Je bežné, že pohovory sú dnes také náročné?
Pred pár dňami som absolvovala pohovor na pozíciu HR asistenta.
Pohovor trval vyše hodiny. Pýtali sa ma veľmi detailne na prácu, ktorú som vykonávala pred siedmimi rokmi – napríklad ako sme spracovávali dochádzku, aký program, ako to fungovalo a čo ešte bolo mojou pracovnou náplňou.
Tieto veci som si pamätala len matne, keďže som tú prácu nevykonávala dlhodobo a odvtedy prešlo veľa času.
Potom prišli na rad modelové situácie.
Bolo ich toľko, že som ich prestala počítať, asi aj 20.
V tej chvíli som mala pocit, že sa nehlásim na pozíciu HR asistenta, ale že prebieha výber riaditeľa do NASA.
Chápem, že firmy chcú vybrať čo najlepšieho kandidáta a preveriť jeho schopnosti z rôznych uhlov. Ale toto už bolo na mňa veľa, keď sa ma pýtali na to ako by mal vyzerať dokonalý šef a čo by mala mať jeho ,,pravá ruka,,
Celý pohovor sa niesol v duchu profesionality a dôkladného preverovania kandidáta.
O to viac ma prekvapilo, keď to na záver zaklincovali otázkou: „Máte deti?“
Po odchode som sa cítila úplne vyčerpaná. Mala som pocit, že viac energie som venovala odpovedaniu na nekonečný rad otázok než rozhovoru o samotnej práci.
A samozrejme, že ma nevzali a som aj rada.
Je takýto spôsob vedenia pohovorov dnes bežný?
Otázky ohľadom detí by sa pýtať nemali, ale dobre vieme ze sa to deje a častokrát matky svojim pristúpom tej všeobecnej mienke nepomáhajú.
Ale, od tvojej poslednej pozície prešlo pár rokov a medzitým si nepracovala, keď ta tie otázky tak vykolajili? Hlásila si sa na pozíciu kde si asi uvádzala prax, tak neviem čo je také zvláštne keď sa ta na to pýtajú, iba ak by si klamala. Ako si niekto môže nepamätať, čo robil v práci, keď to bola jeho zodpovednosť?
Tej otazke ci mam deti, predchadzala este otazka kolko mam rokov. Vedeli si to kludne vypocitat aj zo zivotopisu.
Ziadne benefity firma neponukala. Bola to mala firma s 30zamestnancami.
Pracovala som aj v medzinarodnom korporate kde pohovor bol s riaditelom a personalistkou a trval max 20minut. Druhe kolo este menej.
Preto som trochu v soku z tychto novodobych pohovorov. Uz to bol druhy takto dlhy a fakt som sa citila akokeby som sa hlasila do nasa.
@anonym_autor robila som roky v korporáte, kde som o.i. riadila aj celé ľudské zdroje. Neviem si predstaviť tých amatérov, ktorí robia pohovor 20 minút a druhé kolo ešte menej. Na HR asistenta som mala bežne pohovor one to one aj dve hodiny (10 a viac rokov dozadu, takže nejde o nič novodobé), takže tvoja hodina a pol je úplný bežný štandard. Pardón, ale ak mi niekto povie, že pohovor na hodinu a pol je niečo náročné, tak nemá u mňa šancu na žiadnu pozíciu. Keby si vedela, aké pohovory vediem s ľuďmi, tak by si odpadla. Na druhej strane, nebudeš mať problém s tým, že by si niekedy išla na pozície, aké obsadzujem ja. Tam sa nedostane človek, pre ktorého je náročné stráviť na pohovore hodinu a pol.
Otázky ohľadom detí by sa pýtať nemali, ale dobre vieme ze sa to deje a častokrát matky svojim pristúpom tej všeobecnej mienke nepomáhajú.
Ale, od tvojej poslednej pozície prešlo pár rokov a medzitým si nepracovala, keď ta tie otázky tak vykolajili? Hlásila si sa na pozíciu kde si asi uvádzala prax, tak neviem čo je také zvláštne keď sa ta na to pýtajú, iba ak by si klamala. Ako si niekto môže nepamätať, čo robil v práci, keď to bola jeho zodpovednosť?
@bomba36 ako som pisala ubehlo 7 rokov od tej pozicie a bola som tam par mesiacov, medzitym som pracovala este v dalsich 2 firmach - aj v tom spominanom korporate takmer 4 roky.
