Je bežné, že pohovory sú dnes také náročné?
Pred pár dňami som absolvovala pohovor na pozíciu HR asistenta.
Pohovor trval vyše hodiny. Pýtali sa ma veľmi detailne na prácu, ktorú som vykonávala pred siedmimi rokmi – napríklad ako sme spracovávali dochádzku, aký program, ako to fungovalo a čo ešte bolo mojou pracovnou náplňou.
Tieto veci som si pamätala len matne, keďže som tú prácu nevykonávala dlhodobo a odvtedy prešlo veľa času.
Potom prišli na rad modelové situácie.
Bolo ich toľko, že som ich prestala počítať, asi aj 20.
V tej chvíli som mala pocit, že sa nehlásim na pozíciu HR asistenta, ale že prebieha výber riaditeľa do NASA.
Chápem, že firmy chcú vybrať čo najlepšieho kandidáta a preveriť jeho schopnosti z rôznych uhlov. Ale toto už bolo na mňa veľa, keď sa ma pýtali na to ako by mal vyzerať dokonalý šef a čo by mala mať jeho ,,pravá ruka,,
Celý pohovor sa niesol v duchu profesionality a dôkladného preverovania kandidáta.
O to viac ma prekvapilo, keď to na záver zaklincovali otázkou: „Máte deti?“
Po odchode som sa cítila úplne vyčerpaná. Mala som pocit, že viac energie som venovala odpovedaniu na nekonečný rad otázok než rozhovoru o samotnej práci.
A samozrejme, že ma nevzali a som aj rada.
Je takýto spôsob vedenia pohovorov dnes bežný?
@anonym_autor neviem či je bežný, ale keď ma raz pozvali na pohovor a povedala mi HR, že bude trvať tak 3-4 hodiny, tak som jej rovno povedala, ďakujem nie. Ani na hodinový by som nešla. Pred 1.5r, keď som hladala prácu mi stačil 1 email a jeden videocall k prijatiu.
Pri otázke ´”máte deti” si mali povedať, že o svojom súkromí nie si povinná poskytovať informácie
Tu mala byt jasna stopka !
Ja som bola veľmi dávno na pohovore, hádam aj vyše 25 rokov to už je. Išlo o miesto účtovnícky. Okrem testu z účtovníctva, sme robili ešte nejaké psychotesty a testy pre pilotov, či aký nezmysle o priestorovej orientácií. No hádam 4 hodiny sme tam boli. tiež som mala pocit, že vyberajú "riaditeľa vesmíru" a pritom predávala firmy zubné kefky a dentálne pomôcky. 😀
Ja náhodou by som o take miesto stála. Mam za sebou xy pohovorov a mozem povedat, ze kde bol pohovor na urovni, tam to aj na urovni bolo. Kde sa o nic nezaujimali, ani o moje vedomosti, tam to stalo za prd a jedine co chceli, aby tam niekoho obsadili.
@anonym_autor neviem či je bežný, ale keď ma raz pozvali na pohovor a povedala mi HR, že bude trvať tak 3-4 hodiny, tak som jej rovno povedala, ďakujem nie. Ani na hodinový by som nešla. Pred 1.5r, keď som hladala prácu mi stačil 1 email a jeden videocall k prijatiu.
@anonym_b9abd6 s takymto nazorom by ma fakt zaujimalo aka si vekova kategoria a ake mas vzdelanie
Na deti sa bežne pýtajú
@sisska96 na deti sa ma nikdy nepýtali, a to som pár pohovorov absolvovala celkom dávno, keď priznať deti znamenalo nedostať job. A nikdy by som na takú otázku ani neodpovedala. Ale zrejme do takej firmy ani nenastúpila… je to úbohé
Pri otázke ´”máte deti” si mali povedať, že o svojom súkromí nie si povinná poskytovať informácie
Tu mala byt jasna stopka !
@anonym_0af2a2 mna sa to napriklad pytali lebo zamestnavatel daval benefity na sportovu cinnost deti, multisport detsku kartu, pre samozivitelov po dohode moznu upravu pracovneho casu... Prijali ma bez problemov. Nie stale ta otazka je v zlom, ze mate deti? tak dovi dopo. Ale pred odpovedou som sa najprv spytala ako to suvisi s danou poziciou a on povedal hned, ze kvoli tym benefitom, ktore poskytuju a aj ich viac priblizil.
