boli to tisice eur ale splacal to on ,hned sa zamestnal a ked mu dali uver tak ten moj cely vyplatil. Strach tam bol ale verila som obom, vychovali z nas čestných, ferovych ludi, asi by som si to vycitala velmi az by som im nepomohla ,ked som mohla. Ale ak by boli nase vztahy skor vlažné, asi by som sa na to nedala

tehula2016
16. dec 2022

Ja ano..ale my sme za tie roky riesili v rodine uz xy financnych situacii..sme normalni, inteligentni ludia, ktori hlavne spolu komunikuju pri akomkolvek probleme, takze vsetky dlhy voci sebe navzajom sme stale vyrovnali ako bolo dohodnute..bez vzajomnej pomoci by sme neboli tam kde sme dnes asi ani jeden..a rucenie a poziciavanie uz nepotrebujeme, kazdy ma uz vybudovane svoje zazemie bez dlhov voci ostatnym..

ankare
16. dec 2022

Nie

noami12
16. dec 2022

Ja osobne keby potrebovala moja sestra a a bolo by to možné s mojej strany tak určite by som išla, sestru si poznám a viem že je zodpovedná. No pokiaľ máš nedôveruješ tak v takom prípade asi by som nešla, musela by som si poriadne zvážiť všetky následky.

janinah
16. dec 2022

@belllinka platila by som za neho bez mihnutia oka...preto sme rodina,aby sme si pomáhali..on by urobil to isté

janinah
16. dec 2022

@1angelika otázka môže znieť a takto...čo by ste si pomysleli o súrodencovi,ak by vám nechcel ísť ručiť?..asi tolko,že sme súrodenci len v dobrých časoch,ked sa darí,mimo toho sme si cudzí

mima172
16. dec 2022

Samozrejme, že áno. Kamarátovi, známemu nie, no súrodencovi áno (v prípade, že slušne žije).

lilope
16. dec 2022

Jednému bratovi áno, no tomu druhému, skôr nie. Ide o ich rozdielny pohľad k zodpovednosti.

mandzula
16. dec 2022

Nie, pretoze to nie je len o vztahoch so surodencami, zivot, moj ci ich, sa moze zmenit zo sekundy za sekundu plus moze surodenec zmenit partnera, ktory ho do niecoho dotlaci, namoci a pruser je na svete.

marcellinomio
16. dec 2022

A uz to nieje, len že sa ručí svojím majetkom?🤔 Tiež čo som brala hypo, svojím majetkom si ručím a nikto za mňa 🤷🏻‍♀️
Ale jednoduchá odpoveď NIE. Nech si sama ručí 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️