@bomba36 ako som pisala ubehlo 7 rokov od tej pozicie a bola som tam par mesiacov, medzitym som pracovala este v dalsich 2 firmach - aj v tom spominanom korporate takmer 4 roky.
@anonym_autor ja som bola pred 20 rokmi tri mesiace na brigáde a stále by som vedela porozprávať, čo som tam robila.. Toto nie je úplne argument ktorým presvedčíš zamestnávateľa.
@sisska96 ale nesmú sa, ani na to ci nejake deti planuju
@nelka93 jedna vec je ze to nesmu, je to nevhodne a neprofesionalne a druha vec ze to robia bezne tak ako sa bezne niekto spyta zeny preco ESTE nema deti a kedy uz KONECNE deti mat bude.
Smutne na tom je ze muza sa to nikto na pohovore nepyta a pritom sme uz davno v dobe kedy kludne aj muz zostane s chorym dietatom doma na ocr.
@anonym_autor mám 49 rokov, ak by sa ma niekto opýtal, čo konkrétne som robila v prvej práci, keď som mala 18, tak viem povedať a to som tam nerobila ani rok, pretože som išla na materskú. Pre teba je problém opísať, čo si robila v práci pred 7 rokmi a je pre teba problém pohovor trvajúci hodinu a pol. Po hodine a pol si bez energie. Ty nebudeš snom zamestnávateľov s takýmto pracovným nasadením.
Tdraz si spominam ako kamos, konstrukter, bol na pohovore a mal 3 kola, kde musel kreslit nejake veci (tusim ta firma riesila nieco s traktormi). Takze 3 kola konstrukcie a to sa teda nebavime o ziadnej vysokej riadiacej pozicii, ale bola to bezna kontrukterska pozicia.
Inal, co sa mi paci a co ocenujem, ze v at je moznost bud normalne 2 dni si prist vyskusat (normalne oficialne pracakom schvalene, pokial je clovek na pracaku) alebo ak su to "vyssie" pozicie (v kancli), tak na par hodin si to prist pozriet realne a porozpravat sa aj s moznymi kolegami, ze co ako... a aj kolegovci vedia dat spätnu väzbu na toho cloveka, ze ci ano alebo nie, ci si s nim vedia predstavit pracovat...
@anonym_autor mám 49 rokov, ak by sa ma niekto opýtal, čo konkrétne som robila v prvej práci, keď som mala 18, tak viem povedať a to som tam nerobila ani rok, pretože som išla na materskú. Pre teba je problém opísať, čo si robila v práci pred 7 rokmi a je pre teba problém pohovor trvajúci hodinu a pol. Po hodine a pol si bez energie. Ty nebudeš snom zamestnávateľov s takýmto pracovným nasadením.
@melanta toto ma fascinuje u niektorych ludi, ze nevedia ani kde pracovali, lebo ved to bolo davno - 4 5 rokov dozadu. Potom niektori, co su pred dochodkom a robili v 300 firmach po 2 3 dnoch, tak pomaly aj datumy si pamataju a to su aj drogovo zavisli... neuveritelne niekedy...
@melanta toto ma fascinuje u niektorych ludi, ze nevedia ani kde pracovali, lebo ved to bolo davno - 4 5 rokov dozadu. Potom niektori, co su pred dochodkom a robili v 300 firmach po 2 3 dnoch, tak pomaly aj datumy si pamataju a to su aj drogovo zavisli... neuveritelne niekedy...
@guiseppinka vieš ako sa to dá pochopiť? V podstate jednoducho - ak má človek ambície a pracuje na sebe, aby tie svoje ciele naplnil, tak si takéto veci pamätá. Ak si ich nepamätá, tak takého človeka či kolegu k sebe nechceš, lebo je zrejmé, že to nie je niekto, kto má chuť na niečo viac ako len chodiť do práce, aby dostal mzdu na účet.
Mam za posledne mesiace vyse 10 pohovorov ,pod hodinu sa nejde,a v druhom kole zvycajne dake testy,anglictiba ,,atd..je to ok,niektori zistuju zazemie priamo,iny len bezne,ci som flexibilna,zial je to narocne
@guiseppinka vieš ako sa to dá pochopiť? V podstate jednoducho - ak má človek ambície a pracuje na sebe, aby tie svoje ciele naplnil, tak si takéto veci pamätá. Ak si ich nepamätá, tak takého človeka či kolegu k sebe nechceš, lebo je zrejmé, že to nie je niekto, kto má chuť na niečo viac ako len chodiť do práce, aby dostal mzdu na účet.