@anonym_0af2a2 mna sa to napriklad pytali lebo zamestnavatel daval benefity na sportovu cinnost deti, multisport detsku kartu, pre samozivitelov po dohode moznu upravu pracovneho casu... Prijali ma bez problemov. Nie stale ta otazka je v zlom, ze mate deti? tak dovi dopo. Ale pred odpovedou som sa najprv spytala ako to suvisi s danou poziciou a on povedal hned, ze kvoli tym benefitom, ktore poskytuju a aj ich viac priblizil.
@anonym_588b97 benefity pre zamestnancov a rodinu sa dajú doriešiť po prijatí. Na pohovor tato otázka jednoducho nepatrí
@anonym_588b97 benefity pre zamestnancov a rodinu sa dajú doriešiť po prijatí. Na pohovor tato otázka jednoducho nepatrí
@anonym_0af2a2 ja to vidim tak, ze ak ta otazka neovplyvni prijatie a je napriklad kvoli benefitom tak moze byt resp. iny dovod ako tie benefity mi nenapada preco by sa to zamestnavatel mal pytat. Pre mna ovela horsie bolo ako sa jeden ani nepytal na deti ale na konci povedal, ze aj by ma zobral ale vidi ze som mlada aj sikovna ale urcite by som mu odisla niekedy na RD a on by musel hladat nahradu tak, ze este sa ozve. V tom case som bola bezdetna. 😂 Samozrejme neozval sa a zhodou okolnosti som sa dozvedela, ze prac.poziciu dostal muz.
@anonym_b9abd6 s takymto nazorom by ma fakt zaujimalo aka si vekova kategoria a ake mas vzdelanie
@anonym_872628 do 30, s VŠ - tú som však študovala pre radosť a záujem, nepracujem v tom odbore (až tak ma nenadchol).
ked som sa hlasila do call centra Telekomu bol 8 hodinovy pohovor aj s roznymi testami, vzali ma, ale ta praca nestala za to, vyhorela som
@anonym_autor Nieee, život bol vždy prechádzkou ružovou záhradou. To len teraz je taká hnusná doba. /)
Prepáč, ale ja už pri takýchto témach sa len smejem.
@anonym_autor na otazku "mate deti?" som pokojne odpovedala "nie, ja nemozem mat deti" boli taki co ich to zaskocilo, stratili rec, sklopili oci, povedali "aha", len si nieco poznacili.
Btw odpovedala som tak ako bezdetna aj s dvomi detmi. Na nekorektnu otazku, nekorektna odpoved.
Na HR pozíciu robíme assesment centrum buď 4h alebo ak máme veľa účastníkov tak aj 8h. Na HR admina, ktorý spracováva dochádzku sme mali 5x modelovú situáciu, otázky zo Zákonníka práce, excel test - to bolo súčasťou pohovoru, a samozrejme, polka bola v angličtine.
@anonym_autor hlavne je vela kandidatov.
Na deti sa bežne pýtajú
@sisska96 Ja som asi v 7.praci a nikdy tato otazka na pohovore nepadla. Tak az take bezne to nie je. Ba naopak - je diskriminacne sa to pytat. Ak by sa to opytali (co o i len kvoli benefitom - ved tie mozu odprezentovat aj bezdetnym), tak pre mna by to bol koniec. Za mna nekorektny pohovor = nekorektna spolocnost.
@anonym_autor Na posledne pracovne miesta, som robila vzdy nejake zadanie/test. Za mna to je ok. Ved aj ja som si overila, ci splnam predpoklady pre danu pracu.
@anonym_autor neviem, mne to nepripada narocne. Ako chces pracovat 8hod denne, ked nevydrzis 1,5hod rozhovor? Otazka na deti mohla byt kludne len skuska ako zareagujes, ci si schopna nejako slusne ale razne upozornit, ze na toto sa pytat nesmu.
HR nie je to iste co praca za pasom vo fabrike, kde nepotrebujes nic podstatne vediet a vsetko ta naucia za pochodu, takze adekvatne tomu vyzera aj pohovor.
@sisska96 Ja som asi v 7.praci a nikdy tato otazka na pohovore nepadla. Tak az take bezne to nie je. Ba naopak - je diskriminacne sa to pytat. Ak by sa to opytali (co o i len kvoli benefitom - ved tie mozu odprezentovat aj bezdetnym), tak pre mna by to bol koniec. Za mna nekorektny pohovor = nekorektna spolocnost.
