Je bežné, že pohovory sú dnes také náročné?
Pred pár dňami som absolvovala pohovor na pozíciu HR asistenta.
Pohovor trval vyše hodiny. Pýtali sa ma veľmi detailne na prácu, ktorú som vykonávala pred siedmimi rokmi – napríklad ako sme spracovávali dochádzku, aký program, ako to fungovalo a čo ešte bolo mojou pracovnou náplňou.
Tieto veci som si pamätala len matne, keďže som tú prácu nevykonávala dlhodobo a odvtedy prešlo veľa času.
Potom prišli na rad modelové situácie.
Bolo ich toľko, že som ich prestala počítať, asi aj 20.
V tej chvíli som mala pocit, že sa nehlásim na pozíciu HR asistenta, ale že prebieha výber riaditeľa do NASA.
Chápem, že firmy chcú vybrať čo najlepšieho kandidáta a preveriť jeho schopnosti z rôznych uhlov. Ale toto už bolo na mňa veľa, keď sa ma pýtali na to ako by mal vyzerať dokonalý šef a čo by mala mať jeho ,,pravá ruka,,
Celý pohovor sa niesol v duchu profesionality a dôkladného preverovania kandidáta.
O to viac ma prekvapilo, keď to na záver zaklincovali otázkou: „Máte deti?“
Po odchode som sa cítila úplne vyčerpaná. Mala som pocit, že viac energie som venovala odpovedaniu na nekonečný rad otázok než rozhovoru o samotnej práci.
A samozrejme, že ma nevzali a som aj rada.
Je takýto spôsob vedenia pohovorov dnes bežný?
@danica2711 Dá sa to vôbec - poriadne preklepnúť? Vedomosti asi áno, ale to, aký bude pracovník? Ja mám pocit, že na tých pohovoroch sa stále dookola opakujú tie isté otázky, uchádzač už má natrénované, čo chce zamestnávateľ počuť, celé je to o tom, či si uchádzač pripravil "správne" odpovede. Myslím napríklad na otázku "Prečo chcete pracovať u nás?" málokto povie, že preto, lebo to má blízko domu, alebo to, že posiela hromadne životopisy a je jedno, kde ho vezmú, hlavne nech už má prácu, ale väčšinou odpovie niečo v zmysle, že cíti potrebu kariérne sa posunúť a hľadá nové príležitosti. Proste je to celé len nacvičené divadlo, čo si vie z toho zamestnávateľ vziať?
@anonym_4f59b3 praveze odpoved, lebo to mam blizko je nahodou uplne uprimna a je jasne pre obe strany, ze je to velke plus a zamestnanec tak skoro nezmeni miesto (minimalne z tohto dovodu).
Pre mna je oblast HR, a temy ako pohovory uplny sen. Ked s nasimi klientmi na workshope zacnem "pohovor", tak celu teoriu vedia, kedy, ako prist obleceny... zadam ulohu "povedzte nieco o sebe" a 99,9% zacne volam sa XY, mam XY rokov a som mama 3 deti... kazdy pritom vie, ze tato otazka je ako prva a kazdy sa vzdy tvari prekvapene, ze co tam maju povedat... pricom nie sme ich prvy projekt na podporu znovuzaradenia sa do pracovneho zivota.
@anonym_autor to uz je znanka ze chcu cloveka vycucat. Ak by ta zobrali tak by ta drali z koze. Kolko casu venovali benefitom a co ponukaju oni? Dve minutky co? V polovici by som odisla nechcela by som robit v takejto firme.
Robím na pozícii HR manažéra v rôznych firmách už cca 15 rokov. Ale hej, kedy sme sa bavkali a robievali dlhé pohovory v dvoch aj troch kolách.. robili sa drahé AC, ktoré trvali celý deň. A aj napriek tomu kandidáti prichádzali a odchádzali, fluktuácia bola vysoká. Dnes, keď hľadám špičkového človeka tak ani omylom nemôžem spomenúť nejaké AC - poslal by ma do kelu. Špičkový odborník príde max. na kávu a neformálny rozhovor. A skúsený personalista musí po 10-15 minútach rozhovoru vedieť koho má pred sebou. Ak robím nábor na vedúcu účtovného oddelenia a pozvem na pohovor kandidátku s 15 ročnou praxou vedúcej účtovníčky tak jej tiež nebudem dávať test na účtovanie s príkladmi 261/221. To je dehonestácia odbornosti toho človeka. Čo sa týka otázok na materstvo/rodičovstvo - je to veľmi ošemetné. A z vlastnej skúsenosti viem, že je lepšie sa nepýtať. Ak kandidát chce tak povie. Niečo sa dá pozisťovať aj "prelustrovaním" Facebooku alebo Linkedinu. Ale konkrétne pre mňa to nikdy nebolo nejako zásadné. Lebo odísť po zaučení môže aj chlap a aj chlap môže odísť na "materskú".
@extempore keby na sk bolo viac ako ty , hned by to tu bolo znestilnejšie
normálneho rozmyšlajuceho šéfa človek aby lupou hladal

Tej otazke ci mam deti, predchadzala este otazka kolko mam rokov. Vedeli si to kludne vypocitat aj zo zivotopisu.
Ziadne benefity firma neponukala. Bola to mala firma s 30zamestnancami.
Pracovala som aj v medzinarodnom korporate kde pohovor bol s riaditelom a personalistkou a trval max 20minut. Druhe kolo este menej.
Preto som trochu v soku z tychto novodobych pohovorov. Uz to bol druhy takto dlhy a fakt som sa citila akokeby som sa hlasila do nasa.
@anonym_autor koľko máš rokov a deti🤣ja by som už bola nepríjemná.Otazky ohľadne deti sú úsmevné mňa sa to spýtala pani HR po telefóne, keď som povedala aké mám veľké deti čudovala sa, že mám taký mladý hlas😆a nakoniec priznala, že oni potrebujú len na zástup, keď budú dovolenky, PN a niekto vypadne.Takze dievča na zavolanie