@melanta to skor narazam na svojich klientov. Inak do bodky suhlasim. Vela ludi nema zaujem a myslia si, ze ved takto to bolo a za 1 2 dni mam robotu. No teraz, ked uz je tolko nezamestnanych a situacia nie je dobra, tak sa nad tym pozastavujem a riadne, ze to je iny "hazard" a naivita. Ale tak co uz...
Tak na roznych marketerskych a IT miestach je bezne, ze dostanes vypracovat aj nejake zadanie a je niekolko kol rohovorov.
@anonym_autor pohovory robia dnes niekde také ako keby ponúkali aspoň 3000 v čistom 🤦 a tu zrazu... Nejaká brutálna max tisícka v čistom ale pohovor jak do NASA ako píšeš 😀
@melanta Chcem sa spýtať, úplne bez rýpania, prečo je pre zamestnávateľa dôležité, aby bol človek ambiciózny, aby to preňho nebolo len chodenie do práce. Zaujíma ma to preto, lebo takých ambicióznych ľudí je odhadujem tak 10% (aj to väčšinou na významnejších alebo riadiacich pozíciách), zvyšných 90% chodí do práce, aby mali z čoho žiť. Ale to neznamená, že tú prácu flákajú, alebo že nespravia všetko, čo ich práca vyžaduje. A bežné pracovné pozície ani nevyžadujú žiadne špeciálne nasadenie (myslím naozaj bežné práce - či už manuálne, alebo bežné administratívne, akých je väčšina). Alebo hovoríš iba o tých zodpovedných pozíciach?
@anonym_autor Nie, nie je to normalne. Pohovor viedli neskusene a neprofesionalne trubicky.
@melanta Chcem sa spýtať, úplne bez rýpania, prečo je pre zamestnávateľa dôležité, aby bol človek ambiciózny, aby to preňho nebolo len chodenie do práce. Zaujíma ma to preto, lebo takých ambicióznych ľudí je odhadujem tak 10% (aj to väčšinou na významnejších alebo riadiacich pozíciách), zvyšných 90% chodí do práce, aby mali z čoho žiť. Ale to neznamená, že tú prácu flákajú, alebo že nespravia všetko, čo ich práca vyžaduje. A bežné pracovné pozície ani nevyžadujú žiadne špeciálne nasadenie (myslím naozaj bežné práce - či už manuálne, alebo bežné administratívne, akých je väčšina). Alebo hovoríš iba o tých zodpovedných pozíciach?
@anonym_4f59b3 nie, nepíšem iba o zodpovednejších či vyšších pozíciách. Píšem aj o bežných pozíciách. Mám na mysli to, že človek, ktorého jediný cieľ je dostať mzdu na účet, nebude odovzdávať 100%. Lebo 100% odovzdáva človek, ktorý chce robiť svoju prácu zodpovedne. Mať ambíciu neznamená iba chcieť kariérne rásť (či už smerom na vyššie pozície alebo odborným smerom). Mať ambíciu znamená aj byť dobrým kolegom, na ktorého sa môžu ostatní spoľahnúť, byť zamestnanom, ktorý robí na 100% a pri práci aj rozmýšľa (čiže ak niečo nefunguje, upozorní na to, ak by niečo mohlo fungovať lepšie, upozorní na to). Niekto môže robiť tú istú prácu aj 20 rokov a pritom mať ambície - byť na tej pozícii top a to znamená robiť vždy maximum, lebo aj tá istá pozícia vyžaduje viac ako len šedý priemer. Samozrejme, je v poriadku nemať ambície, ale potom nie je na mieste sa hlásiť na pozície, kde sa od človeka očakáva viac ako len robiť bez rozmýšľania.
@sisska96 na deti sa ma nikdy nepýtali, a to som pár pohovorov absolvovala celkom dávno, keď priznať deti znamenalo nedostať job. A nikdy by som na takú otázku ani neodpovedala. Ale zrejme do takej firmy ani nenastúpila… je to úbohé
@anonym_2f9d47 mňa všade, lebo rátali že čoskoro odídem na materskú tak sa im neoplatí na 2-3 roky a potom zase zaúčať novú
@anonym_4f59b3 nie, nepíšem iba o zodpovednejších či vyšších pozíciách. Píšem aj o bežných pozíciách. Mám na mysli to, že človek, ktorého jediný cieľ je dostať mzdu na účet, nebude odovzdávať 100%. Lebo 100% odovzdáva človek, ktorý chce robiť svoju prácu zodpovedne. Mať ambíciu neznamená iba chcieť kariérne rásť (či už smerom na vyššie pozície alebo odborným smerom). Mať ambíciu znamená aj byť dobrým kolegom, na ktorého sa môžu ostatní spoľahnúť, byť zamestnanom, ktorý robí na 100% a pri práci aj rozmýšľa (čiže ak niečo nefunguje, upozorní na to, ak by niečo mohlo fungovať lepšie, upozorní na to). Niekto môže robiť tú istú prácu aj 20 rokov a pritom mať ambície - byť na tej pozícii top a to znamená robiť vždy maximum, lebo aj tá istá pozícia vyžaduje viac ako len šedý priemer. Samozrejme, je v poriadku nemať ambície, ale potom nie je na mieste sa hlásiť na pozície, kde sa od človeka očakáva viac ako len robiť bez rozmýšľania.