@dadis no čo som tu len tak stručne a rýchlo prelustrovala, tak že na deti sa nemôžu pýtať 😂 neviem teda kde chodíte na pohovory v akých lokalitách Slovenska, ja som západné Slovensko ale teda v každej jednej práci, keď som si hľadala po materskej robotu ta v každej jednej sa ma pýtali, či máte deti a keď som povedala, že áno tak že či plánujem aj ďalšie, ak áno kedy, či mi ich má kto strážiť a podobne takže asi toľko k tomu..nezaujímalo ich vôbec čo viem, ovládam, ale len deti, kedy koľko ako, pomaly ešte ako často spávam s mužom..najlepšie prijať bezdetnú ženu a s neviem koľko ročnou praxou..hlavne že matky nie sú diskriminované..ha ha ha
Ja náhodou by som o take miesto stála. Mam za sebou xy pohovorov a mozem povedat, ze kde bol pohovor na urovni, tam to aj na urovni bolo. Kde sa o nic nezaujimali, ani o moje vedomosti, tam to stalo za prd a jedine co chceli, aby tam niekoho obsadili.
@anonym_28c65a mám opačnú skúsenosť. Pozícia junior účtovník , dlhši pohovor testy z účtovníctva, ešte nejaké modelové situácie. A práca na pre. Nedodržiavanie ZP. (Pre.cas, stravné ,obed.prestavka atď) absencia základných kancelárskych potrieb, žiadne zaškolenie.Odišla som ešte v skúšobnej dobe. Tam, kde stačil jednoduchý pohovor, moje doterajšie skúsenosti a prax odbore bolo super
Bola som na jednom pohovore, kde ked sme skoncili, tak som ostala prekvapena, ze trval vyse hodiny. Bol to velmi detailne strukturovany a profesionalne vedeny. Miesto som sice nedostala, ale spätbe sa ani necudujem.
Otazky ohladom deti su absolutne bezne, na kazdom jednom pohovore padla. U nas vo firme je este nutny vodicak a auto.
Menim akurat pracu a teda boli to dva 1,5h rozhovory s roznymi urovnami vedenia, ano aj modelove situacie a ano spominali sa aj deti a rodina, zasa "nema, nesmie" ja toto beriem strasne s rezervou, v pozicii, na ktoru som sa hlasila ja hladaju jednoducho cloveka full time, na viac rokov, takze tehotenstva a ocr-ky a materske by ich "zabili", ked do takeho cloveka investuju. Kedze manzel nepracuje a stara sa o deti, bolo to pre mna bezproblemove. Rovnako otazka kolko hodin denne pracujete - chceli vediet part time ci full time - jaa hovorim tak 50-55, sefa prsklo od smiechu, personalistka zalapala po dychu a pobavili sme sa vsetci 😅 Vodicak, ochota cestovat, onboarding budem mat august dva tyzdne v Portugalsku, to by asi tiez s malymi detmi a bez stazenia neslo a mnoho inych veci..
benfity alebo benefity pre deti predsa vedia dat už do inzeratu ,to beriem ako chaba vyhovorka
a ak je problém deti , nech sa spytaju na začiatok ,ušetria čas sebe aj inym
Tej otazke ci mam deti, predchadzala este otazka kolko mam rokov. Vedeli si to kludne vypocitat aj zo zivotopisu.
Ziadne benefity firma neponukala. Bola to mala firma s 30zamestnancami.
Pracovala som aj v medzinarodnom korporate kde pohovor bol s riaditelom a personalistkou a trval max 20minut. Druhe kolo este menej.
Preto som trochu v soku z tychto novodobych pohovorov. Uz to bol druhy takto dlhy a fakt som sa citila akokeby som sa hlasila do nasa.
@anonym_autor hej, úplne normálna. Ja som na svoju terajšiu pozíciu mala 5 kôl takýchto pohovorov. Úplne normalne.
@anonym_autor hej, úplne normálna. Ja som na svoju terajšiu pozíciu mala 5 kôl takýchto pohovorov. Úplne normalne.
@anonym_534d4d predpokladam ze neslo o poziciu hr asistent ale o nejaku vyssiu, cize to nemozno porovnavat.
@anonym_534d4d predpokladam ze neslo o poziciu hr asistent ale o nejaku vyssiu, cize to nemozno porovnavat.
@anonym_autor to je jedno, mám mediora teraz. aj na juniorsku som mala 3 kolá pohovorov, modelové otázky, ešte aj workshopy.
Mame znameho absolventa Cambridge a jeho pohovory prebiehali na etapy, narocne, vzali ho az na neviem ktorom v poradi. Tym chcem povedat, konkurencia je vsade velka a nie je to jednoduche nikde.

Na deti sa bežne pýtajú