@melanta Rozumiem, ty berieš ten termín viac zoširoka. Ja som ambicióznosť brala v zmysle kariérneho rastu. Ale asi by som hľadala u zamestnanca hlavne zodpovednosť (okrem odborných znalostí), to pokryje prakticky všetko, čo je u práce treba, ostatné je už len taký bonus 🙂
Na HR pozíciu robíme assesment centrum buď 4h alebo ak máme veľa účastníkov tak aj 8h. Na HR admina, ktorý spracováva dochádzku sme mali 5x modelovú situáciu, otázky zo Zákonníka práce, excel test - to bolo súčasťou pohovoru, a samozrejme, polka bola v angličtine.
@anonym_73eb0e prosim ta co vsetko z excelu ste chceli vediet? A ako ste to testovali, normalne dostal kandidat pc a ulohu spravit, alebo ako?
Mna zaujima, aku uroven excelu by mal mat dobry hr admin, len tak zo zvedavosti...lebo nieco viem, ale neviem co neviem, tak ze by som sa doucila veci ak je nejaky standard, co sa pozaduje na hr miesta.
Dakujem!
@melanta Rozumiem, ty berieš ten termín viac zoširoka. Ja som ambicióznosť brala v zmysle kariérneho rastu. Ale asi by som hľadala u zamestnanca hlavne zodpovednosť (okrem odborných znalostí), to pokryje prakticky všetko, čo je u práce treba, ostatné je už len taký bonus 🙂
@anonym_4f59b3 áno, narážala som pri ambicióznosti na širokú škálu toho, čo tam podľa mňa spadá. Aj tebou spomínaná zodpovednosť je jedným z množstva znakov ambície. Človeku bez ambície je jedno, nakoľko zodpovedný je, aký dopad bude mať jeho prípadná chyba na firmu.
@anonym_autor ja som zamestnávateľ, tak sa na to dívam z tejto pozície. Zamestnávateľ, ktorý chce získať kvalitného zamestnanca, má snáď právo si uchádzača pred prijatím poriadne preklepnúť. A kvalitný uchádzač, ak má o predmetné miesto záujem, taký pohovor zvládne v úplnej pohode. Otázka na záver: pohoršovala by si sa nad náročným pohovorom aj keby ťa boli prijali?
@anonym_autor ja som zamestnávateľ, tak sa na to dívam z tejto pozície. Zamestnávateľ, ktorý chce získať kvalitného zamestnanca, má snáď právo si uchádzača pred prijatím poriadne preklepnúť. A kvalitný uchádzač, ak má o predmetné miesto záujem, taký pohovor zvládne v úplnej pohode. Otázka na záver: pohoršovala by si sa nad náročným pohovorom aj keby ťa boli prijali?
@danica2711 ak by ma aj prijali, tak by mi museli upravit prac.dobu kvoli dietatu, co by sa nestalo.
To som zistila az ked som isla z pohovoru, ze potrebujem minimalne pol hodiny kym sa dostanem do skolky a to by som ledva stihala do 17tej kedy skolku zatvaraju.
Ja pracu mam, len som chcela ist do niecoho trochu lepsieho kde by som mohla mat aj nejaky postup.
@anonym_autor pohovory robia dnes niekde také ako keby ponúkali aspoň 3000 v čistom 🤦 a tu zrazu... Nejaká brutálna max tisícka v čistom ale pohovor jak do NASA ako píšeš 😀
@anonym_13210a uplne si to uhadla, plat v cistom bol nieco cez 1000 😂
@danica2711 Dá sa to vôbec - poriadne preklepnúť? Vedomosti asi áno, ale to, aký bude pracovník? Ja mám pocit, že na tých pohovoroch sa stále dookola opakujú tie isté otázky, uchádzač už má natrénované, čo chce zamestnávateľ počuť, celé je to o tom, či si uchádzač pripravil "správne" odpovede. Myslím napríklad na otázku "Prečo chcete pracovať u nás?" málokto povie, že preto, lebo to má blízko domu, alebo to, že posiela hromadne životopisy a je jedno, kde ho vezmú, hlavne nech už má prácu, ale väčšinou odpovie niečo v zmysle, že cíti potrebu kariérne sa posunúť a hľadá nové príležitosti. Proste je to celé len nacvičené divadlo, čo si vie z toho zamestnávateľ vziať?
Otrasne. Koľko detailov... Toto sú typické otázky opísať co si robila predtým a aký by mal ideálny sef. Také voloviny sa pýtajú... Modelové situácie tiež ale 20?to sa mi zdá dosť husté
Ja náhodou by som o take miesto stála. Mam za sebou xy pohovorov a mozem povedat, ze kde bol pohovor na urovni, tam to aj na urovni bolo. Kde sa o nic nezaujimali, ani o moje vedomosti, tam to stalo za prd a jedine co chceli, aby tam niekoho obsadili.
@anonym_28c65a toto nie je pravidlo. Ja som raz presla.trojkolovym pohovorom na 'urovni' , aj mi ponukli to miesto ale potom som sa dozvedela ze ta firma ma obrovsku fluktuaciu a kazdeho pol roka/ rok hladaju noveho cloveka na to miesto co som sa hlasila. Tam kde teraz robim som mala 20minutovy online pohovor a dostala som sa do fimy ktora poslednych par rokov vyhrava sutaz o najlepsieho zamestnavatela roka
@anonym_73eb0e prosim ta co vsetko z excelu ste chceli vediet? A ako ste to testovali, normalne dostal kandidat pc a ulohu spravit, alebo ako?
Mna zaujima, aku uroven excelu by mal mat dobry hr admin, len tak zo zvedavosti...lebo nieco viem, ale neviem co neviem, tak ze by som sa doucila veci ak je nejaky standard, co sa pozaduje na hr miesta.
Dakujem!
@veselo_neveselo mali sme niekoľko tabuliek, mal tam zoradiť a vyfiltrovať dáta, porovnať ich medzi tabuľkami, nájsť chybu, poprepájať tabuľky, urobiť kontingenčné tabuľky, graf apd.
@anonym_autor niekde áno, niekde nie..
Ja som v podobnom duchu absolvovala pohovory už aj pred cca 8 rokmi...
Najlepší bol jeden, ktorý mal 4 kola, kazde trvalo nekonecne dlho, zahrnal vypracovanie modelových situácii a prezentáciu na danú tému, všetko v ang.
Tam som zase dostala otázku, či to zvládnem, pretože mám už dosť veľa rokov (mala som 38)..
A najlepšie bolo, že práca bola tak nenáročná a nudna, že som nechápala. Vydržala som rok a to sa sama sebe čudujem..
Robím na pozícii HR manažéra v rôznych firmách už cca 15 rokov. Ale hej, kedy sme sa bavkali a robievali dlhé pohovory v dvoch aj troch kolách.. robili sa drahé AC, ktoré trvali celý deň. A aj napriek tomu kandidáti prichádzali a odchádzali, fluktuácia bola vysoká. Dnes, keď hľadám špičkového človeka tak ani omylom nemôžem spomenúť nejaké AC - poslal by ma do kelu. Špičkový odborník príde max. na kávu a neformálny rozhovor. A skúsený personalista musí po 10-15 minútach rozhovoru vedieť koho má pred sebou. Ak robím nábor na vedúcu účtovného oddelenia a pozvem na pohovor kandidátku s 15 ročnou praxou vedúcej účtovníčky tak jej tiež nebudem dávať test na účtovanie s príkladmi 261/221. To je dehonestácia odbornosti toho človeka. Čo sa týka otázok na materstvo/rodičovstvo - je to veľmi ošemetné. A z vlastnej skúsenosti viem, že je lepšie sa nepýtať. Ak kandidát chce tak povie. Niečo sa dá pozisťovať aj "prelustrovaním" Facebooku alebo Linkedinu. Ale konkrétne pre mňa to nikdy nebolo nejako zásadné. Lebo odísť po zaučení môže aj chlap a aj chlap môže odísť na "materskú".

Na deti sa bežne pýtajú
@sisska96 ale nesmú sa, ani na to ci nejake deti planuju